hirdetés
h6.jpg

Ilyen, amikor 12 édesanya segít 12 nehéz sorsú édesanyának

12 anyuka, köztük Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa és Keveházi Katalin arra vállalkoztak, hogy sérült, sok gyereket nevelő anyáknak teljesítik egy-egy kívánságát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 27.


hirdetés

12 elszánt édesanya úgy döntött, hogy másik 12 számukra ismeretlen édesanyának teljesíti egy kívánságát, ajándékoznak nekik egy napot, ami csak róluk szól.

A kezdeményezés megálmodója és megvalósítója a sérült gyerekeket és családjukat segítő Balázs Gyógyulásáért Alapítvány valamint a Hangák közössége. Azt szerették volna, hogy a sokszorosan leterhelt édesanyák is kapjanak kis énidőt, kiszállhassanak a mókuskerékből és érezzék újra milyen, mikor csak ők számítanak.

A leginkább leterhelt sokgyerekes és sérült gyermeket nevelő anyákat Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa író és Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője választották ki. A megvalósult történetekből kisfilmek készülnek, ezeket április 30-án mutatják be egy rendhagyó anyák napi fiesta keretében. Anyák napjához közeledve az álomnappal is szeretnék felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy jobban oda kell figyelnünk az édesanyákra.

hanga2

Édesanyák édesanyákért, avagy a női szolidaritás ereje

hirdetés

A munka a gyereknevelés, a háztartás és a láthatatlan munka mellett sokszor már semmi idejük nincs az édesanyáknak önmagukra. Nem lenne szabad megvárnunk azt, míg bedarálják őket a mindennapok.

Különösen nehéz helyzetben vannak azok az édesanyák, akik helyzetük és környezetük miatt nem tudnak időt szánni magukra. Főként igaz ez azokra, akik több gyereket nevelnek, vagy sérült gyereküket kell gondozniuk minden nap.

"
Az alapítványnál közel 200 sérült gyereket nevelő anyával állunk kapcsolatban, és mindegyikük számára nehézség, hogy az életük a folyamatos gondoskodást igénylő gyerek körül forog. Gyakran ráadásul egyedül maradnak, és esélyük sincs, hogy egy kis időre magukat helyezzék előtérbe, egy idő után elfogynak a tartalékaik

– mondta Kocsis Kinga, a Balázs Gyógyulásáért Alapítványtól.

h1

h2

h3

Ezek az édesanyák most esélyt kaptak a töltődésre. Kaptak egy álomnapot olyan édesanyáktól, akikkel még soha nem találkoztak, és akik saját idejükből adtak nekik egy napot.

Soma Mamagésa, Rácz Zsuzsa író és Keveházi Katalin a Jól-lét Alapítvány vezetője jelölte ki azt a 12 nőt, akinek végül a Zöldre érett nők közössége, a Hangák tagjai teljesítették a kívánságát.

"
Fáradságos munkába került a csapatnak, hogy saját életük átszervezésével másoknak adjanak egy napot, ám megérte. Rengeteg erőt adott a projekt minden szereplőnek, a nők egy emberként mozdultak meg ismeretlenekért, nem is csoda, hiszen a különböző életek mélyén minden asszony sorsának van egy közös gyökere

– mondja Kucsinka Gabriella, a Hangák alapítója. Gabi hozzáteszi: „Elengedhetetlen, hogy őszinték legyünk magunkkal, és a nehézségeinkkel való szembenézésért ítélkező pillantások helyett meleg kézszorítást kapjunk. Jó volt, hogy bátran kimondhattuk hangák és az álomnapos édesanyák egyaránt: nem az a kérdés, hogy szeretjük-e és megtennénk-e bármit a gyerekeinkért, hanem hogy hová leszünk közben mi, és honnan merítsünk erőt, ha már nekünk sincs miből”.

Gabriella Mesit, az Ózd-Hétes telepi romaasszonyt választotta párjául. Rácz Zsuzsa írónő a Terézanyu pályázat és a Richter Aranyanyu Díj kapcsán rengeteg női sorssal találkozott már, nehezen is tudott választani. Végül Zsófit, a hatgyerekes pedagógusnőt, Anikót, aki négy fiával lépett ki tarthatatlan élethelyzetéből egy rossz párkapcsolatból és Orsit választotta, akinek kisfia egy óvodai baleset óta szorul különleges ápolásra. „A projekt rávilágít arra, hogy mekkora szükségünk van egymásra. Ha nem áll mellettünk nagyszülők hada, muszáj segítséget kérnünk, hogy megoszthassuk terheinket."

h4

h5

h7

"
A töltődés nem luxus, hanem olyan szükséglet, mint egy falat kenyér vagy a levegő!

– mondja Rácz Zsuzsa írónő. Az álmok megvalósítói maguk is édesanyák, dolgozó nők, így külön értéke van annak, hogy extra szervezéssel, szabadnappal járulnak hozzá más édesanya töltődéséhez. Ezzel szeretnénk kifejezni a szolidaritásukat, és hangsúlyozni a nők támogatásának, összefogásának fontosságát.

Valósággá vált álmok

Soma Mamagésa, aki maga is több karitatív és női segítő program résztvevője és támogatója, boldogan csatlakozott a Hangák kezdeményezéséhez. „Kilenc éve járok a testi és szellemi fogyatékosokkal foglalkozó csömöri Rehabilitációs Centrumba, melyet Szekeres Erzsi vezet. Erzsi harminc éve nem volt szabadságon, mert életét halmozottan sérült fiának és az intézmény fenntartásának szentelte. Szerettem volna látni, hogy milyen lesz az a nap, amikor valaki az ő szükségleteivel foglalkozik" – mondja Soma, aki még a 28 éves, hatgyerekes Dórit jelölte, akinek soha nem volt eddig arra pénze és ideje, hogy valamit magának is adjon.

hanga1

hanga3

Keveházi Katalin a Jól-lét Alapítványnál nap mint nap azon dolgozik, hogy javítsa az édesanyák életminőségét. Látja, hogy az édesanyákra háruló temérdek feladat, ami mókuskerekké teheti a mindennapokat, még a legelszántabbakat is bedarálhatja. „A sok gyerekkel, netán sérült gyerekkel való kizárólagos törődés során az évek észrevétlenül válhatnak évtizedekké, vagy egy örök életté."

"
Meg kell tanulnunk, hogy a legnehezebb élethelyzetben is adni tudjunk magunknak, meg kell tanulnunk összekapaszkodni azokkal, akik körülöttünk vannak.

"A Hangák 12 története a női szolidaritás valódi kifejezése, ezért is csatlakoztam a csapathoz” – hangsúlyozza Keveházi Katalin.

Az álmok megvalósulását sokan támogatták. Így sikerült bejutni színházi előadás után öltözőkbe színészekkel beszélgetni, így érezhette magát egy hatgyerekes édesanya Marilyn Monroe-nak, és így találkozhat egy anya azzal az államtitkárral, akivel a kezdeményezés nélkül talán soha nem sikerült volna.

Marad otthon a dagadt ruha

Április végére az összes kívánság teljesülni fog, a 12 édesanya történetét pedig a nagyközönség is megismerheti, háromból kisfilm is készül. Az álomnap történeteit a hangak.hu oldalon lehet majd követni. A sorozat április 30-án egy rendhagyó anyák napi fiestával végződik a Helloanyuban, ahol kiállítják a 12 történet megvalósulása során készült fotókat, megismerkedhetnek a segítő 12 hangával, a 12 édesanyával és a jelölőkkel is. Itt mutatják be először az álomnapi filmeket is. Nemcsak a dagadt ruhát, de a fakanalat is otthon hagyhatják a nők ezen a napon, lesz finom ebéd is, majd a Nőstények női standup gondoskodik a jó hangulatról. Azért, hogy soha ne felejtsük el, milyen fontos gondoskodnunk a töltődésünkről, egy hulahula flashmobbal pecsételik meg az édesanyák és a résztvevők az álomnapok sikerét.

Bővebb infók ITT találhatók.

Ha fontos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Az ausztrál tűzvésztől szenvedő állatok megsegítésére gyűjt a Nándori Cukrászda

A magyar cukrászda külön erre a célra készített egy csokis mignont, amelyre egy koala figura is rákerült. A sütikből befolyt összeget pedig a Port Macquarie Koala Hospital kapja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

"Szükségünk van ismét a jó szívetekre!" - írta a Nándori Cukrászda a Facebook-oldalán.

A cukrászda az ausztráliai tűzvésztől szenvedő állatok megsegítésére kezdett gyűjtést.

Az általuk készített koalás mignont megvásárlók minden darab süteménnyel hozzájárulhatnak a jó ügy támogatásához.

Mint írták, tavaly az Amazonas mignonjainkkal 1.130 dollárt tudtak összegyűjteni, és ezt a gesztust az általuk támogatott szervezet külön levélben köszönte meg.

Most pedig újabb közös összefogásra készülnek.

hirdetés

"Ismét a szívünk szakad meg, és a gyomrunk összeszorul, ha az ausztráliai tűz által okozott pusztulására gondolunk. Már hetek óta lángokban áll, és a kár/katasztrófa mértéke felbecsülhetetlen. Óriási a távolság, és hitegethetjük magunkat, hogy majd valaki segít, de nincs más út, mint az ÖSSZEFOGÁS.

Napok óta gondolkozunk, hogyan segíthetnénk… és most arra jutottunk, hogy mostantól,

minden Ausztráliai csokis mignon után a befolyt teljes összeget olyan szervezetnek utaljuk, aki folyamatosan az ausztráliai őshonos állatok megmentésén dolgozik. Mi a Port Macquarie Koala Hospitalt választottuk, bízva abban, hogy sok kicsi sokra megy, és minél több Koala megmenthető lesz."

- írták a posztban, amiben arra is kitérnek, hogy, aki tudja, lehetőségéhez mérten támogassa a megbízható szervezetek munkáját önállóan is.

Egy mignon 450 forintba kerül, a cukrászda pedig az anyagköltséggel és a munkadíjjal támogatja a mentést. Az átutalásra kerülő összeg mignonként: 381 forint (nettó).

A gyűjtés január 25-ig tart.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zente-smai-levi.jpg

Tökéletesek Zente véreredményei – édesanyja osztotta meg az örömhírt

A friss leletek adták az okot az örömre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Zente édesanyja ígéretéhez híven közösségi oldalán folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket fia sorsáról, és ez most sem volt másként: újabb információkat osztott meg a kisfiú egészségi állapotáról.

Most derült ki, hogy Zente legutóbbi véreredményei tökéletesek lettek, ezzel együtt pedig az orvosok megpróbálkoznak a szteroid leépítésével.

Ráadásul egy új motort is kapott a kisfiú, hogy újra nekivágjanak a motorozásnak, és bár sajnos túl nagy méretet vettek, már azzal is ügyesen próbálkozik.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szikla.jpg

„Csak ültem a nézőtéren, és csodáltalak” – Dwayne Johnson megható sorokkal búcsúzik édesapjától

A Szikla apja, Rocky Johnson pankrátor 75 éves korában halt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

Január 15-én 75 éves korában Floridában elhunyt Rocky Johnson amerikai pankrátor, a népszerű színész Dwayne Johnson "A Szikla" édesapja. A színész pénteken megható sorokkal búcsúzott:

"Szeretlek. Áttörted a bőrszínek korlátját, és nyomot hagytál az egész világon. Én voltam a kissrác, aki csak ültem a nézőtéren, és csodáltalak, te voltál a hősőm. A fiú, akit arra neveltél, hogy mindig legyen büszke a származására, és arra, hogy mi lett belőle. A fiú, akit te mindig a legnagyobb szeretetben neveltél. Kemény munka. Kemény kéz. A rajongó fiú vagyok, aki mindig a te legjobb formádat akarta elérni."

- írja a sztár az Instagramon.

Később lerja mély fájdalmát, és hozzáteszi: nagyon jó lett volna, ha mindezeket még egyszer el tudta volna mondani, mielőtt édesapja a másik oldalra költözött.

"Szeretlek, apa, örökké büszke és hálás fiad leszek. Menj, nyugodj a magasban!"

hirdetés

- fejezi be sorait Dwayne Johnson.

@therock on Instagram: "I love you. You broke color barriers, became a ring legend and trail blazed your way thru this world. I was the boy sitting in the seats,..."

1.1m Likes, 25.9k Comments - @therock on Instagram: "I love you. You broke color barriers, became a ring legend and trail blazed your way thru this..."


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Óriási koalát rajzolt a homokba egy művész az ausztrál tűzvészben elpusztult állatok emlékére

Az ismeretlen művész a bozóttűzben elpusztult egymilliárd állat mellett az oltásban résztvevő tűzoltókra is gondolt. Nekik és készített egy óriási alkotást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

A hatalmas homokrajzairól ismert Breathe A Blue Ocean ezúttal az ausztrál bozóttűzben elpusztult állatok emlékére készített több tengerparti rajzot is - írja a Daily Mail.

A titokzatos művész geelongi homokfestményén egy fiatal koala látható, amint egy égő fán csimpaszkodik. A menekülő állat alá csak annyit írt az alkotó, hogy

"Ausztrália ég"

A hónapok óta tomboló ausztrál tűzvészben koalák ezrei pusztultak el, így végveszélybe került az egyébként is veszélyeztetett faj. A koalák száma elsősorban emberi tevékenységeknek köszönhetően 1990 és 2010 között a harmadára csökkent, Ausztrália egyik jelképe 2050-re teljesen kipusztulhat.

A döbbenetes méretű tengerparti koaláról videó is készült. Ebből talán még jobban kiderül, hogy valójában mekkora területen dolgozott Breathe A Blue Ocean:

A művész nemcsak a koalákra szerette volna helyezni a hangsúlyt, ezért készített egy homokrajzot egy haldokló brumby-lóról. A csikó hátára csak egy szám került: 1 milliárd. Becslések szerint ugyanis eddig összesen ennyi állat lett a lángok martaléka a soha nem látott méretű bozóttűzben:

Az állatok mellett megemlékezett a tűzoltókról, akik a hatalmas tűzzel küzdenek. is Breathe A Blue Ocean. Nekik egy óriási kezet rajzolt a tengerpartra, ami éppen küzd a lángokkal. A szöveg itt is végtelenül egyszerű és lényegretörő:

"Köszönjük!"

A kéz elkészítéséről timelapse videót is forgatott, amiből kiderül, hogy a művész alig használ alkotásaihoz valamilyen segédeszközt:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!