hirdetés
ice-5091397_960_720-1.jpg

Így készíts otthon házi jeges desszerteket

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb szökik, mi egyre szívesebben hűsítjük magunkat finom fagylaltokkal. Ezekkel a receptekkel biztos nem nyúlsz mellé!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Az első meleg napokkal mindig együtt jár annak az öröme is, hogy végre újra felkereshetjük a fagyizókat, habzsolhatjuk a jeges finomságokat. Ahogy pedig tartósan beáll a nyár jól esik krémes és hideg falatokkal jutalmazni magunkat. Szerencsére azonban nem kell minden alkalommal cukrászdába vagy boltba rohanni, ha valami jeges édességre vágyik a család, ugyanis otthon is könnyedén és olcsón készíthetünk magunknak különféle fagyikat vagy jégkrémeket.

Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Málnás-ribizlis jégkrém

Ha valami könnyedebb hűsítőre vágysz, tökéletes választás a házilag, joghurt és gyümölcs felhasználásával készülő jégkrém. Mint ez a málnás-ribizlis finomság is, amihez 8 dkg málna, 15 dkg ribizli, 3-4 evőkanál cukorszirup vagy porcukor és kb. 12 dkg natúr joghurt kell. A gyümölcsöket és a cukrot vagy szirupot keverd össze egy turmixgép segítségével, majd jöhet hozzá a joghurt is. Ha kész a massza, akkor töltsd jégkrémformákba és fagyaszd le. A gyümölcs természetesen variálható, csak a fantáziád szab határt, hogy éppen mi kerül a formákba.

A különféle gyümölcsös jégkrémek házilag elkészítve nemcsak frissítők, de ha a cukrot édesítőre cseréljük egészséges alternatívának is számítanak.

hirdetés

Főzött vaníliafagylalt

A vanília az egyik legklasszikusabb íz, ami otthonról sem hiányozhat. Melegíts fel 2 és fél deci tejszínt és 2 dl kókusz vagy mandulatejet, közben pedig verj fel 3 tojássárgáját. A tojássárgákat alaposan keverd el mézzel és vaníliával (ez lehet vaníliacukor is, de a legjobb, ha egy vaníliarúd kikapart belseje). A felmelegített keverék harmadát add a tojásos krémhez és miközben kevergeted lassan öntsd hozzá a többit is egy lábasba. Főzd, amíg be nem sűrűsödik, majd ha már az így kapott krém kihűl, irány a fagyasztó!

Epres joghurtfagyi

Ehhez az egészséges joghurtfagyihoz még turmixgép sem kell. Először is fogj egy doboz 2 és fél decis habtejszínt és verd keményre, majd keverd hozzá az előre összedolgozott 40 dkg görög joghurthoz és 5 dkg mézhez. Ha ezzel megvagy, mehet is a fagyasztóba. Egy óra fagyasztás után pedig keverd át egy villával és jó alaposan forgasd bele az előre felkockázott epret. Tedd vissza a fagyasztóba újabb egy órára, majd ismét kevergesd meg és hagyd bent egy délutánra/éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.

Cukormentes csokifagyi

A csokis fagyi a másik nagy klasszikus, azonban a legnagyobb diétagyilkos is. Éppen ezért most egy cukormentes változatot hoztunk. Nem is kell hozzá sok dolog csak két nagyobb banán és két evőkanál cukrozatlan kakaópor. Vágd a banánt kis karikákra és tedd be a mélyhűtőbe egy éjszakára. Utána turmixgépben keverd össze a kakaóporral, addig amíg krémes nem lesz és voilá, kész is az egészséges csokifagyid! Ha szeretnéd, tehetsz rá friss gyümölcsöket vagy tovább ízesítheted még egy kis fahéjjal is.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bed-1839183_960_720.jpg

Így válassz függönyt az otthonodba

A függöny az ablakunk dísze, de emellett véd a kíváncsi szemektől, a beszűrődő napfénytől vagy éppen szigetel is.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Míg a Skandináv országokban kifejezetten ritka látvány, addig itthon minden otthon kelléke a függöny, ami nemcsak praktikus okokból kerül fel az ablakokra, hanem díszítő funkciója is van. Hiába van ma már sok ablakon redőny, amit estére leereszthetünk, a szép függönyök minden lakáshoz hozzátartoznak, otthonosabbá válik tőlük a szoba. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból vagy éppen milyen mintájú, színű függöny kerül az ablakokra. Mielőtt elindulnál a méteráru üzletbe, adunk pár tippet, mire érdemes figyelni választás előtt. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Nem csak díszíthet

Vásárlás előtt nem árt végiggondolni, milyen céloknak is kell megfelelnie a választott függönynek. Csak azt szeretnéd, hogy legyen valami szép az ablakban vagy egyéb funkciókat is be kell töltenie? Szeretnéd, hogy legyen sötétítő is a szobában vagy elég a csipkefüggöny? Ha nincs redőnyöd vagy úgy érzed, hogy az ablak nem tökéletesen hőszigetelt, akkor jó választás lehet egy vastagabb függöny, mely segíthet a hőmérséklet szabályozásában is. Télen segít a meleg benntartásában, nyáron behúzva pedig a tűző napfényt zárja ki. Ellenben ha nincs szükséged ilyen funkcióra, elég lehet egy vékonyabb sötétítő függöny is, melyet csak estére húzol be, hogy senki se pillanthasson be az ablakon vagy nyáron a nagy melegben némi enyhet adjon.

+ Tipp: ha áttetsző anyagú sötétítő függönyt választasz, az azon átszűrődő fény megváltoztathatja a szoba színét, ezért érdemes ilyen szemmel is figyelni válogatáskor, hogy mindenképp a szemednek kellemes árnyalatot válassz.

A méret is lényeg

hirdetés

Ha túl rövid, akkor rendetlenül fest, ha túl hosszú, akkor pedig lehet, hogy lelóg a radiátorra vagy az alja a padlót sepri. A hosszúságával játszva variálhatod a szoba hangulatát is, egy hosszú, földig érő függöny például elegáns hatást kelt és a kis belmagasságú tereket optikailag kicsit megnyújtja. Szélességében azonban mindig jó iránymutató, ha az ablak szélességének minimum a kétszeresét veszed, így érheted el, hogy szépen ráncolódjon az anyag.

A függöny öltöztet

Ugyanúgy, ahogy a bútoraid színei, a függöny is meghatározza a szoba hangulatát. Ezért választás előtt mindenképp mérlegelj, mi az, ami jól illik az adott szobához. Milyen színű a fal? Mintás a tapéta? A mintás darabok elterelhetik a figyelmet a szobában lévő többi tárgyról, azonban ha például homogénebb, minimalistább a berendezés, jól feldobhatja egy figurás anyag. Ellenben fordított esetben érdemes inkább egyszínű, a fal színével és a berendezéssel harmóniában lévő színt választani.

+ Tipp: a színek és a minták mellett a karnisra is érdemes figyelni. A vastag, fa karnisok jól mutatnak az elegáns, hosszú bársony függönyökhöz, míg az egyszerűbb, rövidebb függönyökhöz a vékonyabb tartók passzolnak jobban.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
laundry-405878_960_720-1.jpg

Így moss helyesen! – 3+1 tipp a tiszta ruhákhoz!

Egy-egy ruhadarab élethosszát nagyban meghatározza az anyaga, de ha kellőképp odafigyelsz tisztításkor, sokáig veled maradhatnak kedvenc darabjaid.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Mielőtt egyből megszabadulnál az új ruhád címkéjétől, érdemes egy gyors pillantást vetned rá, hogy a javaslatoknak megfelelően vigyázhass rá. A különféle anyagokra ugyanis a hideg-meleg mosás, a szárítógép használata másként hathatnak és könnyedén lehet, hogyha nem figyelsz oda eléggé tisztításkor, hamar kinyúlnak, összemennek, kifakulnak az újonnan beszerzett kedvencek. Hogy ne kelljen ezeken bosszankodnod, adunk pár tippet, mire érdemes mosáskor figyelni. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Színes ruhadarabok

Neked is volt olyan, hogy a ragyogó, színes felsőd a nyár végére már nem is volt annyira ragyogó és élénk? Sajnos gyakran előfordul, hogy bár a ruhadarabon még semmilyen más hiba nincs, de a színei megfakulnak, és már nem szívesen hordod, mert ütött-kopottnak néz ki. Ez ellen úgy tudsz tenni, ha egyrészt mindig odafigyelsz a megfelelő hőfokra mosáskor, másrészt pedig érdemes kifordítani a ruhákat, mielőtt bedobnád a mosógépbe. Bár a színek a víztől oldódnak ki, de az is megviseli őket, ahogy a mosógépben forogva a ruhák folyamatosan egymáshoz dörzsölődnek. Viszont ha a fonákján mosod őket, akkor kevésbé károsodnak a ruháid emiatt. Ha legszívesebben élénk színekbe öltözködsz, akkor jobb, ha olyan darabokat keresel, melyek kevert anyagból készülnek, mert a természetes anyagok, mint például a pamut nem tartják annyira jól a színeket.

Természetes és műszálas anyagok

Nemcsak a színek szerint ajánlott a ruhákat kiválogatni - persze nem érdemes a hófehér ruhát a sötétekkel összemosni -, hiszen a mosás tekintetében fontosabb, hogy milyen textíliából készültek azok. Azt, hogy egy ruha meddig bírja és mi az, amivel árthatsz neki, nagyban meghatározza, hogy milyen anyagból készült. Alapvetően két csoportba lehet őket bontani, természetes és műszálas textíliákra. A természetes anyagok – mint a len, a pamut, a kenderszövet vagy a gyapjú – jól tartják a formájukat, ellenben, ahogy az előző bekezdésben is utaltunk rá, a színüket már kevésbé. Ellenben a műszálas anyagok – mint a nejlon, a spandex és a poliészter – már jól tartják a színeket, de sokat árthatsz nekik a magas hőmérséklettel. Éppen ezért a műszálas darabokat nem érdemes szárítógépbe tenni, de jó hír, hogy alapvetően is gyorsabban száradnak.

hirdetés

+ Tipp: ha bizonytalan vagy, hogy melyik jelzés mit takar a címkén, ide kattintva kaphatsz segítséget.

A csodálatos mosózsák

A mosózsák nemcsak a páratlan zoknik megmentője, de az érzékenyebb daraboké is. Ebbe teheted a melltartódat, hogy ne akadjon bele semmibe, a vékony pántos darabokat, hogy ne csavarodjon rá más ruhára a pánt, de a flitteres, kis gombos ruhákat is, melyeknél félsz, hogy a dobban forgolódva beakadnak és kiszakadnak. A mosózsák segítségével el tudod különíteni a többi ruhadarabtól, mégsem kell külön mosnod őket, így időt, pénzt és energiát spórolhatsz.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
jo-jo-vVnLPgUWG0g-unsplash-1.jpg

Kisokos grillszezonra - 10 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük - illetve, kellő információ vagy rutin hiányában el is ronthatjuk azt. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A Tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

hirdetés

3. Pácoljunk!

A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

4. Időzítsünk!

A húst a grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

5. Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, akkor a nyársakat a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

6. Csak semmi bökdösés!

A kiszáradás sarkalatos pontja a sütögetésnek: aranyszabály, hogy a húst nem szurkáljuk villával, mert kifolyik a leve, inkább használjunk erre a célra kifejlesztett eszközöket, lehetőleg lapátot vagy csipeszt. A hús nyomkodása, passzírozása sem funkcionális, szintén kiszárad tőle, ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy a belseje is jól megsült, inkább használjunk hőmérőt erre a célra.

7. Le a grillről!

A már elkészült húsokat ne a grillrácson tartsuk melegen, ott ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Vegyük le, és csomagoljuk alufóliába fogyasztásig.

8. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

9. Egyes pácok más bánásmódot igényelnek

Az olyan pácokat, amelyek cukrot tartalmaznak (ilyen például a barbecue szósz), csak a sütés befejezése előtt kenjük a húsokra, hiszen a cukor a hő hatására könnyen megéghet. Ez a rövid idő pedig elegendő arra, hogy szépen karamellizálódjon a cukor, de ne váljon égetté és keserűvé.

10. Frissítő gyümölcsök

Gyümölcsöket is grillezhetünk. A banán, az ananász vagy a barack tökéletes desszert lehet egy gombóc vaníliafagyival megkoronázva.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
gareth-hubbard-qPcSUERqBAc-unsplash-1.jpg

Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket? Segítünk!

Nem muszáj mindent a hűtőben tárolni ahhoz, hogy biztonsággal fogyasztható maradjon: az alábbi élelmiszerhigiéniai szabályok segítenek abba, hogy ne pénzkidobás legyen a bespájzolás vége!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. június 16.


hirdetés

A lakás adottságai és az ízlés, megszokás határozza meg, ki, mit, hol tárol. Vannak, akik a klasszikus kredencben tárolják az ételeket, mások inkább a kamrára esküsznek, és persze akadnak olyanok is, akik a pincében tárolnak nagyobb mennyiségű élelmiszert.

Tanácsos azonban a gyorsan romló, illetve azokat az élelmiszereket, amelyeket a napokban akar elkészíteni a lakásban, kézközelben tárolni. A konyhaszekrény, illetve a hűtőszekrény tökéletes az ilyen ételek számára. Fontos, hogy ezeket is dobozban tároljuk: a legjobb, környezettudatos megoldás, ha üvegből vagy kerámiából készült dobozba tesszük, de a műanyag, illetve a fém doboz pontosan ugyanilyen jól megfelel a célnak. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Tartós élelmiszerek

Talán a legegyszerűbb dolgunk az úgynevezett száraz, tartós élelmiszerekkel van. Persze vannak olyan kártevők, amelyek gondot okozhatnak, ám ha az alábbi szabályt betartjuk, a gabonafélék, tészták és rizs sokáig elállnak.

A legfontosabb, hogy száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk őket. A legjobb, ha jól záródó dobozokban tegyük ezeket az élelmiszereket, és védjük a közvetlen napsugárzástól. Ezzel a módszerrel a fűszerek, cukor és a kávé is tovább friss marad.

hirdetés

+1 tipp: a különböző, színes dobozok, fémedények, üvegek nemcsak nagyon hasznosak, hiszen légmentesen tárolhatjuk bennük az élelmiszereket, de praktikusak is lehetnek: a színek, formák és címkézések alapján már első pillantásra tudni fogjuk, melyikben mit tárolunk.

Konzervek

A különböző konzerveket a legjobb hűvös, száraz, sötét helyen tárolni. Amennyiben nincs pincénk vagy kamránk, akkor a konyhaszekrény felső polcának hátsó része is megfelel a célra. A felpúposodott dobozú konzervet már ne fogyasszuk el! A kibontott élelmiszert soha ne a saját csomagolásában, inkább egy légmentesen záródó dobozban tároljuk a hűtőben.

Olajos magvak

A diófélék számára a 10 és 16 fok közötti hőmérsékleten való tárolás az ideális. A magas zsírtartalom miatt ugyanis melegben könnyen megavasodhatnak. Sötét, száraz helyen megfelelő csomagolásban a hámozatlan diófélék hónapokig elállnak. Pucolva és ledarálva, légmentesen lezárva a mélyhűtőben tároljuk a diót, és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki onnan.

Zöldfűszerek

Ha friss fűszernövényt vásárolunk, figyeljünk arra, hogy minél hamarabb hazaérjünk vele, és például a mediterrán növényeket ne szállítsuk hidegben. Ügyeljünk mindig a fűszerek igényeire.

Általánosságban elmondható, hogy a déli fűszerek, mint a kakukkfű, a rozmaring vagy a zsálya kevés vizet kívánnak. A bazsalikom és a kapor sok vizet és tápanyaggazdag talajt igényel. A petrezselyem és a metélőhagyma pedig világos helyen érzi jól magát.

Hűtőben

A kolbász, a sajt és egyéb tejtermékek, valamint a desszertek és a szószok kizárólag hűtőszekrényben tárolhatók. A friss hús, főleg a darált hús vásárlás után 48 óráig, hűtőben tárolva fogyasztható. Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, borsó, gomba, saláta, spenót helye is a hűtőben van.

Semmiképpen ne tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a krumplit a hűtőbe! Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, málna, eper, a cseresznye és a barack tárolható a hűtőben, ezzel szemben a banán, a dinnye, és a déli gyümölcsök, mint a citrom és az ananász itt tartva elveszítik aromájukat.

Fagyasztó

Lehet készétel vagy alapanyag, a mélyhűtőben sokféle étel akár hónapokig eláll. A -20 fok körüli hőmérséklet megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását, így a hús, hal, zöldség, gyümölcs is sokáig eltartható.

Néhány alapszabály

A zöldséget, gyümölcsöt megmosva, meghámozva, esetleg kimagozva, összevágva rakjuk el a mélyhűtőbe. A vitamintartalma és a színe is megmarad, ha rövid ideig blansírozzuk a zöldségeket fagyasztás előtt. A dobozban, vagy zacskóban eltett termékekre mindig írjuk rá a dátumot és a tartalmát, így később tudni fogjuk, meddig használható fel.

A fagyasztás nem jelenti azt, hogy minden termék korlátlan ideig használható: a zöldségek, gyümölcsök nagy része maximum 15 hónapig tárolható így, a szárnyas- és marhahúsok maximum egy évig, míg a halak és a disznó pedig legfeljebb 9 hónapig.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!