hirdetés
multitasking-1733890_960_720.jpg

Így módosítja az internet az agyunkat, különösen a gyerekek vannak veszélyben

Az internet a sokféle információ párhuzamos befogadására ösztönzi agyunkat. A tudósok szerint azonban nem lehet szellemi kapacitásunkat a végsőkig kizsákmányolni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.


hirdetés

Hírek, közösségi oldalak, zene, videó-játékok. A digitális világ immár mindennapjaink szerves része, sok mindenben meg is könnyítik azt. A World Psychiatryban megjelent tanulmány azonban rávilágít ennek az információ-áradatnak az árnyoldalaira.

Nem véletlen, hogy a közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek közé sorolta az online játékoktól való függést. A legfrissebb tanulmány pedig, amely a Harvard, az oxfordi és a manchesteri egyetem, a londoni King’s College, valamint a Western Sydney egyetem kutatóinak közös munkájából született, arra világított rá, hogy a világháló és általában a digitális eszközök mértéktelen használata akut és tartós változásokat idézhetnek elő az agy különleges kognitív területein: igaz, hogy javítják a multitasking-képességünket, ugyanakkor csökkentik azt az időtartamot, amellyel egy dologra tudunk figyelni és koncentrálni.

A kutatók, összevetve és újraelemezve korábbi pszichológiai, pszichiátriai és a belső képalkotásról született tanulmányokat, megállapították, hogy az internet nagymértékű követése valóban hatással van több agyi funkcióra.

Az információ-áradat ösztönzi a megosztott figyelmet, vagyis azt a képességet, hogy különböző hatásokra tudjunk egyszerre koncentrálni, akkor is, ha azoknak nincsen logikus folytatása.

Ezáltal viszont kevésbé tudunk egyetlen feladatra összpontosítani – idézte a Science Daily Joseph Firth ausztrál professzort, a tanulmány vezető szerzőjét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





hirdetés
karszalag-drog.png

Ez a karszalag segíthet, hogy ne gináztassanak be egy buliban

Egy német egyetemista találta ki, praktikus, és gyorsan megállapíthatod, hogy van-e drog az italodban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.



A GHB vagy közismertebb nevén gina, ún. randidrog, és biztos mindenki hallott történeteket begináztatott lányokról vagy fiúkról, akiket aztán vagy megerőszakoltak, vagy kiraboltak. Kim Eisenmann, egy német egyetemista lány tavaly elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne megelőzni a hasonló eseteket. A barátnője italába drogot kevertek ugyanis, és a buli után meztelenül sérülésekkel a testén ébredt egy parkban. Kim végül kitalált egy különleges karszalagot, ami segít megállapítani, hogy tettek-e ginát az italunkba.

A találmány olyan sikeres lett, hogy azóta Németországban, Csehországban és Ausztriában már lehet is kapni a drogériákban, Angliában, Svájban, Hollandiában és Magyarországon pedig rövidesen megvásárolható lesz.

Kim szerint a korábban már megjelent drogfelismerő pohárral és szívószállal szemben a karszalag praktikusabb, viselése kényelmes, és uniszex is, valamint könnyű észrevenni, tehát aki drogot akar az italodba csempészni, nem valószínű, hogy a karszalag láttán be fog próbálkozni.

A karszalag egyébként nagyon egyszerűen működik: az italból rá kell cseppenteni a tesztmezőre, amely zöld marad, ha tiszta az ital, viszont kékre vált, ha drog van benne.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
energiaital.jpg

Veszélyes lehet: sokan úgy isszák, mint az üdítőt – 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon évente

Egy év alatt közel 32 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, pedig az előnyei mellett komoly kockázatai is vannak.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. július 17.



Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

A magyarok mintegy nyolc százalékkal több serkentő italt fogyasztottak, közel ötvenmillió liternyit – ez 171 millió darab terméket takar. És ha már energiaital, inkább cukros, különleges ízektől mentes és leginkább 250 ml-es kiszerelésű, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Szereti pörgetni magát a magyar: a kiskereskedelmi szcéna értékbeli növekedésének közel kétszeresét hozta 2018. június és 2019. május között: 15 százalékkal bővült a forgalma. Az energiaitalok uralják a terepet: 90 százalék fölött hasítanak ki a kategóriából.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből az is kiderül, hogy az értékesített energia- és sportitalok esetében inkább a dobozost választjuk (90+%), és 100-ból 90 darab termék 200-250 ml-es kiszerelésű.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli. Emellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti; stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik; az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Veszélyes is lehet

A Magyar Kardiológusok Társasága viszont arra figyelmeztet, komoly baj is lehet abból, hogy a magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében. Utóbbi akár életveszélyes is lehet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.



Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
sor4.jpg

Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?

Biztosan előfordult mindenkivel, hogy este fáradtan hazaért, felpattintott egy üveg sört, esetleg kettőt, majd nemsokára békésen húzta a lóbőrt a fotelban. Miért van ez? Gyógyszerészek adnak választ a kérdésre.
Sárközy András PhD hallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.



A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy egy stresszes nap, túlhajtott hét vagy húzós eseménysorozat után leginkább csak az hiányzott, hogy végre leülhessünk a baráti társasággal beszélgetni egy-két sör kíséretében. De tényleg nyugtat a sör? Melyik sörtípus nyugtat meg leginkább, és ehhez milyen komponense járul hozzá az alkoholon kívül leginkább? Ennek járunk utána a mostani cikkben.

Ahhoz azonban, hogy megítéljük a sör nyugtató hatását, először érdemes áttekintenünk, mi található egyáltalán a sörben. Ehhez jó támpont lehet a sok sörgyár által még mindig emlegetett

1516-os bajor tisztasági törvény, amely kimondja, hogy a sör csak vizet, árpamalátát és komlót tartalmazhat. Mivel ekkortájt a sör valódi kialakulásáért felelős sörélesztőt még nem ismerték, ez ki is maradt a törvény szövegéből, de magától értetődik, hogy ennek a negyedik alapanyagnak szintén jelen kell lennie minden sörben.

Bár azóta a sörök jó része ezektől eltérő – sokszor extrém – alapanyagokat is tartalmaz, mégis kijelenthető, hogy a sör nyugtató hatásáért ezen négy komponens valamelyike lehet a felelős. Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk melyik, tekintsük át a hozzávalók jellemzőit.

Víz

Bár a sörök legnagyobb részét a víz adja, könnyen belátható, hogy nyugtató hatásáért nem ez felel. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe a sör potenciális egészségmegőrző hatásaiban. Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy fizikailag kimerítő feladatok után a sörfogyasztás is megfelelő választás lehet az elvesztett víz pótlására.

Érdekes módon a sörök erőssége (alkoholtartalma) mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolta számottevően a rehidráció mértékét, azonban nagyobb mennyiséget elfogyasztva a magasabb alkohol tartalmú sörök már sokkal kevésbé voltak alkalmasak a víz pótlására, mint a gyengébb társaik.

Joggal gondolhatnánk, hogy a sör minősége annál jobb, minél tisztább forrásvizet tartalmaz a főzet, azonban ezt a mítoszt leginkább a reklámok táplálják: különböző fajta sörök elkészítésének különböző összetételű vizek kedveznek. Így könnyen lehet, hogy a legkiválóbb sör egy tisztán kellemetlenebb ízű alapanyagból indul ki.

Maláta

A sör édességét, színét, kalóriatartalmát és az alkohol kialakulásához szükséges cukrot mind a malátának, azaz a csírázásban megállított gabonafélének köszönhetjük.

Bár önmagában gyógyhatása nem igazán van, mégis ez a komponens felelős a megrögzött sörfogyasztók elhízásáért.

Bár a XVI. századi törvény árpamalátát említ, a sör készítéséhez bármilyen keményítő tartalmú gabona használható, így találkozhatunk búzát, kölest, rozst, sőt kukoricát és rizst tartalmazó sörökkel is. E két utóbbival azonban a sörkedvelőknek érdemes vigyázniuk, hiszen az alapanyag olcsó beszerzési ára és magas hasznosulása miatt az üzemek sokszor ezzel gyarapítják a sörük alkoholfokát, kellemetlen mellékízt hagyva a fogyasztók szájában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x