hirdetés
cm41.jpg

Ilyen a megújult Zeneakadémia

Három év után végre elkészült a felújított Zeneakadémia. Mi is ott voltunk, nézzetek szét velünk!
Láng Dávid cikke, Sóki Tamás fotóival - szmo.hu
2013. október 21.


hirdetés

Október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján nyitja meg kapuit az elmúlt három évben teljesen átépített Zeneakadémia. A felújítás során a hagyományőrzésre éppúgy törekedtek, mint arra, hogy az épület igazodjon a 21. század technikai elvárásaihoz. Mi is ott voltunk az ünnepélyes átadás előtti bejáráson.

Az épület belső tereiben korabeli fotók és apró részletek alapján az 1907-es állapotot állították helyre, új kinézete így azok számára is sok meglepetést tartogat, akik a bezárás előtt gyakran megfordultak benne.

A legnagyobb változás talán a kisteremben látható, amely a korábbi, nem megfelelő átalakítások miatt sokkal kevesebb dologra volt alkalmas, mint megépülése idején. Mostantól viszont újra méltó formájában várja a közönséget és a fellépőket. A kisteremben az első előadás Mozart Varázsfuvolája lesz december 6-án.

hirdetés
D_SOKI20131021100D_SOKI20131021101D_SOKI20131021102D_SOKI20131021103

A Solti György nevét felvett teremből egy ferde nézőteres, multifunkcionális előadóhelyszínt varázsoltak, ami – hasonlóan a Művészetek Palotájában lévő Fesztivál Színházhoz – koncertek mellett színházi produkciók otthonául is szolgálhat.

A régi függöny helyére a tűzvédelmi előírások miatt vasfüggöny került, újra kialakították a korábban megszüntetett zenekari árkot, a falakba pedig több centiméternyi új tömítést építettek be az utcazaj kiszűrésére. Színpadtechnika terén is a legmodernebb megoldásokat alkalmazták, valamint az épület többi részéhez hasonlóan itt is teljes az akadálymentesítés.

D_SOKI20131021105D_SOKI20131021106
D_SOKI20131021107D_SOKI20131021109

Komoly gondot jelentett korábban a büfé a maga mindössze két méter hosszú pultjával, ahol mindig hatalmas volt a tolongás. Ezt a problémát is sikerült megoldani: a büfét az újonnan lefedett belső udvarba költöztették, így a pult hossza majdnem ötszörösére nőtt. Ezen kívül a vizesblokkok számát is megnövelték, így remélhetőleg itt sem fognak többé sorok kígyózni.

hirdetés

Az első emeleti előcsarnokban megszüntették a ruhatárat, helyette szükség esetén itt is ki tudnak alakítani egy büfét, (de nem állandó jelleggel). A földszinti ruhatár kapacitása ezzel egy időben másfélszeresére nőtt. Egy új közönségliftet is beszereltek.

D_SOKI20131021108D_SOKI20131021110D_SOKI20131021111D_SOKI20131021112

A nagyterem szintén teljesen megújult, a székek elrendezése kissé szellősebbé vált, de a teljes befogadóképesség így is közel 850 főre rúg. Érdekesség, hogy a széksorok kiszerelhetőek – tárolásukra külön raktárat alakítottak ki –, így adott esetben bálteremmé is alakítható a helyszín.

Az orgona felújítására külön Európai Uniós pályázatot nyújtottak be, ennek leghamarabb 2015-re lehet eredménye, de a hangszer külső homlokzatát addig is helyreállították.

D_SOKI20131021113D_SOKI20131021114D_SOKI20131021115_STA8944

A holnapi zártkörű megnyitó után az első nyilvános koncert péntek este lesz a nagyteremben, mégpedig Jeney Zoltán 70. születésnapjának tiszteletére. Az MR Szimfonikusokat és Énekkart a súlyos betegségéből nemrégiben felépült Kocsis Zoltán fogja vezényelni.

A további programokról az itt találtok részletes infókat.

Ha tetszik a felújított Zeneakadémia, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-elso-elo-show-eredmenyhirdetes-1000x547.jpg

X-Faktor: Négy versenyző esett ki az első élő show-ban

A következő adásban már csak 8 versenyző bizonyíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Szombaton lezajlott az X-Faktor 2019-es évadának első élő show-ja, amiben rögtön négyen búcsúztak is a tehetségkutatótól a 12 versenyzőből.

A minden eddiginél hosszabb, éjszakába nyúló műsorban csak négy versenyző juthatott tovább egyenes ágon, további négy pedig a nézői szavazatok alapján került be a második élő show-ba. Miután a mentorok értékelték az énekesek és a zenekarok produkcióit, szavaztak, hogy leülhetnek-e a négy, biztos továbbjutást jelentő szék egyikére, vagy a veszélyzónába kerülnek, ahonnan már csak a nézők menthetik meg őket.

Ahogy a produkciók egymás után következtek, többször is volt példa arra, hogy egy már leült versenyzőnek fel kellett állnia, hogy átadja a helyét a nála jobban teljesítőnek. A nézők szavazással döntöttek arról, ki kerüljön a székről a veszélyzónába.

hirdetés

Az adás végére Dárdai Blanka, Ruszó Tibi, Burai Renátó és Gödöllői Emmánuel maradtak ülve, így ők lettek az első továbbjutók.

Végül az is kiderült, hogy a veszélyzónából kiket szavaztak be a nézők a második élő show-ba:

Zdroba Patrik, Bagdi Enikő, Vanek Andor és a Take 3 folytathatja a versenyt. Ezzel eldőlt, hogy az első élő show kiesői Anti bácsi, Huszár Aletta, a Speranta és a C.O.O.L. lettek, számukra véget ért a műsor.

A legrosszabbul Puskás Peti járt, akinek az első élő adás után már csak egy csapata maradt versenyben, ByeAlexnek viszont mindhárom versenyzője továbbjutott.

Az eredményhirdetés pillanatai:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
X_elo1_171119_183.jpg

X-Faktor, 1. élő show: Gáspár Laci NEM Bródy János

Az első adásban 4 versenyző búcsúzott az X-Faktortól. Több mentor is saját dalt írt a mentoráltjának, de ez nem minden esetben jött be.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Az X-Faktor élő show-ja eddig nem látott vérengzést hozott. Tavaly három játékos esett ki az első show-ban, idén már négy.

Ez volt az első meglepetés, a második, hogy a műsorvezetőt immár Lékai-Kiss Ramónának hívják. Ramónáról eddig nem nagyon emlékeztem meg, pedig megérdemli, mert remekül ellátja a műsorvezetői feladatokat, bár azt a fura helyzetet még mindig nem tudtam megszokni, amikor „Barátok Közt Zsófi” bekonferálja (Szabó) Zsófit.

hirdetés

Az élő adásokban is folytatódik a szék tematika, 4 játékost lehet leültetni. Akik a műsor végén ülnek, automatikusan tovább jutnak. Ha elfogy a szék és a zsűri valakinek széket szavaz, a közönség szavazhat, ki az, aki ülve maradjon és a legkevesebb szavazatot kapó visszakerül a veszélyzónába.

Zdroba Patrik letért a rocksláger vonalról, és a Flashdance-ből énekelte a She's a Maniac-et. A mentorok kicsit begyakoroltnak érezték, de mindenki elismerte, hogy nagyot énekelt, és természetesen kapott széket.

Alettát kimondottan bírom, jól énekel, van egyénisége és megjelenése, fellépése. Amikor elkezdte énekelni a Csillag vagy fecskét, nagyon megörültem (bár a dal tavaly is szerepelt a műsorban, választhattak volna mást is a Kispál és a borz életművéből, van választék).

Ezzel együtt be kell valljam, az előadás nem tetszett maximálisan, több finomságot vártam volna benne.

Az igazi meglepetést Alex okozta, amikor bevallotta, hogy ez az egyik kedvence dala (nem gondoltam volna, mert annyira messze van Bye Alex stílusától). Leültették.

Vanek Andor hibátlan teljesítménnyel masírozott az élő műsorig, sorra hozta a rajt-cél győzelmeket. Ezúttal Rihanna Diamonds-ját hozta, és bevallom,

én untam annak ellenére, hogy Andor saját magára alakította.

De hozzá kell tennem, én Rihanna előadásában is unom. Ő is azon énekesnők közé tartozik, akiknek tehetségét maximálisan elismerem, de egy számot nem tudnék mondani tőle, ami bármit is megmozdítana bennem. Tudom, tudom, kár belém.

Bogi és Laci megdicsérte, de Peti kimondta, hogy Andor most önmaga alatt teljesített. Végül nem kapott széket, Peti, és ami meglepőbb, Laci szigorú volt vele.

hirdetés

A Speranta hihetetlen hangulatot varázsolt a stúdióban, a mentorokat is elbűvölték, bár azért volt néhány apró kritika. Viszont három igennel így is leülhettek.

Laci amikor felkonferálta Burai Renátót, elmondta, rájött, miért nem volt száz százalékos eddig Burai Renátó: önbizalomhiány.

Ha így is van, ebből most nem látszott semmi, a OneRepublic Love Runs Out című számát tolta el igen meggyőzően. Három szavazattal ugyan, de leülhetett az utolsó székre. Fokozódott az izgalom.

A Cool nem veszélyeztette az ülő versenyzők helyét, hiába hoztak saját dalt. Laci egyenesen azt mondta,

annyira hamis volt az ének, hogy nem tudja értékelni a produkciót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
x-faktor-ruszo-tibi-1000x627.jpg

X-Faktor: Ruszó Tibi édesapja miatt énekelte mentora, ByeAlex dalát

ByeAlex úgy érezte, fiatal versenyzője nála is jobban el tudja énekelni ezt a számot, amit az édesapja emlékére írt, ezért akarta Tibinek adni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Történelmi pillanatot láthattunk az X-Faktor első élő show-jában: ByeAlex mentori pályafutása során először kérte egyik versenyzőjét arra, hogy az ő egyik dalát énekelje el a műsorban, erre ugyanis eddig nem volt példa.

Ruszó Tibi azonban most az Apám sírjánál című számot adta elő a szombati adásban, és mint kiderült, azért, mert van valami közös a fiúban és mentorában.

ByeAlex édesapja korán meghalt, az ő emlékére írta ezt a dalt, Ruszó Tibi pedig tavaly szintén közel került ahhoz, hogy elveszítse az apját, miután a férfi szívinfarktust kapott és kórházba került. A tehetséges fiú ugyan már tavaly jelentkezett az X-Faktorba, de a történtek miatt mégsem indult el. Szerencsére az apa már jól van, de a fiatal énekes így is át tudta érezni mentora szerzeményét.

hirdetés

ByeAlex a fiú színpadra lépése előtt elmondta, hogy már nem sokkal azután megszületett a fejében az ötlet, hogy Ruszó Tibinek adja ezt a számot, amikor kiderült, hogy a mentorok őt szavazták meg a harmadik versenyzőjének. Az énekes ezt a dalt nem szokta előadni a koncertjein, de

úgy érezte, Tibi talán még nála is jobban el tudja énekelni, ezért döntött így.

A fiú produkciója valóban jól sikerült, a mentorok nagyon megdicsérték, és le is ültették arra a székre, ami a biztos továbbjutást jelentette Tibi számára.

Íme Ruszó Tibi előadásában az Apám sírjánál című dal:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
anti.png

X-Faktor: megjelent Anti bácsi és több versenyző saját dalának videóklipje

Anti bácsinak és Bagdi Enikőnek mentoruk írt dalt, de voltak olyanok is, akik saját szerzeménnyel rukkoltak elő, amit az élő show-ban is előadtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Ugyan az első élő show után véget ért a verseny Anti bácsi számára, az X-Faktor 70 éves felfedezettjének egyáltalán nincs oka csüggedni, ugyanis máris megjelent az első videoklipje.

Ám nem ő az egyetlen versenyző, akinek már debütált a saját dala: Bagdi Enikő, a C.O.O.L. és Manuel is készített már saját zenéket.

Itt nézheted meg Anti bácsi első saját dalának klipjét:

hirdetés

Bagdi Enikő saját nótája is meghallgatható:

Manuel saját dala:

És a C.O.O.L szerzeménye:

A szombati élő show kiesőiről itt írtunk bővebben:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!