hirdetés
Idegen eredetű szerves anyagot találtak a Földön
A szakembereknek már arra is vannak tippjei, hogyan kerülhetett ide.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 27.


hirdetés

A dél-afrikai Makhonjwa-hegységben rengeteg ősi kőzet található, ám egy friss tanulmány szerint nem minden ott található kőzet földi eredetű – írja a ScienceAlert. A szakértők a térségben folytatott vizsgálat során 3,3 milliárd éves földön kívüli szerves anyag nyomaira bukkantak a helyi vulkanikus üledékben.

"Ez az első alkalom, amikor földi kőzetekben tényleges bizonyítékot találtunk a földön kívüli szén jelenlétére" – mondta Frances Westall, a Francia Tudományos Kutatási Központ munkatársa és a csapat tagja.

A szakembereknek már arra is vannak tippjei, mi lehet a szokatlan jelenség oka. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy az élet azon molekuláknak köszönhetően jött létre, amelyek az ősi Földet elérő meteoritokkal és aszteroidákkal érkeztek. Az új felfedezés alátámaszthatja ezt az elképzelést.

Westall kollégáival a Makhonjwa-hegység egy 2 milliméter vastag vulkáni rétegét vizsgálva két földön kívüli eredetű szerves anyag jelét azonosította. Az egyik anyag egy ősi meteoritból, egy szenes kondritból származhat, a másik pedig nikkelből, krómból és vasból épülhetett fel. A meteoritok maradványai megőrizték a több milliárd éves szenet.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy miként érkezett az anyag a Földre, ami akár lerakódás útján, akár becsapódással is idekerülhetett.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Orosz vadászgépeket fogtak el magyar Gripenek, három riasztást is kaptak
A Litvániában zajlott akcióról készült videóban Ugrik Csaba dandártábornok elmondja a részleteket is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 27.Májusban harmadik alkalommal szálltak fel a magyar Gripenek, riasztás miatt. A NATO most közzétett videójában Ugrik Csaba dandártábornok, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka nyilatkozik. Jelenleg Litvániában vezeti a magyar Gripenek küldetését, és azt mondja, hogy háromszor kaptak riasztást élesben, orosz repülőgépek miatt.

Korábban május 13. és 14-én voltak akcióban, így már

"három igazi alfa elfogásunk volt, orosz repülőgépekkel szemben. Volt egy szállítógép, volt egy felderítőgép és voltak vadászgépek is"

– mondta.

Az "elfogás" menetét is ismertette: Először biztonságos távolságban megközelítik az elfogott gépet, jelzik neki, hogy "megvan, elkapták". Majd azonosítják és fotókat is készítenek. Az adatokat továbbítják a főparancsnokságnak, és ők adnak további utasítást arra, hogy kövessék-e a gépet tovább, vagy minden rendben, és hazatérhetnek.

A harmadik elfogás dátuma még nem ismert, ezért az Index a Honvédelmi Minisztériumtól kért tájékoztatást. Még nem jött válasz a levelükre.

VIDEÓ: A Gripenek bevetéséről


KÖVESS MINKET:hirdetés
80-90 km/órás szél, jégeső, felhőszakadás jöhet estig
Már nyolc megyét érint a riasztás.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 27.Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette veszélyjelzését, ami szerint késő délutánig az eső, zápor mellett az Észak-Dunántúlon helyenként zivatar várható, erős széllel.

Késő délutántól előbb a délkeleti területeken, keddre virradóan pedig már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzív zivatarok, felhőszakadás, viharos szél.

A felhőszakadás miatt öt keleti megyére (Békés, Borsod-Abaúj-Zempén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Mint korábban megírtuk, a heves zivatarok miatt az egész országra érvényes a veszélyjelzés, de

már nyolc megyére érvényes a másodfokú, narancssárga figyelmeztetés.

Kedd reggeltől összességében már sokfelé lehet a zápor mellett zivatar, amit viharos szél (60-80, keleten 80-90 km/órás), a keleti megyékben felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék) és jégeső (keleten akár 2 centis ) kísérhet.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Autó méretű aszteroida csapódott be Ausztráliánál
Az égitest valamivel lassabban mozgott, mint az aszteroidák többsége.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 27.A NASA szakértői bejelentették, hogy kedden egy nagyobb objektum hullott le a Nagy-Ausztráliai-öbölben – számol be a Business Insider.

Persze nem csak a NASA látta az esetet, hanem a helyiek is. Victoria és Dél-Ausztrália lakói kedden helyi idő szerint este 10:30-kor látványos fényjelenségre lettek figyelmesek.

Az égitest maradványai a Nagy-Ausztráliai-öbölben landoltak.

Steve Chesley, a NASA munkatársa szerint az objektum nagyjából akkora volt, mint egy autó. A kutató hozzátette, az égitest valamivel lassabban mozgott, mint az aszteroidák többsége. A Kaliforniai Földtani Központok Tanulmányainak Központja megerősítette, hogy az élénk fényjelenség becsült ütközési ereje 1,6 kilotonna volt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Tovább nőtt a Néppárt előnye az EP-ben
A jelenlegi állás szerint 35 fős többsége van az Európai Néppártnak a második S&D baloldali pártcsaláddal szemben a formálódó Európai Parlamentben.
Kép: EPP - szmo.hu
2019. május 27.A hétfő délelőtt frissített - de még mindig nem végleges - adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után - írja az MTI.

A jelenlegi adatok szerint 35 fős többsége van az Európai Néppártnak a második S&D baloldali pártcsaláddal szemben a formálódó Európai Parlamentben. Az EP által közölt, 7 ország végeredményén, 19 ország előzetes eredményén és két ország exit polljain alapuló becslés alapján így áll össze a 751 fős testület.

Az EP közel végleges eredményeken alapuló mandátumbecslése szerint a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 182 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 147, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 109 mandátumot szereztek.

A zöldek frakciója 69 tagú lehet, és így megelőzi a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 59 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x