II. Erzsébetnek mutathatják be ötletüket magyar diákok – nemzetközi döntőbe jutottak vele
Olyan e-learning rendszert találtak ki, ami szinte minden egyetemistának könnyebbé tenné a vizsgák előtti felkészülést.
Littai Fanni - szmo.hu
2018. december 07.


Bejutott a magyar hallgatók startupja, a Cogito a Buckingham Palota vállalkozói versenyének nemzetközi döntőjébe.

A Pitch@Palace döntőjét december 9-12 között tartják Londonban, a St. James Palace-ban, ahol a magyar fiatalok fontos döntéshozók, befektetők és II. Erzsébet brit királynő előtt prezentálhatják ötletüket 3 percben.

A magyar csapat a regionális fordulóban is eredményesen szerepelt szeptemberben: a 3. helyezés mellett a közönségdíjat is bezsebelték.

Mi az ötletük?

A Cogito egy új felfogású e-learning rendszer, aminek a fő része egy social media környezetbe ágyazott dokumentumszerkesztő. A Cogitóval a diákok hatékonyan és megbízható forrásokból tanulhatnak. Ez egy olyan közösség létrehozására ad lehetőséget, ahol a jegyzeteiket, tananyagaikat oszthatják meg egymással a tanulók. Az ide feltöltött dokumentumokat a tanárok lektorálhatják, így azokban biztosan hiteles információk szerepelnek majd.

Ez leszámolhat azzal az őrülettel, amit a legtöbb egyetemista és főiskolás ismer: vizsga előtt a Google Drive dokumentumok végeláthatatlan sorát, és az ezernyi Facebook-csoportot próbáljuk átpörgetni, hogy megtaláljunk egy bizonyos tananyagot, képletet, amit át szeretnénk nézni.

A Cogitóba tantárgyak szerint kerülhetnek fel a jegyzetek, ezek pedig a tanári ellenőrzés után megkapják a "lektorálva" jelzést, így biztos lehet benne a tanuló, hogy jó az anyag, amit megtanul.

A fiatal srácok a saját tapasztalataik és élményeik alapján találták ki a Cogitót. A csapatból ketten orvostanhallgatók, hárman a BME-n mérnökinformatikus hallgatók, egy tag pedig fél éve végzett mérnökinformatikusként.

"A kezdetekkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mik azok a legfőbb pontok a tanulásban, illetve az oktatásban, amik a legnagyobb gondot okozzák. Ezeket összegyűjtöttük, majd kitaláltunk rájuk egy-két megoldást" - kezdi Stubnya Bence, orvostanhallgató, az egyik ötletgazda.

"Először csoporttársammal, és jó barátommal Majtán Mátéval ültünk össze, és beszélgettünk arról, hogy “kéne egy app”... Pár hónappal később saját életeseményeink alapján megszületett a Cogito alapötlete, ezután egy startupos sörözésen találkoztunk Kovács-Egri Kristóffal és Papp Mátéval, akikkel nagyon gyorsan közös nevezőre jutottunk. Kiderült, az általunk felvázolt probléma náluk is jelen van. Fél évvel később újra összeültünk és elkezdtünk komolyabban beszélgetni arról, hogyan is lehetne megvalósítani a projektet, ekkor jött a csapatba Körmendy Bertalan és Lobler Ádám. Így összesen hatan lettünk, így lett teljes a csapat" - mutatta be társait.

"2018 februárjában kerültünk be a Start it @K&H inkubátorprogramjába hat hónapra,- ezt azóta meghosszabbítottuk újabb hat hónapra -, ebben az időszakban indult el maga a fejlesztés. A legintenzívebb része a nyáron történt, amikor egyikünknek sem kellett egyetemre járnia" - meséli.

A srácok ősszel bekerültek a Design Terminál mentorprogramjába is. Bence elmondása szerint mindkét programtól hatalmas segítséget, mentori tanácsokat, sőt, irodát is kaptak.

Most azonban óriási feladat áll előttük: döntéshozók, befektetők és az angol királynő előtt kell teljesíteniük.

"Felfoghatatlan, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen elképesztő helyekre eljuthatunk, valamint hogy ilyen fontos, meghatározó emberekkel találkozhatunk. Bízunk benne, hogy sikerül meglovagolnunk ezeket a lehetőségeket, és további erőt és energiát adnak ahhoz a munkához, amit elkezdtünk. Nagyon motiváltak vagyunk, nagyon jó a csapat" - mondta.

A komoly megmérettetésre persze fel kell készülni: a csapatnak 2,5 perce lesz mindössze, hogy meggyőzzék a Pitch Day-en jelenlévőket, hogy ők a legérdemesebbek a díjra. A srácok közül Máté lesz az, aki bemutatja majd a Cogitót a nagyérdeműnek. Most ennek az előadásnak a gyakorlására fordítják a legnagyobb időt.

Most te is segíthetsz!

A londoni döntőben nemcsak az előbb említett díjat lehet elhozni, hanem ismét lesz közönségdíj is. Te is segíthetsz, hogy a magyar fiatalok nyerjék meg az utóbbit.

Ide kattintva tudsz szavazni rájuk.

Cogito

Sziasztok! ? Bejutottunk András, York hercege által alapított start-up verseny, a Pitch@Palace nemzetközi döntőjébe, ahol lehetőségünk van megnyerni a közönségdíjat is. Szeptemberben már a magyar...


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x