hirdetés
cogito-pitchpalace-startup.jpg

II. Erzsébetnek mutathatják be ötletüket magyar diákok – nemzetközi döntőbe jutottak vele

Olyan e-learning rendszert találtak ki, ami szinte minden egyetemistának könnyebbé tenné a vizsgák előtti felkészülést.
Littai Fanni - szmo.hu
2018. december 07.


hirdetés

Bejutott a magyar hallgatók startupja, a Cogito a Buckingham Palota vállalkozói versenyének nemzetközi döntőjébe.

A [email protected] döntőjét december 9-12 között tartják Londonban, a St. James Palace-ban, ahol a magyar fiatalok fontos döntéshozók, befektetők és II. Erzsébet brit királynő előtt prezentálhatják ötletüket 3 percben.

A magyar csapat a regionális fordulóban is eredményesen szerepelt szeptemberben: a 3. helyezés mellett a közönségdíjat is bezsebelték.

Mi az ötletük?

A Cogito egy új felfogású e-learning rendszer, aminek a fő része egy social media környezetbe ágyazott dokumentumszerkesztő. A Cogitóval a diákok hatékonyan és megbízható forrásokból tanulhatnak. Ez egy olyan közösség létrehozására ad lehetőséget, ahol a jegyzeteiket, tananyagaikat oszthatják meg egymással a tanulók. Az ide feltöltött dokumentumokat a tanárok lektorálhatják, így azokban biztosan hiteles információk szerepelnek majd.

hirdetés

Ez leszámolhat azzal az őrülettel, amit a legtöbb egyetemista és főiskolás ismer: vizsga előtt a Google Drive dokumentumok végeláthatatlan sorát, és az ezernyi Facebook-csoportot próbáljuk átpörgetni, hogy megtaláljunk egy bizonyos tananyagot, képletet, amit át szeretnénk nézni.

A Cogitóba tantárgyak szerint kerülhetnek fel a jegyzetek, ezek pedig a tanári ellenőrzés után megkapják a "lektorálva" jelzést, így biztos lehet benne a tanuló, hogy jó az anyag, amit megtanul.

A fiatal srácok a saját tapasztalataik és élményeik alapján találták ki a Cogitót. A csapatból ketten orvostanhallgatók, hárman a BME-n mérnökinformatikus hallgatók, egy tag pedig fél éve végzett mérnökinformatikusként.

"A kezdetekkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mik azok a legfőbb pontok a tanulásban, illetve az oktatásban, amik a legnagyobb gondot okozzák. Ezeket összegyűjtöttük, majd kitaláltunk rájuk egy-két megoldást" - kezdi Stubnya Bence, orvostanhallgató, az egyik ötletgazda.

"Először csoporttársammal, és jó barátommal Majtán Mátéval ültünk össze, és beszélgettünk arról, hogy “kéne egy app”... Pár hónappal később saját életeseményeink alapján megszületett a Cogito alapötlete, ezután egy startupos sörözésen találkoztunk Kovács-Egri Kristóffal és Papp Mátéval, akikkel nagyon gyorsan közös nevezőre jutottunk. Kiderült, az általunk felvázolt probléma náluk is jelen van. Fél évvel később újra összeültünk és elkezdtünk komolyabban beszélgetni arról, hogyan is lehetne megvalósítani a projektet, ekkor jött a csapatba Körmendy Bertalan és Lobler Ádám. Így összesen hatan lettünk, így lett teljes a csapat" - mutatta be társait.

"2018 februárjában kerültünk be a Start it @K&H inkubátorprogramjába hat hónapra,- ezt azóta meghosszabbítottuk újabb hat hónapra -, ebben az időszakban indult el maga a fejlesztés. A legintenzívebb része a nyáron történt, amikor egyikünknek sem kellett egyetemre járnia" - meséli.

A srácok ősszel bekerültek a Design Terminál mentorprogramjába is. Bence elmondása szerint mindkét programtól hatalmas segítséget, mentori tanácsokat, sőt, irodát is kaptak.

Most azonban óriási feladat áll előttük: döntéshozók, befektetők és az angol királynő előtt kell teljesíteniük.

"Felfoghatatlan, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen elképesztő helyekre eljuthatunk, valamint hogy ilyen fontos, meghatározó emberekkel találkozhatunk. Bízunk benne, hogy sikerül meglovagolnunk ezeket a lehetőségeket, és további erőt és energiát adnak ahhoz a munkához, amit elkezdtünk. Nagyon motiváltak vagyunk, nagyon jó a csapat" - mondta.

A komoly megmérettetésre persze fel kell készülni: a csapatnak 2,5 perce lesz mindössze, hogy meggyőzzék a Pitch Day-en jelenlévőket, hogy ők a legérdemesebbek a díjra. A srácok közül Máté lesz az, aki bemutatja majd a Cogitót a nagyérdeműnek. Most ennek az előadásnak a gyakorlására fordítják a legnagyobb időt.

Most te is segíthetsz!

A londoni döntőben nemcsak az előbb említett díjat lehet elhozni, hanem ismét lesz közönségdíj is. Te is segíthetsz, hogy a magyar fiatalok nyerjék meg az utóbbit.

Ide kattintva tudsz szavazni rájuk.

Cogito

Sziasztok! ? Bejutottunk András, York hercege által alapított start-up verseny, a [email protected] nemzetközi döntőjébe, ahol lehetőségünk van megnyerni a közönségdíjat is. Szeptemberben már a magyar...hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
glamour1.jpg

Ők lettek a 2020-as Women of the Year nyertesei

Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as Women of the Year gálát márciusban elhalasztották, így most került sort az eseményre a Várkert Bazárban. Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.

A gálát Kiss Ramóna nyitotta meg, majd kiosztották a díjakat.

Az Év hősnőjét, Dr. Gyurkó Szilvia - a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és kuratóriumának elnöke.

Az év divattervezője díjat Cakó Kinga, a CAKO márka tervezője kapta.

Az év énekesnője díjat Péterfy Bori nyerte el.

hirdetés

Az év női vállalkozója Kulcsár Edina lett, a BRAIDME&MORE nevű vállalkozásával.

Az év sportolónője Illés Fanni, parasportoló lett.

Az év lakberendezője Pataki Lili.

Az év színésznője Trokán Nóra lett.

VIDEÓ: A Gála szereplői és a díjátadó

Forrás: Glamour

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koncz-bisztricz-tamas-termeszetfotos-gyoztes-kepe.jpg

16 éves magyar fiú lett a legjobb ifjú makrófotós egy nemzetközi fotópályázaton

Koncz-Bisztricz Tamás mellett még három másik magyar fotós is szép eredményt ért el a pályázaton.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Szenzációs eredményt ért el egy magyar fiú egy nemzetközi fotópályázaton: az övé lett a legjobb makrofotó a fiatalok között - számolt be róla a Turista Magazin.

Koncz-Bisztricz Tamás a Close-up Photographer of the Year makrófotós pályázaton győzedelmeskedett az ifjúsági kategóriában.

A 16 éves fiú egy apró gömbugrókát örökített meg nyertes fotóján, aminek a Kis gömböc címet adta.

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az, hogy ez a kép jobb lett minden más pályázóénál azért is nagy szám, mert Tamás csak tavaly decemberben kezdett el makrófotózni. Az viszont már korábban is bebizonyosodott, hogy van tehetsége a természetfotók készítéséhez, hiszen például a tavalyi Milvus természetfotó-pályázaton is megnyerte a Természet kategóriát alig 15 évesen.

hirdetés

Tamás mellett még három magyar természetfotósnak sikerült remekelnie.

Daróczi Csaba (aki a pályázat egyik alapítójának felkérésére indult a versenyen) az Állatok kategóriájában második lett Pók a mocsárban című fotójával, emellett pedig még három másik képe is bekerült a finalisták közé.

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az Állatok kategóriában az ismert magyar természetfotós, Máté Bence is a finalisták közé jutott pelikánokról készült képével. Egy magyar lány, Papp Bori pedig az ifjúsági kategóriában került be a legjobbak közé egy virágon megörökített légy fotójával. Bence és Bori fotóit ide kattintva nézhetitek meg.

A fotópályázat abszolút győztese (amely az Állatok kategóriában is a legjobbnak bizonyult) egy francia fotós, Galice Hoarau képe lett, amely egy angolnalárváról készült:

Fotó: Galice Hoarau/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kanalasdavid.jpg

Férfierő kell az elefántlábú Dávid kezelésére – látványos a javulás

A cipője is nagy már a fiúra, pedig még egy hónapja sem jár speciális masszázsra és fáslizásra. Ritkábbak a fájdalmak, és ha így halad, szilveszterkor akár már táncolhat is. Ha lesz egyáltalán buli.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. szeptember 29.


hirdetés

Hirtelen fordult Kanalas Dávid élete a nyár végén. Július végén találkozott vele Varga Brigitta, aki nem hitte, hogy egy fiatal fiúnak ilyen lábakon kell élnie. Talált szakembereket, akik ingyen gyógyítják. A tiszakarádi fiatalnak azonban egy lakásra is szüksége volt, hogy minden nap bejárhasson a rendelőbe egy pár hónapig. Keresésünkre jelentkezett valaki, hogy szívesen kölcsönadja pesti ingatlanát. Egy gyors festés, takarítás után beköltözött a család, és szeptember közepén elkezdődött a kezelés.

Ez a harmadik hét, amikor Dávid minden hétköznap megy egy órára. Viszonylag közel lakik a Budai Nyiroködéma Központhoz, egy busszal pár perc alatt ott van.

Egyik kezelője, Márton Tímea elmondta, hogy megtanították neki, hogyan kell feltennie a speciális fáslit:

„Dávid jó kliens, nagyon együttműködő. A jó eredményért 24 órán át van rajta a kifejezetten ödémára való, rövid megnyúlású, rugalmas pólya.”

hirdetés

Pedig nem volt egyszerű együttműködni.

„Eleinte nehéz volt benne aludni, de pár nap múlva megszoktam. Nagyon jó most, hogy csak nagyon ritkán fáj a lábam” - mondja Dávid.

Az évek alatt felgyülemlő víztől megkeményedett lábak kezdenek puhulni. Nem használnak gépet, csak kézzel kezelik.

„Ketten, de néha négyen csinálják a nyirokmasszázst rajta. A nagyfőnök, Minauf Péter kezeli sokat. Dávid intenzív kezelést igényel, itt férfierő kell a speciális nyirokdrenázs technikához” - mondta Tímea.

Az eredmény látványos már a kezdetektől. Az első nap készült a bal oldali kép, és négy nap múlva a jobb oldali.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
DSC09903-1000x668.jpg

Államilag elismert iskola lett a Budapest School – A következő lépés a nemzetközi terjeszkedés

Halácsy Péterrel, az iskola egyik alapítójával beszélgettünk.
K.U.D., címlapkép forrása: Budapest School - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója, 2015-ben néhány társával hozta létre a Budapest School mikroiskola-hálózatot, amelyről már többször írtunk.

Idén szeptembertől már 14 helyszínen közel 400 gyerek tanulhat a BPS egyedi szakmai programja alapján óvodás kortól a középiskola végéig.

Ráadásul vége a diákok magántanulói státuszának, mostantól ugyanis államilag elismert iskolaként működnek, programjuk akkreditált, egyedi programként alkalmazható általános iskolában, gimnáziumban és szoftverfejlesztő technikumban is.

Az akkreditációhoz vezető út hosszú volt és rögös, de szükség volt rá. A Budapest School tanulóinak különböző iskolákban kellett vizsgázniuk, ez pedig Halácsy Péter szerint sok szorongást okozott a szülőknek és bonyodalmakat a tanároknak.

"Több magyar és nemzetközi oktatási és tanügyigazgatási szakértővel konzultáltunk folyamatosan, rengeteg iskola működését tanulmányoztuk, több mint 107 jogszabályt vettünk figyelembe. Mindenki azt kérdezi, hogy tudunk a mi oktatási módszereinkkel megfelelni a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek, de messze nem ez volt a legnagyobb probléma”

hirdetés

– számolt be tapasztalatairól Halácsy a Szeretlek Magyarországnak. A BPS-modell ugyanis tökéletesen illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez.

Halácsy Péter, a Budapest School egyik alapítója

"Egyetlen jogszabály sem definiálja a tantárgy fogalmát, csak azt, hogy legyen matematika vagy etika. Nálunk a tantárgyak ugyanúgy kapnak szerepet, mint a NAT által definiált kulcskompetenciák, fejlesztési területek. Azaz ott vannak a programunkban, foglalkozunk velük, csak épp nálunk nem ezek adják a mindennapok struktúráját, hanem a tanárok szabadon válogathatnak össze egy-egy foglalkozásba tantárgyi követelményekből, a korszellem kihívásaiból, a gyerekek érdeklődéséből. Nagyobb gondunk volt azzal a szemlélettel, hogy az állam szeretné, ha mi mindent eldöntenénk 12 évre előre az iskolában. Például a programunkban rögzíteni kellett az érettségire való felkészítést. Ez valahogy annyira magától értetődő volt számunkra, hogy az iskoláinkban felkészítjük a gyerekeket az érettségire, hogy korábban nem került be a programba, de akkreditált iskolaként elengedhetetlen, hogy ezt is leírjuk” – említ egy olyan követelményt, amelynek meg kellett felelniük.

Az akkreditáció során sokszor szembesültek azzal, hogy XXI. századi iskolaként olyan kérdések merülnek fel bennük, amelyekre korábban nem igazán volt példa, és a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem igazán halad a korral.

"Mai friss frusztrációm, hogy kiderült, egy iskola például nem indíthat telephelyet év közben. Hiába lehetne beköltözni például egy decemberben elkészülő épületbe, amely sok szempontból kényelmesebb és ideálisabb lenne a gyerekek és a tanárok számára is, erre nincs lehetőség. Szeptember 1-jéig bezárólag lehet bármit módosítani. Persze, ennek is megvan az oka, és nem a minisztérium rosszindulatáról van szó: amikor a jelenleg is hatályos törvény készült, az év közbeni költözés, mint opció, fel sem merült”

– jegyezte meg.

Az akkreditáció folyamata során folyamatosan egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a szakhatósággal, menet közben pedig újabb és újabb kérdések merültek fel. Nem triviális például a szellőztetés kérdése az iskolákban.

Laikusként azt gondolnánk, nincsenek szigorú követelmények ezzel kapcsolatban, azonban ez nem így van. A Pozsonyi úti telephelyen például a szellőztetéssel volt gond. Vagyis tulajdonképpen nem volt, hiszen voltak ablakok, sőt, egy modern levegőztető rendszert is beépítettek, hogy biztosan jó levegőben tanulhassanak a diákok, azonban az ÁNTSZ előírásainak így nem feleltek meg, mert a hivatal csak az ablakokat nyithatóságát nézi. Végül sikerült megoldást találni, de azt, hogy milyen részletekkel kellett megküzdeniük, jól mutatja ez a példa is.

"A jogszabály alkotásakor nem léteztek ilyen profi berendezések, ezért nyilván nem ejtenek erről szót. Sok hasonlóba futottunk bele. Februárban például - még a COVID-19-től teljesen függetlenül - felmerült bennünk a távoktatás kérdése és konzultáltunk a minisztériummal, amely teljesen elzárkózott ettől a lehetőségtől. Aggályosnak tartották a gyermekek biztonságának való biztosítását, ha távoktatásra kerülne sor. Kicsit életszerűtlen példa, de felvetettem, mi van, ha a tanár például épp a Nemzetközi Űrállomáson van és tartana egy lebilincselő órát a csillagászatról" – mesélte nevetve Halácsy. Végül az élet ezt a kérdést felülírta, és a tavaszi félévben gyakorlatilag minden iskola a digitális oktatásra állt rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!