hirdetés
viking-sigyn-duani-hajobaleset-mti-foto-lakatos-peter-1000x667.jpg

Így tölti a napjait a börtönben a Viking Sigyn kapitánya

Magánzárkában tartják fogva, még a közös sétákon sem vesz részt.
Címkép: MTI/Lakatos Péter - szmo.hu
2019. június 08.


hirdetés

A Viking Sygin szállodahajó május 29-én este ütközött össze a Hableány sétahajóval a Margit híd közelében. A Hableány az ütközés során másodpercek alatt elsüllyedt. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, a tragédiának eddig 19 halálos áldozata van és 9 embert még keresnek.

A Viking Sigyn szállodahajó kapitánya egy ukrán férfi volt, az esettel kapcsolatban a nyomozási bíró június elsején egy hónapra elrendelte a hajóskapitány letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt. Az ukrán férfi ugyanakkor hajlandó lenne kifizetni a 15 millió forintot.

Később kiderült, hogy a férfi adatokat törölt a telefonjáról közvetlenül a baleset után és egy április hajóbalesettel kapcsolatban is szóba hozták. Akkor ugyanis a Viking Cruises hajózási vállalat egy másik hajója ütközött, az ukrán kapitány a vállalt szerint ugyan a fedélzeten tartózkodott, de nem ő vezette a hajót.

A dunai hajóbaleset miatt viszont jelenleg börtönben van. A Ripost megtudta, mivel tölti a napjait a börtönben az ukrán kapitány.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
benke-laszlo-laci-bacsi-1000x643.jpg

Meghalt Benke László mesterszakács

70 éves volt a Laci bácsiként emlegett szakács.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.70 éves korában elhunyt Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász – írja az atv.hu.

A Laci bácsiként emlegetett szakács évek óta különféle betegségekkel küzdött. Áprilisban ismét kórházba kellett mennie, mert rosszullétek gyötörték.

1966-ban a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol "Kiváló pedagógus" kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája.

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a "Legjobb Étterem" címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a "Chaîne des Rôtisseurs" lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is - olvasható a Wikipédia-oldalán.

A Laci bácsi konyhája YouTube-csatornán pont pénteken este jelent meg a legújabb videó.


KÖVESS MINKET:hirdetés
margit-hid-virag-mecses-mervai-mark5.jpg

„Csak remélem, hogy nem szenvedett” - 81 éves édesanyja és öccse gyászolja az elhunyt matrózt

Megszólaltak a dunai hajótragédiában meghalt magyar hajós családtagjai. Egyelőre még nem dőlt el, hogyan vesznek végső búcsút a matróztól.
Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 07.Bár tudta, hogy egy ilyen balesetet nem lehet túlélni, mégis, az utolsó pillanatig nem akarta elhinni, hogy meghalt a testvére - ezt mondta öccse a magyar matrózról, aki a dunai hajókatasztrófában veszítette életét.

A múlt hét szerdán történt balesetben hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. Az ő testét a Szabadság híd közelében emelték ki a Dunából.

Az elhunyt férfi édesanyja korábban már nyilatkozott a tragédia kapcsán, ám akkor még nem került elő fia holtteste. Akkor azt mondta:

"Ne kérdezze, hogy fel lehet-e ezt dolgozni, erre nincsenek szavak..."

Fiáról azt mondta, "aranyos, kedves ember volt, sohasem pa­naszkodott rá senki, mindenki szerette". Imádta a vizet, sokat evezett a Tiszán is. Korábban katonatiszt volt, de a hajózás volt a mindene.

Azt is elmondta, hogy a tragédia előtti nap volt a férfi születésnapja, akkor telefonon beszéltek egymással. Mivel azonban sok munkája volt, az édesanyja nem akarta zavarni.

"Nem sejtettem, hogy akkor hallom őt utoljára, hogy soha többet nem beszélhetek vele. Csak remélem, hogy nem szenvedett. Még csak egy fotóm sem maradt róla, de az arcát tisztán látom magam előtt. Úgy szeretnék rá emlékezni, amilyennek egy hete, a születésnapján hallottam őt. Boldog és felszabadult volt, mint akinek semmi gondja sincs…"

- mondta a 81 éves asszony a Lokálnak.

Most megszólalt az elhunyt matróz testvére is, akit szintén nagyon megtört a tragédia.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
daru-Copy.jpg

Videón, ahogy átúszott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt

A Hableány kiemeléséhez szükséges szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna vízállása lecsökkenjen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Hosszas várakozás után péntek délután átúszhatott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt. A 200 tonna kiemelésére képes szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna magas vízállása csökkenjen, és elindulhasson a Duna-hidak alatt a Hableány tragédiájának helyszínére.

A rendőrség a daru áthaladásának idejére lezárta az Árpád és a Margit hidat. A daru végül úgy jutott át, hogy a legfelső pontja és a híd alja között egy méternyi távolság volt - írta az Index.

VIDEÓ: A daru útjáról


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szemet-7-Copy.jpg

Két méter magas szemétsziget torlódott össze a Tiszán – a magasból vették videóra

Sokkoló felvételek készültek Kiskörénél, ahol az áradás után több száz tonna hulladék gyűlt össze.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 08.Szívszorító felvételeket készített Ljasuk Dimitry a Tisza-tónál, Kiskörén, ahol a vízerőműnél az áradás több száz tonna szemetet hordott össze. És ezt mind mi, emberek dobáltuk el, hagytuk valahol az erdőkben, a vízparton - a szelektív kukák helyett.

A Tisza négy országból szállítja mindezt ide. A vízgyűjtő területén hatalmas mennyiségű hulladékot szed össze, mielőtt egy akadály megállítja az útját. A palackokról jól látható, hogy honnan indultak. A fele külföldről, Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából érkezett, másik fele pedig magyar.

Több száz tonna, két méter magas hulladék, amit emberek vásároltak meg, majd hagytak a sorsára. Pet palackok, műanyag flakonok, olajos hordók, fémpalackok, zacskók egyvelege úszik a vízen, pusztítva a víz alatti és a vízen élő állatokat, halakat, madarakat, akik kénytelen eltűrni az élőhelyük elbitorlását.

VIDEÓ: Brutális szemét a Tiszán - ez a te műved ember!

"Ne vásárolj műanyag csomagolású terméket, csak így tudjuk megállítani a szemét utánpótlását! Ne vegyél szemetet! És ne dobd el!" - kéri a film készítője, aki lelkes, elkötelezett híve, védője, szerelmese a Tiszának.

A videót is azért készítette, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mit teszünk mi emberek a bolygónkkal, a hazánkkal, a folyónkkal, a környezetünkkel.

A forgatásról így írt:

"Június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről.

A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott.

A több száz tonna fauszadék között több száz tonna szemét vegyült el, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig. A vízfelszínen úszó, erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet a víz alatt – terjedelme pedig talán 3 focipályányi. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal...

Rendszeresen gyűjtöm a szemetet, szerveztem is szemétgyűjtést, de sajnos így a végtelenségig gyűjthetjük a szemetet, mert mindig van utánpótlás...

Addig, ameddig mi emberek mindig megvesszük azokat a termékeket, amik már a gyártás pillanatában szemétnek számítanak, ez nem fog változni.

Ezért is azt kérem a videómban, hogy gondolkodjunk, tudatosabban és felelőségteljesebben vásároljunk és persze soha ne dobjuk el a szemetet, mert ez lesz az eredménye."

A folyót az erőmű szakemberei folyamatosan tisztítják, a szemetet és az uszadékot kiszedik. Ám a hatalmas mennyiséggel ők sem tudnak mit kezdeni. Mivel az áradáskor nem csak szemét, hanem hatalmas víztömeg is érkezik, így a Tisza-tóból a vizet tovább kell engedniük, amivel a szemét egy része is távozik.

Évek óta hagyomány már a Tisza-tavi PET kupa, ahol a résztvevő csapatok begyűjtik az elérhető szemetet. Idén Június 14-18. között lesz a rendezvény, ahol nem csak a Tiszából, hanem a part mentén is szedik majd a szemetet. Dimitry azt ígérte, hogy önkéntesekből álló csapatával ő is ott lesz, mert fontosnak érzi, hogy minél többen tegyenek a környezetük megóvásáért.

Ljasuk Dimitry magát kezdő természetfilmesnek tartja, aki a Tisza-tó szerelmese és harcosa. Videóival szeretné megmutatni a Tisza-tó szépségét és a problémáit is, melyeket mi emberek okozunk.

A Tisza-tavi kalandok sorozatában a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, hogy az ember hogy él együtt az általa létrehozott mesterséges tóval szimbiózisban.

A videósnak idén öt filmje is bejutott a legjobb 300 film közé a Gödöllői Nemzetközi természetfilm Fesztiválon, ahol 98 ország 1500 filmje versenyzett, és két filmje díjat is nyert.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x