hirdetés
s11cm.jpg

Így láttátok ti 2001. szeptember 11-ét

Visszaemlékezések Magyarországról, a napra, ami megváltoztatta a világunkat, és úgy tűnik, 14 év elteltével sem halványult el az emléke.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. szeptember 11.


hirdetés

Mindenkinek vannak emlékei erről a napról, amikor teljesen váratlanul egyszer csak megtörtént a világot megrengető katasztrófa. Két évvel ezelőtt megkérdeztünk titeket, hogy milyen emlékeitek vannak arról a napról. Következzen néhány visszaemlékezés, hogy ki hogyan élte meg itt Magyarországon a kettős terrortámadást.

Tőzsér Kristóf:

Tisztán emlékszem, hogy egy akkori jó barátommal készültünk egy hatalmas átszámítógépezett délutánra 7-8 évesen, majd mikor átértünk hozzánk, édesapám a nappaliban nézte a tv-t, és én azt hittem, hogy valami filmet néz... nem felejtem azt el soha.... akkor még nem nagyon értettem, hogy mi van.

Svintek Klaudia:

hirdetés

Dolgoztam egy alapítványnál, amikor berohant a kolléganőm az irodánkba azzal, hogy "az arabok megtámadták Amerikát" - onnantól kezdve csak a rádiót hallgattuk körbeülve.

Szűcs Flóra:

Hazajöttem suliból, 9 éves voltam... én is azt hittem, hogy valami film. És akkor zuhantam meg, mikor a szüleim mondták, hogy nem, ez nem film. Ez a kőkemény valóság. Aznap nem tértem észhez.

Kovács Hajnalka:

Otthon néztük a tv-t nővéremmel, minden csatornán az ment. 7 éves voltam, de arra nagyon emlékszek, mennyire lesokkolt mindenkit.

Suri Szabina:

‎11 voltam, a tv elött ültem, és csendben, összegömbölyödve a fotelban szájtátva figyeltem.

Horváth Marcsi:

Munkahelyemen, pénztárban ültem, amikor mondta egy vásárló mi történt...

Takács Eszter:

Munkahelyemen hallottam a rádióban, mi történt... Ahogy hazaértem, bekapcsoltam a CNN-t. Nem sokkal később láttam az élő közvetítést a második torony összeomlásáról... Teljes döbbenettel bámultam a tévé képernyőt, nem is akartam elhinni, amit láttam...

Gutyán Dóra:

Anyum otthon teregetett, akkor értem haza még az általános iskolából (14 voltam), ment a tv, megszakították az éppen futó adást és nem hittük a szemünknek...

Szipocs Ferenc:

Orlando, FL, USA. Elősz9r csak egy furcsa véletlennek tűnt... amikor az első repülő beleszállt a WTC-be. Majd amikor élő adásban beleszállt a második, onnantól kezdve mar egyértelmű volt, hogy ez nem véletlen. Megállt az élet a suliban, mindenki ezt nézte. Szürreális volt. És még vannak repülők a levegőben... nem tudni, melyik van elterítve, melyik nem... Mit csinál Bush? Floridában, egy iskolában "bujkál". Leállítják az összes légiforgalmat. Lelövik a repülőket, amelyek meg fent vannak? Amelyik repülő nem válaszol a rádiós megkeresésekre, gyanússá válik. Nagyon feszült órák. Háború lesz? Kik ezek és mit akarnak? Hiába voltunk kb 1600km-re, akkor is a részesévé váltunk annak, hogy itt most megtámadták Amerikát, és ki tudja, mi lesz ebből.

Juhász Annamária:

Egy rétes üzletben tágra nyílt szemekkel hallgattuk a rádiót, a porcukrot majdnem leslukkolva, libabőrösen....

Veréb Zsófia:

Pont 11 éves voltam és édesanyám születésnapját ünnepeltük. Majd a hírekből láttam hogy mi történt. Nagyon ijesztő volt és az a kétség fogott el, hogy ki tudja, velünk is mikor történhet ilyen!

Kiss Annamária:

Szerintem azóta csak egyszer sírtam ilyen tehetetlenül...

Nagy Noémi:

Iskolában. 19 voltam. Esküvőm előtt 11 nappal történt. És bevallom, féltem...

Szakál Florica:

Általánosba jártam még én is, éppen a Vad angyal ment a tv-ben, mikor kiírták a képernyő alján, mi történik. Rövidesen az adást is megszakították. Átkapcsoltam a CNN-re, és nem hittem a szememnek. Gyorsan utána néztem, mi is az a WTC, hiszen akkoriban én még semmit nem tudtam róla. Aztán megláttam a képernyőn, ahogy az emberek kétségbeesésükben leugranak...soha nem fogom elfelejteni. Terrorizmus ide vagy oda, ezt a fajta őrületet nem lehet sem vallással, sem politikával megmagyarázni. Később, amikor a harmadik gép is lezuhant és már sejthető volt, hogy az utasok önfeláldozása áll a dolog mögött, arra gondoltam, hogy ott a tornyokban és a gépeken, hogy retteghettek az emberek. A hideg is kiráz tőle....R.I.P.

Dávid Krisztina:

Nagyon a népszámláláson dolgoztam éppen... iszonyodva néztük a portan a tévét, a műszak végén néma csendben bkv-ztunk haza... félelmetes volt.

Fencz Edith:

Képzeljétek csak, én néztem munka után egy filmet a tv-ben, kb. fél 3 fele kezdődhetett, és megszakították és élőben adták a történteket. Mondom mi ez, nem tartozik a filmhez, ne mán, ez borzalom, amit itt leadnak élőben, és akkor megmondták, mi történik. Nem hittem a szememnek, bőgtem, ilyen nem történhet meg, ez nem lehet igaz! Aztán hívtam páromat, aki füvet vágott, hogy jöjjön gyorsan, mert én nem hiszek a szememnek, sógornőmet is hívtam, és kérdeztem, látja-e, amit én látok a tv-ben? Képtelenségnek tartottam, ami sajnos igaziból megtörtént. Szegény ártatlan emberek és családok, akik hiányát érzik szeretteiknek. Béke miért nem létezhet a földünkön? Szomorú...

Pócsik Szabolcs:

Pontosan nem tudom,hogy mit csináltam, aszem itthon voltam, de azt tudom, hogy a szívem majdnem megszakadt!!! :-((

McDouglas Kovács ‎Tekla Zsófia:

10 éves voltam, épp hogy új iskolába kerültem.. megdöbbentem, nem fogtam fel. Az iskolában utána egy hétig közösen mondtunk imát az áldozatokért, és a családtagokért...

Bognárné Papp Ilona:

Én a 2 éves kislányommal voltam otthon, mikor az adást megszakítva közölték a hírt! Rögtön átkapcsoltunk a CNN-re, és csak néztem..., néztem..., és egy világ dőlt össze bennem! Ha ők ilyen védtelenek, akkor mi? Minden évben megemlékezek róluk, és reménykedem...! :-(

Szabó Mónika:

Egy napilap hírszerkesztője voltam akkoriban, a másnapi kiadás tartalma már igencsak körvonalazódott, amikor kitört a káosz. Dermedten álltunk a TV előtt, lázasan olvastuk a hírügynökségi jelentéseket, és átszerkesztettük a szeptember 12-i lapot...

Orosz Ildikó:

Aznap Egyiptomból repültem haza... nem értette senki, miért késik 3 órát a gép. Nem is adtak semmiféle magyarázatot. Mikor hazaértem, és bekapcsoltam a telefont, már jöttek az sms-ek, hogy mi a helyzet, hazaértem-e. Szerencsém volt, állítólag az utolsó gép volt, amit engedtek leszállni Ferihegyen.

Szakács Tivadar:

Feleségemmel néztük tv-n, nem akartuk elhinni, hogy ilyen kegyetlenséget kieszelhet valaki, aki tudja, hogy nem lesz azon a gépen.

Mohai Ágnes:

Én a lányommal készülődtem a városba szalagavató ruhát nézni. Még otthon voltunk, valamiért a tv felé néztem. Azt hittem valami film, de felhangosítottam a tévét és döbbenten néztük. Amerre jártunk a városban, mindehol megálltunk, hogy halljuk, mi történt....Borzasztó volt!!!

Nagy Éva:

Épp lyukasórám volt, amikor portás bácsi kijött a kis fülkéjéből, és bekapcsolta a TV-t az aulában...Először nem értettük, miért, addig azt hittük, csak dísznek van ott. Ennyit mondott: nézzétek! Némán, döbbent arccal bámultuk a beszélő dobozt. Többünknek az épp Amerikában élő cserediák osztálytársak jutottak eszünkbe, hiszen még nem volt facebook, meg iwiw és tsai, nem sokat tudtunk róluk...Szörnyű volt. Az első gondolatom az volt, hogy ha az USA-val egy ilyen borzalom megtörténhet, mi lesz a mi kis országunkkal? Iszonyatos volt...

Knyazoviczky Blanka:

Én nyolc éves voltam, alig másodikos, szóval nem nagyon emlékszem. Azt hiszem, csak este a híradóból tudtuk meg, vagy nem is tudom... Mindegy, talán nem is ez a lényeg. Nem igazán tudtam felfogni, csak azt, hogy nagy baj van, rengeteg ember meghalt és hogy anya sír. Sírtam én is, aztán sokáig féltem, hogy velünk mi lesz, kérdezgettem is anyáékat, hogy Magyarországon is fog-e történni ilyen, azt mondták, nem hiszik, de nem igazán nyugodtam meg. Aztán a suliban minden évben egy perces néma csend. Nagyon remélem, hogy idén semmi sem fog történni.

Wittner Judit:

Otthon ültem az alig két hónapos lányommal és rettegni kezdtem, hogy egy olyan eseménysorozat veszi ezzel kezdetét, ami már az ő életét is fenyegetheti... Borzasztó érzés volt. És azokra az anyákra gondoltam, akik a gyermekükkel a repülőn ültek...

Radányi Ilona:

Én éppen a New York-ban élő családomért izgultam, az összes létező TV-csatornán kapcsolgattam össze-vissza a hírekért. A telefon nem működött, hiszen mindenki hívta a szeretteit. Végül kikötöttem a CNN csatornán és amit láttunk, az maga volt a borzalom! Végül jöttek a hírek,hogy minden családtagom, rokonom él, megvan! Azóta minden évben elmegyek a World Trade Center helyén lévő emlékhelyhez és gyertyát gyújtok az ismeretlen áldozatok emlékére. Én így emlékezem!

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kozvagohid_ck.jpg

Különleges fotók a pesti marhavágás történetéből

150 éve épp ez idő tájt kezdték meg a Soroksár felé tartó út melletti szántóföldeken Pest város saját kezelésű közvágóhídjának és marhavásár-piacának az építését.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2020. március 08.


hirdetés

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Az építkezés megkezdése után két és fél évvel, 1872. július 27-én már sort keríthettek a közvágóhíd felavatására. A beszédeket követően a hatósági és szakmai vezetők, iparosok és nőegyleti tagok ünneplőruhás gyűrűjében egy virágokkal és szalagdísszel ékesített, méretes bikát vágtak le. Az eseményt „barátságos villásreggeli” zárta.

Korábban a városban több helyütt voltak állatvásárok és szerteszét működtek a magánvágóhidak.

1861-ben harminckét mészárszéken évente több mint háromszázezer ökröt, tehenet, borjút öltek le és dolgoztak fel a mészárosok.

hirdetés

A marhákat a házak között, a köztereken keresztül hajtották át. A kosz és a bűz egyre kevésbé volt elfogadható a polgárosodó város lakóinak. A megvadult állatok nemegyszer a közbiztonságot is veszélyeztették.

Az egykori Széna (ma Kálvin) tér a 19. század közepén. Marhajtás az Üllői út torkolatánál. Újházy Ferenc mára (1827–1921) elveszett festményéről készült régi fotóreprodukció (részlet)

Mészárszék a Dohány utcai izraelita templom tőszomszédságában, 1894 körül. Klösz György felvétele (részlet).

A pesti nép, köztük hentesek. Klösz György felvétele 1895 körül készült a bontás előtt álló Belvárosban. Az emberek mögött a Küttel-ház látható, ami 1692 óta állt itt, a megszűnt Duna és Torony utca sarkán, a mai Március 15. tér helyén.

Mészárszék, közélelmezési felügyelőségi és állatorvosi helyiségek a Várban, a Mátyás templommal szemben kezdődő Szentháromság utca elején. Azonosítatlan fényképész felvétele, 1900 körül (részlet).

Hőnig Károly hentesáru üzlete a józsefvárosi Óriás utca 37-ben. (Ma Leonardo Da Vinci utca.) Szomszédjában mészárszék, valószínűleg Zsák András húscsarnoka.

Zeidl Vencel Mészáros, Hentes, Szalámi- és Kolbászgyár Rt. VII. kerület Thököly út 4. alatti üzletének személyzete. A gyár a Józsefvárosban, az Illés utca 14. alatt működött.

Kvassay fényképészet, 1920-as évek.

Schillinger Miksa húscsarnoka a Király utcában, 1928. A tőkehúsokon nemzetiszín szalagok, mert a felvétel a magyar áruk vásárlását propagáló Magyar Hét idején készült.

A mészáros "céh" az 1930. évi Szent Jobb- körmenetben. Az Imre herceg halálának 900 éves évfordulójának tiszteletére tartott emlékév csúcspontjának számított az augusztus 20-i körmenet, amiben vagy nyolcszázezren vettek részt, sokan az ipartestületek csoportjaiban, beöltözve. Azonosítatlan fényképész felvétele.

„Utcahosszat bőg a szegény marha / Nincsen kedve menni vágópadra /Kínosan küzd öt-hat szelindekkel: /Életiért még öklelni is mer!” – írta egy ilyen jelenetről Arany János.

A vásár és a húsfeldolgozás központosítását közegészségügyi szempontok is megkövetelték,

így lehetett szervezetten megoldani az élőállatok orvosi szemléjét és a húsáruval kapcsolatos egyéb (mai szóval élve) élelmiszerbiztonsági kérdéseket. Az építkezés együtt járt a ferencvárosi vasút és a környék utcahálózatának fejlesztésével is.

A megannyi modern eszközzel (tetőhűtéssel, víztoronnyal, úsztatómedencével) felszerelt létesítmény Julius Hennike (1832-1892) és Hermann von der Hude (1830-1908) porosz építészek munkája. Egy korabeli újság tudni vélte, hogy „ezzel egy világvárost előzünk meg” mert „Hennike Gyula” régóta ajánlgatta munkáját Berlin városának, „de ott, talán a nagy költség miatt, haboztak, Pest városa felhasználta az alkalmat és elfogadván a tervet, azt végre is hajtatá.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
semmelweis.jpg

Koronavírus: Semmelweis előtt tiszteleg a Google – ő terjesztette el a kézmosást

173 éve ugyanis ezen a napon nevezték ki másodszorra (korábban elbocsátották) a Bécsi Közkórház szülészeti klinikáján tanársegéddé és és ebben a hónapban jött rá elsőként, hogy a kézmosással csökkenthető a fertőzések terjedése.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 20.


hirdetés

Ma a világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác előtt tiszteleg a Google. A különleges videologót nem véletlenül időzítették a kereső főoldalára március 20-ára. 173 éve ugyanis ezen a napon nevezték ki másodszorra (korábban elbocsátották) a Bécsi Közkórház szülészeti klinikáján tanársegéddé, és ebben a hónapban jött rá elsőként, hogy a kézmosással jelentősen csökkenthető a fertőzések terjedése.

Semmelweis Ignác életében jóval kevesebb megbecsülést és elismerést kapott, mint amennyit megérdemelt volna. Ráadásul halálának részben tisztázatlan körülményei sem voltak méltóak az orvostudományi egyetem névadójához. A sors fintoraként állítólag éppen az a betegség okozta a halálát, amelynek évekkel azelőtt ő maga fedezte fel a kórlényegét.

Semmelweis Ignác Buda szülötte. Apja, József fűszerkereskedő, anyja, a sváb származású Müller Terézia egy krisztinavárosi kerékgyártó leánya volt. Az Apród utcai ház, ahol a kis Ignác gyermekkorát töltötte, nemcsak Semmelweisék otthona, de a környék egyik fűszeresboltja (a Fehér Elefánt) is volt egyben; ma már orvostörténeti múzeum.

641px-Ignaz_Semmelweis

fomuve

hirdetés

Semmelweis Ignác fő műve

St_Rochus_Hospital_Budapest

A Rókus Kórház

A katolikus gimnázium elvégzése után Ignác a bölcsészettudománnyal kezdett ismerkedni, de a Pesti Tudományegyetemet már az első évben otthagyja, és atyja nyomására átjelentkezett a Bécsi Egyetem jogi karára. Hamar rájött azonban, hogy nem a törvények útvesztői között fogja megtalálni a hivatását, így rövidesen már az orvostudományi kar hallgatójaként járt be a szemináriumokra. Elkezdte Bécsben, majd folytatta Pesten, de 1844-ben végül mégis a császárvárosban állítják ki a diplomáját.

Bár doktorátusát botanikai értekezésével szerezte meg, néhány évre rá sebész- és szülészképesítést is kiérdemelt. Bécsben először a nagyhírű kórbonctani intézetben dolgozott, később a szülészeti klinikán lett asszisztens. Állásából sajnos elbocsátották, mivel lényegében csak helyettesített egy professzort, ekkoriban kezdte el foglalkoztatni egy külföldi utazás gondolata. Úgy tervezte, Dublinba megy, hogy ott praktizáljon, ezért angolul is megtanult. Az élet azonban nem a külföldi karriert tartogatta számára.

Egy velencei körútról visszatérve sokként érte az a hír, hogy barátja, a szintén orvos Kolletschka tragikusan elhunyt, míg ő távol volt. Kolletschka, mint kiderült, boncolás közben szerzett fertőzésben halt meg, és morbid módon éppen ez vezette rá Semmelweist, hogy megtegye a kor egyik legnagyobb felfedezését. Miután összehasonlította barátja és a gyermekágyi lázban elhalálozott anyák kórképét, rájött: a kórbonctani leletek egyeznek, az elváltozások azonosak.

763px-Ignaz_Semmelweis_1858

eskuvoikep

Az esküvői képük

felesege

Felesége

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jarvany.jpg

A kolera: ez volt az első járvány, amit jól dokumentáltak, és nagyon fejlődött utána a közegészségügy

Cikksorozat indult a járványok történetéről, hogy segítsenek megérteni a mostani helyzet összefüggéseit
MTI - szmo.hu
2020. március 24.


hirdetés

A világjárványok évezredek óta végigkísérték az emberiség történetét, ám a 19. századi kolera volt az első, amelyet jól dokumentáltak - erről Fónagy Zoltán, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének főmunkatársa beszélt. Most az intézet égisze alatt a járványok történetével foglalkozó új sorozat indult.

A történész szerint a sorozat célja az ismeretterjesztésen kívül, hogy segítséget nyújtson az embereknek megérteni a mostani helyzet összefüggéseit. Mint mondta,

a járványok pusztítása az emberiség évezredes tapasztalata volt, történetük megismerése segíthet abban, hogy a mai ember ne úgy tekintsen erre a világméretű problémára, mint valamilyen ismeretlen eredetű veszélyre.

A sorozatból az is kiderül majd, hogy a mai orvostudományhoz, egészségügyi infrastruktúrához képest mennyire eszköztelenül néztek a járványokkal szembe évezredeken keresztül az emberek.

A hétköznapi élet története című blogon indított sorozat cikkeit olyan szakemberek jegyzik, akik eddigi munkásságuk alatt már foglalkoztak a járványok történetével. A szakértők a nagyközönség számára érthetően dolgozzák fel a témát.

hirdetés

A sorozatban a legnagyobb világjárványok, a pestis, a kolera, a spanyolnátha, a TBC mellett szó lesz majd a gyerekbetegségekről, a háborúkat követő vérhasjárványok és a harmadik világban pusztító betegségek történetéről, valamint kitekintést adnak a védőnői hálózat járványok megelőzésében játszott szerepére is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PioXII_Coppi_Bartali.jpg

Kiderül-e az igazság XII. Pius pápának a II. világháború idején tanúsított magatartásáról?

Régóta várt ajtók nyílhatnak ki a történészek és múlt tisztázásának követelői előtt. Március 2-tól tanulmányozhatóvá váltak XII. Pius pápa (1939-1958) uralkodására vonatkozó dokumentumok a Vatikáni Apostoli Archívumban.
Göbölyös N. László - Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. március 24.


hirdetés

Talán végre választ kap az utókor arra a kérdésre, hogy miért hallgatott a katolikus egyházfő a zsidók üldözésével és kiirtásával kapcsolatban a II.világháború idején. Pius ellentmondásos magatartása áll a középpontjában Rolf Hochhut A helytartó című világhírű drámájának, és ennek nyomán készült 2002-ben Costa-Gavras nem kevésbé nagy port felvert filmje, az Ámen.

Ebben a témában hosszú ideje két, egymásnak ellentmondó álláspont uralkodik. Az egyik szerint XII.Pius (Eugenio Pacelli) mindent megtett a zsidók megmentéséért, ugyanakkor óvatosnak is kellett lennie, hogy ne hozza veszélyes helyzetbe Európa katolikus lakosságát. Ennek a véleménynek a képviselői sürgetik a pápa szentté avatását, amelyet mindeddig nem sikerült keresztül vinnie a Szentszéknek. A másik szárny azt állítja, hogy Pius erkölcsi vezetőként megbukott: felemelhette volna a szavát és megállíthatta volna a Holokausztot anélkül, hogy egyházát veszélyeztette volna, amelyet a még a náci Németország is hatalomként tisztelt.

Ugyanakkor kezd erősödni egy harmadik nézet, amely a kérdést nem fekete-fehéren látja és mérlegre teszi a kor minden aspektusát, amelyben XII. Pius szerint kettős harcot kellett folytatni a nácizmus és a szovjet kommunizmus ellen, akiket a római katolikus egyház halálos ellenségnek tartott.

De ebben az összefüggésben figyelembe veszik azt is, hogy a katolikus egyházban elterjedt volt az antiszemita ideológia. (Az „istengyilkosság” vádját csak az 1962-65-ös II.Vatikáni Zsinat törölte az egyház dogmái közül). A Vatikán hivatalos lapjában, a Civiltá Cattolicában hemzsegtek a zsidóellenes hazugságok, és ezek az előítéletek az egyház legfőbb kiemelkedő alakjait is megfertőzték.

Példa erre Maximilian Kolbe lengyel pap, akit II. János Pál avatott szentté. Auschwitz-ba deportálták, ahol feláldozta magát egy fogolytársa helyett, ugyanakkor antiszemita nézeteket vallott, meg volt győződve arról, hogy egy nagy zsidó-szabadkőműves összeesküvés zajlik a világban és ennek hangot is adott.

hirdetés

Ennek a harmadik irányzatnak Piust egyfajta „hamleti” figurának állítja be, akinek nagy dilemmája a „beszélni vagy nem beszélni” volt.

Mindenesetre tény, hogy a II.világháború után a pápa sok zsidótól, zsidó vezetőtől kapott köszönetet a templomok, kolostorok mentési akcióiért. Maga a Vatikán is fogadott be üldözötteket és egy sor pap és apáca kapta meg  a Jad Vásem központtól a „Világ Igaza” kitüntetést. Az is igaz viszont, hogy nem tagadták ki Josef Tiso katolikus papot, aki a szlovák kollaboráns kormány elnöke volt 1939 és 1945 között és akit háborús és az emberiség ellen elkövetett bűnök miatt halálra ítéltek és kivégeztek.

Egy másik kulcskérdés: adott-e a pápa kifejezett utasítást az egyház részére a zsidók megmentésére? Eddig erre vonatkozóan nem találtak dokumentumot a Vatikán belső kommunikációjában.

Olaszországban sem a Szentszék, sem az egyház nem tiltakozott az 1938-ban hozott faji törvények ellen, csak arra szorítkoztak, hogy kegyelmet kérjenek a keresztény hitre áttérteknek és a katolikus polgárok zsidó házastársainak. Ez a hallgatólagos kollaboráció azzal magyarázható, hogy figyelembe vették azt az erős katolikus meggyőződést, mely szerint a zsidókat meg kell vetni, mert nem fogadják el Jézus Krisztust Messiásnak.

Róma zsidó közössége még emlékszik arra, hogy XII.Pius hallgatott, amikor 1943. október 16-án  a nácik behatoltak a gettóba és Auschwitz-ba deportálták az ott lévő férfiakat, nőket, gyermekeket, összesen 1023 embert. Elszállításuk előtt egy katonai kollégiumban tartották őket fogva, nem messze a Szent Péter bazilikától, „a pápa ablakai alatt”, ahogyan azt Ernst von Weizsäcker német követ, a későbbi nyugatnémet szövetségi elnök, Richard von Weizsäcker apja írta Berlinbe.

Most mindezekre a dolgokra, taktikázásokra fény derülhet. „Az egyház nem fél a történelemtől – jelentette ki José Tolentino de Mendonça bíboros, az archívum vezetője – Bizalommal tekintünk a tudományos kutatásra azzal a meggyőződéssel, hogy megérti cselekedeteink lényegét és szellemét.”

A Vatikán ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy rendelkezésre áll egy dokumentum arról a találkozóról, amely a római gettó megszállása idején jött létre Luigi Maglioni bíboros, vatikáni államtitkár és Weizsäcker között. E találkozóról már tudtak a történészek. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a vatikáni diplomácia óvatossággal apellált a nácik „emberiességére”, és arra hivatkoztak, hogy „e szörnyű háború alatt soha nem tett semmit Németország ellen.” Maglione azt mondta, hogy „a Szentatyának fájdalmat okoz, hogy ennyi ember szenvedését látja csak azért, mert egy másik felekezethez tartoznak.” Arra a kérdésre, hogy mit csinálna a Szentszék, ha a dolgok folytatódnának, a bíboros így válaszolt: „A Szentszék nem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy nemtetszésének kelljen hangot adni, és ha mégis erre kényszerülne, az isteni gondviselésre bízná magát a következményeket illetően.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!