hirdetés
címkép3-1.jpg

Így keltek új életre a legendás magyar termékek

Az Európai Unió számtalan komoly és nagyszabású projektet finanszíroz hazánkban autópályák létrejöttétől hidak vagy kórházak megépüléséig, de azt tudtad, hogy a Márka, a Pécsi kesztyű vagy épp a Manna szappan is az EU-nak köszönhetően fejlesztette termékeit?
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A napokban jelent meg az Eurobarométer legújabb felmérése, melyből az derült ki, hogy bár egy főre vetítve az egyik legtöbb EU-forrást hazánk kapja, a magyarok egyharmada mégsem hallott a környezetében megvalósult Európai Uniós fejlesztésről. Cikkünkben olyan híres magyar márkákat és termékeket mutatunk be, melyekről kevesen tudják, hogy jelentős uniós támogatásban részesültek.

A híres magyar Márka

A legrégebbi magyar üdítő, a Márka 2019-ben kapacitásfejlesztésbe vágott, hogy fenntarthatóvá tegye gyártását. Ennek keretében új rendszert hoztak létre az üdítő gyártása során keletkező szennyvíz hatékonyabb elvezetésére, összhangban az Európai Unió által is kitűzött fenntarthatósági célokkal. A beruházást emiatt az EU is támogatta, összesen 50 millió forint vissza nem térítendő forrással.

A támogatott fejlesztés nemcsak, hogy zöldebbé tette a Márka üdítő gyártását, de a gyártókapacitást is növelte. A felújított üzem a korábbi 30 millió helyett 60 millió palack késztermék előállítását és gyors piacra juttatását teszik lehetővé, mely elengedhetetlenné vált a Márka üdítő sikerességének egyik kulcsához, azaz a termékpaletta bővítéséhez.

hirdetés

Ryan Gosling is ezt a 19. századi magyar találmányt viseli

Mi a közös Madonnában, Scarlett Johanssonban és Ryan Goslingban? Mind pécsi kesztyűt hordanak! A magyarországi kesztyűgyártás az 1800-as években honosodott meg, épp Pécsett, ahol Hamerli János nyitott műhelyt- meglehet, ő állította üzembe hazánk első varrógépét. Az 1900-as években már számottevő volt az üzem export-kereskedelme, tucatnyi Nyugat-Európai országban elérhetővé vált a magyar kesztyű, a szocializmus idején még Japánba is eljutott. Ahhoz, hogy a termék hírneve minél szélesebb körbe eljuthasson, egy tucat pécsi és Pécs környéki kesztyűgyártó összefogott és megalapították a Pécsi Kesztyű Klasztert. Az Európai Unió több tízmillió forintnyi támogatásának köszönhetően nem csak idehaza, de külföldön is fennmaradhatott a pécsi kesztyű, ami Ryan Gosling állandó kiegészítője a Drive című filmben.

Univer

Ha külföldi turisták látogatnak Magyarországra, szinte biztos, hogy hazavisznek egy üveg Erős Pistát, ami persze a magyar háztartásokból sem hiányozhat. A méltán népszerű paprikakrémet gyártó Univer az egyik legrégebbi hazai alapítású vállalat, 1948 óta létezik, termékeik mára elválaszthatatlanul összefonódtak a magyar konyhával.

Kevesebben tudják, hogy a hagyományos termékek előállítása mellett az Univer fűszerpaprika-nemesítéssel, valamint a paprika és a paradicsom termesztésének tökéletesítésével is foglalkozik. A cég a jelenleg is futó kutatási projektjére több mint 530 millió forint uniós támogatást kap, ennek célja olyan új fűszerpaprika fajták nemesítése, melyeknek a baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentes marad, így biztosítva még újabb évtizedekre anyagot az Univer krémjeihez.

Manna szappan

Natúrkozmetikumok megfizethető áron Magyarországból! Varga-Darabos Andrea 2010-ben indította el a Manna szappant, amely ma is a legnépszerűbb, kizárólag természetes anyagokból készült, bőrkímélő termékcsalád Magyarországon.

A cég 2010-ben alapított cég története rendkívül inspiráló, tulajdonosa, Varga-Darabos Andrea első gyermeke születése után kezdett vállalkozásba, miután a Gyesről visszatérve nem vették vissza korábbi munkahelyére. Kezdetben egyedül készítette a Manna készítményeket, amelyek olyan sikeresnek bizonyultak, hogy már néhány hónap múlva elindult a bővülés, és munkába álltak az első alkalmazottak. Andreának pár év múlva már egész vállalati struktúrát kellett menedzselnie, ezért elindult egy vállalatirányítási rendszer fejlesztéséről szóló, az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett uniós pályázaton. A sikeres pályázást követően a Manna Natúr Kozmetikum 3,2 millió forintot nyert el egy személyre szabott cégirányító informatikai rendszer fejlesztésére.

Az #InvestEU-ról

Új ötletek megvalósításának támogatása, testre szabott finanszírozás és programok az élet minden szakaszában, intelligens hitelezés további beruházások elindítására, célzott finanszírozás a modernizálás, fejlesztés és összekapcsolás előteremtéséhez... Számos finanszírozási és befektetési tevékenysége révén az Európai Unió célja a gazdaság élénkítése, a növekedés ösztönzése, munkahelyteremtés és a magánszektorból származó tőke vonzása az uniós polgárok jobb jövőjének megteremtése érdekében.

Az uniós beruházások célja, hogy mindennapi életünkben jelentős javulást eredményezzenek, és hogy a jövő kihívásaival is foglalkozzanak: a jobb oktatás, a korszerűsített egészségügyi ellátás, a megújuló energia, az új közlekedési infrastruktúra, a fejlett technológia csupán néhány példa erre. Az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága által 2017 februárjában elindított InvestEU nyilvános tájékoztató kampány célja, hogy láthatóvá tegye azokat a kézzelfogható eredményeket, melyeket az Európai Unió befektetési tevékenységei gyakorolnak valódi projektekre és emberekre. Az Ön közelében lévő uniós beruházások előnyeinek felfedezéséhez látogasson el az https://europa.eu/investeu/home_hu weboldalra.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Aqua-Stella-bisztro-2.jpg

Csillaghegyi fürdővendéglátás kicsit másképp...

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő szaunavilággal, pazar panorámával, úszómedencével, gyerekparadicsommal várja egész évben a lazítani vágyó családokat.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja, amely a több, mint hárommilliárdos beruházás eredményeként 2018 októberétől egész évben várja a fürdőzni vágyókat. A hegyoldalban épült, hétszintes létesítményben helyet kapott többek között egy 33x25 méteres úszómedence, tanmedence, valamint a szaunavilág, amely a fürdő legfelső szintjét elfoglalva, városra néző terasszal és egy látványos medencével csábít relaxálásra.

Ha pedig mindez nem lenne elég, az 500 négyzetméteren kialakított, varázslatos gyerekparadicsom - a fővárosban egyedülállóan - egész évben biztosítja a kisgyermekek és családjaik számára a fürdőzés és önfeledt kikapcsolódás lehetőségét.

A fürdő éke és büszkesége a régi újpesti fürdőből örökölt, Barcsay Jenő által készített mozaik.

hirdetés

A Csillaghegyi fürdő méltán közkedvelt a lakossági és a sportoló közönsége körében egyaránt: színvonalas szolgáltatásain és tiszta, langyos vizén túl változatos domborzati viszonyainak köszönhetően is egyedülálló élményt nyújt vendégeinek. A fürdő több, mint 90 ezer nm parkosított területen helyezkedik el és jelenleg 15 medencével rendelkezik. Mai formáját 2000-ben nyerte el, amikor minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el.

Vize mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz, forrásai télen-nyáron 23 °C-os hőmérséklettel természetes törésen fakadnak fel.

Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat. Dr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király, stb.) fürdők vize, ezekkel közös vízmedencéből származik.

A fürdővendégek elégedettségét és teljes körű kikapcsolódását szolgálja az újonnan megnyitott panorámás étterem, az Aqua Stella bisztro is, amely a fürdővendéglátást „kicsit másképp”, azaz új alapokra helyezve álmodta meg: eredeti olasz recept alapján sütött pizzával, tészta ételekkel, minőségi alapanyagokból, frissen készült kézműves hamburgerrel, desszerttel várja a vendégeket minden nap 8:00-20:00 között.

További információért kattints IDE!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
michael-longmire-3Mu0iQgLQto-unsplash.jpg

Mitől van az aprónak jellegzetes szaga? - 10 érdekesség a pénzről

A pénz létezése óta az emberek mindennapjainak része, mostanra pedig szinte elképzelhetetlen a társadalmunk nélküle. Mutatunk pár érdekességet róla!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Életünk egyik fő mozgatórugója a pénz. Folyamatosan használjuk és a fél életünk körülötte forog, mégis úgy általánosságba véve nagyon keveset tudunk róla. Cikkünkben most összeszedtünk pár érdekességet!

1. Első cserekereskedelem

Az első cserekereskedelem az ókori Egyiptomban volt 4500 évvel ezelőtt. Mezőgazdasági termékeket és nyers anyagokat kezdtek egymás közt becserélni a termelők.

2. Első aranypénz

Az első aranypénzt a mai Törökország területén verték. Lídia királya, Krőzus uralkodása alatt lett bevezetve i.e. 550 körül. Nem tiszta aranyból, hanem nyersen, ezüsttel és sóval keverve álították elő.

hirdetés

3. A világ legnagyobb és legnehezebb pénzei

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található apró trópusi szigetet ősidők óta egy bennszülött törzs lakja, és ez a távoli közösség szolgál számunkra egy pénztörténeti érdekességgel. Évszázadokon keresztül mészkőből faragott pénzt használtak, kőpénzben fizettek egymásnak.

A kőpénzeiről híres Yap-szigeten a mészkő olyannyira ritka és nehezen hozzáférhető, hogy a bennszülöttek a kövek beszerzéséért több száz kilométert hajóztak kezdetleges kenuikkal a szomszédos szigetcsoportig. Az utak hosszú és kockázatos expedíciók voltak, amelyek gyakran követeltek emberéletet is. Jó néhány kőbe bele is vésték a beszerzés során életüket vesztettek számát, ami a kő értékét tovább növelte.

A fánk alakúra faragott kövek mérete változó volt, a néhány centistől a több méteresekig. A legnagyobbak több tonnát nyomtak, amelyek megmozdítása rengeteg ember összehangolt munkáját követelte meg, de a közepes méretűeknek is igen nehézkes volt mozgatása.

A Yap-szigeten élők ezért kialakítottak egy sajátos fizetési módszert. Rájöttek, hogy nem szükséges fizikailag is átadni egymásnak a kőpénzeket, hanem azokat nyugodtan egy helyben hagyhatják. Ha a tulajdonviszonyokban változás történt, akkor azt egyszerűen elmondták a többieknek, vagyis szájhagyomány útján fizettek és a közösség minden tagja pontosan tudta, hogy melyik kőpénz éppen kinek a tulajdona.

20. század elejétől nem fogadtak be több követ így a pénzmennyiség állandó volt és tökéletesen kielégítette a helyiek igényeit a pénzforgalomhoz.

4. Első magyar pénz

Az első magyar érme, Szent István ezüstdénárja 1001-ből származik, ez mai ismereteink szerint nemzetközileg elismert pénz volt, hiszen külföldön is sok példányt találtak a különböző ásatásokon.

A leghíresebb pénzverdét Körmöcbányán alapították Károly Róbert uralkodása alatt, 1328-ban, itt többek között aranyforintokat vertek. A körmöcbányai verde évszázadokon keresztül a legjelentősebbnek számított, 1918-ban azonban el kellett költöztetni Budapestre.

A 2, 10 és 20 filléres, valamint 1, 2 és 5 forintos címletekkel 1946-ban készítették el. Később az 50 fillérest, valamint a 10 és 20 forintost is bevezették. A rendszerváltozás után újratervezték az érméket, a filléreket pedig fokozatosan kivezették 1999-ig.

A első bicolor (kétszínű) érménk a mai napig forgalomban lévő 100 forintos, amit 1996-ban hoztak forgalomba. A 200 foritos érme első változatát alig 10 év után kivonták, 2009-ben viszont újra bevezették, ezúttal bicolor formában.

5. A világtörténelem legnagyobb áremelkedése

hirdetés

Magyarországon következett be a világtörténelem addigi legnagyobb áremelkedése a második világháborút követően. A havi infláció mértéke megközelítette a 41900 billió (4,19 x 1016) százalékot, az árak 15 óránként duplázódtak. A krízishelyzet 13 hónapon át tartott, de az újjáéledő ipari termelés és a pénzügyi reform végül legyőzte a hiperinflációt. 1946. augusztus 1-jén az addigi fizetőeszközt, a pengőt felváltotta a forint, ekkor 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő (ezt 400 ezer kvadrilliónak kell mondani) ért egy forintot. Az 1945–46 során zajló magyarországi hiperinfláció a gazdasági összeomlás szomorú iskolapéldája lett, amit sok évtizeddel később csak a Robert Mugabe uralma alatt álló Zimbabwe dollárjának 2008-as mélyrepülése tudott felülmúlni.

Te magabiztosan mozogsz a pénz világában?

Tedd próbára pénzügyi ismereteidet a Nagy Diák Pénzügyes Teszten! Ha készen állsz, ide kattintva mérettetheted meg tudásodat egészen február 16-ig és tiéd lehet egy Samsung Galaxy Note 10! További nyereményekért katt ide.

A három fordulóból álló teszt első szakasza online zajlik, a legjobb eredményt elérő diákok pedig tovább jutnak a következő két fordulóba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 év közöttiek vesznek részt.

A DUE Médiahálózat, a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért által megalkotott teszt azzal a céllal jött létre, hogy kitöltői magabiztosabban mozogjanak a pénz világában és hatékonyan osszák be jövedelmüket.

A Nagy Diák Tesztek sorozat keretében ezt a versenyt immáron másodszor rendezik meg a korábbi sikerére alapozva. Az első Nagy Diák Pénzügyes Teszten 11 500 fiatal indult, közülük a versenyt a debreceni Csahóczi Máté Benedek nyerte.

6. A világ legnagyobb forgalomba helyezett bankjegye

A világ legnagyobb méretű, hivatalosan is forgalomba került bankjegye Kínához fűződik. Az 1 jüan értékű papírpénz 22,8 x 33 centiméteres volt és a Ming Dinasztia (1368-1399) idejében adták ki. A világ legkisebb bankjegyét, a 2,28 x 3,8 centis, 10 bani értékű papírpénzt pedig Romániában használták 1917-től, de csak ideiglenesen.

7. A pénznek nincs szaga?

Biztos mindenki hallotta már a mondást, miszerint a pénznek nincs szaga. A tudósok szerint tulajdonképpen a vas és az emberi izzadságban található lipidek kölcsönhatásának köszönhetjük az aprópéz jellegzeteg fémes illatát.

8. ATM-ek a világban

Nincs a világnak olyan egzotikus csücske, ahol ne lennének bankautomaták, hiszen ez a készpénzfelvétel legpraktikusabb formája. Valószínűleg épp emiatt a felismerés miatt létezik belőlük már több mint másfélmillió darab világszerte. Így már annyira nem is meglepő, hogy nem csak a Vatikánban van latin nyelvű bankautomata, de a Déli-sarkra is jutott belőlük. Sőt, egyszerre kettő!

Hallottak már a McMurdo Állomásról? A NASA által 1956-ban alapított kutatóközpont az Antarktisz legnépesebb települése. A két ATM-et a Wells Fargo Bank működteti az állomáson és még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a világ legdélebbi pontján található bankautomaták.

9. Monopoly pénz

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a Monopoly a világ egyik legnépszerűbb társasjátéka, azonban azt talán már kevesebben, hogy több Monopoly-pénzt nyomtatnak, mint amerikai dollárt. Az amerikai pénznyomtató minden évben hozzávetőleg 1 milliárd dollárt bocsát ki, ezzel szemben a Monopoly emberei ennél nagyságrendekkel többet, nagyjából 30 milliárd dollárt. És ez csak a dollár. Mostanra több, mint 1100 fajta Monopoly létezik, így a Föld rengeteg valutája megtalálható papírpénz formájában. A Monopoly gyártók egy év alatt, több pénzt nyomnak, mint a világ összes jegybankja együtt.

10. A fémpénz gyártás veszteséges

A világ legtöbb országában a fémpénz gyártás veszteséges. A legkisebb értékű érmék legyártása többe kerül, mint az adott pénz értéke. Az amerikai dollár egy centesét például, több, mint két cent előállítani. Az Amerikában régóta zajló Penny vitának ez az egyik alapja, de sokan azzal védik, hogy a kerekítések nem tennének jót a gazdaságnak. Amerikával ellentétben, Magyarország már lépett egy nagyot az ügyben, amikor kivonták a forgalomból az egy és a két forintost, de még így sem lett megoldva az érme gyártás helyzete, ugyanis 5, 10 és 20 forintosunk is van. Az 50 forintos az első, amit megéri megcsinálni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

David Attenborough tippje a Black Fridayre: fekete péntek helyett tarts zöld pénteket!

Inkább a természetet válaszd az üzletek helyett - javasolja a híres természetfilmes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

David Attenborough-nak is van egy tippje Black Friday-re - szúrta ki a 24.hu.

Most zajlik ugyanis világszerte a Black Friday, a karácsonyi előtti vásárlások és leértékelések napja. Ilyenkor sokan a webshopokban vadásszák az akciókat, vagy megrohamozzák az áruházakat, hogy kedvezményesen jussanak mindenféle termékhez.

Ilyenkor a különböző civil szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne a mértéktelen fogyasztás legyen az első, sőt, ilyenkor szokták megrendezni a "Ne vásárolj semmit" napot, ami egyfajta demonstráció a mértéktelen túlfogyasztás ellen.

És ne feledjük: ma tartják a Globális Klímasztrájkot is.

hirdetés

David Attenborough is megosztott a Facebook-oldalán egy posztot, amit a Wildlife tett ki.

A szövege csak ennyi:

"Tedd zölddé a fekete pénteket. Ne boltba menj, hanem a természetbe."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kapszulas-kavekat-tesztelt-a-nebih.jpg

Két tucat kapszulás kávét tesztelt a Nébih – nem mindben azt találták, ami rá van írva

Az is kiderült, elkészítve melyik a legjobb a szakemberek szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

A népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatára került sor a legújabb Szupermenta teszten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt.

Jelölési hibák miatt összesen 6 esetben indult hatósági eljárás, amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői. A komplex ellenőrzés alapján azonban elmondható, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.

A Nébih 5 évvel ezelőtt indult termékteszt programjában az „eszpresszó” vagy ilyen módon is elkészíthető kapszulás kávékat vizsgálta. Koffeintartalmú és koffeinmentes termékeket is teszteltek.

hirdetés

Ehhez több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A kapszulák beltartalmi értékét és az elkészített kávék minőségét is ellenőrizték,

valamint kávéfajtáknak, a termékek koffeintartalmának és az alumínium kioldódásának analízisét is elvégezték. A gluténtartalmat is megmérték, hiszen annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját. Jó hír, hogy ilyen problémával nem találkoztak a szakemberek.

2 terméknél nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott.

Továbbá egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt.

A komplex ellenőrzés biztonsági és minőségi hibát nem tárt fel, a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. A laboratóriumi vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján az is elmondható, hogy alumínium bevitel szempontjából – az átlag fogyasztói bevitelhez viszonyítva – még napi fogyasztás mellett sem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot a vizsgált kávék.

A vizsgált 8 koffeinmentes kávé megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírtaknak.

24 termékből 6-nál indult hatósági eljárás. Néhány kisebb jelölési hiba miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, a súlyosabb jelölési hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot és eljárási költséget szabtak ki, összesen 440.000 Ft értékben.

A hibák kijavítására az érintetteknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hivatalhoz.

A laboratóriumi-hatósági vizsgálatok eredményeként a súlyosabb, fogyasztót megtévesztő jelölési hibák miatt az összesített rangsorból végül kizártak 3 kapszulás kávét.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A koffeinmentes és a koffeint tartalmazó kapszulás kávék esetében külön Szupermenta rangsor született.

A koffeintartalmú kapszulás kávék versenyében első helyen a Nespresso Espresso Livanto végzett. Második helyezést ért el a Lavazza Espresso Armonico, harmadikat a Bellarom Classico Espresso.

A koffeinmentes kapszulás kávék között az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett az első. A második helyezést a L’OR Espresso Decaffeinato, míg a harmadikat a Nespresso Arpeggio Decaffeinato érdemelte ki.

hirdetés

VIDEÓ: A kapszulás kávék tesztje


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!