Igazi ritkaság: sziluett-játék
November 22-én különleges előadás helyszíne lesz a Nemzeti Táncszínház: a Negatív Varieté Sziluett Színház Moholy-Nagy László 1922-es filmterve alapján készült darabját láthatjátok.
Szeretlek Magyarország
2011. november 14.

November 22-én különleges előadás helyszíne lesz a Nemzeti Táncszínház: a Negatív Varieté Sziluett Színház Moholy-Nagy László 1922-es filmterve alapján készült darabját láthatjátok. A produkció csak egy alkalommal lesz látható, idén máshol már nem szerepel majd az előadással a társulat.

Fotók: Bujnovszky Tamás, Ludányi Foto

Ez a mű a világon az első olyan színpadi produkció, amely Moholy-Nagy László nevéhez kötődik. A Bauhaus látványvilágra komponált tánc és fénykísérlet kapta a főszerepet a Negatív Varietében, amely Moholy-Nagy László 1922-es, A nagyváros dinamikája című forgatókönyve alapján készült. A tervből a művész soha nem forgatott filmet.

A filmvázlatot 1925-ben Kassák Lajos a Ma című folyóiratában publikálta, tipofotó formájában, majd az anyag a feledés homályába merült, egészen 2006-ig. Ekkor Andreas Haus, berlini művészettörténész készített belőle filmet. A témát felvillanó, látszólag összefüggéstelen, raszteros városképek adják, olyanok, mint az emlékezet.

A sziluett-játék természete összefügg a fotogrammal – Moholy-Nagy által szeretettel használt kísérleti fotókészítéssel, a gép nélkül készült fényképpel –, hiszen a módszerük hasonló. Az elemi, csupán a fény és egy ezt láttató, érzékeny anyag felhasználásával megvalósuló eljárás párhuzamba állítható azzal az együttállással, amit egy reflektor, a táncos teste, és az általa kitakart fény jelent.

– Az előadással Moholy-Nagy László munkásságának szeretettünk volna emléket állítani. A produkció egy különös, élő fotósorozat hatását kelti. A színpadon megjelenő személyek sziluettjei alakzatokba fejlődve kapnak értelmet. Tárgyakat, szimbólumokat, asszociatív képeket formálnak testükkel, melyet – alakzattól és annak méretétől függően – három-nyolc táncos külön-külön vagy egymásba kapaszkodva hoz létre – mondta az előadás rendezője, Szépvölgyi Viktória.

Előre megrajzolt konkrét, és absztrakt formák váltakoznak, maga a filmforgatókönyv, Moholy munkássága és a nagyváros működése adták az ihletet a darabhoz. A mozgás- és a zenei anyag a Bauhaus kimértsége, geometrikus minimalizmusa jegyében született.

A Negatív Varieté koreográfiáját Demcsák Ottó, a Győri Balett egyik alapító tagja és Réti Anna jegyzi, míg a produkció zenéje, Zságer Balázs, a Zagar frontemberének nevéhez fűződik. A népszerű együttes vezetője külön, erre az előadásra készített elektro-szimfonikus hanganyagot. A látványvilág kialakításában Zádor Tamás, a Kiégő Izzók frontembere és Garai Richárd, a Manufaktor apró bábjainak készítője működött közre.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!