hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
h6
Ilyen, amikor 12 édesanya segít 12 nehéz sorsú édesanyának
12 anyuka, köztük Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa és Keveházi Katalin arra vállalkoztak, hogy sérült, sok gyereket nevelő anyáknak teljesítik egy-egy kívánságát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 27.


hirdetés

12 elszánt édesanya úgy döntött, hogy másik 12 számukra ismeretlen édesanyának teljesíti egy kívánságát, ajándékoznak nekik egy napot, ami csak róluk szól.

A kezdeményezés megálmodója és megvalósítója a sérült gyerekeket és családjukat segítő Balázs Gyógyulásáért Alapítvány valamint a Hangák közössége. Azt szerették volna, hogy a sokszorosan leterhelt édesanyák is kapjanak kis énidőt, kiszállhassanak a mókuskerékből és érezzék újra milyen, mikor csak ők számítanak.

A leginkább leterhelt sokgyerekes és sérült gyermeket nevelő anyákat Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa író és Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője választották ki. A megvalósult történetekből kisfilmek készülnek, ezeket április 30-án mutatják be egy rendhagyó anyák napi fiesta keretében. Anyák napjához közeledve az álomnappal is szeretnék felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy jobban oda kell figyelnünk az édesanyákra.

hanga2

Édesanyák édesanyákért, avagy a női szolidaritás ereje

A munka a gyereknevelés, a háztartás és a láthatatlan munka mellett sokszor már semmi idejük nincs az édesanyáknak önmagukra. Nem lenne szabad megvárnunk azt, míg bedarálják őket a mindennapok.

Különösen nehéz helyzetben vannak azok az édesanyák, akik helyzetük és környezetük miatt nem tudnak időt szánni magukra. Főként igaz ez azokra, akik több gyereket nevelnek, vagy sérült gyereküket kell gondozniuk minden nap.

"
Az alapítványnál közel 200 sérült gyereket nevelő anyával állunk kapcsolatban, és mindegyikük számára nehézség, hogy az életük a folyamatos gondoskodást igénylő gyerek körül forog. Gyakran ráadásul egyedül maradnak, és esélyük sincs, hogy egy kis időre magukat helyezzék előtérbe, egy idő után elfogynak a tartalékaik

– mondta Kocsis Kinga, a Balázs Gyógyulásáért Alapítványtól.

h1

h2

h3

Ezek az édesanyák most esélyt kaptak a töltődésre. Kaptak egy álomnapot olyan édesanyáktól, akikkel még soha nem találkoztak, és akik saját idejükből adtak nekik egy napot.

Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa író és Keveházi Katalin a Jól-lét Alapítvány vezetője jelölte ki azt a 12 nőt, akinek végül a Zöldre érett nők közössége, a Hangák tagjai teljesítették a kívánságát.

"
Fáradságos munkába került a csapatnak, hogy saját életük átszervezésével másoknak adjanak egy napot, ám megérte. Rengeteg erőt adott a projekt minden szereplőnek, a nők egy emberként mozdultak meg ismeretlenekért, nem is csoda, hiszen a különböző életek mélyén minden asszony sorsának van egy közös gyökere

– mondja Kucsinka Gabriella, a Hangák alapítója. Gabi hozzáteszi: „Elengedhetetlen, hogy őszinték legyünk magunkkal, és a nehézségeinkkel való szembenézésért ítélkező pillantások helyett meleg kézszorítást kapjunk. Jó volt, hogy bátran kimondhattuk hangák és az álomnapos édesanyák egyaránt: nem az a kérdés, hogy szeretjük-e és megtennénk-e bármit a gyerekeinkért, hanem hogy hová leszünk közben mi, és honnan merítsünk erőt, ha már nekünk sincs miből”.

Gabriella Mesit, az Ózd-Hétes telepi romaasszonyt választotta párjául. Rácz Zsuzsa írónő a Terézanyu pályázat és a Richter Aranyanyu Díj kapcsán rengeteg női sorssal találkozott már, nehezen is tudott választani. Végül Zsófit, a hatgyerekes pedagógusnőt, Anikót, aki négy fiával lépett ki tarthatatlan élethelyzetéből egy rossz párkapcsolatból és Orsit választotta, akinek kisfia egy óvodai baleset óta szorul különleges ápolásra. „A projekt rávilágít arra, hogy mekkora szükségünk van egymásra. Ha nem áll mellettünk nagyszülők hada, muszáj segítséget kérnünk, hogy megoszthassuk terheinket."

h4

h5

h7

"
A töltődés nem luxus, hanem olyan szükséglet, mint egy falat kenyér vagy a levegő!

– mondja Rácz Zsuzsa írónő. Az álmok megvalósítói maguk is édesanyák, dolgozó nők, így külön értéke van annak, hogy extra szervezéssel, szabadnappal járulnak hozzá más édesanya töltődéséhez. Ezzel szeretnénk kifejezni a szolidaritásukat, és hangsúlyozni a nők támogatásának, összefogásának fontosságát.

Valósággá vált álmok

Soma Mamagésa, aki maga is több karitatív és női segítő program résztvevője és támogatója, boldogan csatlakozott a Hangák kezdeményezéséhez. „Kilenc éve járok a testi és szellemi fogyatékosokkal foglalkozó csömöri Rehabilitációs Centrumba, melyet Szekeres Erzsi vezet. Erzsi harminc éve nem volt szabadságon, mert életét halmozottan sérült fiának és az intézmény fenntartásának szentelte. Szerettem volna látni, hogy milyen lesz az a nap, amikor valaki az ő szükségleteivel foglalkozik" – mondja Soma, aki még a 28 éves, hatgyerekes Dórit jelölte, akinek soha nem volt eddig arra pénze és ideje, hogy valamit magának is adjon.

hanga1

hanga3

Keveházi Katalin a Jól-lét Alapítványnál nap mint nap azon dolgozik, hogy javítsa az édesanyák életminőségét. Látja, hogy az édesanyákra háruló temérdek feladat, ami mókuskerekké teheti a mindennapokat, még a legelszántabbakat is bedarálhatja. „A sok gyerekkel, netán sérült gyerekkel való kizárólagos törődés során az évek észrevétlenül válhatnak évtizedekké, vagy egy örök életté."

"
Meg kell tanulnunk, hogy a legnehezebb élethelyzetben is adni tudjunk magunknak, meg kell tanulnunk összekapaszkodni azokkal, akik körülöttünk vannak.

"A Hangák 12 története a női szolidaritás valódi kifejezése, ezért is csatlakoztam a csapathoz” – hangsúlyozza Keveházi Katalin.

Az álmok megvalósulását sokan támogatták. Így sikerült bejutni színházi előadás után öltözőkbe színészekkel beszélgetni, így érezhette magát egy hatgyerekes édesanya Marilyn Monroe-nak, és így találkozhat egy anya azzal az államtitkárral, akivel a kezdeményezés nélkül talán soha nem sikerült volna.

Marad otthon a dagadt ruha

Április végére az összes kívánság teljesülni fog, a 12 édesanya történetét pedig a nagyközönség is megismerheti, háromból kisfilm is készül. Az álomnap történeteit a hangak.hu oldalon lehet majd követni. A sorozat április 30-án egy rendhagyó anyák napi fiestával végződik a Helloanyuban, ahol kiállítják a 12 történet megvalósulása során készült fotókat, megismerkedhetnek a segítő 12 hangával, a 12 édesanyával és a jelölőkkel is. Itt mutatják be először az álomnapi filmeket is. Nemcsak a dagadt ruhát, de a fakanalat is otthon hagyhatják a nők ezen a napon, lesz finom ebéd is, majd a Nőstények női standup gondoskodik a jó hangulatról. Azért, hogy soha ne felejtsük el, milyen fontos gondoskodnunk a töltődésünkről, egy hulahula flashmobbal pecsételik meg az édesanyák és a résztvevők az álomnapok sikerét.

Bővebb infók ITT találhatók.

Ha fontos volt a hír, oszd meg másokkal is!


KÖVESS MINKET:
Hatalmas meglepetés érte a nyugdíjba vonuló mentőorvost: a saját búcsúbulijára 'riasztották'
Azt hitte, egy fulladásos beteghez tartanak szirénázva, ehelyett azonban munkatársai várták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

27 év munka után megy nyugdíjba Harmath Ibolya mentőorvos. Az egyik utolsó riasztásán egy fulladásos beteghez hívták – legalábbis ő így tudta.

A szirénázó mentőautó azonban kollégáihoz vitte, akik ajándékokkal várták a munkájától búcsúzó doktornőt - derült ki az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalára feltöltött videóból.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is köszöntötte a doktornőt, aki semmit nem vett észre a napokig tartó szervezkedésből. A meglepetés jól sikerült, hatalmas tapssal üdvözölték a mentőorvosnőt, aki egy kisvárosnyi emberen segített a hosszú évek alatt - írta a mentőszolgálat közösségi oldalán.

Nézd meg te is!

Országos Mentőszolgálat

UTOLSÓ SZOLGÁLATÁN VICCELTÉK MEG BUDAPEST IKONIKUS MENTŐORVOSNŐJÉT Dr. Harmath Ibolya Bajtársnőnk 27 éven keresztül volt tartópillére a Központi Mentőállomás rohamcsoportjának, ám most nyugdíjba...


KÖVESS MINKET:Így emlékezik Baló Györgyre az RTL Klub
Baló György 2015 óta vezette az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy 71 éves korában meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró. 2015 óta vezette a Magyarul Balóval című műsort az RTL Klubon. Kollégái az RTL Híradóban és a Fókuszban is megemlékeztek róla egy-egy rövid összeállításban. A Híradó műsorvezetői Szellő István és Erős Antónia, valamit Pataki Zita is fekete ruhában jelentek meg a képernyőn.

A Híradóban és a Fókuszban is elhangzottak karrierje főbb állomása. Az RTL Híradónak nyilatkozó egykori kollégája, Horvát János szerint Baló György korának kimagasló televíziósa volt, aki maradandót alkotott.

Kotroczó Róbert az RTL Magyarország hírigazgatója azt mondta Baló György még a visszavonulása után is hosszas levelekben taglalta, hogyan lehetne jobbá tenni műsorát, ezért ők is bíztak benne, hogy tudják majd folytatni. A Fókuszban megszólalt szerkesztő kollégája Vidos Mihály is, akivel a Magyarul Balóval című műsort készítették.Vidos Mihály elmondta, hogy ő is akkor találkozott utoljára Baló Györggyel, amikor a nézők utoljára láthatták az RTL képernyőjén, ezután már csak SMS-ben kommunikáltak néha.

"Négy évnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük" - ezzel és így búcsúzott a nézőktől utolsó műsorában a televíziós.


KÖVESS MINKET:

Rengetegen segítik a háromgyerekes családot, akiknek a házukkal együtt mindenük elveszett
A helyi boltban például nem kellett fizetniük, de szerte az országból érkeztek adományok hozzájuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Mindenét elvesztette egy háromgyermekes család, miután leégett a házuk február elején a Vas megyei Ostffyasszonyfán. A lángokat az anya vette észre, aki a három hónapos kisfiával volt otthon, még időben ki tudtak menekülni. A tüzet az elavult elektromos vezetékek hibája okozta, emiatt az egész épület annyira leégett, hogy lakhatatlanná vált. A család azóta a falu üres orvosi szolgálati lakásában húzta meg magát.

A házuk leégése után viszont újabb tragédia érte őket: az édesanya hathetes terhesen elvetélt. Az RTL Híradónak azt nyilatkozta, a sok stressz és idegeskedés miatt mehetett el a baba.

A szülőkben legkisebb fiúkon kívül az tartja a lelket, hogy rengetegen siettek a segítségükre a történtek után. A helyi boltban például nem kellett fizetniük, de számos idegen jelentkezett náluk különböző adományokkal, kaptak például ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat. Ezekből rendezték be ideiglenes lakásukat, de már megkezdődött egy másik ház felújítása is, ahova a család beköltözhet.

Ha te is szeretnéd támogatni a családot, ezen a számlaszámon teheted meg: Tóth Márk 10403947-86766648-48511006.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

Egyperces gyászszünettel indult az első idei Forma-1 futam
Charlie Whitingra, a napokban elhunyt versenyigazgatóra emlékeztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

Csütörtökön tüdőembóliában 66 éves korában meghalt Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi Formula-1-es versenyigazgatója.

A versenyzők nem felejtették el, mennyi mindent köszönhet Whitingnak a Forma-1, egyperces néma csenddel emlékeztek meg rá.

Valtteri Bottas ezután remek rajtot vett az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon, és azonnal elment csapattársa, Lewis Hamilton mellett – írta meg a Nemzeti Sport. A finn versenyző fölényes győzelmet aratott, és a leggyorsabb kört is ő jegyezte, így 26 ponttal távozhatott Melbourne-ből.

A Mercedes kettős győzelmét Hamilton tette teljessé, míg a dobogó alsó fokára Max Verstappen állt fel. A Ferrari Sebastian Vettel, Charles Leclerc sorrendben a 4–5. helyet szerezte meg.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x