hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Így vágnak lassan taccsra a kollégáid, ha rád szállnak
Nagyon sok munkahelyen üti fel a fejét a pszichoterror, a lelki zaklatás és a verbális bántalmazás. Mit tehetsz, ha te is érintett vagy?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Néhány éve döbbenetes és elgondolkodtató videót vetítettek Franciaországban. A rövidfilm az iskolai zaklatásra, a mobbingra, a bullyingra hívta fel a figyelmet, arra, hogy milyen módszerekkel közösítik ki és lehetetlenítik el a suliban azokat a gyerekeket vagy tiniket, akiket egy-egy agresszív csoport kinéz magának.

A szituációkat viszont középkorú emberekkel játszatták el és munkahelyi, irodai környezetbe helyezték. Így még durvábbnak hatnak a zaklatók módszerei.

De az egészben a legdurvább, hogy akadnak munkahelyek, ahol pontosan így viselkednek a felnőttek: kipécéznek maguknak valakit, és módszeresen kicsinálják.

Az eszköztár vegyes és sokszínű. Sajnos. A jelenséget összefoglaló névvel mobbingnak hívjuk. Az angol to mob igéből származik a kifejezés.

A to mob azt jelenti: fenyegetően fellépni valakivel szemben, kiközösíteni, lerohanni. Az állatvilágban, például a madaraknál többször megfigyelték az a jelenséget, amikor a csoport egyik tagját megtámadja a többi, vagy egy másik, összefognak ellene, kiközösítik, elüldözik a közösségből. Az is előfordul, hogy a támadóan fellépő állatok megölik társukat (például a madarak a társukat a csőrükkel verik agyon), vagy a kiközösített állat a közösség védelme nélkül maradva elpusztul.

A mobbing egy sajátos és szisztematikus viselkedési mód egyes munkahelyeken. Lehet, hogy már te is találkoztál vele, vagy éppen te voltál az áldozat, és téged pécéztek ki maguknak a kollégáid, téged piszkálnak, bántanak és próbálnak ellehetetleníteni.

A mobbing az a viselkedésmód a munkahelyen, amikor egy vagy több ember rendszeresen lelkileg bántalmaz vagy megszégyenít egy másik embert, azzal a céllal, hogy annak tekintélyét, becsületét, emberi méltóságát és integritását veszélyeztesse. A cél, hogy kikészítsék lelkileg a másikat, hogy őt tüntessék fel bűnbaknak, hogy levezessék rajta a munkahelyi feszültséget, vagy elérjék azt, hogy alacsonyabb státuszba kerüljön vagy elmenjen a munkahelyről. A bántalmazott személy gyakran tehetetlen és nem tudja magát megvédeni.

Ez a jelenség azért is veszélyes és durva, mert az áldozat a lelki bántalmazás miatt megbetegedhet, immunrendszere legyengülhet, különböző pszichoszomatikus betegségei lehetnek, és a betegeskedés, esetleges hiányzás miatt újabb támadások érhetik a kollégák részéről.

A kutatások szerint a mobberek, vagyis a pszichoterrort alkalmazók nagy része vezető beosztású vagy egy csoport vezetéséért felel, és főnökként követi el a támadásokat. A szigorú, hierarchikus felépítésű munkahelyeken jóval gyakrabban fordul elő a mobbing, míg azokon a munkahelyeken, ahol nincsen kőbe vésett hierarchia, nem az alá- fölérendelt helyzet a meghatározó, hol egymással szorosan együttműködve, horizontális rendszerben dolgoznak a kollégák, alig fordul elő ilyesmi. A támadók pozícióját alapvetően két szélsőséges helyzet erősíti. Az egyik az autokratikus, utasítás centrikus rendszer, a másik pedig a laissez fair, az alkalmazottakat gyakorlatilag magára hagyó főnök, aki nem szól bele a konfliktusokba, aki nem avatkozik közbe zaklatásnál, nem irányít, amikor arra van szükség, nem szankcionálja a durva viselkedést, aki úgy tesz, mintha ezeket nem venné észre, és aki emiatt nem is segít az áldozatnak.

A mobbing megjelenési formája változatos, lehet például a kommunikációs lehetőségek beszűkítése (amikor a főnökök vagy munkatársak nem adnak lehetőséget a munkavállaló számára az érdemi kommunikációra), a társas kapcsolatos ellehetetlenítése (pl. az áldozathoz direkt nem szól senki, ebédidőben, ha leül egy asztalhoz, a többiek felállnak és otthagyják stb.), a jó hírnévvel kapcsolatos magatartásokban (a munka folyamatos negatív kritikája, pletyka, viccelődés a másik kárára vagy rágalmazás), és jelentkezhet még a lehetetlen vagy szándékosan nehéz, esetleg egymásnak ellentmondó munkahelyi utasításokban.

A szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, segítő szakmában dolgozók) azt javasolják, védekezzünk a bennünket ért pszichoterror ellen. Ehhez hívhatunk külső segítséget, például egy pártatlan felettest, vagy a munkatársak támadása esetén főnökünket.

Érdemes a mobberekkel egyenként négyszemközt beszélgetni arról, hogy vajon miért viselkednek velünk így, milyen okot neveznek meg kiváltóként. (Időnként ennyi is elég ahhoz, hogy az enyhébb formájú mobbing folytatódjon.) Azt is tanácsolják, kerüljük a konfliktushelyzetet, és amennyire lehet, a verbális interakciót a lelki erőszaktevőkkel, ám mindvégig maradjunk higgadtak és udvariasak.

Ám sokszor ez egyáltalán nem segít, így vagy a mobbereket kell eltávolítani a cégtől, vagy az áldozatot kell, ha lehet, a cégen belül másik környezetbe helyezni. Ha végképp nincs megoldás, még az a legkisebb baj, ha (amennyiben erre lehetőséged van), másik munkahelyet keresel és felmondasz. Ezzel tehetsz a legtöbbet a lelki és testi egészségedért.


KÖVESS MINKET:
A Spar újrahasznosítható zacskókat vezet be a környezet védelméért
A zöldség- és gyümölcstároló tasakok moshatóak, és jól záródnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

A környezettudatosság jegyében egy újdonságot vezet be a Spar Magyarországon. A vásárlóknak újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat is kínál, hogy ezzel is ösztönözze a vevőket a környezetbarát életmódra.

Az áruházakban a zöldség-gyümölcs részlegeken lehet beszerezni 599 forintért a csomagot, melyben 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasak található.

Mint felelős nagyvállalat, ezzel is próbálják a hulladék mennyiségét csökkenteni, támogatják a szelektív hulladékgyűjtést, és környezetkímélő hűtési és világítási technológiákat alkalmaznak - derül ki a ProfitLine írásából.

A Spar már korábban közölte, hogy csak lebomló, komposztálható zacskókat árusít.

Fontos lépés ez is, hiszen

a világban a műanyagzacskók 80 százalékát Európában használják, évente 100 milliárd darab kerül forgalomba.

Ez hazánkban naponta 1 millió zacskót jelent. A szemétbe kerülő műanyag szatyrok akár 1000 évig is szennyezhetik a környezetet.

Az áruházlánc más módon is igyekszik védeni a környezetet. A Facebookon közzétett akciójával most az aludobozok visszaváltására hívja fel a figyelmet.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Pixabay


KÖVESS MINKET:
Az egyetlen dolog, amire a nők valójában vágynak
A nők nem egy kidolgozott férfitestre vagy egy sokszámjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira.
Jánosi Vali írása a Személyescoach blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Jánosi Valéria párkapcsolati coach és mediátor. Általában azért keresik meg, mert ellaposodott a viszonyuk, romboló veszekedésekbe bonyolódtak, megcsalták egymást, vagy éppen „szépen” szeretnének elválni. Dolgozik olyan szülőkkel is, akik nehezen értenek szót kamasz gyerekeikkel, és szükségük van arra, hogy egy közvetítő jelenlétében ismét visszataláljanak egymáshoz.

Blogján pedig segítséget találnak azok is, akik maguk szeretnék megoldani problémáikat.

Mire is vágyik a nő? Ez az a kérdés, amibe olyan tudós férfiaknak is beletört a bicskája mint Freud vagy Stephen Hawking. Pedig a válasz pofonegyszerű, és minden férfi képes arra, hogy ezt megadja a nőnek.

John Gottman, amerikai házasságterapeuta kutatásai során megtalálta a választ.

A nők nem egy kidolgozott férfi testre vagy egy sok számjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira. A megbízhatóság pedig azt jelenti, hogy az vagy, akinek mondod magad, és azt teszed, amit megígérsz. A lényeg a megbízhatóság, szavahihetőség, bizalomraméltóság.

Annak, hogy miért pont erre vágynak a nők, evolúciós magyarázata van. A nő és gyerekeinek életben maradása a partnere megbízhatóságán múlott évezredekkel ezelőtt, és ez még ma is rendkívül fontos.

Ha az apa nincs jelen a gyerekek életében, nevelésében, ötször akkora a valószínűsége, hogy a gyerekek szegénységben nőnek fel, és háromszor akkora a valószínűsége, hogy rosszul teljesítenek az iskolában. Tehát érthető, hogy a nők megbízható férfiakra vágynak.

A nők két leggyakoribb panasza

A nők két fő dologra panaszkodnak a férfiakkal kapcsolatban:

1. Soha nincs ott, amikor szükségem van rá.

2. Hiányzik a meghittség, érzelmi közelség. Ezek a nők magányosnak érzik magukat a párkapcsolatukban.

A férfiak szintén két dologra panaszkodnak:

1. Túl sok a veszekedés

2. Kevés a szex. Ezek a férfiak épp olyan magányosak mint a nők.

A nők és férfiak egymástól látszólag független panaszai mégis ok-okozati összefüggésben állnak egymással, és egyszerűen orvosolhatók. Ez pedig az érzelmi ráhangolódás. Ha a férfi érzelmileg ráhangolódik a feleségére, kevesebb lesz a veszekedés, több a szex, és megszűnik a magányuk.

Amivel a férfire rá lehet hozni a frászt

A párok veszekedéseinek zöme azért tör ki, mert a férfi lekicsinyli, leszólja vagy elutasítja a nő érzelmeit. Ezt úgy csinálja, hogy kigúnyolja, figyelmen kívül hagyja, esetleg megpróbálja elterelni a nő figyelmét. No, nem azért mert egy érzéketlen tuskó, hanem mert a férfiak többsége felelősnek érzi magát a párja érzéseiért.

Amikor egy nőből előtörnek az érzelmek, a férfi azonnal közbe akar lépni, hogy orvosolja a dolgot, mert még egy felnőtt férfit is rendszerint halálra rémít a női érzelemkitörés.

Semmivel sem lehet jobban frászt hozni egy férfira, mint egy látszólag ok nélküli, semmiből kitörő sírással, amit a nő csak két órás beszélgetés után hagy abba.

A legtöbb férfi ilyenkor türelmetlenné, ingerültté válik, és felvesz egy “mi a fene van már megint?” pózt. Ilyenkor kötelességének érzi, hogy minél előbb eltüntesse a nő szomorúságát, és boldoggá tegye őt. Szerinte a legegyszerűbb megoldás ilyenkor, hogy előáll valami (tényleg) kézenfekvő megoldási javaslattal.

Csakhogy a nőn ez egy cseppet sem segít, mert azt érezteti vele, hogy ostoba, amiért ilyesmiken rágódik, és megalázva érzi magát az érzékenysége miatt. A férfi nem hangolódott rá a nőre érzelmileg, aki nem érzi magát megérve, nem érzi magát biztonságban. Mit tehet másként a férfi?

A ráhangolódás mozzanatai

A megbízhatóság legjobb megnyilvánulási formája, amikor egy férfi érzelmileg ráhangolódik a párjára: odafigyel, együttérzést mutat, és egyáltalán nem próbálja megoldani a párja problémáit.

Figyelj oda a másikra!

Ha a párod beszélni akar veled, kapcsold ki a játékot, tedd le a távirányítót és a telefont, és add tanújelét annak, hogy figyelsz rá, és érdekel, amit mondani akar.

Fordulj felé!

Szó szerint, fizikailag fordulj a partnered felé, és vedd fel vele a szemkontaktust!

Próbáld megérteni, hogy mit mond!

Csak próbáld megérteni a szavait, és közben ne a megoldáson gondolkodj, ne tereld másra a szót, ne próbáld bagatellizálni a problémát, és ne vicceld el a dolgot! Nem elég, ha azt mondogatod, hogy “értem, értem”! Tényleg próbáld megérteni, esetleg összefoglalóan visszamondani neki, hogy mit értettél meg abból, amit mondott!

Csak hallgasd meg, és ne próbálj védekezni!

Ha a párodnak épp veled van baja, nagyon nehéz nem visszavágni vagy védekezni. Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy próbáld megérteni, hogy mit akar! Ha védekezel vagy támadsz, nagyon gyorsan elmérgesedik a helyzet. Nem kell egyetértened azzal, amit mond, de megérteni megpróbálhatod.

Mutass együttérzést!

Próbáld átérezni, hogy mit érez a társad! Szerezz információkat az érzelmi állapotáról. Például kérdezd meg, hogy mit érez, esetleg kínáld meg érzelmekkel! “Ez biztosan nagyon nehéz neked. Szörnyen bosszantó ez az egész. Látom, hogy nagyon felháborít a dolog.” Furcsa módon a nő ettől elkezd megnyugodni, mert megértést, elfogadást kaptak az érzései. Figyelem! Továbbra sem kell vele egyetértened, de együtt érezhetsz vele!

Ha ez megtörténik, a nő elkezd megnyugodni, és hamarosan te is elmondhatod, hogy mit gondolsz a témáról. Ekkor már sokkal nyitottabban fogja meghallgatni a véleményedet, hiszen megértést, együttérzést kapott tőled, tehát biztonságban érzi magát.

Ha ezeket a lépéseket követed, sokkal kevesebb lesz a veszekedés, ergo több lehet a szex. Vagyis ezzel a módszerrel mindkét fél sokkal jobban jár.

Valójában ezt a “spanyolviaszt” nem Gottman találta fel. Az erőszakmentes kommunikáció, a Gordon-módszer évtizedek óta tanítja a konfliktuskezelésnek ezeket a módjait. Kidolgozott, hétköznapi emberek számára is gyorsan elsajátítható módszerek vannak erre.

Ha úgy érzed, kezd zátonyra futni a kapcsolatod, vagy nem tudsz zöldágra vergődni a kamasz gyerekeddel, olvasd a Személyescoach blogot!

KÖVESS MINKET:
13 pszichológiai jel, amiből egyértelműen kiszúrhatod, hogy a párod érzelmileg bántalmaz
Már akkor is bekapcsolhatnak a vészvillogóid, ha állandóan rosszul érzed magad mellette. De ha nem tiszta a kép, az alábbi jelek segíthetnek.
LessonsLearnedInLife. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

A szakértők szerint az érzelmileg bántalmazó kapcsolat egy olyan lefelé menő spirál, amelybe egy viszonylag stabil személyiség is belecsúszhat. Az ilyen kapcsolatok ugyanis többnyire azzal a bizonyos "rózsaszín köddel" kezdődnek, és mire észbe kapsz, már olyan mélyen beletapostak a földbe, hogy nagyon hosszú időbe telhet, mire képes leszel magadtól felállni.

A pszichológusok szerint ezért már a szerelem elején érdemes nagyon odafigyelni a jelekre – akkor is, ha teljesen odavagy a párodért. Íme 13 vészjósló "tünet", amit ha a párod előad, jobb minél hamarabb menekülőre fogni. Vagy legalábbis határozottan megállítani, és beszélni a fejével.

1. Állandóan kritizál téged, a legkisebb hibát is kiszúrja rajtad/benned, de ha az ő esetleges hibáira vagy helytelen viselkedésére terelődne a szó, azonnal hárít.

2. Nem érdekli, ha éppen szomorú, fáradt, vagy magadba forduló vagy, akkor is kierőszakolja, hogy kinyílj, beszélgess, és mindent megossz vele. Ha viszont neki van valami baja, napokig, sőt akár hetekig tartó "visszavonulással" büntet téged. Ne felejtsük el, ha a szerelmed nem áll veled szóba, vagy indoklás nélkül hátrébb lép, az szintén a bántalmazás egyik formája.

3. Szeret flörtölni más nőkkel/férfiakkal, akár a jelenlétedben, vagy a közösségi médiában úgy, hogy te is láthatod. Ha kérdőre vonod, "ő csak barátkozik", bezzeg hat te csinálod ugyanezt, azonnal féltékenységi jelenetet rendez.

4. Minden lépésedről be kell számolnod neki, mindenről tudni akar, hol jársz, kivel, stb. Ha nem jelentkezel le, megsértődik. Ő viszont szeret külön utakon járni és titkolózni, és ha megkérdezed, mit csinált, azzal vádol, hogy nem tiszteled a privát szféráját.

5. Neki lehet rossz napja, neked soha. Ha ő rosszkedvű, lelkiismeretfurdalás nélkül levezeti rajtad, de te csak ne merészelj nyomott hangulatban lenni, vagy pláne morcoskodni, akár a legkisebb dolog miatt is, mert azonnal megvádol, hogy "hisztis" vagy és nem érted meg őt.

6. A te érzéseid, vágyaid nem számítanak neki, hidegen hagyja, hogy neked mi, hogy esik. Fordítva persze ez sem igaz: minden róla kell hogy szóljon, maximális empátiát, odafigyelést, állandó törődést igényel tőled.

7. Mindig csak akkor van szex, ha NEKI kedve van hozzá. Hogy te mit akarsz, az nem számít.

8. Nem hozhatsz önálló döntéseket az életedről, akkor sem, ha tényleg a te magánügyedről van szó. Előtte meg kell őt kérdezned, és tulajdonképpen ő dönt. Ha nem vonod be őt, megint "büntetés" jön.

9. Az őszinteség és a nyitottság jegyében elvárja, hogy minden titkodat megoszd vele. Ő persze egy csomó mindent megtart magának, hiszen "nem tartozik rád."

10. Pénzügyekben roppant szigorú: mindenen osztoznotok kell, a nagyvonalúság hiányzik a szótárából. Akkor is, ha sokkal többet keres, mint te. Vagy egyszerűen eltitkolja, mennyi pénze van.

11. Elvárja, hogy mindig körülötte ugrálj, viszont ha neked lenne szükséged rá valamilyen nehéz helyzetben, többnyire felszívódik.

12. A te szükségleteid, vágyaid, álmaid mintha nem is léteznének a kapcsolatotokban.

13. Előszeretettel viccelődik és gúnyolódik a te rovásodra, főként nagy társaságban. Ha viszont te eleresztesz egy viccet mások előtt, ami esetleg neki kényelmetlen lehet, azonnal megtorolja, akár egy óriási, nyilvános hisztivel.


KÖVESS MINKET:
Hogyan keserítsük meg embertársaink életét - útmutató trollkodáshoz
A cikk nyomokban iróniát és/vagy szarkazmust tartalmaz.
Szilvi írása a Lélekhatár blogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

A Lélekhatár blog neve megtévesztő is lehet akár, de a szerző ígéri, hogy nem lesz léleksimogató önámítás. Olykor meglehetősen nyers és szarkasztikus stílusával akár nagyképű ember benyomását is kelthetné, ám ez ne riasszon el benneteket, kedves olvasók!

Holtbiztos, hogy mindenki környezetében van olyan ember, akitől már akkor falra mászik, ha csak meghallja trillázó hangját. Ha nincs ilyen, akkor vagy egy lakatlan szigeten élünk vagy sajnos az a rossz hírem van, hogy mi vagyunk azok, akiket nehezen tolerál a környezete (csak még senki nem mondta a szemünkbe).

De mitől is olyan különlegesek ezek a drága jó emberek? Mik azok a dolgok, amikkel kivívták maguknak embertársaik szívből jövő "szeretetét"? És hogyan válhatunk mi is ilyenekké?

A csalódott ember

A legrosszabb tanácsadó, aki viszont nem riad vissza jótékony hittérítő tevékenységétől. Olyan nagybecsű gondolatok megfogalmazását köszönhetjük neki, mint a "Minden pasi szemét; Minden nő kurva; A szerelem hazugság" vagy "Az élet úgy szar, ahogy van". Mentségükre szóljon, hogy ezeket a csalódásuk mondatja velük, ám, még mielőtt glóriát lógatnánk a fejük fölé, jobb ha tudjuk, hogy igen veszélyesek. Már csak azért is, mert

saját boldogtalanságuk okán, teljességgel képtelenek elviselni mások boldogulását.

Ha szeretnénk követni a példájukat, akkor bátran fröcsögjük tele a netet olyan fennkölt mondatokkal, mint, hogy ez egy gonosz világ, benne még gonoszabb emberekkel és, hogy egyáltalán nem éri meg jónak lenni. Mint mondják, legyél inkább rossz, a jókkal úgyis mindig kibasznak. Erről ne felejtsünk el meggyőzni mindenkit, aki a közelünkbe került. Első lépés pipa.

Vegyünk mindent magunkra

Csúnyán nézett ránk a boltos néni, már megint esik az eső is, ráadásul sorosbrüsszel is összeesküdött ellenünk. S, ha mindez még nem volna elég, újfent betámadott egy nyomorék blogger is, aki minden bizonnyal arra tette fel az életét, hogy minket sértegessen. Bizony ám, ha

olyanná akarunk válni, mint dühös embertársaink, akkor nem árt, ha ráharapunk mindenre, amit önhibánkon kívül sikerült magunkra venni.

Második lépés pipa.

Kommentszekció

Az ideális terep,

a virtuális dühöngő, ahol végre elmondhatjuk ennek a tetves világnak, mi az, ami a mi lelkünket nyomja.

Kezdjük így a mondatokat: "Jogom van elmondani a véleményemet!" És nyilván, a másiknak meg kutya kötelessége meghallgatni azt. Teljesen egyértelmű.

De, ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor elemezzük ki a helyesírást is, mondjuk egy igen komoly témával foglalkozó cikk alatt. Ne is törődjünk vele, hogy eltereltük a szót egy fontos ügyről, a helyesírás az egyetlen, ami valójában számít.

És, ha még ennél profibbak akarunk lenni, akkor feltétlenül úgy kommenteljünk, hogy maximum a címet olvastuk el. Garantáltan frászt kap tőlünk a cikkíró. Harmadik lépés pipa.

És akkor a végére hagytam a leghatékonyabb lépést, amivel tutira kinyírunk bárkit, akibe több ész szorult, mint egy egysejtűbe. Mert nincs is annál jobb érzés, mint mikor csodás diadalt arathatunk a másik felett. Hogy hol? Egy vitában természetesen.

Vitakultúra

Meg kell mutatnunk mindenkinek, hogy csak a saját igazságunk létezik mindenek felett. Francba a sokszínűséggel, az eltérő tapasztalatokkal, a gondolatok különbözőségével. Hát nehogy már annyira sügérek legyenek, hogy nem úgy látják az életet, ahogy mi! Mi bajuk van ezeknek?

Repüljünk rá bárkire, aki a miénktől eltérő véleménnyel rendelkezik, mondjuk meg neki, hogy ő bizony egy komplett idióta, személyeskedjünk, ha másképp nem megy, kössünk bele a kinézetébe. Az eszközök tárháza végtelen, a cél változatlan: hirdetni önnön nagyságunkat és eltiporni bárkit, mert aki nem velünk van, az nyilván ellenünk. Negyedik lépés pipa.

És, ha mindez még nem lenne elég, jobb, ha felvértezzük magunkat olyan tulajdonságokkal is, mint kétszínűség, rosszindulat, önzőség, alpáriság. Mindezt spékeljük meg rengeteg önbizalommal. És felejtsük el az olyan baromságokat, mint együttérzés, jóindulat, türelem, tisztelet, meg miegymás.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor kezet foghatunk magunkkal, mert készen állunk rá, hogy megkeserítsük mások életét. Ezután már csak gyakorolnunk kell. De azért majd ne lepődjünk meg, ha a végén teljesen magunkra maradunk. Mondjuk az meg megint csak mások hibája lesz. Nyilván.

A Lélekhatár blogon véleményező, szókimondó, multipotenciális vegyesbazárra számíthattok, érzékeny lelkülettel megspékelve. Akkor is, ha ma a csorda nélkül járni, egyáltalán nem divat.

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x