hirdetés
120.jpg

Így szerezz jogosítványt 2015-ben

Nem érdemes bedőlni az autósiskolák akcióknak, mert legtöbbször valamit nem számolnak bele.
Karácsony Szilvia cikke, képek: Pixabay - szmo.hu
2015. február 05.


hirdetés

A jogosítvány megszerzésének minden esetben egy átgondolt lépésnek kell lennie. Ugyanis rengeteg pénzbe és időbe kerül, mire valaki idén kézhez kaphatja vezetői engedélyét.

Jóformán minden autósiskola előre kínál egy „csomagot”, amelyben jól csengő áron, körülbelül 80-100, maximum 140 ezerért lehet jogosítványt szerezni. Nem érdemes ezeknek bedőlni, ugyanis legtöbbször valamit nem számolnak bele. Azt viszont fontos tudnotok, hogy az elkezdéstől számított egy éven belül be kell fejeznetek, különben elveszik minden, amit eddig csináltatok.

Különböző kuponos oldalakon is vannak fent kedvezmények, amelyek filléres áron kínálják például a gyakorlati oktatást, vagyis a vezetést.

Mielőtt egy ilyenbe beleugranátok, érdemes tájékozódni, hogy milyen az iskola, és mennyibe kerül a jogosítvány többi része.

hirdetés

Illetve ami az egyik legfontosabb dolog: milyenek az oktatóik. Ha egy türelmetlen, mogorva oktatóhoz kerültök, az akár az egész jogosítványtól el tudja venni a kedveteket. Másrészt az ilyen kuponok beváltásakor egy szerződést is alá kell írnotok az autósiskolával, amelyben vállaljátok, hogy az egész jogosítványt ott szerzitek meg. Ilyenkor nem tudtok menet közben iskolát váltani, illetve a szerződés felbontása súlyos tízezrekbe kerülhet.

2 (1)

Az egyes iskolák között is nagy különbségek vannak. Fontos mérlegelni választás előtt a helyszínt, ahol vezetni szeretnétek. Érdemes meghallgatni azok véleményét, akik ott tanultak. Illetve az árakat is célszerű összehasonlítani.

Jogosítvány gyorsabban?

Azzal mindenképpen számolnotok kell, hogy nem fogjátok tudni a gyakorlati oktatást megcsinálni egy hónap alatt. Az oktatók ugyanis nagyon be vannak táblázva. Így előfordulhat, hogy egy héten csak egyszer tudtok menni vezetni. Ha viszont nagyon szorít az idő, akkor érdemes rákeresnetek az olyan autósiskolákra, ahol vállalnak expressz gyakorlati oktatás - természetesen felár ellenében. Jó ha tudjátok azonban, hogy ez csak a forgalmi oktatásra vonatkozik.

Az E-learning KRESZ oktatás azoknak való, akiket nem zavar, ha otthon egyedül kell megtanulniuk az anyagot és nincs idejük bejárni a tantermi változatra. A megváltozott KRESZ kérdésbankot az interneten is megtaláljátok, például ITT.

3

Mennyibe kerül a jogosítvány?

20-30 000,- KRESZ tanfolyam

4600,- KRESZ vizsgadíj (egységes az országban)

10 000,- egészségügyi oktatás (nem kötelező, a vizsga azonban igen)

6500,- egészségügyi vizsgadíj (egységes az országban)

5000-7200,- orvosi alkalmassági

90 000,- (30*3000) gyakorlati oktatás (forgalmi)

11 000,- forgalmi vizsgadíj

3000,- forgalmi vizsgadíj (oktató díja)

4000,- okmány kiállítása

Fontos szabályok 2015-ben

Idén januárban megváltozott a KRESZ vizsga, akik januárban vizsgáztak már az új rendszerrel találkoztak.

A tananyag nem változott, azonban több kérdést tartalmaz a kérdésbank, amelyek tartalmilag is igazodtak a technológiai változásokhoz.

A vizsga menete viszont nem változott, továbbra is 55 percetek van a B kategóriás vizsgánál. A tanfolyam elvégzésétől számítva 9 hónapotok van letenni a KRESZ vizsgát. Fontos tudni, hogy az egészségügyi oktatáson nem kötelező részt venni, viszont az egészségügyi vizsgát letenni igen. A gyakorlati oktatás során 30 órát kötelező levezetnetek ÉS 580 kilométert. Fontos még tudni, hogy sikertelen forgalmi vizsga esetén kötelező minimum hat órát (három alkalom) vennetek, és újra befizetni a vizsgadíjat, valamint az oktató vizsgára vonatkozó díját. Érdemes úgy számolni, hogy a téli időszakban 3-4 hetet kell várni, hogy forgalmi vizsgaidőponthoz jussatok, de nyáron ez akár 6-8 hét is lehet.

4

Fotó: Wikipédia

Hogy tudtok spórolni a jogosítvány díjain?

Ne számítsatok arra, hogy hatalmas összegeket meg tudtok spórolni a jogosítványból, viszont néhány tízezret lehet. Először is E-learningre iratkozzatok be a „hagyományos” KRESZ tanfolyam helyett, ez ugyanis mindenhol olcsóbb a tantermi oktatásnál. Az egészségügyi oktatáson nem kötelező részt venni, a legtöbb egyetemen pedig akár szabadon választható tárgyként is teljesíteni tudjátok. Fontos, hogy vizsgázni ebben az esetben is el kell mennetek a jogosítvány megszerzéséhez. A gyakorlati oktatás során vannak olyan autósiskolák akik délelőtti kedvezményt biztosítanak, így ha négy óra előtti oktatáson vesztek részt, máris megtakaríthattok pár ezer forintot.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mutet-1.jpg

Toxikus sokkot kapott a menstruációs kehelytől, mindkét lábfejét amputálni kellett az anyukának

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

A toxikus sokk szindróma, röviden TSS, a szervezetben egyébként is előforduló baktériumok elszaporodását jelenti, amik különböző méreganyagokat juttatnak a szervezetbe, vérmérgezés jellegű tüneteket produkálva.

A nő először akkor figyelt fel a problémára, amikor szúró fájdalmat érzett a hasi tájékán, de a kiérkező orvos vesekőnek hitte a tüneteket.

De miután az orvos újra kiment hozzá az otthonába, a nőnek már annyira alacsony volt a vérnyomása, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Idővel a bőre is piros színűvé változott, ekkor állapították meg a toxikus sokk szindrómát.

A TSS, bár nem kizárólag köthető a menstruációhoz, az esetek felében menstruáló nőknél jelentkezik. Kockázatát növelik a barrier (gát) típusú fogamzásgátlók, a nem megfelelő méretű tampon használata és a felhelyezéskor szükséges higiéniai óvintézkedések hiánya is (mint például a kézmosás).

hirdetés

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A TSS súlyos, gyorsan romló fertőzés, ami megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet. Sandrine Graneau 3 hetes felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
20-fokban-alszanak-leginkabb-a-magyarok.jpg

A legtöbb magyar 20 fokos hálószobában alszik

Az ennél alacsonyabb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Húsz fokos hálószobában alszik legszívesebben a legtöbb magyar és az ennél alacsonyabb hőmérsékletet csak kevesen szeretik Magyarországon.

Ez is kiderült az E.ON megbízásából készült kutatásból, amely szerint

a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százaléka.

A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára.

Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

hirdetés

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30 százalék szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában.

A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, a legtöbb francia a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami az hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A Coca-Cola nem áll le a műanyagpalackokkal

Praktikus okokkal magyarázzák a döntést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Bár a Coca-Cola tett már több környezetkímélő vállalást, az egyelőre biztosnak látszik, hogy nem állnak le a műanyagpalackok gyártásával

- írta meg a BBC.

A cég fenntartható fejlődésért felelős vezetője a lapnak közölte: az emberek szeretik a PET-palackokat, mert könnyűek és visszazárhatóak, így nem hagyják abba a gyártást.

Bea Perez ugyanakkor hozzátette: 2030-ra szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb műanyagpalackot újra tudják hasznosítani - ez azonban leginkább a lakosság hulladékkezelési szokásain múlik.

A üdítőipari óriás minden évben 3 millió tonna műanyag csomagolást gyárt, ami nagyjából kétszázezer palacknak felel meg - percenként.

hirdetés

A jelenleg zajló davosi Világgazdasági fórumon a cég elmondta: egy üzlet nem is üzlet, ha nem alkalmazkodik a vásárlói szokásaihoz. Ha leállnának a műanyagpalackokkal, a vevők elpártolnának tőlük, és óriási profitkieséssel is számolniuk kellene - tette hozzá Bea Perez.

A vállalat 2030-as céljai eléréséhez környezetvédelmi civil szervezetekkel működik együtt. A világfórumon a vállalat képviselője megjegyezte, hogy ha alumíniumba és üvegbe csomagolnák áruikat, akkor megnövekedne a szénlábnyomuk.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Visszaveszi az IKEA a használt bútorait, vidéki átvevőpontok létesülnek

Magyarországon tavasszal indítják azt szolgáltatást, amelynek keretén belül a vásárlóktól visszavásárolják azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük. Ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesítik újra a leértékelt árú termékek részlegében.
MTI, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az IKEA Magyarország forgalma 20,5 százalékkal, 90,3 milliárd forintra nőtt a vállalat 2018. szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - ismertették a lakberendezési lánc regionális vezetői a cég sajtótájékoztatóján.

Az IKEA három magyarországi áruházába több mint 6,7 millió látogató érkezett ugyanebben az időszakban, közülük 3,5 millióan vásároltak is.

Jelentősen megnőtt az internetes értékesítés iránti igény, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az online vásárlás megkönnyítésére. Január végén elindul az IKEA Magyarország új weboldala, megújult keresőfunkciókkal és tartalmakkal.

Federica Barberis, a vállalat regionális értékesítési vezetője közölte, hogy

ebben az évben külső cégek által üzemeltetett átvételi pontok nyílnak Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Veszprémben. Így a vásárlók megválaszthatják, hol és mikor szeretnék átvenni a megrendeléseiket.

hirdetés

Tervezik az Örs vezér téri áruháznál önkiszolgáló csomagátvételi pont létrehozását az év végéig, a vásárlók akár nagyobb méretű termékeket is kérhetnek majd ide.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!