hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
kerekito_cimkep
Így kerekedik ki a gyermekek élete
J. Kovács Judit 5 éve vezeti sikeresen a Kerekítő éneklős-mondókázós családi foglalkozásait.
Szegedi Éva, Fotók: Kerekítő - szmo.hu
2014. augusztus 28.


hirdetés

Minden kisgyermeknek szüksége van az értelmi és érzelmi fejlődéséhez zenei élményre, ritmusra, érintésre, mozgásra. Ezt az élményt először a mondókákon, ölbeli játékokon és dalokon keresztül kapják meg a babák. A Kerekítő öt éve teremt óvodás korúnál fiatalabb gyermekeknek és szüleiknek alkalmakat. Ez az első és jelenleg az egyedüli foglalkozáshálózat, ahol a mondóka és daltár csak népi anyagból merít. Ma már 115 helyen 67 foglalkozásvezető várja a családokat a Mondókás Mókára, a Bábos Tornára és a Tippentőre. A foglalkozásokat óvónők, zenetanárok, népzenészek, népi énekesek, néptánc-pedagógusok és drámapedagógusok tartják. Sikere töretlen. Az alapító, J. Kovács Judit személyesen mondja el a Kerekítő történetét és céljait.

- Hogyan indult a Kerekítő?

- Minden út ide vezetett. Angol szakra jártam, drámapedagógiai képzésben részesültem. Miután végeztem, hozzáfogtam gyermekkori álmom megvalósításához, és családanya lettem; 9 évig voltam otthon a három gyerkőccel. Ha már otthon voltam, lestük a mondókákat - a drámapedagógiai képzés során Gabnai Katalintól hallottam először ölbeli játékokról, majd Sándor Ildikó tanítványa voltam a Hagyományok Házában. Persze ezeket a nagyszüleim, szüleim játszották velem, de ez csak később tudatosult bennem. Kutatni kezdtem a mondókák szakirodalmát a magam és a gyermekeim örömére. Szerettem volna ugyanis színesíteni az otthoni repertoárt. Annyira belejöttem, hogy amikor a legkisebb gyermekem óvodába ment, elgondolkodtam, hogy valójában mihez is értek a legjobban?

- És kiderült?

- Az angol kicsit megkopott, ám a mondókák világában már mélyen úsztam, és észrevétlenül mondókáskönyv-gyűjtővé váltam. Feltűnt, hogy annak idején a legtöbb mondókás könyv főleg pedagógusoknak szólt. Több száz oldalas gyűjtemények voltak, több száz mondókával, és mire a laikus szülő végigolvasta, körülbelül annyira emlékezett ezekből, amennyit eddig is ismert.

Nem volt könnyen használható, áttekinthető, letisztult mondókás könyv a piacon, az a típus, amelyet ha kinyitunk, egyszerre egy mondókát látunk, egy leírással, egy játékkal. Ezért olyan hiánypótló kötet elkészítésére vállalkoztam, amely mérete és formája miatt gyermekkézbe is adható, tartalmilag pedig letisztult: egy mondóka, egy leírás, egy kép - és miközben az anyuka vagy apuka tanulja a mondókákat, a gyermek is neki szóló tartalmat kap. A kötet rögtön el is nyerte a Szép Magyar Könyv díjat, és már sorozat lett belőle.

judit_konyvvel_babbal

J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő alapítója

VIDEÓ: A Kerekítő foglalkozásai

Mi a mondókázás?

A mondóka abban különbözik a gyermekversektől, hogy rövid, pár soros a szöveg, mozdulatsorokat is kapcsolunk hozzá. A végén rendszerint csattanóval zárul. Ahogy J. Kovács Judit fogalmaz: höcögtetünk, csúszdázunk, hintáztatunk, cirógatunk, dögönyözünk, tenyeresdit játszunk, csiklandozunk. Ilyen klasszikus, közismert mondóka a Zsip-zsup, a Kerekecske-dombocska a Csip-csip-csóka vagy a főzős-sütős műfajból a Töröm, töröm a mákot.

- Hogyan fogadták a szülők a könyv megjelenését?

- Praktikusnak találták a formátumot, és a könyv népszerű lett, annak ellenére, hogy szöveges anyaga nem új, hiszen nagyszüleink, dédszüleink játéktárából és mondóka kincséből merít. A szülők közben jelezték, hogy örülnének, ha CD-melléklet is volna a könyvhöz, ezért a harmadik kötettől már hanganyag segíti a szülőket és pedagógusokat a tanulásban. A harmadik kötet és a legújabb könyvünk az Állatos játéktár már CD-vel jelent meg. De amint megjelent a könyv, már azon törtem a fejem, hogy az ölbeli játékokat úgy lehet a legjobban elsajátítani, ha a szülő hallja, látja őket.

foglalkozas2

- Ha jól értem, olyan foglalkozásokat kezdtél szervezni, amelyek a kötet anyagára épülnek.

- Ez volt a legnagyobb falat! Ettől tartottam a legjobban: hogyan tudom úgy átadni a tapasztalataimat, hogy mások is hímes tojásként őrizzék, és úgy adják tovább? Ez is kerekedett, kerekedett, végül letisztult. A foglalkozásokon kívül módszertani tanfolyamokat tartok évente két alkalommal. A résztvevők között laikusok és szakmabeliek is vannak; akad, aki a saját óvónői, gondozónői, és olyan is, aki szülői munkáját színesíti a nálunk tanultakkal. Mások kifejezetten olyan céllal érkeznek, hogy később Kerekítő foglalkozásokat tartsanak.

- Nehéz kiválasztani a leendő foglalkozásvezetőket?

- A képzés végén azokat, kik védjegyet szeretnének szerezni, egy utolsó, összetett megmérettetés vár. Ez nem csupán szakmai vizsga, mivel itt fontos az emberi, személyes attitűd. Olyan egyszerűnek tűnik egy ilyen foglalkozást megtartani, pedig a megnyerő személyiségen kívül kell hozzá egy kis pedagógiai érzék, egy kis pszichológia, egy kis színészet… vagyis sokféle tulajdonságot követel. A zenei vagy pedagógiai végzettség alapkövetelmény a védjegyeseknél. Hogy a rátermettségen mennyi múlik, mutatja az is, hogy hiába rendelkezik valaki a megfelelő zenei végzettséggel, ha nem tud olyan oldott légkört kialakítani, ami elengedhetetlen a jó hangulatú foglalkozásokhoz.

csoportkep2

Kerekítős foglalkozásvezetők

- Milyen pluszt, hozzáadott értéket képviselhet egy gyermek életében, ha születésétől fogva mondókákat hall, és énekelnek hozzá?

- Úgy gondolom, ez nem plusz, hanem alapvető dolog. A legtöbb édesanya önkéntelenül is énekel, mondókát mond a gyermeknek. A mondókázó, éneklő szülő sosem feszült, mivel éneklés közben átadjuk magunkat e tevékenységnek, önfeledt légkört teremtünk. A még beszélni sem tudó gyermek érzi ezt az önfeledt légkört, ez pedig pozitív kommunikációt indít el közte és a szülő között. Ez a korszak megelőzi a nyelvi kommunikációt. Még nem tud a szülő a gyermekkel úgy beszélgetni, mint később, de itt már érzelmi párbeszéd zajlik: a gyermek, hanem is érti a mondóka szövegét, érzi annak hangulatát. Az édesanyával amúgy is szoros közösségben van a baba élete első éveiben. A hétköznapokat is színesítik a mondókák, sőt, egy fogfájós este után kibillenti a rossz hangulatból a mamát és a babát. A kerekítő a kisgyermek jó kedvre kerekítésére szolgál.

- Ennyire fontos a mondókázás a kicsik számára?

- Amikor ölbeli játékokat játsszuk, ösztönösen lelassultan, jól artikulálunk. Általában a babával szemben vagyunk, a kicsi megfigyelheti például a hangképzés módját. Vizsgálatok bizonyítják, hogy ilyenkor a baba pupillája kitágul, erre az édesanya pupillája is kitágul... A beszédértéstől a hangképzésig számtalan dologban segítenek az ölbeli játékok. Transzfer hatása van a fejlődés több területére is, bár elsősorban az érzelmi fejlődést segíti nagymértékben.

Minden ember számára fontos a korai években a testközelség, a szoros testi kontaktus. A gyermek világa első ízben az anyukája ölében kerekedik ki, és ez olyan érzelmi biztonságot nyújt számára, amely minden későbbi fejlődésnek az alapja lesz. Ahol az érzelmek rendben vannak, ott az értelem is fejlődik.

Honnan származik Kerekítő nevének ötlete?

A Kerekítő név úgynevezett szóképződmény; jelentése ebben a kontextusban jó kedvre kerekítés. A kerekítő szó szimbolizálhatja a baba és az anyuka első kis kerek egységét is. J. Kovács Judit a szót először Kányádi Sándor Kerekítő című versében látta:

"Amott egy nagy kerek felhő/alatta egy kerek erdő/kerek erdőn kerek tisztás/közepében kicsi kis ház/abban lakik Kereki/ki az erdőt kerüli."

anya_baba

- Milyen anyagból dolgozik a Kerekítő?

- Kizárólag a népköltészet kincseiből merítünk, nem dolgozunk fel kortárs irodalmat. Abban is különbözünk másoktól, hogy háromféle foglalkozás épül a Kerekítő égisze alatt szervezett ölbeli játékokra: a Tippentő, a Bábos Torna és a Mondókás Móka. Mindegyik foglalkozás ölbeli játékokon alapul, és attól függően, mivel színesítjük azt, más-más foglalkozást választhatnak az anyukák. Pár hónapos kortól három éves korig látogathatók a foglalkozások, a legfiatalabb résztvevő két hónapos volt. Csupán a Bábos Torna a kivétel: tornaszeres játékkal zárul, ezért a már járni tudó kicsiket várjuk, egy éves kortól. De a Tippentőre jöhetnek csecsemők is, hiszen nem a babát tanítjuk táncolni, hanem az anyát, vagy apát, karjában a babával. Ez utóbbi foglalkozás a néptáncból is nyújt egy kis ízelítőt.

- Vannak visszajáró családok?

- Bizony, vannak olyan anyukák, akik már a harmadik, negyedik gyermeküket hozzák a Kerekítőre, vagyis már törzsvendégek. Baba-mama foglalkozásokat nyolc éve tartok, de Kerekítő néven, a jelenlegi, letisztult és levédett módszertannal csupán öt éve tartok foglalkozásokat. Az első három évben kísérleteztem, próbálkoztam mindazzal, ami ennél a korosztálynál bevethető.

- Milyen nehézségek adódtak az elején?

- Nehézségek vagy váratlan helyzetek sajnos folyamatosan adódnak, de ezeket meg kell oldani. Egyszer például, amikor televíziós stáb érkezett hozzánk a foglalkozásra forgatni, eltűnt a tornaszereket rejtő szekrény kulcsa. Végül a gondnok nyitotta ki a szekrényt szerszámokkal... Előfordul az is, hogy a foglalkozásokra a művelődési házak eltérő felkészültséggel várnak bennünket, és bár nincs eszközigényünk - egy szőnyeg és székek -, megtörténik, hogy a szőnyeg beszerzése is időbe telik. Több mint száz helyszínen vagyunk jelen, időbe telik és nem is könnyű több mint 60 foglalkozásvezetőt úgy összehangolni, hogy a módszertannak megfeleljenek a foglalkozások, és egységes képet mutassunk, közben a foglalkozásvezető egyénisége is kibontakozhasson… Ha váratlan helyzet jön, mindig gondolkodunk azon, hogyan tudnánk minél előbb és minél hatékonyabban megoldani.

"Nagyanyóink, nagyapóink ezredéveken keresztül dédelgették csemetéiket az elődeiktől öröklött mondókákkal, hangutánzókkal, dalokkal, játékokkal. Nemzedékről nemzedékre szálltak-változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha."

(Fábián Éva ajánlója a Kerekítő Állatos Játéktárhoz)

foglalkozas

- Miért vált hálózattá a Kerekítő? Hogyan kerültetek vidékre és a határon túli magyarlakta területekre?

- Rögtön az indulás után, amikor még nem Kerekítőnek nevezték a foglalkozásokat, már sok helyre hívtak, ám nem tudtam egyszerre több helyen jelen lenni. A könyv több tízezer példányban kelt el, egyre több emberhez jutott el. Előfordult, hogy valaki látta a foglalkozást, megtetszett neki a módszer, a sajátja mellett a népi mondókáknak is szánt egy alkalmat egyszer a héten. Sőt, az elején olyan is volt, hogy valaki a gyermeke óvónőjét, néptánctanárát kérdezte meg, hogy érdekli-e a módszer. A neten is terjedt a híre, és a szakmában is sok helyen jelen voltunk.

- Mi különbözteti meg a Kerekítő foglalkozásait a kicsiknek szervezett zenei koncertektől?

- Az egyik, hogy nem óvodás kortól várjuk a piciket, hanem az óvodába még nem járó korosztállyal foglalkozunk. A másik, hogy a Kerekítő nem a zenei vagy vizuális élmény passzív befogadását jelenti. Nálunk a kicsik nem csak ülnek és hallgatják az éneklést, mondókázást; jönnek-mennek, kötetlenül zajlik az egész. Gyakorlatilag a szülőkkel ismertetünk meg mondókákat, ölbeli játékokat. Nem előadás, hanem közösen éneklünk, mondókázunk, a gyerekeket zenei ingerekkel vesszük körül. A kicsik koruk, habitusuk és pillanatnyi kedvük szerint velünk játszanak, vagy kötetlenül szemlélődnek, felfedezik a terepet, de mi tudjuk, hogy a hátukon is fül van, sokat raktároznak észrevétlen is.

- Mi a legszebb ebben a munkában?

- Ez a leghálásabb korosztály. Azonnal látni a reakcióikat, és ezzel hihetetlen sikerélményhez juttattak már rögtön az elején, amikor elkezdem tartani a foglalkozást. Érdeklődéstől csillogó szemek, vagy ha éppen valamivel elfoglalták magukat, hirtelen megállnak, abba a mozdulatba merevednek, és figyelnek. Ha egy mondóka tetszik nekik, hatalmas őszinte mosoly a válasz. Az anyukák visszajelzései is mindig előreviszik az embert: hogy otthon gyakorolnak a picivel, hogy a baba az első szavai között volt a kerekítő, hogy a foglalkozás reggelén a gyermek elkezd körözni, kerekíteni a kis tenyerében… Nap mint nap meghitt szülő-gyermek pillanatoknak lehetünk a szemtanúi.

foglalkozas3

Ha tetszett a cikk,nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:
Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:

„Tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve” – Nagy Dávid keresztülgyalogolta az USA-t
Több mint 5000 kilométert talpalt, és közben azért akadtak hullámvölgyek. Az út alatt még adományt is gyűjtött egy gyermekkórháznak. A nem mindennapi túráról beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó: Nagy Dávid - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Nagy Dávid 2018-ban végiggyalogolt az Egyesült Államokon, és közben pénzt gyűjtött a Heim Pál Gyermekkórház Alapítványának. Egyszer a tornádó elől csak szerencsés véletlennek köszönhetően tudott elmenekülni, néhányszor megbetegedett útközben, és előfordult, hogy vízhiány akadályozta a túra teljesítésében. De végigcsinálta, amit maga elé célként kitűzött.

Júliusban akkor írtunk róla és váltottunk vele üzenetet, amikor túl volt már 2500 kilométeren.

Nagy Dávid szeret utazni, eddig már több mint 25 országban járt. 18 évesen fogta magát, Hollandiába költözött, majd később Kanadába - ott szerette meg a túrázást. 2016 decemberében hazajött. A blogjában azt írta, látott néhány olyan posztot, amelyben az szerepelt, hogy többen is keresztülsétáltak már az Egyesült Államokon, és volt, aki adományokat is gyűjtött a túrával.

„Egyszer csak jött egy sugallat: Dávid te leszel a következő, és az első magyar aki végigsétál ezen a kontinensen. Így jobban utánajártam a dolgoknak és elhatároztam, nekivágok! "

Nagy Dávid előzőleg tervezett egy útvonalat, ami több mint 80 kisvárost érintett, és egy sor nagyobb várost. Május 13-án indult és október 13-án ért be, kerek 5 hónap alatt tett meg gyalogszerrel majdnem 5000 kilométert.

Amikor azt kérdezem tőle, mi volt a legnehezebb, azt feleli:

„AZ EGÉSZ. Az egész túra nehéz volt.

Illetve minden viszonyítás kérdése. Nagy kő esett le a szívemről, amikor vége lett, de ha visszanézek rá, akkor utólag már nem látom nehéznek.

A legnehezebb az volt, hogy nap mint nap felkeljek, becsomagoljak, összepakoljak, és elinduljak. Na, az első 500 méter az nehéz volt, amikor elindul a láb, de aztán már megy magától. Voltak könnyebb és nehezebb szakaszok.”

Személyi edzővel készült fel, több mint másfél hónapig edzett. Emellett a Pilisbe járt túrázni és gyalogolni, a barátaival vagy a nővére barátjával. Előfordult, hogy 30 kilométert is megtett.

„Ha valaki ilyen túrába akar vágni, akkor azt javaslom, először legyen tisztában saját magával, ismerje meg előbb önmagát, és csak ezután vállalkozzon rá. Különben borzasztó nehéz lesz ott lenni a semmi közepén egyedül, önmagával, tanácstalanul. Bármilyen probléma jön ugyanis, meg kell oldani, ehhez pedig állandó lélekjelenlétre van szükség”

- mondja Dávid.

Nem is fizikai, inkább lelki igénybevétel volt számára ez a hosszú túra. Harminc kilométert, különösen, ha rendszeresen sportol valaki, simán le tud gyalogolni. Azonban lelkileg nagyon erősnek kell lenni.

„Voltak azért hullámvölgyeim. Volt, amikor sikeresen leküzdöttem, volt, amikor nehezebben. Egy ilyen hosszú túra titka az, hogy végig pozitívnak kell maradni. Fontos, hogy elengedjük magunkat. Fontos, hogy lelkileg megbirkózzunk a mindennapok nehézségeivel, és azzal minden nap új helyen ébredünk, mert ez tényleg nehéz.

Fel kell kelni, tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve. Akadt olyan szakasza az útnak, amit egyáltalán nem élveztem, csak néztem a földet gyaloglás közben és mentem.

Saját magammal volt nehéz dolgom ilyenkor, hogy ne adjam fel. De a túra lelkileg megerősített. Például azzal, hogy jobban megismertem önmagamat.”

Nagy Dávid a túrát úgy tervezte meg, hogy pontról pontra haladt, és ameddig elért, ott keresett szálláshelyet vagy magyar közösséget magának. Kihasználta a couch surfing lehetőségeit, használta az Airbnb-t, a Booking.comot, sokszor sátrazott, máskor előre megbeszélt helyen aludt, vagy éppen hotelben vett ki szobát. Családoknál, barátoknál aludt.

Sokszor magyar házban volt elszállásolva, megismerte az Amerikában élő magyarokat, és ez számára elképesztően pozitív élmény volt. Beérkezésem utolsó napján az utolsó 10 kilométert magyarokkal tette meg Los Angelesben. "A Santa Monica Pierre mentünk le együtt, ahol Maria és Péter, Susie és családja egy emléklappal ajándékozott meg a 66-os út végét jelző táblánál - egyben az utamnak is a végét jelezte a tábla! Erről videó is készült."

„Útközben Amerikában rengetegen segítettek. Előfordult, hogy éttermekbe bementem, és meghívtak ebédelni, amikor látták a sok holmit, a hátizsákot. Megkérdezték, mit csinálok, hová tartok. Rengeteg kint élő magyar fogadott be és támogatott utam közben. A legtöbb támogatást tőlük kaptam, folyamatosan nyomon követték, merre járok, hol tartok, és ha bármilyen probléma adódott volna útközben, bármikor ott tudtak volna lenni segíteni.”

A szállás

Amikor Dávid kinézte a következő várost a tervezett útvonal alapján, és elkezdte keresni a couch surfinget, ha arra nem válaszoltak neki, akkor jött a következő lépés: ellenőrizte, melyik a legolcsóbb szállás, és lefoglalta.

Ha nemzeti park közelében járt, odament, ott tudott sátorban aludni. Elmondta, hogy az Államokban azért nem úgy van, hogy bárhol leverhetjük a sátrat, mint itthon, hanem kemény szabályok vonatkoznak a sátrazókra, és már csak azért is érdemes betartani ezeket, mert a rendőrökkel és seriffekkel nem jó ujjat húzni.

Akad, ahol a sátorhelyért 50-60 dollárt kell kifizetni, míg egy szállás 30-40 dollárba kerül, emiatt észnél kell lenni, mikor mire költ az ember.

Többször is előfordult, hogy a sivatagban az út szélén aludt, és akkor már sátra sem volt – ezt hívják úgy, hogy cowboy camping.

„Váratlan akadályok persze adódtak, legfőképpen az időjárás és a vízhiány nehezítette az utamat” – meséli Dávid. „A vízutánpótlást gyakran mocsarakból oldottuk meg, víztisztító segítségével. Az is megtörtént, hogy lemerült az akkumulátor a telefonomban. Az időjárással párszor komolyan meggyűlt a bajom,

egyszer egy tornádóba is belefutottam. Mentem, mentem, majd egyszer csak lecsapott a vihar, és nem volt hová mennem, nem volt kiút. Az volt a szerencsém, hogy éppen arra jöttek autóval és felvettek, különben lehet, hogy most nem beszélgetnénk itt.

Nem is egyszer lettem beteg, többször volt torokgyulladásom, egyszer a bokám fordult ki, máskor belázasodtam. A torokgyulladás váratlanul ért, néhány napra le is gyengített. Bokaszalag-szakadásom viszont korábban már volt, így tudtam, hogyan kezeljem. A túrapartneremet majdnem megmarta egy mérges kígyó, így neki is kijutott életveszélyes élményből. Mivel gyakran aludtunk erdőben, ahol medve vagy puma jöhetett volna arra, az sem volt veszélytelen.”

Dávid beiktatott pihenőnapokat is ilyenkor lazított, relaxált. Akkor tudta kipihenni magam, amikor szállodában aludt. Tévét nézett, a neten kommunikált a külvilággal, ilyenkor próbált videót, fotót közzétenni. Ez volt számára a kikapcsolódás.

És mit evett útközben? Az útvonalat eleve úgy próbálta beállítani, hogy érintsen vele boltot vagy benzinkutat. Egy kis kocsin, kerekeken guruló kis ládaszerűségben húzta maga után a tartalékát és a felszerelését: a vizet, az élelmiszert, a gyógyszereket, a felszerelését – ezt a közösségi oldalon a követői Dave mobilnak nevezték el szavazás alapján.

A hegyekben már nem tudta magával vinni a Dave mobilt, ott hátizsákra váltott. Azon a vidéken az úgynevezett túraételeket fogyasztotta, különféle ízesítésű zacskós, magas proteintartalmú élelmiszereket, amelyeket vagy tűzön kell felmelegíteni, vagy pedig vízzel elkeverni. Az út során igyekezett minél több mogyorókrémet és mogyoróvajat enni, hiszen az sok energiát ad. De járt gyorsétteremben, pizzériában, Subwayben is. Ezek a leggyorsabbak, mivel az ember csak bemegy, bekapja az ételt, és már megy is tovább. Ettem müzlit, energiaszeletet, energiazselét, energiacukrot.

A 275 ezer forint gyűlt össze a Heim Pál Gyermekkórház számára az út során, 2018. december 24-én utalta át nekik Dávid az összeget. És ezúton is köszöni mindenkinek, aki támogatta az úton, aki adományt küldött a kórház részére.

Lelkileg rengeteget fejlődött, megismert rengeteg embert, akik a későbbiekben a barátai maradtak, és akikkel most is tartja a kapcsolatot.

„Amikor a Rocky Mountainben, Coloradóban, 3500 méteres magasságban már mínusz 2, mínusz 3 fok volt, nappal pedig harminc, éjszakánként remegtem, enyhe hipotermiát is kaptam, emiatt meg is szakítottam a túrát. Visszastoppoltam Denverbe és ottani magyaroknál pihentem. A hipotermia nem játék, az ember életébe is kerülhet.

Az út viszont gyönyörű volt. Nem tudnék egyetlen tájat vagy vidéket kiemelni, annyi szépséget láttam. Csodálatosak voltak a hegyek, a völgyek, az utak, a fák – képtelenség lenne egy-egy pillanatot kiemelni, az egész így volt kerek, ahogyan átéltem. Pennsylvaniában a sok fa; gyönyörű volt a kopár és sziklás sivatag; Coloradóban szépek voltak a váltakozó fafajtákból álló erdők.

Vannak új terveim is, bár nem kifejezetten gyaloglással kapcsolatosak. Szeretnék eljutni Tibetbe. Illetve szeretnék jelentkezni 2019 telén a sarkvidéki szánhúzó versenyre. Remélem engem választanak, és elindulhatok.”


KÖVESS MINKET:
Példamutató nőkre és környezetvédő sztárokra is lehet szavazni a Style Awardon
Hat kategória harminc jelöltjére lehet szavazni, akik olyan fontos ügyek mellett is kiállnak, mint a kultúra népszerűsítése vagy a fenntarthatóság.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

2019-ben is keresi Magyarország meghatározó ikonjait az InStyle magazin. A Style Award során ezúttal kedvenc sztárokra, divattervezőkre, online véleményvezérekre, stílusos férfiakra, valamint két új kategória jelöltjeire lehet leadni a voksokat. Ebben az évben a környezetvédelem jegyében hazánk zöld élharcosai mellett olyan nőkre is lehet szavazni, akik egy-egy fontos ügyet képviselnek.

A Leginspirálóbb power woman kategóriában olyan különleges nőkre szavazhat a közönség, akik karrierjükkel, életútjukkal és tapasztalataikkal motiválnak és adnak erőt. Rea Milla modell, a leukémiából gyógyult Pávó Réka, Lubics Szilvi ultramaratonista, Lovas Emília és Ónodi Eszter színésznők is várják a voksokat.

Az erős, példamutató nők mellett a magazin másik kiemelten fontos területe a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az InStyle kiadója, a Marquard Media úttörő szerepet tölt be a hazai médiapiacon azzal, hogy felületein többé nem ad helyet az állati szőrből készült termékek megjelenítésének és saját eszközeivel igyekszik felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, tudatosság, környezetvédelem fontosságára.

Számos olyan híresség van az országban, akik élharcosai a felesleges pazarlás megelőzésének és mindent megtesznek, hogy a bolygó egy élhetőbb, tisztább hely legyen. Ők a Legmotiválóbb ökotudatos híresség kategória jelöltjei: Döbrösi Laura, Munkácsi Brigitta, Balla Eszter, Marsalkó Dávid és Linczényi Márkó.

Az olvasók ismét szavazhatnak kedvenc hírességükre a Legkedveltebb InStyle sztár kategóriában, amelyben Balsai Móni, Epres Panni, Jakab Juli, Radics Gigi és Coco Köenig várja a szavazatokat. Természetesen a korábbi évekhez hasonlóan a hazai divatmárkák sem maradhatnak ki, Zsigmond Dora, Nanushka, Je Suis Belle, Tomcsanyi és az ÁERON tervezőire adhatja le voksát a közönség.

A magazin idén is keresi az ország Legkreatívabb online véleményvezérét, aki a legújabb trendekkel inspirálja követőit. A kategóriában Dallos Bogi, Mádai Vivien, Polgár Odett, Verrasztó Evelyn, és Varga Priszcilla „Priszci” közül választhatják ki kedvenceiket az olvasók. A gyönyörű hölgyek mellett a Legstílusosabb férfiakról sem szabad megfeledkezni, a kategóriában Liu Shaolin Sándor, Puskás Peti, ByeAlex, Mohai Tamás és Tasnádi Bence közül választ majd győztest a közönség.

Az InStyle – Style Award jelöltekre március 15-ig szavazhatsz ide kattintva.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x