hirdetés
BPI_6228.jpg

Ilyen, amikor együtt főz a Costes és Onyx séfje - 10 éve kapta az első Michelin-csillagot a Costes

Meghívást kaptunk a vacsorára, amivel Magyarország első Michelin-csillagját ünnepelték a Costes Étteremben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 13.


hirdetés

Hihetetlen, hogy már 10 éve annak, hogy Magyarországnak is lett Michelin-csillagos étterme. A Costes akkor történelmet írt, és azóta is az élvonalba tartozik.

A Ráday utcában található étterem, a Costes csoport első tagja, 2008 nyarán, Miguel Rocha Vieira portugál séffel nyitotta meg kapuit. Két évvel a nyitás után, Közép-Kelet-Európában az elsők között szerezték meg a csillagot, és ezt azóta meg is tartották.

A Michelin-csillag

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

-Az ételek minősége

hirdetés

-A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége

-A konyha eredetisége, stílusa

-Az ár-érték arány

-A látogatások gyakorisága

A névtelen kritikusok véleményezése alapján (franciául inspectoroknak hívják őket) kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.

Nemzetközi fine dining menüt kínálnak, magyar specialitásokkal ötvözve. Szerdától vasárnapig vacsoraidőben, este 18.30-tól 23 óráig várják a vendégeket, és maximum 36 főt tudnak befogadni. De erre a 36 főre nagyjából 25 fő konyhai alkalmazottuk van, szerintem már ez a szám is jól mutatja, hogy mennyi odafigyelés jut egy menüre, egy vendégre.

Régi-új séf, új étlap

Miguel Rocha Vieira a kezdet és a jelen is. Hiszen ősztől ismét az ő kreációi kóstolhatóak a Costesben.

Persze 10 év alatt sokat változott Ő is, és Magyarország is. A kezdetekkor például nehezen voltak beszerezhetőek hazai alapanyagok, így nem is ment el ennyire magyaros irányba az étlap, mint most.

A séf mesélt arról is, hogy meg kellett tanulnia csapatjátékosként dolgozni, mert az elején csak a minél magasabb teljesítmény utáni vágy motiválta. Nem értette például azt, hogy a magyarok hat végigdolgozott nap után a hetediken miért nem akarnak bemenni az étterembe új ételeken dolgozni.

Ő maga az első két évben szabadnap nélkül dolgozott! Mondjuk, meg is lett az eredménye.

A vacsora

Ennek a 10 éves évfordulónak kifejezetten jót tett Miguel jelenléte. Igazi nosztalgikus, osztálytalálkozós hangulat járta át a hétfői eseményt.

A szervezők ugyanis azt találták ki, hogy  visszahívják főzni egy estére a Costes Étterem egykori csapattagjait.

Ezek az emberek mára már top éttermek séfjei, és az, hogy egy-egy fogást így együtt, egy konyhában készítettek el, nagy szó. Az est sztárjai tehát ők voltak:

Jóvér Ferenc (Liszt Étterem), Mártha Róbert (Onyx), Mede Ádám (Laurel Budapest), Mészáros Ádám (Onyx), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant) és Tivadar György (Caviar and Bull)

Mivel mindannyian dolgoztak Miguel mellett a konyhán, összekacsintásokból sem volt hiány, és pikáns történetekből sem. Ráadásul bónuszként az egykori menedzsereket is visszahívták a pályára, így a kiszolgálás is elég exkluzívra sikerült.

De lássuk a menüt, amire még legalább 10 évig emlékezni fogunk:

Jóvér Ferenc és Mészáros Ádám

LIBAMÁJTRÜFFEL, MANDULA ÉS SZEDER

Tivadar György

MANGALICATERRIN, ZÖLDALMA ÉS ZELLERGUMÓ

Mede Ádám

FÜSTÖLT SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG, SAVANYÍTOTT GOMBÁK ÉS MEDVEHAGYMA

Tiago Sabarigo

GRILLEZETT FÜRJ, HAGYMA ÉS KÁPOSZTA

Miguel Rocha Vieira

ÉRLELT MARHA KÉTFÉLEKÉPPEN, CSICSÓKA ÉS FEKETE SZARVASGOMBA

CITRUS-VARIÁCIÓK

Mártha Róbert

RUBY CSOKOLÁDÉ, FEKETERIBIZLI, MEGGY ÉS SHISOJÉGKRÉM

A menübe hiába is próbálnék belekötni, nem csak hogy nem lenne illendő... de nem is lehet.

Nem hinném, hogy valaha az életben lesz még részem olyan élményben, hogy egyszerre, egy konyhában, egymást segítve főz nekem az Onyx és Costes séfje.

Ha ti is szeretnétek még a Costes-élmény részesei lenni, érdemes a következő években a bakancslistára tenni a meglátogatásukat, mert egy-két éven belül már a költözés is benne van a pakliban...

Végezetül pedig a séf szavaival búcsúznék:

„Valószínűleg mindannyiunk közül az én életemet forgatta fel leginkább a Costes.

Hogy mit köszönhetek az étteremnek? Egy új otthont, új barátokat. A lehetőséget, hogy a magyar gasztrokultúra forradalmának részese lehettem. Hogy fiatal tehetségeknek utat és egy ígéretes, izgalmas jövőképet mutathattam. Természetesen az ezáltal elért eredmények sem utolsók, és hazudnék, ha nem említeném a kelleténél sokkal több ősz hajszálat. :)”

Miguel Rocha Vieira (2008 - )


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.

DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.

Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.

A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

hirdetés

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.

Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékárú?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is  készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.

Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.

Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.

A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!

Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.

Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!

A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.

Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.

Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.

A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91793295_2803748496409286_8823583742070095872_o.jpg

Mentsd meg a kedvenc éttermedet egy rendeléssel! – teszteltük, milyen a házhoz szállítás járvány idején

Már a legmenőbb éttermek is házhoz mennek – ajánlunk pár remek opciót.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Évek óta a gasztronómia az életem. Sütök-főzök-kóstolok, majd írok róla, vagy éppen videóra veszem, hogy hol, milyen finomságot eszem. Aztán jött a március, és most a gasztrovilágban (is) minden összezavarodott.

Nem az a baj, hogy én nem tudok éttermekbe járni, és nem tudok tesztet írni nektek róla... az konkrétan a legkisebb probléma.

A baj az, hogy azok az emberek, akik ezeket a nagyszerű budapesti helyeket üzemeltetik, most sok esetben tétlenül állnak, és nem tudják, hogy mi lesz velük a következő időszakban.

Biztos, hogy vannak köztetek olyanok, akik egy-egy dolgos nap után szívesen ültek be egy bárba lazítani. Hiszem, hogy sokatoknak okoztak feledhetetlen pillanatokat olyan éttermek, amik most bajban vannak.

Gondoljátok hát végig, hogy tudtok-e segíteni, és hogy melyik helyeket szeretnétek életben tartani akár azzal, hogy ezekben a nehéz időkben is igénybe veszitek a szolgáltatásaikat, rendhagyó formában.

hirdetés

Az egyik legegyszerűbb megoldás a két nagy házhoz szállító cégnél keresgélni:

A Wolthoz az utóbbi hetekben 600 új étterem jelentkezett, a NetPincérhez pedig nagyjából 900. Erről itt olvashattok bővebben:

De rákereshettek közvetlenül azokra a helyekre is, ahova eddig jártatok. Meglepően sokan alkalmazkodtak az új helyzethez.

Én hoztam nektek egy szubjektív válogatást nagyszerű projektekről. Természetesen sok olyan hely van ezeken kívül is, amiről érdemes lenne írni, de ide csak egy szelet fér, az a szelet, amire a nyakamat merem tenni.

Kipróbáltam és működik

Központ

A Központ egyik hétről a másikra teljesen átalakította a rendszerét. Az újpesti étterem jelenleg nem fogad vendégeket, de nem is a klasszikus házhozszállítást választották, hanem elég váratlan megoldással álltak elő.

Úgynevezett sous vide termékeket készítenek, mely technológia lényege, hogy az ételeket adagonként vákumcsomagolják, majd hőkezelik. Így pár perc ráfordítással igazán friss étel kerülhet az asztalunkra.

Nekem talán az tetszik a legjobban, hogy több mint 10 napig elállnak ezekben a zacskókban az ételek, így lehet előre gondolkozni, betárazni belőlük mélyhűtő nélkül is.

www.kozpontdeli.hu

Digó és Cavola

A Digó az egyik kedvenc pizzériám a városban, és nagy szerencse, hogy már a krah előtt ráálltak a házhoz szállításra. Sőt, egy teljesen új, római típusú pizzát is kikísérleteztek, ami a Cavola márkanevet kapta, és kifejezetten pizzásdoboz kompatibilis, jól szállítható, brutálisan laktató termék lett belőle.

Szívből ajánlom őket, mert a minőségi alapanyagok nem hazudnak. Nyilván helyben nagyobb élmény egy friss, ropogós, vékony pizzába beleharapni... de nekünk a kanapén falva, filmet nézve is bejött.

www.digopizza.hu

Planet Sushi

A Planet Sushi nem most kezdte a házhoz szállítást, de mivel az üzleteik jelenleg zárva vannak, ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Én már évek óta csak tőlük rendelek, ha igazán jó sushit szeretnék otthon enni. Teljesen más dimenzió, mint sok olcsóbb, "noname" ázsiai hely kínálata.

Meg kell fizetni, és néha egy óránál is többet kell rá várni rá, de az idő és pénz itt végül tényleg magas minőségben fizetődik ki. Mindig hibátlan, mindig isteni!

Nemrég a tésztákra is rámentünk. Kár volt... most már olyat is KELL rendelni minden alkalommal!

www.planetsushi.hu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!