hirdetés
cm41.jpg

Ilyen a megújult Zeneakadémia

Három év után végre elkészült a felújított Zeneakadémia. Mi is ott voltunk, nézzetek szét velünk!
Láng Dávid cikke, Sóki Tamás fotóival - szmo.hu
2013. október 21.


hirdetés

Október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján nyitja meg kapuit az elmúlt három évben teljesen átépített Zeneakadémia. A felújítás során a hagyományőrzésre éppúgy törekedtek, mint arra, hogy az épület igazodjon a 21. század technikai elvárásaihoz. Mi is ott voltunk az ünnepélyes átadás előtti bejáráson.

Az épület belső tereiben korabeli fotók és apró részletek alapján az 1907-es állapotot állították helyre, új kinézete így azok számára is sok meglepetést tartogat, akik a bezárás előtt gyakran megfordultak benne.

A legnagyobb változás talán a kisteremben látható, amely a korábbi, nem megfelelő átalakítások miatt sokkal kevesebb dologra volt alkalmas, mint megépülése idején. Mostantól viszont újra méltó formájában várja a közönséget és a fellépőket. A kisteremben az első előadás Mozart Varázsfuvolája lesz december 6-án.D_SOKI20131021100D_SOKI20131021101D_SOKI20131021102D_SOKI20131021103

A Solti György nevét felvett teremből egy ferde nézőteres, multifunkcionális előadóhelyszínt varázsoltak, ami – hasonlóan a Művészetek Palotájában lévő Fesztivál Színházhoz – koncertek mellett színházi produkciók otthonául is szolgálhat.

A régi függöny helyére a tűzvédelmi előírások miatt vasfüggöny került, újra kialakították a korábban megszüntetett zenekari árkot, a falakba pedig több centiméternyi új tömítést építettek be az utcazaj kiszűrésére. Színpadtechnika terén is a legmodernebb megoldásokat alkalmazták, valamint az épület többi részéhez hasonlóan itt is teljes az akadálymentesítés.

hirdetés
D_SOKI20131021105D_SOKI20131021106
D_SOKI20131021107D_SOKI20131021109

Komoly gondot jelentett korábban a büfé a maga mindössze két méter hosszú pultjával, ahol mindig hatalmas volt a tolongás. Ezt a problémát is sikerült megoldani: a büfét az újonnan lefedett belső udvarba költöztették, így a pult hossza majdnem ötszörösére nőtt. Ezen kívül a vizesblokkok számát is megnövelték, így remélhetőleg itt sem fognak többé sorok kígyózni.

Az első emeleti előcsarnokban megszüntették a ruhatárat, helyette szükség esetén itt is ki tudnak alakítani egy büfét, (de nem állandó jelleggel). A földszinti ruhatár kapacitása ezzel egy időben másfélszeresére nőtt. Egy új közönségliftet is beszereltek.D_SOKI20131021108D_SOKI20131021110D_SOKI20131021111D_SOKI20131021112

A nagyterem szintén teljesen megújult, a székek elrendezése kissé szellősebbé vált, de a teljes befogadóképesség így is közel 850 főre rúg. Érdekesség, hogy a széksorok kiszerelhetőek – tárolásukra külön raktárat alakítottak ki –, így adott esetben bálteremmé is alakítható a helyszín.

Az orgona felújítására külön Európai Uniós pályázatot nyújtottak be, ennek leghamarabb 2015-re lehet eredménye, de a hangszer külső homlokzatát addig is helyreállították.D_SOKI20131021113D_SOKI20131021114D_SOKI20131021115_STA8944

A holnapi zártkörű megnyitó után az első nyilvános koncert péntek este lesz a nagyteremben, mégpedig Jeney Zoltán 70. születésnapjának tiszteletére. Az MR Szimfonikusokat és Énekkart a súlyos betegségéből nemrégiben felépült Kocsis Zoltán fogja vezényelni.

A további programokról az itt találtok részletes infókat.

Ha tetszik a felújított Zeneakadémia, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!