hirdetés
kutyus1.jpg

Így nem lesz a kutyusnak rémálom a Szilveszter

A Kutyatár szakszerűen elmondja, hogyan lehet kutyabiztos az év utolsó napja.
Forrás: Kutyatár - szmo.hu
2015. december 30.


hirdetés

A szilveszter az év legnagyobb bulija! De mit tegyünk, hogy Artúr (nem a férj, hanem a kutya) is jól érezze magát?

Napközben:

Fáraszd le jól napközben, sétáljatok a szokásosnál is többet, hogy este már csak rövid időre kelljen kint lenni vele.

hirdetés

Pórázon sétáltasd! Lehetőleg biléta is legyen a nyakörvén. Ha nincs bilétád, alkoholos filccel írd rá a nyakörvre a telefonszámodat!

Kertben tartott kutyádat is vidd be a lakásba, vagy helyezd el minél csendesebb, zárt helyen (pl. garázs).

kutyus4

A Kutyatár Facebook oldala:

Este:

Ha az állataid megszokták a csendet és a nyugalmat, talán nem nálad kéne lennie a bulinak.

A sok ember és a bulizás megterhelő lehet kedvencednek. Ha nem akarod otthon hagyni, a vendégségben legyen egy nyugodt helye, ahova elvonulhat, ha elege van. Például tedd az utazóládáját vagy a megszokott takaróját egy félreeső szobába. Valamelyik kedvenc játékát is feltétlenül vigyétek magatokkal!

Az állatok hallása sokkal érzékenyebb a miénknél. Legyetek halkak (jó vicc!), vagy találj a kutyának egy csendes sarkot.

Biztos helyre tedd az alkoholos italokat. Némelyiknek igen finom az illata, pocsék lenne táncolás helyett állatorvost keresni szilveszterkor.

Óvatosan a girlandokkal, trombitákkal, lufikkal is! A kutya azt hiheti, valami gusztusos előétellel van dolga (minden színes, csillogó dolog szörnyen izgalmas neki), és akár meg is fulladhat tőlük.

Ne vidd ki a kutyát éjfélkor az utcára! A petárdák és tűzijátékok rettentően ijesztőek a számára (de ezt valószínűleg minden gazdi tudja).

Ne hagyd, hogy mindenféle maradékhoz jusson! Nagyon elronthatja a gyomrát.

woman-888389_1280

Ha mégis baj történt, és kedvenced elszökött:

Ha kutyádat keresed, vagy kóbor állatot látsz, kérjük, értesítsd a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálatát a központi telefonszámán, a diszpécserek pedig riasztják a kerületedben járőröző állatmentőket.

+36 1 347-0830

Az elveszett és megtalált állatokról az ebtelep.hu oldalon találhatsz információkat.

Jó mulatást, és ne feledjétek, kis odafigyeléssel nem csak mi, hanem négylábú barátaink is úgy fogják érezni, a legboldogabb új év vár rájuk!

A cikket fordította és szerkesztette: Ujvári Viktória. A cikket a Kutyatár engedélyével közöltük.

Itt pedig a Fővárosi Közterület-felügyelet felhívása:

OSZD MEG TE IS!

AMI NEKED PETÁRDA, A KUTYÁNAK ÁGYÚDÖRGÉS!

NE PETÁRDÁZZ SZILVESZTERKOR!

A szilveszteri tűzijáték rossz...

Szerző: Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálat /Ebrendészet/2015. december 29.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unnamed-8.jpg

5 új járatot indított a LOT Légitársaság

Idén ősszel már Szöul is egy úttal elérhető Budapestről, de 2020 tavaszától Prágába, Stuttgartba, Belgrádba és Szófiába is új járatok indulnak.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 04.


hirdetés

A LOT, Lengyelország nemzeti légitársaságának köszönhetjük, hogy most már közvetlen járattal utazhatunk el New Yorkba, de a légitársaság új járatainak hála ősztől már Szöul is ilyen egyszerűen elérhető, sőt, 2020 tavaszától a környező városok is pillanatokon belül megközelíthetők a LOT Légitársaság járataival. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes ezeket az úticélokat választanod!

Szöul

hirdetés

Szöul a Dél-Koreai Köztársaság fővárosa és egyben legnagyobb városa is szeptember 22-től átszállás nélkül, kb. 10 óra 40 perc alatt elérhető Budapestről. Ha Szöülba utazol, mindenképpen nézd meg a Gyengobokung palotát, melynek neve magyarul azt jelenti „a mennyek által megáldott”. Az eredeti palotát sajnos a középkorban elpusztították, de a 19. században újjáépítették és ma is emblematikus helynek számít, kulcsfontosságú pont, ha szeretnéd megismerni a koreai történelmet. Ha pedig kíváncsi vagy a város modern oldalára is, irány a Lotte World Tower, ami 555 méterrel csúcsosodik a magasba.

Prága

Prága mintha Budapest testvére lenne, úgy szeli át a Moldva folyó, keresztezik hidak és emelkedik a város felé a vár és a Petřín Eiffel-toronyra emlékeztető kilátója, mint ahogy Budapesten szalad át a Duna, a vár és a Gellért-hegy előtt. Csehország fővárosa eddig is népszerű úti cél volt a magyarok körében, most azonban még egyszerűbb az eljutás és több idő marad a város és annak ízeinek a felfedezésére. Prága jelképe a Károly híd, de érdemes sétálni egyet a macskaköves Óvárosban és megcsodálni a Petřín-ről a kilátást. És persze a finom és olcsó sörökről sem érdemes megfeledkezni.

Belgrád

A szerb főváros egy rejtett kincs. Repülővel pillanatokon belül ott lehet lenni Budapestről, izgalmas, sokszínű város, de még nem annyira fedezték fel maguknak a turisták. Ha itt jársz, semmiképp se hagyd ki a Skadarliját, Belgrád bohém negyedét. Régen itt mulattak a költők és művészek és ha beülsz az egyik étterembe vagy kafanába (azaz kávéházba), te is visszarepülhetsz kicsit az időben. A város legrégebbi kafanája a Znak pitanja (az utcáról csak egy kérdőjelet fogsz látni a vendéglátóhely elején) és ez az egyik leghangulatosabb is. Ha pedig már Belgrádban vagy, semmiképp se hagyd ki a híres Nándorfehérvári-tornyot sem!

Szófia

Ha egy kicsit egzotikusabb úti célra vágysz, de mégsem szeretnél túl távoli országokba utazni, akkor ajánljuk Szófiát. Szófia Bulgária fővárosa, melyet hegyek ölelnek körül, tele van oroszok által emelt csodaszép templomokkal és hatalmas parkokkal. A hazai szem számára igazán izgalmasak lehetnek a hatalmas és öreg ortodox templomok, mint a Bojana vagy a város egyik jelképéül is szolgáló Alekszandr Nyevszkij székesegyház, a természet szerelmesei pedig kirándulhatnak a várost körülvevő hegységben, a Vitosában. A nagy kirándulás után persze a bolgár falatokról sem érdemes megfeledkezni…

Stuttgart

Stuttgart Németország délnyugati részén fekszik és egy meglehetősen sűrű, nagyváros. Stuttgart elsősorban az autóiparáról híres, úgyhogy a kocsik szerelmeseinek szinte kötelező úti cél! Itt két hatalmas múzeum is vár: a Mercedes és a Porsche. Mindezen túl azonban a város gyalogosként is igazán érdekes, jól bejárható, modern, különösen ajánlott egy nagy sétára a Königstrasse és környéke valamint a Schlossplatz és a főpályaudvar közötti sétáló rész, szép, zöld felületeivel.

A LOT Légitársaság járatait, ezen a linken tudod megnézni!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
no-szomoru-maganyos-pexels-1000x667.jpg

Alkoholista apját és drogfüggő barátját segítette halálukig, majd kiderült, hogy ő is szenvedélybeteg

A nő is megdöbbent, amikor egy pszichiáter megmondta neki, hogy legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint azoknak, akiket támogat. Fogalma sem volt arról, hogy ő is egyfajta függőségben szenvedett mindvégig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A jó cselekedetek is eljuthatnak egy olyan stádiumba, amikor már szenvedélybetegséggé fajulnak.

Történetünk hősnője, Nicola Vivian akkor szembesült ezzel, amikor drogfüggő barátja érdekében telefonált egy rehabilitációs klinikára, ahová néhány évvel korábban bevitte alkoholista apját. Néhány percnyi beszélgetés után a klinika pszichiátere azt a számára vérlázító véleményt közölte, hogy

neki legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint a barátjának, mert ő legalább annyira szenvedélybeteg, mint akin segíteni szeretne

- írja a Daily Mail

hirdetés

Nicola addig azt hitte, hogy az addikció csak káros anyagokra vonatkozhat. A pszichiáter viszont úgy látta, hogy ő egyfajta „társfüggő”, aki nem tud elszakadni barátja és apja életének támogató szerepétől. Azok a személyiségi jegyek, amiket ő büszkén vállalt – az erős probléma-megoldó képesség, a végtelen türelem – a szakembernek azt sugallta, hogy a hölgy ugyanolyan beteg, mint védencei.

„Képtelen voltam elhinni, amit hallottam. Ez nem függőség, hanem szeretet. Aztán a következő napokban elkezdtem visszagondolni azokra az időkre, amikor halálos nyugalommal vonszoltam haza a kocsmákból részeg apámat, és később mindig enyhítettem az események leírásán, amikor megkérdezte tőlem, milyen volt, hogy ne hozzam őt zavarba”

– meséli Nicola, aki hasonló élményeket élt át barátjával, Willel.

Sokszor szinte fuldoklott a frusztrációtól, hogy nem tud egyszerre mindkettőre vigyázni és meg volt győződve arról, hogy ez a szeretet legnagyobb bizonyítéka. „Aztán kezdtem rájönni arra, hogy cselekedeteim mégsem voltak annyira nemesek, hanem inkább feleslegesek.”

Saját példáján jött rá arra, hogy attól, hogy ő soha nem ivott és soha nem drogozott, egy kapcsolaton belüli problémát sajátjaként élhet meg. Úgy érezte, hogy ő az erős, felelősségteljes ember, aki mindig önzetlenül helyrehozza a másik ballépéseit. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy nélkülözhetetlenné vált a másik számára, az már az ő társfüggőségének a jele.

Ahogy Nicola visszaidézte gyerekkorát, kiderült, hogy nála ez az egész hároméves korában kezdődött, amikor apja elhagyta a családot. Ő akkor úgy gondolta, hogy az apja már nem szereti, mert ő nem volt elég jó hozzá. Innentől kezdve mindent megtett azért, hogy ismét érezze az apja szeretetét. Mintadiák lett, mindenben tökéletességre törekedett, miközben apja, a volt katonatiszt, egyre depressziósabb lett és egyre többet ivott.

„Boldoggá akartam tenni őt, bízott benne, hogy szeretetével le tudja szoktatni az italról. Innentől kezdve az én kapcsolati modellem a végtelen megbocsátáson, a rendíthetetlen támogatáson alapult és nem törődtem azzal, amit én akartam vagy amire szükségem volt.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
peter-plashkin-F3lBkL_y9KY-unsplash.jpg

Black Friday: a legnagyobb akciók és a legjobb ajánlatok - készülnek a kereskedők

Az Emag, az Extreme Digital, a Media Markt és a többi szereplő is durva ajánlatokkal készül idén. Tippek a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Bár hivatalosan idén november 29-re esik, az eMAG-gal egyesülő Extreme Digital már november 15-én megtartja az akciós napot, amelyen ígéretük szerint összesen 1 milliárd forint kedvezményt adnak a vásárlóknak.

Arra számítanak, hogy a szokásos slágertermékek, vagyis a tévék, mobilok és notebookok mellett idén a különböző okoseszközök iránt is megnő a kereslet, és nagyon népszerű lehet az elektromos roller.

Emellett a napi fogyasztási és szépségápolási cikkek, valamint a lakberendezési termékek körében is növekedést várnak. Az akciós dolgokat 5-85%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok majd meg, de kizárólag a webshopon keresztül.

hirdetés

Az akciós termékekből maximum öt darabot vehettek majd meg. Ha gyorsan szeretnétek átvenni a megvásárolt akciós termékeket, kérjetek bolti átvételt, mert így 5 napon belül garantáltan hozzáférhettek a termékhez, míg a csomagok estén 2-7 napon belüli kiszállítást vállal az Extreme Digital.

Ha az akciós termékekről korán szeretnétek értesülni, iratkozzatok fel a cég hírlevelére, amivel most 1 millió Ft értékű Samsung 8K QLED TV-t is nyerhettek.

Az Extreme Digital az e-kereskedelem hazai és nemzetközi erősödését figyelembe véve az idei Black Friday forgalmában a tavalyihoz képest további 25-30%-os növekedést vár idén.

A Media Markt még csak a hírlevél feliratkozását indította el. Egyelőre még a dátum sincs kinn.

A Mall.hu még hamarabb, már november elejétől elindította a vásárlási akcióit. A Black Friday Maratonon minden hatodik órában új akciót hirdetnek meg. Az egyes kedvezmények különböző ideig tartanak, két naptól akár pár hétig vagy a készlet erejéig. Jelenleg sok a négy napos akció, így érdemes újra és újra körülnézni.

A jelenlegi kínálatból:

20-40% kedvezménnyel árulnak hűtőszekrényeket, HD tévéket, női táskákat vagy éppen téli sporteszközöket.

Az átvételi pontokon meghosszabbított nyitvatartási idővel várnak benneteket. Hétköznap 10:00-19:00 óra között, szombaton pedig 10:00-16:00 óra között ingyenesen vehetitek át a megrendelt termékeket.

Ha csomagküldő szolgálattal szállíttatnátok, akkor kisméretű csomag esetében ennek az ára országosan 990 forint. A szállítási idő 2-6 nap. Érdemes azonban folyamatosan figyelni a Mall.hu Black Friday Maraton oldalát, mert a vásárlási kedvezmények mellett különböző szállítási akciókat is meghirdetnek.

A Vodafone Black Friday akciója keretében 30 százalékos készülékkedvezményt ígér 2 éves RED előfizetés esetén.

A Telekom "Ne várj a Black Friday"-re szlogennel indított akciót, amit Cyber Novembernek hív. Az oldalon 22-44 ezer forintos kedvezménnyel lehet mobilokat, okosórákat és laptopokat venni.

Készül a Telenor, de ők egyelőre nem árultak el sokat az oldalukon, hírlevélre persze ott is feliratkozhattok.

Aki külföldi webáruházból rendelne, annak is összegyűjtöttünk pár infót. Az Amazon november 22-én tartja akcióit, több napon át. A Kindle olvasót például 45 dollárral olcsóbban adják majd. De az Apple már most akcióba kezdett a webáruházban, az iPhone XS 256 GB-os verziója 46%-kal olcsóbb, mint máskor, most 700 dollárba kerül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
jekkel-gabriella-csendes-gyilkos-1.jpg

A csendes gyilkos, ami nem a testet, hanem a lelket öli meg

Felkavaró, egyben felemelő könyv született a nőket érintő betegségről, az endometriózisról. Szerzője, Dr. Jekkel Gabriella az érintettek egyike.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csupán néhány éve hallottam először betegségről, ami a nőket sújtja. Az endometriózisról, ami számtalan gondot okoz, és ami nők ezreinek életét keseríti meg.

Az endometriózis nőgyógyászati kórkép, melyben a normális esetben csak a méh felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget, és beborítja a kismedencei szerveket. Az endometriózisban érintetteknél különféle összenövések alakulhatnak ki, ami többek között igen fájdalmas menstruációval jár – ez az egyik tipikus tünete.

Erről a betegségről írt könyvet Csendes gyilkos címmel Dr. Jekkel Gabriella, aki az érintettek egyike a saját élményei és tapasztalatai alapján. A főszereplő Szofi, egy kislány, aki számára a várva várt nővé válás gyötrelmekkel teli út. Dr. Jekkel Gabriellával a könyvről és a betegségről beszélgettünk.

- Nem volt túlságosan fájdalmas olyan problémáról írni, amiben személyesen érintett?

hirdetés

- Szinte az egész életemet végigkísérte a nőgyógyászati betegség. Orvostól orvosig jártam, már szinte az első havi ciklusom megjelenésétől.

Mivel ez még a 90-es évek elején volt az orvosok nem ismerték ezt a betegséget, inkább csak kísérleteztek rajtam,

és próbálták kideríteni vajon mi okozhatja a problémáimat, amelyek szó szerint megkeserítették az életemet, mind kislányként, mind pedig már felnőttként.

17 éves voltam, amikor kimondták, hogy meddő vagyok

– ezt is elég érdekes módon, ami kiderül a könyvből –, de ez a tény akkor még nem zavart, hiszen kamaszként terveim voltak. Nem is nagyon gondoltam abba bele, hogy egyszer nekem családom vagy gyermekem lesz. Az orvosok mondatai akkor köszöntek vissza, amikor már babát szerettem volna, és persze nem lehetett.

Mivel a csoda folytán mégis született egy gyermekem – a hozzá vezető fájdalmas útról testi és lelki oldaláról szól a könyv –, a születésnapján mindig előtörnek az emlékek, hogy mennyi szenvedés árán lehet ő most velem.

Néhány éve a férjem kérdezett rá arra, hogy nem írom-e meg mindezt, hiszen másoknak talán reményt adhatok vele, hogy nem szabad feladni.

- Mi volt a legnehezebb a Csendes gyilkos című könyv megírásában?

- Igazából nem volt nehéz megírni a könyvet. Gyerekkorom óta írok cikkeket, könyveket. Rendszerint csak leírom a gondolataimat, és a mondatok kikerekednek a „papíron”. Ez most sem volt másképp. Talán egy kicsit az időbeli sorrend elhelyezésén kellett elgondolkodnom.

- Teljesen a saját tapasztalataira támaszkodott, vagy sorstársak történeteit, élményeit is beleszőtte?

- A könyv kizárólag a saját tapasztalataimat írja le. Nem vettem bele más nők történeteit, ígyis talán túl sok minden történt velem az elmúlt huszonegynéhány év alatt. Ráadásul a könyv története 9 évvel ezelőtt véget ért, amikor megszületett a fiam.

Azóta azonban újabb és újabb „élményekkel” gazdagodtam. Megtaláltam a férjem, akivel kistestvért szeretnénk a fiam mellé. Ezért már több mint 5 éve küzdünk. Az endometriózisom ez idő alatt még jobban elhatalmasodott a testemben, most már a petesejtjeim nagy részében is ez van. Az elmúlt években átestem több inszemináción és lombikon is, tehát a könyv folytatása is tervben van.

- Miért fontos ez a téma? Miért kell erről a betegségről beszélni?

- Az endometriózis egyre több nőnél okoz problémát.

A könyv címe is jelzi, hogy egy csendes gyilkos, ami nem öli meg a testet- hiszen nem halálos betegség- de a lelket igen, mivel nagy százalékban meddőséget okoz.

Legtöbbször pedig éppen a babára vágyó nőknél derül ki a betegség. Valószínűleg azért, mert nem jön a baba, és vizsgálatokra mennek a nők, ahol kiderül az endometriózis.

- A könyv miben segíthet másoknak?

- Reményt nyújthat azoknak, akik évek óta babára vágynak, hogy csodák igenis léteznek. Hiszen engem is meddőnek nyilvánítottak, mégis van egy egészséges kisfiam. A könyvből pedig kiderül, hogy valóban csoda, hiszen a babára törekvésemben nem volt partnerem a párom, ráadásul én versenyt futottam az idővel, mert a sok-sok műtét után már az orvosaim azt mondták, hogy ha még egyszer operációra kerül sor, akkor kiveszik a méhemet és a petefészkeimet is.

- Tartja-e a kapcsolatot más érintettekkel, és tudják-e segíteni egymást?

- Több, a betegséggel foglalkozó oldalnak vagyok a tagja, és ha tudok segítek. Akár a történetemmel, akár a tapasztalatommal.

- Mennyien lehetnek azok a nők, akiket érinthet ez a probléma?

-Akár a nők 20 százalékánál is előfordulhat. Ezek a számok azonban a már felismert betegek ismeretében alakultak ki.

Nagyon sok nő nem is tud arról, hogy endometriózisban szenved. Sokan pedig nem mernek beszélni a tüneteikről.

Ami a nagyon erős és fájdalmas vérzéssel, és a fájdalmas együttlétekkel is járhat. Sokan elfogadják a tényt, hogy ez a normális. Míg mások inkább saját magukat hibáztatják, a nőiességüket, hogy valami nem jó velük. Beszélni azonban nem beszélnek róla, hiszen sokaknál tabutéma vagy éppen szégyellik a tüneteiket. A könyvet ezért is írtam, szerintem sok nő helyett is kimondtam dolgokat.

- Milyen problémákért felelős az endometriózis?

- Az endometriózis elsődlegesen a meddőségért felel, illetve a nehezebb fogantatásért, de attól függően hol található a szervezetben, nagyon sok más problémát is okozhat. A leggyakrabban a női szerveken jelenik meg, ezután a bélrendszeren – ahol összenövéseket okozhat – de megjelenhet akár az agyban is.

- Létezik enyhébb és súlyosabb megjelenési formája?

- Igen, létezik, de ezt csak szövettan és műtéti úton lehet megállapítani. Ma már a legtöbb operációt laparoszkópiával végzik – bár nálam ezt sem tették sajnos, minden alkalommal felvágtak – ám ettől még műtéten esik át a nő, ami testi-lelki nehézséget okoz.

- Mi vár azokra, akikről kiderül, hogy ebben a betegségben érintettek?

- Ez változó, annak függvényében, mennyire súlyos az endometriózis. Előfordulhat, hogy akár diétával is visszaszorítható, de lehet, hogy többszörös műtéttel is újra meg újra megjelenik a szervezetben.

- Hogyan lehet kezelni vagy gyógyítani az endometriózist?

- Gyógymód nincs rá, mivel nem tudják, mi okozza. Sokszor javasolják a ciklus szüneteltetését mesterséges úton, de ez a mesterséges klimax, annak minden negatívumával, ami egy fiatal nőnél nem túl szerencsés. Ráadásul az sem biztos, hogy a szüneteltetés után normálisan visszaáll a nő ciklusa.

Az endometriózis ellensége, ha nincs ciklus – tehát a terhesség is megfelelő ellenszere lehet, ám a betegség éppen a teherbeesést gátolja meg. Viszont azzal, hogy megszüntetik a ciklust, a betegség nem tűnik el. Sok esetben ilyenkor egy műtéttel eltávolítják az „endós” gócokat és szöveteket, de amint visszaáll a ciklus, újra fejlődni kezdenek – főleg, ha súlyos endometriózisról van szó. Az orvosok jelenleg nem ismerik a miérteket és a megoldásokat sem. Egy nő pedig, aki babát szeretne, nem azt akarja hallani az orvosától, hogy hónapokra, akár évekre állítsák le a ciklusát.

- Mit tehetnek azok, akik gyermeket szeretnének, de nem jön össze az első próbálkozások alkalmával?

- Érdemes teljes kivizsgálást végeztetni. Sőt, ha felmerül a betegség gyanúja, akkor érdemes átesni egy műtéten, hogy biztosan megállapítsák a jelenlétét. És ha a pár babát szeretne, akkor nem kell túl sokat várni, ma már az inszemináció és a lombik révén is „könnyebb” az esély a kisbabára- de persze ehhez kell a partner is.

- Milyen életmódváltoztatással lehet esetleg csökkenteni a tüneteket vagy enyhíteni azokat?

- Enyhíteni lehetséges, de azt nem tudom, mennyire lehet csökkenteni. Én most egy éve vágtam bele egy „teszt” diétába, amit kifejezetten az endometriózis csökkentésére kutattam ki.

Mivel még egy lombikot tervezünk a jövő év folyamán, hogy legyen a fiunknak kistestvére, az ottani vizsgálatokon majd kiderül mennyire volt hatékony a módszer.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!