hirdetés
person-pouring-plastic-tube-bottle-1029896.jpg

Így védd magad a nap sugárzásától

Végre itt az igazi, meleg nyár! Jól esik ilyenkor élvezni a napsütést, esetleg napozni egy kicsit, de sosem szabad megfeledkezni arról, hogy ha hosszan vagyunk a napon, vigyázzunk magunkra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

A napfényre egész évben szükségünk van. Ez vitathatatlan, hiszen hatására képződik a D3-vitamin. De a túl sok napozás káros hatással is lehet a bőrünkre, és ha sokáig vagyunk kint a tűző napsütésben, könnyen napszúrást kaphatunk. Tippjeink segítségével azonban gondtalanul élvezheted a napfürdőt, akár otthon, sportolás közben vagy a vízparton. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Védd a bőrödet!

Ha tudod, hogy hosszabb ideig leszel napon, mindenképpen gondoskodj arról, hogy le ne égj, azzal ugyanis esélyt adhatsz a bőrrák kialakulásának is. Különösen ajánlott figyelned, ha sok az anyajegyed, szeplőd vagy világos bőrű vagy, ugyanis így hajlamosabb lehetsz a napégésre. Bár sokan a naptejet csak napozáshoz vagy strandoláshoz használják, valójában, ha tartósan napon vagy – legyen szó sportolásról vagy otthoni kertészkedésről –, akkor sem szabad megfeledkezni a napvédelemről.

A naptej kiválasztásánál a csomagoláson lévő SPF szám jelent segítséget, mely a napvédő faktort jelöli. Itt minél magasabb a szám, annál erősebb védelmet jelent. A szám egyébként azt jelöli, hogy hányszorosan erősíti meg a krém a bőröd természetes védekezőképességét a leégés ellen. Például egy normál bőrű ember átlagosan 20 percet tölthet el a napon anélkül, hogy leégne, tehát egy 15-szörössel 15-szörösre növeled ezt az időt. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor órákon át gond nélkül napozhatsz. Érdemes időnként újra bekenned magad, és mindig figyelni arra, hogy a te bőrödnek megfelelő krémet válassz.

Fejfedőt fel!

hirdetés

Ugyanez igaz a fejedre is, hiszen, ha túl sokáig tűzi a fejedet a nap, könnyen hőgutát kaphatsz. Ha teheted, a legmelegebb, 11-től 14 óráig tartó időszakban húzódj árnyékba. A kerti árnyékoláshoz ebben a cikkben adtunk is pár tippet, de ha nincs lehetőséged arra, hogy árnyékba bújj, egy kalap vagy baseball sapka is jó szolgálatot tehet. Gyerekeknél különösen fontos, hiszen ők még érzékenyebbek. Ráadásul egy kalap még a nyári öltözékedhez is jól mutat, csak arra ügyelj, hogy lehetőleg fehér vagy világos színűt válassz, a sötét színek ugyanis még inkább magukba szívják a meleget.

Igyál sok-sok vizet!

Bár télen-nyáron mindenkit arra buzdítunk, hogy igyon minél több vizet, ha sokat vagy a napon, különösen fontos, hogy pótold az elvesztett folyadék mennyiséget. Hiszen a melegben a testünk is túlhevül és izzadással hűti magát, az így vesztett folyadékot pedig pótolni kell, hogy továbbra is jól működjön a „rendszer”, elkerüld a kiszáradást. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor aztán tényleg jól esik egy jó hideg pohár víz, de készíthetsz otthon finom jeges teát is.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
garden-4325782_1920.klickblick.jpg

Virágos ötletek a kertből – hogy virágos kedved legyen

A lángvirág tüzessé tesz, a menyecskeszem kacéran rád nevet, a pillangóvirág pedig magába bolondít. Vedd körbe magad szépséggel – és ők megszépítik az életed.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 24.


hirdetés

Legyen akár forró és perzselő, akár záporokkal teli a július, a kertünkben mindig akad bőven tennivaló. Ha elegendő eső esett, örül a gazda, hogy az öntözés nem csak mindig az ő dolga, néha az ég is besegít. A gyomot azonban szedni kell, magától nem tűnik el, így naponta kertészkesztyűt húzunk és hajolgatunk, de még a postaládához menet is azt lessük, hol bukkant fel egy-egy hívatlan vendég gyönyörűen ápolt, színes birodalmunkban.

A július azonban a rég várt szabadságok, ráérős pihenések, kerti partik és esküvők időszaka is. Ilyenkor pedig kitüntetett szerep juthat saját nevelésű virágainknak, amelyek meghálálják a gondoskodást és lenyűgözhetik családtagjainkat, vendégeinket és barátainkat is. Mutatunk néhány ötletet, hogyan használhatod ki a virágok adta lehetőségeket. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Adj új életet a régi tárgyaknak

Gyönyörű virágkompozíciót alkothatsz, ha különböző színű virágokat társítasz össze. Divatos megoldás, hogy régi, használaton kívüli konyhai tálakba, edényekbe, korsókba ültetsz virágokat. Ebben az esetben az sem baj, ha van egy kis repedés, lyuk az edényen, vagy ha itt-ott lepattogzott a festék. Lefestheted a falát színesre, de ha mutatós darab, vagy szereted a vintage stílust, akkor meghagyhatod eredeti megjelenését is. A lényeg, hogy figyelj a színek és formák összhangjára. A kompozíciót elhelyezheted a kert egy jól látható pontján, vagy díszítheted vele a teraszt is. Ilyen módon még a nagymamától örökölt régi váza is új feladathoz juthat – és tovább élhet, őrizve egykori tulajdonosa emlékét.

2.Használj természetes kaspókat

hirdetés

A kosárfonás régi népi mesterség – manapság azonban reneszánszát éli. Ha szereted a natúr színeket és anyagokat, valamint a saját készítésű alkotásokat, akár magad is megtanulhatod a kosárfonás alapjait. Ha pedig a gyors megoldások híve vagy, ma már rengeteg helyen árulnak szépséges kosarakat, amelyek egyedi formájukkal változatossá tehetik a kerted. Ha magyar kézműves portékájából vásárolsz, még őt is támogatod ezzel. Amennyiben ilyen fonott kosarakat használsz műanyag kaspók helyett, még nagyobb természetességet adhatsz virágaidnak.

3. Borítsd virágba az étkezőasztalt

Akár kerti esküvőt szervezel, akár csak egy baráti összejövetelt vagy családi szülinapozást, a virágdekoráció egyikről sem hiányozhat. Itt aztán szabadon engedheted a fantáziád, és különleges hangulatot varázsolhatsz az ünnepnek. Tehetsz az asztalközépre egy nagyobb kompozíciót – akár saját cserepében is – stílustól függően selyemmel, organzával vagy zsákvászonnal körbetekerve. Jól mutatnak a vágott virágok különleges formájú üvegpoharakban vagy régi üvegekben is. Kedves figyelmesség a vendégek számára, ha minden terítékhez teszel 1-1 szál virágot, némi kis zöldet. Ha pedig az ünnepeltet saját nevelésű virággal szeretnéd meglepni, igazán különleges ajándékot adhatsz. Kis táblára írt jókívánságaidat akár a cserépbe szúrt hurkapálcára erősítve is elrejtheted. Biztosan nagy örömet szerzel vele – és alkotásod a megajándékozott otthonát díszítheti.

A sok kertészkedés közepette álljunk meg néha, nézzünk körül elégedetten, és élvezzük két kezünk munkájának eredményét. Tanuljunk a virágoktól – hisz azt hirdetik: az élet szép. S ahogy kertünk ontja gyönyörű virágait, mi is virágozzuk fel a lelkünk. Egy eső utáni júliusi hajnalon ezt súgták a napvirágok, százszorszépek, menyecskevirágok és szépecskék. A te virágaid vajon mit üzennek?

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
vanessa-bucceri-gDiRwIYAMA8-unsplash1.jpg

Játékos rendrakás gyerekekkel – három kreatív ötlet kicsiknek és nagyoknak

A gyerekek számára minden izgalmas, ami játék. Miért ne lehetne játék a rendrakás is? Ehhez adunk ötleteket kisgyermekes szülők és nagyszülők számára.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. augusztus 19.


hirdetés

Bármennyire is igyekszünk rendet tartani, gyermekeink akár naponta képesek a feje tetejére állítani a lakást. Ha életünk színtere esténként jobban hasonlít egy csatatérre, mint egy rendezett otthonra, s elegünk van a magányos küzdelemből, ideje bevonni a gyerekeket is. De hogyan? Hisz egy gyerek nem feltétlenül igényli a rendet, a kötelező dolgokat pedig egyáltalán nem szereti. S hiába pakolunk mi magunk esténként kimerülten és egyre elkeseredettebben, ha ők ellenünk dolgoznak. Ha azonban már kicsi koruktól kezdve játékosan együtt teremtünk rendet, mi sem fásulunk úgy el, és még újabb közös időtöltéshez is juthatunk.

A gyerekek számára minden izgalmas, ami játék. Miért ne lehetne játék a rendrakás is?

Ehhez adunk ötleteket kisgyermekes szülők és nagyszülők számára. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Mesés rendrakás

A babák, plüss állatok, mesefigurák talán nem is szétdobált tárgyak, hanem eltévedt mesehősök, a kisautók, építőkockák pedig elkallódott kincsek, és alig várják, hogy visszakerüljenek a helyükre. Ha így kezdünk hozzá a rendrakáshoz a gyerekekkel, pillanatok alatt kikerekedik egy izgalmas közös mese, aminek a vége az, hogy minden és mindenki a saját, jól megszokott helyére kerül, és ott térhet nyugovóra, hogy másnap új kalandokra indulhasson.

hirdetés

2. Varázslatos rend pillanatok alatt

Ha szeretnek a gyerekek versengeni, játszhatunk velük esténként villámgyors rendrakást. A lényege, hogy amilyen gyorsan csak tudnak, rakjanak a helyére mindannyian fejenként 10 db tárgyat. Az nyer, akinek ez előbb sikerül. Mindegy, hogy mit, ezt ők dönthetik el, a lényeg, hogy a megfelelő helyre. Ezzel a trükkel a figyelmüket a számolásra irányítjuk, miközben nagy szabadságot hagyunk nekik, és a feladatot vonzóvá tesszük számukra. A kisebbeknek segíthetünk a számolásban, vagy náluk lecsökkenthetjük a mennyiséget. Ha mi, szülők is beszállunk a játékba, ezzel is jó példát mutatunk, és közös erővel tényleg villámgyorsan rendet fogunk varázsolni otthonunkban. A módszer több gyerek esetén még jobban működik, ezért egy baráti játékos délután vagy egy születésnapi gyerekzsúr végén is bevethetjük. Egy gyermek esetén pedig úgy alakíthatjuk át a játékot, hogy saját korábbi rekordját kell megdöntenie: pl. azonos idő alatt minél több tárgyat vigyen a helyére. Ha a mindennapi esti rutinba beépítjük a villámgyors rendrakást, egy életre szóló jó szokást alakíthatunk ki.

3. Sorshúzás

Készítsünk kis kártyákat, és írjunk mindegyikre egy-egy színt – akár színes papírokat vagy dobókockákat is használhatunk. Ezután osszuk el a kártyákat a játékosok közt. A cél, hogy minél több, saját színünknek megfelelő tárgyat rakjunk a helyére adott idő alatt. Ennek mintájára kisorsolhatjuk otthonunk helyiségeit is, és ily módon feloszthatjuk a területet egymás közt. Tehát az, aki a nappalit húzza, aznap a nappaliban rak rendet, s ha elkészült, jelzi. Ügyeljünk rá, hogy körülbelül azonos vagy képességeikkel arányban lévő „vadászterületet” kapjanak a családtagok. A módszer a kertben is használható, hiszen ott is sok mindent hagynak szanaszét a gyerekek. S ha még az együttműködésüket is szeretnénk fejleszteni, játszhatjuk a játékot párokba rendeződve is.

A fenti ötleteket családunk igényeire alakíthatjuk és tovább is fejleszthetjük, a lényeg, hogy a rendrakást játékos formában ismertessük és szerettessük meg gyermekeinkkel. Használjuk kreativitásunkat és képzelőerőnket, és jusson eszünkbe: a gyerekek bennünket utánoznak, a legjobb példák tehát mi magunk legyünk!

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ashtray-book-cushion-decoration-298842.jpg

5 egyszerű és hasznos tipp, hogy rendszerezett legyen az otthonod

Tippjeinkkel segítünk, hogy kevesebb legyen a rendrakással töltött idő!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 28.


hirdetés

A katalógusokban látott rendezett, harmonikus otthon nem olyan távoli álom, mint gondolnánk. Íme 5 tanács, amelyek segítenek a nyugodt, pihentető környezet kialakításában és a rendrakással töltött idő megspórolásában. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha egy tárgynak valójában nincs is helye a lakásunkban. Az egyszerű és gyors rendrakás titka, hogy minden tárgynak keressük meg az ideális helyet és használat után azonnal oda rakjuk vissza.

2. Szeretem – nem szeretem – szeretem…

Ha egyszerre elővennéd az összes ruhádat és végignéznél rajtuk, mennyinél éreznéd, hogy örömmel tölt el, szereted viselni? A könyveidet áttekintve hány adott hasznos tudást és melyik okozott boldogságot neked az utóbbi egy évben? Sok tárgyhoz csak azért ragaszkodunk, mert ajándékba kaptuk vagy drága volt – de ez nem jelenti azt, hogy valódi értéket képvisel az életünkben. Azt is érdemes átgondolni, hogy az emlékezéshez szükségünk van-e arra prospektusra vagy gyertyára, vagy az emlék már anélkül is velünk marad. Itt az ideje a válogatásnak!

hirdetés

3. Ugorjunk fejest a mély fiókokba!

Gondold át újra a mély fiókjaid tartalmát, mert nagyon sok mindent képesek elnyelni. De vajon tudod, mi van a fiókodban? Elő tudod venni, amire éppen szükséged van? A fiókokon belül is használhatóak kis kosarak, rekeszek és elválasztók, amelyekkel átláthatóvá válik majd a fiók tartalma és jobban ki tudod használni a fiók mélyén rejlő lehetőségeket.

4. Folyamatos rendrakás helyett napi kétszer 5 perc?

Ha a tárgyaink megfelelő helyet kaptak és kiaknáztuk a leghasznosabb tárolási lehetőségeket, akkor egy átlagos méretű háztartásban reggel és este 5 perc alatt rendet lehet tenni. A tipp, hogy az esti rutinra is szakíts még ennyi időt, így reggel tiszta felületek várnak és minden a helyén lesz.

5. Mire van szükséged?

Ha túl vagy a tárgyak válogatásán, akkor már biztos, hogy kétszer is meggondolod, hogy veszel-e még tíz vállfát pluszban vagy tényleg szükség van-e még két képkeretre. A tárgyak, a ruhák és az élelmiszerek tekintetében is megkönnyíted a saját dolgodat, ha csak azt vásárolod meg, amire tényleg szükséged van. A tudatos beszerzésnek köszönhetően kevesebb étel fog a szemetesbe kerülni és szellősebb lesz a lakásod is hosszú távon.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dog-2160253_1280-1.jpg

5 mérgező szobanövény, ami ártalmas lehet a háziállatodra

Mutatunk párat!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. augusztus 24.


hirdetés

Szobanövény vásárlásakor több szempontot is figyelembe kell venni, többek között azt, mennyire szereti a napfényt és hogy bírja a szárazságot. Emellett, ha háziállatod van, rájuk is tekintettel kell lenned: bizonyos virágok ugyanis mérgezőek lehetnek a számukra. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Aloe vera

Az aloe vera egy igazi csodaszer, a levelében lévő gél gyógyírt jelenthet a problémás bőrre. Van azonban egy rossz hírünk: ha kutyát vagy macskát tartasz otthon, jobb, ha megszabadulsz a szobanövénytől. A levelek megrágása ugyanis hányást, hasmenést idézhet elő náluk.

Ciklámen

A kisgyermekes családoknak, illetve a kutyát, macskát tartóknak érdemes tudniuk, hogy a ciklámen szára és virága enyhén, a gumója pedig erősen mérgező. Előbbi elfogyasztása gyomorproblémákat, utóbbié pedig akár bénulást, légzési nehézséget is előidézhet.

hirdetés

Amarilisz

Csodaszép tavaszi virág az amarilisz, de csakis olyan helyre tedd, ahol a kis házi kedvencek biztosan nem érhetik el. Minden része mérgező, nagy mennyiségben elfogyasztva akár bénulást is okozhat az állatnál.

Kroton

A trópusokról származó, színeslevelű kroton szintén veszélyes lehet a gyermekekre és a háziállatokra. Lenyelve súlyos emésztési problémákat, kellemetlen égő érzést, hányást, hasmenést okozhat.

Korallvirág

A többféle színben kapható korallvirág otthonunk igazi éket lehet. Érdemes azonban vigyázni vele, és olyan helyre tenni, ahol a kutyák, macskák nem juthatnak hozzá, a levelei ugyanis a gyomorba jutva görcsöket, hányát, hasmenést, sőt szívritmuszavart is okozhatnak.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!