hirdetés
cogito-pitchpalace-startup.jpg

II. Erzsébetnek mutathatják be ötletüket magyar diákok – nemzetközi döntőbe jutottak vele

Olyan e-learning rendszert találtak ki, ami szinte minden egyetemistának könnyebbé tenné a vizsgák előtti felkészülést.
Littai Fanni - szmo.hu
2018. december 07.


hirdetés

Bejutott a magyar hallgatók startupja, a Cogito a Buckingham Palota vállalkozói versenyének nemzetközi döntőjébe.

A Pitch@Palace döntőjét december 9-12 között tartják Londonban, a St. James Palace-ban, ahol a magyar fiatalok fontos döntéshozók, befektetők és II. Erzsébet brit királynő előtt prezentálhatják ötletüket 3 percben.

A magyar csapat a regionális fordulóban is eredményesen szerepelt szeptemberben: a 3. helyezés mellett a közönségdíjat is bezsebelték.

Mi az ötletük?

hirdetés

A Cogito egy új felfogású e-learning rendszer, aminek a fő része egy social media környezetbe ágyazott dokumentumszerkesztő. A Cogitóval a diákok hatékonyan és megbízható forrásokból tanulhatnak. Ez egy olyan közösség létrehozására ad lehetőséget, ahol a jegyzeteiket, tananyagaikat oszthatják meg egymással a tanulók. Az ide feltöltött dokumentumokat a tanárok lektorálhatják, így azokban biztosan hiteles információk szerepelnek majd.

Ez leszámolhat azzal az őrülettel, amit a legtöbb egyetemista és főiskolás ismer: vizsga előtt a Google Drive dokumentumok végeláthatatlan sorát, és az ezernyi Facebook-csoportot próbáljuk átpörgetni, hogy megtaláljunk egy bizonyos tananyagot, képletet, amit át szeretnénk nézni.

A Cogitóba tantárgyak szerint kerülhetnek fel a jegyzetek, ezek pedig a tanári ellenőrzés után megkapják a "lektorálva" jelzést, így biztos lehet benne a tanuló, hogy jó az anyag, amit megtanul.

A fiatal srácok a saját tapasztalataik és élményeik alapján találták ki a Cogitót. A csapatból ketten orvostanhallgatók, hárman a BME-n mérnökinformatikus hallgatók, egy tag pedig fél éve végzett mérnökinformatikusként.

"A kezdetekkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mik azok a legfőbb pontok a tanulásban, illetve az oktatásban, amik a legnagyobb gondot okozzák. Ezeket összegyűjtöttük, majd kitaláltunk rájuk egy-két megoldást" - kezdi Stubnya Bence, orvostanhallgató, az egyik ötletgazda.

"Először csoporttársammal, és jó barátommal Majtán Mátéval ültünk össze, és beszélgettünk arról, hogy “kéne egy app”... Pár hónappal később saját életeseményeink alapján megszületett a Cogito alapötlete, ezután egy startupos sörözésen találkoztunk Kovács-Egri Kristóffal és Papp Mátéval, akikkel nagyon gyorsan közös nevezőre jutottunk. Kiderült, az általunk felvázolt probléma náluk is jelen van. Fél évvel később újra összeültünk és elkezdtünk komolyabban beszélgetni arról, hogyan is lehetne megvalósítani a projektet, ekkor jött a csapatba Körmendy Bertalan és Lobler Ádám. Így összesen hatan lettünk, így lett teljes a csapat" - mutatta be társait.

"2018 februárjában kerültünk be a Start it @K&H inkubátorprogramjába hat hónapra,- ezt azóta meghosszabbítottuk újabb hat hónapra -, ebben az időszakban indult el maga a fejlesztés. A legintenzívebb része a nyáron történt, amikor egyikünknek sem kellett egyetemre járnia" - meséli.

A srácok ősszel bekerültek a Design Terminál mentorprogramjába is. Bence elmondása szerint mindkét programtól hatalmas segítséget, mentori tanácsokat, sőt, irodát is kaptak.

Most azonban óriási feladat áll előttük: döntéshozók, befektetők és az angol királynő előtt kell teljesíteniük.

"Felfoghatatlan, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen elképesztő helyekre eljuthatunk, valamint hogy ilyen fontos, meghatározó emberekkel találkozhatunk. Bízunk benne, hogy sikerül meglovagolnunk ezeket a lehetőségeket, és további erőt és energiát adnak ahhoz a munkához, amit elkezdtünk. Nagyon motiváltak vagyunk, nagyon jó a csapat" - mondta.

A komoly megmérettetésre persze fel kell készülni: a csapatnak 2,5 perce lesz mindössze, hogy meggyőzzék a Pitch Day-en jelenlévőket, hogy ők a legérdemesebbek a díjra. A srácok közül Máté lesz az, aki bemutatja majd a Cogitót a nagyérdeműnek. Most ennek az előadásnak a gyakorlására fordítják a legnagyobb időt.

Most te is segíthetsz!

hirdetés

A londoni döntőben nemcsak az előbb említett díjat lehet elhozni, hanem ismét lesz közönségdíj is. Te is segíthetsz, hogy a magyar fiatalok nyerjék meg az utóbbit.

Ide kattintva tudsz szavazni rájuk.

Cogito

Sziasztok! ? Bejutottunk András, York hercege által alapított start-up verseny, a Pitch@Palace nemzetközi döntőjébe, ahol lehetőségünk van megnyerni a közönségdíjat is. Szeptemberben már a magyar...


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
500-fos-rockzenekar-kecskemet-1000x644.jpg

500 rockzenész játszott egyszerre Kecskeméten - több mint 24 millióan látták már a videóikat

Magyarország legnagyobb rockzenekarában a legfiatalabb tag 6, a legidősebb pedig 69 éves volt a nem mindennapi kecskeméti koncerten. Elképesztően látványos klipek készültek a közös zenélésükről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Nem kevesebb, mint 500 zenész játszott egyszerre Kecskeméten a Cityrocks Hungary által szervezett Kecskemétrocks esemény keretén belül.

A nem mindennapi koncerten 12 dalt játszott el Magyarország legnagyobb rockzenekara, amelyben a legfiatalabb zenéz 6, a legidősebb pedig 69 éves volt.

A dalok közül négyről (Depeche Mode – Personal Jesus, Metallica – Enter Sandman, Bikini – Végleg elmegyek, Queen -Joan Jett-LGT medley) videóklip is készült, amelyek október elején kerültek fel a YouTube-ra.

Alig egy hónap alatt egyenként már több százezren látták mindegyik videót, összesen pedig már több mint 24 millióan nézték meg a klipeket

hirdetés

- olvasható a Cityrocks oldalán.

A közösségi oldalakra felkerült videókat később aztán több, világszerte tartalommegosztó is átvette, így még nagyobb nézettségük lett mindenféle felületen.

„Természetesen nagyon örülünk a videók sikerének, nézettségének. De sokkal inkább büszkék vagyunk arra az ötszáz zenészre, akik végigcsinálták a válogatás procedúráját, megtanulták a számokat, majd pedig a kétórás esőszünet után is teljes odaadással játszották el a dalokat a több ezer nézőnek. Óriási élmény volt számunkra azt a hatalmas „boldogságrezgést” átélni velük a helyszínen, amit a filmjeinkben nem is tudtuk visszaadni, mert az lehetetlen”

– mondta Révész Zsolt, a Cityrocks Hungary kommunikációs vezetője.

"Szeretnénk, ha kezdeményezésünk – amely az élőzene fontosságáról, a kezdő zenészek segítéséről és persze a közönség szórakoztatásáról szól – minél több magyar nagyvárosba eljusson, hisz akkor a már 500 fős nagyzenekarunkhoz az ott élők is csatlakozhatnak majd. Számunkra az élő koncert varázsa a legfontosabb, és azt szeretnénk, ha azt az energiabombát, amit a több száz zenész tud adni, minél többen testközelből is átélhetnék” – mondta Gajda Ferenc a Cityrocks Hungary főszervezője.

A szervezők már dolgoznak Magyarország legnagyobb rockzenekarának 2020-as koncertjének megszervezésén is, amelynek helyszínét és időpontját decemberben teszik majd nyilvánossá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!