hirdetés
kerekito_cimkep.jpg

Így kerekedik ki a gyermekek élete

J. Kovács Judit 5 éve vezeti sikeresen a Kerekítő éneklős-mondókázós családi foglalkozásait.
Szegedi Éva, Fotók: Kerekítő - szmo.hu
2014. augusztus 28.


hirdetés

Minden kisgyermeknek szüksége van az értelmi és érzelmi fejlődéséhez zenei élményre, ritmusra, érintésre, mozgásra. Ezt az élményt először a mondókákon, ölbeli játékokon és dalokon keresztül kapják meg a babák. A Kerekítő öt éve teremt óvodás korúnál fiatalabb gyermekeknek és szüleiknek alkalmakat. Ez az első és jelenleg az egyedüli foglalkozáshálózat, ahol a mondóka és daltár csak népi anyagból merít. Ma már 115 helyen 67 foglalkozásvezető várja a családokat a Mondókás Mókára, a Bábos Tornára és a Tippentőre. A foglalkozásokat óvónők, zenetanárok, népzenészek, népi énekesek, néptánc-pedagógusok és drámapedagógusok tartják. Sikere töretlen. Az alapító, J. Kovács Judit személyesen mondja el a Kerekítő történetét és céljait.

- Hogyan indult a Kerekítő?

- Minden út ide vezetett. Angol szakra jártam, drámapedagógiai képzésben részesültem. Miután végeztem, hozzáfogtam gyermekkori álmom megvalósításához, és családanya lettem; 9 évig voltam otthon a három gyerkőccel. Ha már otthon voltam, lestük a mondókákat - a drámapedagógiai képzés során Gabnai Katalintól hallottam először ölbeli játékokról, majd Sándor Ildikó tanítványa voltam a Hagyományok Házában. Persze ezeket a nagyszüleim, szüleim játszották velem, de ez csak később tudatosult bennem. Kutatni kezdtem a mondókák szakirodalmát a magam és a gyermekeim örömére. Szerettem volna ugyanis színesíteni az otthoni repertoárt. Annyira belejöttem, hogy amikor a legkisebb gyermekem óvodába ment, elgondolkodtam, hogy valójában mihez is értek a legjobban?

- És kiderült?

- Az angol kicsit megkopott, ám a mondókák világában már mélyen úsztam, és észrevétlenül mondókáskönyv-gyűjtővé váltam. Feltűnt, hogy annak idején a legtöbb mondókás könyv főleg pedagógusoknak szólt. Több száz oldalas gyűjtemények voltak, több száz mondókával, és mire a laikus szülő végigolvasta, körülbelül annyira emlékezett ezekből, amennyit eddig is ismert.

hirdetés

Nem volt könnyen használható, áttekinthető, letisztult mondókás könyv a piacon, az a típus, amelyet ha kinyitunk, egyszerre egy mondókát látunk, egy leírással, egy játékkal. Ezért olyan hiánypótló kötet elkészítésére vállalkoztam, amely mérete és formája miatt gyermekkézbe is adható, tartalmilag pedig letisztult: egy mondóka, egy leírás, egy kép - és miközben az anyuka vagy apuka tanulja a mondókákat, a gyermek is neki szóló tartalmat kap. A kötet rögtön el is nyerte a Szép Magyar Könyv díjat, és már sorozat lett belőle.judit_konyvvel_babbal

J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő alapítója

VIDEÓ: A Kerekítő foglalkozásai

Mi a mondókázás?

A mondóka abban különbözik a gyermekversektől, hogy rövid, pár soros a szöveg, mozdulatsorokat is kapcsolunk hozzá. A végén rendszerint csattanóval zárul. Ahogy J. Kovács Judit fogalmaz: höcögtetünk, csúszdázunk, hintáztatunk, cirógatunk, dögönyözünk, tenyeresdit játszunk, csiklandozunk. Ilyen klasszikus, közismert mondóka a Zsip-zsup, a Kerekecske-dombocska a Csip-csip-csóka vagy a főzős-sütős műfajból a Töröm, töröm a mákot.

- Hogyan fogadták a szülők a könyv megjelenését?

- Praktikusnak találták a formátumot, és a könyv népszerű lett, annak ellenére, hogy szöveges anyaga nem új, hiszen nagyszüleink, dédszüleink játéktárából és mondóka kincséből merít. A szülők közben jelezték, hogy örülnének, ha CD-melléklet is volna a könyvhöz, ezért a harmadik kötettől már hanganyag segíti a szülőket és pedagógusokat a tanulásban. A harmadik kötet és a legújabb könyvünk az Állatos játéktár már CD-vel jelent meg. De amint megjelent a könyv, már azon törtem a fejem, hogy az ölbeli játékokat úgy lehet a legjobban elsajátítani, ha a szülő hallja, látja őket.foglalkozas2

- Ha jól értem, olyan foglalkozásokat kezdtél szervezni, amelyek a kötet anyagára épülnek.

- Ez volt a legnagyobb falat! Ettől tartottam a legjobban: hogyan tudom úgy átadni a tapasztalataimat, hogy mások is hímes tojásként őrizzék, és úgy adják tovább? Ez is kerekedett, kerekedett, végül letisztult. A foglalkozásokon kívül módszertani tanfolyamokat tartok évente két alkalommal. A résztvevők között laikusok és szakmabeliek is vannak; akad, aki a saját óvónői, gondozónői, és olyan is, aki szülői munkáját színesíti a nálunk tanultakkal. Mások kifejezetten olyan céllal érkeznek, hogy később Kerekítő foglalkozásokat tartsanak.

- Nehéz kiválasztani a leendő foglalkozásvezetőket?

- A képzés végén azokat, kik védjegyet szeretnének szerezni, egy utolsó, összetett megmérettetés vár. Ez nem csupán szakmai vizsga, mivel itt fontos az emberi, személyes attitűd. Olyan egyszerűnek tűnik egy ilyen foglalkozást megtartani, pedig a megnyerő személyiségen kívül kell hozzá egy kis pedagógiai érzék, egy kis pszichológia, egy kis színészet… vagyis sokféle tulajdonságot követel. A zenei vagy pedagógiai végzettség alapkövetelmény a védjegyeseknél. Hogy a rátermettségen mennyi múlik, mutatja az is, hogy hiába rendelkezik valaki a megfelelő zenei végzettséggel, ha nem tud olyan oldott légkört kialakítani, ami elengedhetetlen a jó hangulatú foglalkozásokhoz.csoportkep2

Kerekítős foglalkozásvezetők

- Milyen pluszt, hozzáadott értéket képviselhet egy gyermek életében, ha születésétől fogva mondókákat hall, és énekelnek hozzá?

- Úgy gondolom, ez nem plusz, hanem alapvető dolog. A legtöbb édesanya önkéntelenül is énekel, mondókát mond a gyermeknek. A mondókázó, éneklő szülő sosem feszült, mivel éneklés közben átadjuk magunkat e tevékenységnek, önfeledt légkört teremtünk. A még beszélni sem tudó gyermek érzi ezt az önfeledt légkört, ez pedig pozitív kommunikációt indít el közte és a szülő között. Ez a korszak megelőzi a nyelvi kommunikációt. Még nem tud a szülő a gyermekkel úgy beszélgetni, mint később, de itt már érzelmi párbeszéd zajlik: a gyermek, hanem is érti a mondóka szövegét, érzi annak hangulatát. Az édesanyával amúgy is szoros közösségben van a baba élete első éveiben. A hétköznapokat is színesítik a mondókák, sőt, egy fogfájós este után kibillenti a rossz hangulatból a mamát és a babát. A kerekítő a kisgyermek jó kedvre kerekítésére szolgál.

- Ennyire fontos a mondókázás a kicsik számára?

- Amikor ölbeli játékokat játsszuk, ösztönösen lelassultan, jól artikulálunk. Általában a babával szemben vagyunk, a kicsi megfigyelheti például a hangképzés módját. Vizsgálatok bizonyítják, hogy ilyenkor a baba pupillája kitágul, erre az édesanya pupillája is kitágul... A beszédértéstől a hangképzésig számtalan dologban segítenek az ölbeli játékok. Transzfer hatása van a fejlődés több területére is, bár elsősorban az érzelmi fejlődést segíti nagymértékben.

Minden ember számára fontos a korai években a testközelség, a szoros testi kontaktus. A gyermek világa első ízben az anyukája ölében kerekedik ki, és ez olyan érzelmi biztonságot nyújt számára, amely minden későbbi fejlődésnek az alapja lesz. Ahol az érzelmek rendben vannak, ott az értelem is fejlődik.

Honnan származik Kerekítő nevének ötlete?

A Kerekítő név úgynevezett szóképződmény; jelentése ebben a kontextusban jó kedvre kerekítés. A kerekítő szó szimbolizálhatja a baba és az anyuka első kis kerek egységét is. J. Kovács Judit a szót először Kányádi Sándor Kerekítő című versében látta:

"Amott egy nagy kerek felhő/alatta egy kerek erdő/kerek erdőn kerek tisztás/közepében kicsi kis ház/abban lakik Kereki/ki az erdőt kerüli."anya_baba

- Milyen anyagból dolgozik a Kerekítő?

- Kizárólag a népköltészet kincseiből merítünk, nem dolgozunk fel kortárs irodalmat. Abban is különbözünk másoktól, hogy háromféle foglalkozás épül a Kerekítő égisze alatt szervezett ölbeli játékokra: a Tippentő, a Bábos Torna és a Mondókás Móka. Mindegyik foglalkozás ölbeli játékokon alapul, és attól függően, mivel színesítjük azt, más-más foglalkozást választhatnak az anyukák. Pár hónapos kortól három éves korig látogathatók a foglalkozások, a legfiatalabb résztvevő két hónapos volt. Csupán a Bábos Torna a kivétel: tornaszeres játékkal zárul, ezért a már járni tudó kicsiket várjuk, egy éves kortól. De a Tippentőre jöhetnek csecsemők is, hiszen nem a babát tanítjuk táncolni, hanem az anyát, vagy apát, karjában a babával. Ez utóbbi foglalkozás a néptáncból is nyújt egy kis ízelítőt.

- Vannak visszajáró családok?

- Bizony, vannak olyan anyukák, akik már a harmadik, negyedik gyermeküket hozzák a Kerekítőre, vagyis már törzsvendégek. Baba-mama foglalkozásokat nyolc éve tartok, de Kerekítő néven, a jelenlegi, letisztult és levédett módszertannal csupán öt éve tartok foglalkozásokat. Az első három évben kísérleteztem, próbálkoztam mindazzal, ami ennél a korosztálynál bevethető.

- Milyen nehézségek adódtak az elején?

- Nehézségek vagy váratlan helyzetek sajnos folyamatosan adódnak, de ezeket meg kell oldani. Egyszer például, amikor televíziós stáb érkezett hozzánk a foglalkozásra forgatni, eltűnt a tornaszereket rejtő szekrény kulcsa. Végül a gondnok nyitotta ki a szekrényt szerszámokkal... Előfordul az is, hogy a foglalkozásokra a művelődési házak eltérő felkészültséggel várnak bennünket, és bár nincs eszközigényünk - egy szőnyeg és székek -, megtörténik, hogy a szőnyeg beszerzése is időbe telik. Több mint száz helyszínen vagyunk jelen, időbe telik és nem is könnyű több mint 60 foglalkozásvezetőt úgy összehangolni, hogy a módszertannak megfeleljenek a foglalkozások, és egységes képet mutassunk, közben a foglalkozásvezető egyénisége is kibontakozhasson… Ha váratlan helyzet jön, mindig gondolkodunk azon, hogyan tudnánk minél előbb és minél hatékonyabban megoldani.

"Nagyanyóink, nagyapóink ezredéveken keresztül dédelgették csemetéiket az elődeiktől öröklött mondókákkal, hangutánzókkal, dalokkal, játékokkal. Nemzedékről nemzedékre szálltak-változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha."

(Fábián Éva ajánlója a Kerekítő Állatos Játéktárhoz)

foglalkozas

- Miért vált hálózattá a Kerekítő? Hogyan kerültetek vidékre és a határon túli magyarlakta területekre?

- Rögtön az indulás után, amikor még nem Kerekítőnek nevezték a foglalkozásokat, már sok helyre hívtak, ám nem tudtam egyszerre több helyen jelen lenni. A könyv több tízezer példányban kelt el, egyre több emberhez jutott el. Előfordult, hogy valaki látta a foglalkozást, megtetszett neki a módszer, a sajátja mellett a népi mondókáknak is szánt egy alkalmat egyszer a héten. Sőt, az elején olyan is volt, hogy valaki a gyermeke óvónőjét, néptánctanárát kérdezte meg, hogy érdekli-e a módszer. A neten is terjedt a híre, és a szakmában is sok helyen jelen voltunk.

- Mi különbözteti meg a Kerekítő foglalkozásait a kicsiknek szervezett zenei koncertektől?

- Az egyik, hogy nem óvodás kortól várjuk a piciket, hanem az óvodába még nem járó korosztállyal foglalkozunk. A másik, hogy a Kerekítő nem a zenei vagy vizuális élmény passzív befogadását jelenti. Nálunk a kicsik nem csak ülnek és hallgatják az éneklést, mondókázást; jönnek-mennek, kötetlenül zajlik az egész. Gyakorlatilag a szülőkkel ismertetünk meg mondókákat, ölbeli játékokat. Nem előadás, hanem közösen éneklünk, mondókázunk, a gyerekeket zenei ingerekkel vesszük körül. A kicsik koruk, habitusuk és pillanatnyi kedvük szerint velünk játszanak, vagy kötetlenül szemlélődnek, felfedezik a terepet, de mi tudjuk, hogy a hátukon is fül van, sokat raktároznak észrevétlen is.

- Mi a legszebb ebben a munkában?

- Ez a leghálásabb korosztály. Azonnal látni a reakcióikat, és ezzel hihetetlen sikerélményhez juttattak már rögtön az elején, amikor elkezdem tartani a foglalkozást. Érdeklődéstől csillogó szemek, vagy ha éppen valamivel elfoglalták magukat, hirtelen megállnak, abba a mozdulatba merevednek, és figyelnek. Ha egy mondóka tetszik nekik, hatalmas őszinte mosoly a válasz. Az anyukák visszajelzései is mindig előreviszik az embert: hogy otthon gyakorolnak a picivel, hogy a baba az első szavai között volt a kerekítő, hogy a foglalkozás reggelén a gyermek elkezd körözni, kerekíteni a kis tenyerében… Nap mint nap meghitt szülő-gyermek pillanatoknak lehetünk a szemtanúi.foglalkozas3

Ha tetszett a cikk,nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ykra_ss20_ykra_ss20__24A0944.jpg

Külföldön is rajonganak a menő magyar hátizsákért – mi az YKRA titka?

„Ha valamit szívből csinálsz, azt a vásárlóid is látni fogják, és meglesz a siker” – vallják a márka alapítói.
Steszkó Zsanett írása, fotók: YKRA - szmo.hu
2020. július 16.


hirdetés

A szerelemprojektből inspiráló vállalkozássá cseperedett márka a retro hangulatot mesterien elegyíti a praktikummal és a frappáns, élettel teli dizájnnal. Teszi mindezt az alapcsapaton kívül szuper tervezőkkel és a fenntarthatóságot szívügyként kezelő, országon belüli gyártással.

„Szerintem a javíthatóság és a minőség a jövő. A legfenntarthatóbb hátizsák az, amit nem kellett megvegyél”

- mondja Lakatos Balázs ötletgazda, akivel a legújabb kollekció és a most induló, túrázós közösségük mellett a kezdetekről, a mérföldkövekről és arról is beszélgettünk, hogy hogyan is érdemes vállalkozást indítani.

Lassan 10 éve létezik az YKRA, a márka elstartolását a TELEP pincéjéhez kötitek. Emlékszel esetleg arra a gondolat-szikrára, ami útjára indított titeket?

Igen, pontosan megvan, habár ez nem egy nagy szikra, hanem több kisebb, ami egy ponton összeért. Először 14 évesen, még New Yorkban jött az ötlet, hogy egyszer szeretnék majd egy ruhamárkát alapítani. Aztán már egyetem alatt, Párizsban, jegyzetekre firkálgatás közben jött az YKRA név. Míg végül egy időre cipőbolti eladó lettem a Wesselényi utcában, egy kis design márkánál, ahol Tumblr pörgetés közben jött az ötlet, hogy hátizsákokat fogok gyártani. Innen már egyenes út vezetett a Telep pincébe, ahol a Kukuri Krew-s lányok segítettek az első prototípusokkal.

hirdetés

Ha jól tudom, rögtön családi vállalkozásként kezdtetek (Balázs és Balogh Judit), volt már tapasztalatotok hasonló téren vagy a márkával együtt tanultatok bele a dolgokba?

Egyikünk sem ilyen háttérrel rendelkezik. Mi menet közben lettünk egy család, és ami először csak az én őrült ötletem volt, abba szép lassan Juci is belebonyolódott, segített azzal, ami egyedül nem ment. Az évek alatt nagyon-nagyon sokat tanultunk, és minden nap hoz valami új kihívást. Nem unatkozunk.

Mióta bekerült a látómezőmbe, az YKRA valahogy a tökéletes elegyét alkotja a folytonos megújulásnak, naprakészségnek és a nosztalgikus, retro hangulatnak egyaránt. A legelejétől megvolt ez az alapvonal? Ha igen, mi inspirálta?

Emlékszem, amikor még az egyetem alatt végigkísértem, ahogy a Veja a semmiből lett egyik napról a másikra Párizs legmenőbb cipőmárkája. Ez engem teljesen lenyűgözött.

A cél első naptól az volt, hogy egy olyan márkát hozzak létre, ami megállja a helyét bárhol a világban, értéket teremt, és időtlen.

A nosztalgiát és a retro hangulatot a gyerekkori emlékeim és élményeim inspirálták, Jugoszláviából és a rendszerváltás előtti Magyarországról. De önmagában a retro az kevés. A sikerhez kell az is, hogy mindig meglepő légy, és olyat alkoss, amire senki sem számított.

A grafikai dizájn nyilván kollekciónként változik, de magukon a táskákon, kiegészítőkön formailag mennyit változtattatok a 9 év alatt? Ha változtattatok, akkor személyes elképzelések, divattrendek vagy inkább vásárlói visszajelzések alapján?

Elég határozott véleménnyel rendelkezem a dolgokról, és ha valami működik, azon nem szívesen változtatok. Ma már szinte hihetetlen, de kb. 4-5 évig csak egy hátizsákmodellt gyártottunk. Ahogy múltak az évek, és nőtt a gyártásunk, mindig kinőttük a beszállítókat, és amikor váltani kellett, akkor mindig válaszút előtt álltunk: az olcsóbbat vagy a jobb minőséget válasszuk? Mi mindig az utóbbi mellett döntöttünk. Így mára szinte a táska összes eleme jobb minőségűre cserélődött, és kifejezetten nekünk gyártják az alapanyagokat, a vászontól, ami így már nem fakul, az olasz bőrig, ami idővel és használattal kopik tökéletesre. Természetesen hallgatunk a vásárlóinkra, barátainkra, és ha elég sokan kérik ugyanazt, akkor az előbb vagy utóbb megvalósul. Így kerültek zsebek és laptoptartó a MATRA MINI-be. De más nagyon nem változott, és az új termékeknél is mindig arra figyelünk, hogy kellően egyszerűek legyenek, és simán beleolvadjanak a már meglévő termékpalettánkba.

Mi alapján kerül kiválasztásra egy-egy kollekció mintavilága, színvilága? Pl. MATRA, BAKONY vagy a legújabb, a JETSET?

Nagyon szeretek olyan alkotókkal dolgozni, akikre felnézek és inspirálnak. Általában egy évre előre dolgozunk a mintákkal. Ilyenkor az alkotóval elkezdünk közösen ötletelni, és én órákon át tudom őket fárasztani az elképzeléseimmel és Pinterest moodboardjaimmal. Ekkorra bennem már elég tiszta kép él arról, hogy mit szeretnék viszontlátni. De azért senkinek sem kötjük meg a kezét, mindenkinek azt szoktam mondani, hogy csinálja úgy, ahogy ő boldog lenne vele. Ez általában be is szokott jönni. A JETSET-nél egy meghiúsult projekt hamvaiból indultunk ki Balázs Violával. A mintavilág a 70-es évek utazási plakátjairól inspirálódott, míg a színeket közösen találtuk ki Violával.

Lehet, hogy ez túlzottan kulisszatitoknak számít, de azért hátha: számíthatunk még hazai helyszínekhez kötődő sorozatokra?

Természetesen! Persze többet sajnos nem árulhatok el...

Vannak visszatérő designerek a csapatban vagy mindig új arcokkal szerettek dolgozni? Őket hogy találjátok meg?

Csordás Levi, illetve Balázs Viola az, akikkel újra és újra együtt dolgozunk, leginkább amiatt, mert zsenik, és mindig szuper, amit alkotnak. Nagyon rajongok a munkáikért! Persze a cél az, hogy minél több különböző tehetséggel dolgozhassunk együtt. Mostanában egyre nagyobb márkákkal vannak kollabjaink, így sok mintánál már nem csak hazai tervezőkkel vagy barátokkal dolgozunk. És természetesen, ahogy nő a márka, egyre több megkeresést is kapunk tehetségesebbnél tehetségesebb alkotóktól. Így dolgoztunk például tavaly egy szuper animációs stúdióval, a Pirossal, a HIKERS TALE mintán.

Jelenleg nagyjából mekkora csapat dolgozik szűkebb és tágabb értelemben az YKRA cuccokon?

Hatan-heten dolgozunk az irodában. Ezen kívül kb. 10-15 fő szabadúszó, akivel rendszeresen dolgozunk. A gyártás a beszállítókon keresztül pedig összességében többszáz ember.

Időről időre változnak a legnépszerűbb termékek vagy van olyan, ami stabilan ül a dobogón?

A bőrpántos MATRA MINI az örök klasszikusunk, de mostanában a kiegészítők hasítanak, abból is a hasitasi, a FANNY PACK, illetve a SIDE POUCH.

Milyen mérföldkövek jutnak azonnal eszetekbe az YKRA eddigi életéből?

Az első nagy sikerek: bekerülni a MERCI párizsi áruházba, vagy amikor a világhírű Henrik Vibskovnak készítettünk táskákat a koppenhágai és párizsi divathetekre a Telep pincéjében. Én ezekre vagyok a legbüszkébb. Meg a berlini Seek tradeshow-k. Utána a műhely megszűnése, és a költözés Budára, a lakásunkba, majd Kati, a gyártásvezetőnk érkezése. Ott indult útjára a mai YKRA. Aztán jött az irodánk a Villányi úton, és Lebó Eszter, az ügyvezetőnk. Azóta pedig minden év egy elég nagy ugrás. Nehéz követni!

Az évek alatt szerelemprojektből menő, külföldön is jelen lévő vállalkozássá nőttetek, szuper együttműködéseket is kialakítottatok. Mi lenne az az 1-2 legfontosabb tanács, amit kezdő önmagatoknak adnátok, ha visszamehetnétek az időben?

Végy egy gazdag befektetőt, aki nem akar profitot látni, mondjuk 5-10 évig… Utólag persze mindenki nagyon okos. Nekünk is lehetett volna sokat spórolni időben és energiában. De nem biztos, hogy ugyanitt lennénk. Én nagyon elégedett vagyok azzal, ahol most tartunk, és örülök, hogy sok okos ember őszinte jótanácsai helyett inkább az érzéseimre hallgattam.

Ha mégis adhatnék tanácsot, akkor az az lenne, hogy sokszor jobb, ha a szívedre hallgatsz és inkább a hosszabb utat választod, mintsem a gyors meggazdagodásra hajtasz. Ha valamit jól csinálsz, szívből, szeretettel, odaadással, azt a vásárlóid látni fogják, és meglesz a siker. Egy másik jó tanács pedig, hogy szuper, ha a szívedre hallgatsz, de előtte mindig nézz rá a pénztárcádra is! Mielőtt vállalkozol, legyél tisztában az anyagi vonzataival. A kezdő vállalkozók rendre felülbecsülik a várt bevételeiket, és alábecsülik a kiadásokat és a szükséges munkát.

Egy kezdő vállalkozás hatalmas teher és kihívás, és habár nincs főnököd, aki miatt túlóráznál, egyszer csak ott találod magad, hogy a munkának sosincs vége, és álmatlan éjszakákon is a vállalkozásod gondjai fognak gyötörni. Fontos, hogy ezeket előre tudd, és tudd kezelni azt a stresszt, ami ezzel jár. Én még egyszer nem indítanék vállalkozást anélkül, hogy legalább 2-3 évre elegendő tőke ne állna rendelkezésre. Igaz, így, ha nincs saját tőkéd, kell egy befektető, és megosztod valakivel a tulajdonodat, de cserébe éveket spórolhatsz meg, és rögtön profin, a megfelelő csapattal kezdhetsz hozzá álmaid megvalósításához. Azért ez sem kockázatmentes, ezért érdemes kicsiben kezdeni és organikusan nőni! Mi például mindig csak annyi terméket gyártottunk, amennyit el tudtunk adni, illetve ami belefért a gyártási büdzsénkbe.

Van olyan név, akivel szívesen kollaborálnátok, de még nem került rá sor?

Kb. másfél évre előre tele a naptárunk, elég menő márkákkal, úgyhogy általában inkább minket találnak meg, mintsem hogy mi keresgéljünk. De természetesen vannak olyan alkotók, akikkel nagyon szívesen dolgoznánk együtt. Ilyen például Gosia Herba lengyel illusztrátor, illetve Kövecses Anna, Barabás Zsófi, Fenyvesi Zsófi.

A Hightligt of Hungary jelöltjei közé is bekerültetek, ez egyfajta hivatalos elismerése is annak, hogy olyan saját márkát hoztatok létre, amire kis hazánkban büszkék lehetünk. Hogy éreztek ezzel kapcsolatban?

Mi nagyon örülünk annak, ha itthon is elismerik, amit csinálunk! Főleg, hogy sokáig Berlinben menőbb volt az YKRA, mint Budapesten.

Persze a legnagyobb elismerés az a sok tízezer elégedett vásárlónk, akik az itthon kézzel készült termékeinket hordják szerte szét a nagyvilágban!

Van esetleg olyan márka, vállalkozás, amit példaképnek tekintetek? Akár magyar, akár külföldi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-domokos-scaled.jpg

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését: a Föld kockákból épül fel!

Domokos Gábor, aki társával megalkotta korábban a Gömböcöt, most kutatócsoportjával újabb korszakalkotó felfedezést tett az alakfejlődési folyamatok terén.
MTI, Fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. július 19.


hirdetés

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését, miszerint a Föld kockákból épül fel - közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Platón, az egyik legnagyobb ókori görög filozófus kései munkáiban úgy vélte, a világmindenséget alkotó négy elem - a föld, a víz, a tűz és a levegő - mindegyike szabályos testekből épül fel, ezek közül a föld hexaéderekből, vagyis kockákból.

A három magyar és egy amerikai tudósból álló kutatócsoport igazolta, hogy

ha véletlenszerűen választott síkokkal kellően sokszor vágunk ketté egy testet, akkor a folyamat eredményeként keletkező testek (poliéderek) lapjainak, csúcsainak és éleinek átlaga rendre 6-hoz, 8-hoz és 12-höz tart, vagyis az "átlagos alakzat" egy kocka lesz.

hirdetés

A csoport nagy léptékű számítógépes kísérletekkel megvizsgálta a kőzetekben a természetes aprózódást előidéző feszültségmezőket, és igazolta, hogy a természetben előforduló, töredezést okozó leggyakoribb feszültségmezők a testeket kettérepesztik, és ezáltal átlagos értelemben kockákat hoznak létre.

Így tehát a Földön (és más égitesteken) fellelhető töredezett sziklák és kövek geometriai átlaga maga a kocka - tették hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sara-cave-northfoto.jpg

Internet és áram nélkül, szinte a természetben nőtt fel egy nő, mégis szoftvermérnök lett belőle

Sara kisgyermekkorában még vízcsapot sem látott.
Címkép: Northfoto/Sara Cave/SWNS.COM - szmo.hu
2020. július 22.


hirdetés

Bizonyára sokan ismerik azt a mondást, amely szerint, ha Hemingway az őserdőben születik, aligha lett volna belőle világhírű író. A születési determináltság e negatív szemléletére cáfolt rá egy, a Salamon-szigeteken világra jött nő.

A 24 éves Sara Cave gyermekkorát a Csendes-óceáni szigetek egyik, mindössze 400 lelkes falujában töltötte, ahol semmilyen kapcsolat nem volt a modern világgal. Nemhogy internetjük nem volt, de a legközelebbi telefon is csak a tőlük távoli szigeten, a fővárosban, Honiarában volt. Házukban nem volt sem elektromos áram, sem vízvezeték.

Ezzel együtt úgy emlékszik első éveire, hogy azok nagyon egyszerűek és szépek voltak, és az emberek a természettel együtt éltek. Ha délután 5 órakor ment le a nap, 6 órakor már aludtak. Sara nagyanyjának volt egy részletes anatómiai könyve, amelyből segítette a falu szülő asszonyait – írta a Yahoo

Szülei azonban, bármennyire is szerettek itt élni, Ausztráliába, Brisbane-be költöztek, elsősorban a Salamon-szigeteki iskolarendszer miatt, amely vizsgarendszere miatt nagyon keveseknek tette lehetővé a továbbtanulást.

A kis Sara számára valóságos kulturális sokk volt a hipertechnicizált világ, kezdve a mosógéptől, hiszen ő még ahhoz szokott, hogy a folyóra járt a ruháját mosni. Középiskolásként azonban már informatikusként dolgozó apját segítette web-oldalak tervezésében.

hirdetés

Innen indult el szoftverfejlesztés felé. Jelenleg a Gaia Resource környezetvédelmi tanácsadó cégnél dolgozik mérnökként Perthben.

„Sok olyan gyerekkel jártam együtt iskolába, akiknek nem voltak meg ezek a lehetőségeik. Nekem megvoltak, és mindent, amit csinálok, értük teszem és azért, hogy visszaadjak valamit a hazámnak” – mondta Sara.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rasovszky_kristof.jpg

Rasovszky Kristóf óriási új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást

A válogatott úszónak 57 perc elég volt az 5200 méteres távhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást, írja az MTI.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot a 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesítette, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak.

A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba.

Gellért Gábor, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.

Révfülöpről reggel 8 óra óta vágnak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehet azoknak, akik előzetesen regisztráltak.

hirdetés

Rasovszky Kristóf már a felkészülés során arról beszélt, hogy kedvező feltételek esetén képes lehet megdönteni a 2016-os rekordidőt:

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!