hirdetés
Így írtatok ti: a lúdpennától Bíró László világhírű találmányáig
Az első jól működő golyóstollból rögtön bevásárolt a brit királyi légierő, mivel repülés közben problémás volt a tintával bajlódni.
Kovács-Tóth Noémi írása - szmo.hu
2018. december 19.


hirdetés

Az írás és az íróeszköz története, avagy hogy került a magyar származású Bíró László golyóstolla a brit légierő pilótáihoz.

A kezdetleges penna lúdtollból készült

A középkorban leginkább lúdtollal és házi készítésű tintával írták szent szövegeiket a szerzetesek. Akkoriban a latin penna kifejezést használták toll helyett, amely kitartott a 19. század elejéig, amikor az országgyűlési tudósítások szerkesztői még pennamártással mérték a beszédek hosszát.

Bár rengeteg régi tintarecept maradt fenn, az ókori Egyiptomtól a 19. századi Európáig bezárólag senki nem vette a fáradságot, hogy részletesen leírja, hogyan készítették és metszették a tollakat. Annyit tudunk, hogy a lúd mellett hattyútollat is használtak erre a célra, az apróbetűs szövegeket pedig varjú- vagy hollótollal körmölték le. A pulyka tollával is nagyon jól lehet dolgozni, de a középkori Európában azt sem tudták, hogy létezik ilyen madár, mivel Amerikában őshonos.

Keleten nádból vagy bambuszból készítették az íróeszközeiket, és eleinte papirusztekercseken dolgoztak velük.

Az évszázadok alatt temérdek időt pazaroltak el az írók azzal, hogy folyamatosan mártogatták a tintába a tollat, és sokszor kezdhették újra az egészet amiatt, mert pacát ejtettek a papíron. Ugyanakkor sokáig nem született jobb megoldás erre a problémára.

Hogy vágták tökéletesre a pennát?

A madár tollai közül a második és harmadik darab bizonyult a legtartósabbnak, és egy jobbkezes író számára a bal oldali szárnyról kellett beszerezni az eszközt. A kitépett vagy elhullajtott tollakról leszedték a pihéket és kiszárították néhány hónap alatt (ha nem volt annyi idejük, akkor vízben áztatták egy ideig, majd forró homokba vagy hamuba nyomták, hogy elérjék ezt a hatást). A toll külsején és belsejében található zsiradék könnyedén le- és kikaparható, a cél az volt, hogy végül csupán egy kemény és üreges cső maradjon. Utána egy tollkéssel lemetszették mindkét végét, végül bemetszették a hegy közepét. Utolsó simításként egy millimétert lecsíptek a végéből – amely végül nem lehetett hosszabb egy-két milliméternél –, hogy a megfelelő szöget elérjék a pontos és igényes íráskép érdekében.

Tartósságot és gyorsabb írást garantált a töltőtoll

A 17. századra már nem volt elég, hogy egy maroknyi íródeák el tudta készíteni saját magának a tollmetszést, mivel egyre több ügy kapcsán kellett leírást készíteni, főleg a Habsburgok uralkodásának idején. Emiatt beindult a tollkészítés- és kereskedés ipari méretekben is. Ekkor már megjelentek az első rézírótollak is, hiszen felmerült az igény egy tartósabb megoldásra. Ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért egy évszázadig még mindig a madártoll volt a bevett gyakorlat, és csak jóval később jelentek meg a hatékonyabb acéltollak.

A gyorsabb írást biztosító töltőtollat már a 17. században ismerték, de a ma ismert formája egy párizsi diák, Petrache Poenaru érdeme, aki a 19. század elején találta fel a módszerét. A francia töltőtollipar uralmát az amerikai Lewis Edson Waterman 1884-ben szabadalmaztatott töltőtolla törte meg, amely utána vagy hatvan évig slágerterméknek számított.

Igen ám, de ezek a tollak nem tudták teljesen egyenletesen adagolni a tintát, ráadásul függőlegesen kellett tartani őket. Az 1800-as évektől az 1930-as évekig sokan próbálkoztak egy tintát magában foglaló toll prototípusán, de egyik sem volt használható a gyakorlatban. Ez azért különösen furcsa, mert már az i.e. 10. században is használtak olyan tollat Egyiptomban, amelyhez a tinta a benne található tartályban helyezkedett el.

Egy magyarnak köszönhetjük a végső megoldást

Bíró László (1899-1985) szakmáját tekintve újságíró volt, de nem amiatt lett világhírű, amit írt, hanem amivel írta. Az első működő golyóstoll ugyanis az ő fejéből pattant ki, ötletének keletkezésére pedig különféle izgalmas teóriák születtek.

Egy olasz folyóirat szerint golyózó gyerekek megfigyelése közben jött László ihlete, ahogy a víztócsán keresztül guruló golyó nedves csíkot hagyott a földön. Egy másik elmélet úgy tartja, hogy akkor csókolta homlokon a múzsa, amikor bejárt egy nyomdába és a rotációs hengerek működését vizsgálta. Olyan verzió is napvilágot látott, miszerint akkor jutott eszébe – a mára magától értetődőnek gondolt – megoldás, amikor felborult az asztalán a tinta, és kis acélgolyók gurultak szerteszét, nyomot hagyva maguk után.

Annyi bizonyos, hogy az 1931. évi Budapesti Nemzetközi Vásáron bemutatta az elkészült golyóstoll-prototípust: a kezdetleges verzió még csak elnagyoltan, főleg ládákon működött, de utána sok-sok éves tökéletesítési folyamat vette kezdetét. A kicsinyített, írótollként eladható verzióból is számos alternatíva született, László pedig főleg testvérével együtt fejlesztgette az apró alkatrészeket.

Közben a feltaláló a zsidótörvény elfogadása után Argentínáig menekült, és ott szabadalmaztatta 1943-ban a gyorsabban száradó, kevésbé koszoló verziót.

A kitartó férfi létrehozott egy erre szakosodott céget és meg is kezdte a gyártást. Ezeknek a golyóstollaknak első nagy megrendelője nem volt más, mint a brit királyi légierő (mivel a légnyomásra és a repülési magasságra is jól reagáltak), majd az amerikai légierő is bejelentkezett a tollakért. Utána rengeteg óriáscég adta kézről kézre a licencet, az 1960-as évektől pedig a Parker cég virágoztatta fel az immár tökéletesített terméket.

Bíró Lászlót azonban szerencsére nem felejtették el: angolul a golyóstollat „Biro-pen”-nek, franciául „biron”-nak is nevezik, Argentínában pedig tiszteletből az ő születésnapjára tették a feltalálók napját. Érthető, hiszen hála neki ma már 8 kilométernyi szöveget írhatunk le egyhuzamban, ha bírjuk szusszal.

Forrás: Feltalálóink, Múlt-kor, Wikipédia


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ezek voltak Adolf Hitler utolsó szavai - magánpilótája a naplójában fedte fel a titkot
Hans Baur beszélt a náci vezérrel percekkel annak öngyilkossága előtt.
Daily Mail - szmo.hu
2019. április 03.Hans Baur altábornagy (alsó kép) évtizedeken át komolyan kötődött Adolf Hitlerhez. Ő volt a magánpilótája, de a vezérkar több más, magas rangú tisztjét is rendszeresen szállította. A Sasfészekben - Hitler magánrezidenciáján - többször is együtt ebédelt és vacsorázott vele, saját bevallása szerint is baráti kapcsolatban voltak.

Baur ott volt a náci vezér utolsó napján is, 1945. április 30-án, abban a berlini, föld alatti bunkerben, ahol Hitler a vezérkar néhány tisztjével együtt meghúzta magát. A pilóta naplója, amely élettörténetét és Hitler utolsó heteit örökíti meg, egyszer, 1956-ban már megjelent, de most újra kiadták, Hitler pilótája voltam címmel.

Öngyilkosságának napján a náci vezér őszintén elbeszélgetett Baurral. Tudta, hogy nincs tovább, úgy érezte, tábornokai elárulták őt, az oroszok pedig mindenképp megkeresik, és elgázosítják a bunkerben. Tisztában volt vele, hogy Berlin elestével az ő utolsó órája is ütött.

Baur ugyan felajánlotta neki, hogy egy magángépen szökjön el Japánba vagy Argentínába, de Hitler azt mondta, szembe kell néznie a következményekkel, nem menekül. Utolsó szavai pilótájához és barátjához állítólag ezek voltak: "Ma befejezem. Tudom, hogy holnap már milliók fogják átkozni a nevemet."

Röviddel ezután feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkos lett. Baur a háború után tíz évig volt egy szovjet börtönben, állítása szerint sokszor megkínozták, hogy kiszedjék belőle Hitler titkait. Egyébként végig azt állította, semmit nem tudott a nácik bűneiről, mert "ő csak egy pilóta volt, nem politikus." Baur 1993-ban halt meg, 96 éves korában.

DLH pilot Hans Baur standing in front of Rohrbach Roland 1935s Photo: Luft Hansa - - #rohrbachroland #hansbaur #lufthansa #lufthansapilot #lufthansavintage #rohrbachroVIIIroland

259 Likes, 3 Comments - Lufthansa Vintage (@lufthansavintage) on Instagram: "DLH pilot Hans Baur standing in front of Rohrbach Roland 1935s Photo: Luft Hansa - -..."


KÖVESS MINKET:hirdetés
Mátyás király tizenéves lányokkal jegyezte el magát
Első felesége csupán 14 éves volt, amikor belehalt a szülésbe.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. április 03.Az elrendezett házasságok teljesen természetesek voltak az elmúlt századokban. Illetve azt is jól tudjuk, hogy jóval fiatalabb korban keltek egybe a párok. Ritkán gondolunk bele azonban úgy igazán, hogy a fiatal tulajdonképpen gyereket jelentett. Mátyás király első menyasszonya csupán 10 éves volt, amikor elígérték.

Mátyás király fiatalkori eszményesített dombormű-képmása a milánói Castello Sforzesco múzeumában

Az elrendezett házasság nem valamiféle kegyetlen önkény volt a szülők részéről. Praktikus okai voltak: a tehetősebb réteg a házasságot eszköznek tekintette, ami által szövetségesekre tehettek szert, és gondoskodhattak családjuk hatalmának és vagyonának fenntartásáról, növeléséről.

Az átlagéletkor akkoriban jóval alacsonyabb volt mint manapság. Egy 30 éves nő már öregasszonynak számított. Így tulajdonképpen nem is meglepő, hogy jóval fiatalabban házasodtak. Ha pedig belegondolunk, hogy mi tizenéves fejjel mennyire voltunk érettek, és milyen döntéseket hoztunk, nem is meglepő hogy az akkori tinik helyett is a bölcs öreg harmincas szüleik döntöttek. Nem volt ez másképp Hunyadi Mátyás esetében sem.

Mátyást 12 éves sem volt, amikor 1445-ben eltervezték házasságát a szintén gyermek Cillei Erzsébettel.

A rekorder

A fiatalkori eljegyzések tekintetében II. Lajos királyunk a magyar csúcstartó, ő ugyanis még meg sem született, amikor eljegyezték Habsburg Máriával.

Természetesen szó sem volt szerelemről. A Cillei-család hatalmas vagyonának Erzsébet volt az egyetlen örököse. Hunyadi János és Brankovics György szerb fejedelem közti békeszerződés értelmében Brankovics hozzájárult, hogy a kis Mátyás eljegyezze unokáját.

A kor szokásaihoz híven a 10 éves kislány a Hunyadi-családhoz költözött. Az eljegyzésre 3 évvel később került sor. Az esküvő azonban elmaradt. Alig három hónapos jegyesség után a 13 éves Erzsébet 1455 év végén elhunyt.

Mátyás második menyasszonya sem volt sokkal idősebb. Podjebrád Katalin 11 éves volt, amikor 1461 májusában Magyarországra hozták. Az eljegyzésről Vitéz János váradi püspök és Podjebrád György cseh király egyeztek meg. Mátyásnak ebben az esetben sem volt sok beleszólása, ugyanis a szerződéskötés pillanatában fogoly volt Podjebrád György udvarában.

Věnceslav Černý: Podjebrád Katalin elutazása hazájából Magyarországra

Miután a Hunyadi-család kifizette a tetemes váltságdíjat, Mátyás hű maradt az egyezséghez, és a családja javaslata ellenére is feleségül vette az akkor 13 éves kislányt, aki hamarosan teherbe is esett.

Itt akkor álljunk is meg egy pillanatra, és mindenki gondolkozzon el azon, hogy milyen szerelmi élete volt 13 évesen. Nekem nagyjából semmilyen, és jobban lekötötte az érdeklődésemet a barbizás, mint a házasság.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-14 éves korukban elkezdtek szexuális életet élni a honfoglaló magyarok
Őseink számára a szerelmeskedés egyáltalán nem számított tabunak: a világ legtermészetesebb dolgának tartották, a gyerekek gyakorlatilag belenőttek.
Jánosi Vali írása az Emelt töri érettségi blogon, Címkép: László Gyula rajza - szmo.hu
2019. március 27.A történelemkönyvek mindig csak a nagy csatákról, háborúkról és a híres emberek tetteiről szólnak. Pedig az elmúlt korok hétköznapi élete legalább ilyen érdekes. Ez a blog arról szól, ami a történelemkönyvekből kimaradt.

A meztelen test látványa természetes

Köztudott, hogy a honfoglaló magyarok jurtákban vagy félig földbe ásott házakban éltek. A fekvőhelyük 2-2,5 méter hosszú és ugyanilyen széles ágy volt, ezen aludt a férj, a feleség valamint a kicsi gyerekek 6-8 éves korukig. Éjjelre az ágyat függönnyel választották el a jurta többi részétől, ahol a család többi tagja és a szolgák aludtak. Így tehát

a legintimebb kapcsolat is hallótávolságon belül zajlott. A gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve megszokták, hogy a szüleik és más felnőttek a fülük hallatára szeretkeznek, olykor látták is őket.

Így aztán a világ legtermészetesebb dolgának tartották, és semmi szükség nem volt arra, hogy serdülő korukban bárki is felvilágosítsa őket.

Hasonlóképpen természetes volt a meztelen emberi test látványa is. A honfoglalók rendszeresen tisztálkodtak,

gyakran használták a feltehetően magyar találmánynak számító bőrből készült, összecsukható, könnyen szállítható fürdőkádjukat.

Valószínű tehát, hogy a fürdő révén a gyerekek megszokták a meztelenséget, és már kisgyermekként is ismerős volt számukra a másik nem testének látványa.

Ha kíváncsi vagy, milyen volt a szex ezer éve, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megoldódott a rejtély, hogyan maradtak meg tökéletesen az agyaghadsereg fegyverei
A föld összetétele lehetett az oka, hogy a fegyverek páratlan minőségben maradtak meg.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 05.Kínai és brit kutatók több mint tíz éven át tartó kutatással kiderítették, hogy a körülötte lévő föld összetétele és nem a fegyvereken talált krómbevonat az oka annak, hogy a több mint 2200 éves kínai agyaghadsereg katonáinak fegyverei páratlan minőségben maradtak fenn.

A legkorábbi rozsdamentesítő technológiának tartott krómbevonat a terrakotta hadsereg bronzfegyverein inkább dekorációs lakkozási célokat szolgált, nem pedig állagmegóvást - állapították meg a University College of London és a kínai Agyaghadsereg Múzeum kutatói a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

"Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem. Jelentős mennyiségű krómot találtunk a lakkban, de a színezőanyagokban és a földben alig bukkantunk króm nyomára - amit találtunk az inkább szennyeződésből ered. A fegyverek bronzból készült részein találtuk a legnagyobb mennyiségű krómot"

- idézte Marcos Martinón-Torres professzort, a tanulmány vezető szerzőjét a londoni egyetem közleménye.

Az agyaghadsereget az első kínai császár, Csin Si Huang-ti, a Csin-dinaszita (Kr.e. 259-210) alapítójával együtt temették el Kr.e. 209-210-ben, három nagy egységre tagolt árok- és gödörrendszerben helyezték el őket. A földalatti mauzóleum 1974-es felfedezése óta több mint 7000 életnagyságú, bronzfegyverzettel - köztük 40 ezer nyílheggyel - ellátott katona, ló és egyéb hadi felszerelés nyomára bukkantak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x