hirdetés
Vigszinhaz_by_night-1000x750.jpg

HVG: Ismét Eszenyi Enikőt javasolják a Vígszínház élére

A hétfőn kirobbant botrány ellenére újra ő kapta a legtöbb szavazatot a három pályázó közül.
Fotó: Wikimedia Commons/Attila Terbócs - szmo.hu
2020. március 10.


hirdetés

Továbbra is Eszenyi Enikőt javasolja a szakmai bizottság a Vígszínház igazgatójának - nyilatkozta a HVG-nek egy meg nem nevezett forrás.

Kedden tartotta meg a szavazást a Vígszínház igazgatói posztjáról az erre a célra alakult bizottság. A posztra hárman pályáztak: a jelenleg is hivatalban levő Eszenyi Enikő, Rudolf Péter színész-rendező, valamint Csányi János, a Bárka Színház alapítója.

A szavazatok az alábbi módon oszlottak meg:

Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot.

Ennek megfelelően a bizottság ismét Eszenyi Enikőt javasolja a posztra, a végső döntést azonban nem ők, hanem a fővárosi közgyűlés fogja meghozni.

hirdetés

A bizottságba Kásler Miklós ajánlására az Előadó-művészeti Főosztály vezetője ült, egy tagot a szakszervezet küldött.

A Színházművészeti Bizottság Oberfrank Pált, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház igazgatóját, Kiss B. Attilát, a Budapesti Operettszínház főigazgatóját és Kósa Péter Zsigmondot, a Pesti Magyar Színház gazdasági igazgatóját delegálta. A főváros két tagot küldött: Hassay Zsófiát és Tóth Józsefet, míg a Vígszínház részéről Hegyi Barbara szavazhatott a pályázatokról.

Eszenyi Enikő pozíciója tegnap még nem tűnt teljesen megingathatatlannak, mivel a Vígszínház elszerződött társulati tagok közös nyilatkozatot adtak ki, miszerint "az Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja" miatt hagyta ott egy sor színész a Vígszínházat.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ongyilkos-lett-cserdi-polgarmestere-bogdan-laszlo.jpg

Meghalt Cserdi polgármestere, Bogdán László

A hírek szerint öngyilkos lett. 47 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Elhunyt Bogdán László, a Baranya megyei falu, Cserdi polgármestere – írja a RomNet.

Különböző értesülések szerint önkezével vetett véget életének - ezt hivatalosan még nem erősítették meg -, a RomNet szerint reggel találták meg a holttestét a falu feldolgozóüzemében.

Bogdán László 14 éve vezette a települést. Polgármestersége alatt az addigi rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés.

A tragédiáról először a HírKlikk számolt be, de a RomNet azt írja, hogy három különböző forrás is megerősítette.

A halálhírt az Indexnek Papp Gizella, a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal bodai kirendeltség vezetője, valamint Kolompár Orbán, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke is megerősítette, aki ma találkozott volna Bogdán Lászlóval, és a férfi családjától értesült a hírről.

hirdetés

A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Bogdán László szegényes környezetben nőtt fel az egykor svábok, ma 70 százalékban cigányok lakta Cserdiben. Anyja takarítónő, apja bányász volt. Ő az általános iskola után rövid ideig építőipari szakmunkásképzőbe járt.

A megszűnőben lévő Mecseki Szénbányánál már nem kapott munkát, ezért építkezéseken dolgozott, karbantartó volt, monitorokat pakolt az Elcoteq pécsi egységénél.

19 évig dolgozott az Elcoteq-nél, a középvezetői szintig jutott. Miután lopással gyanúsították meg, távozott a cégtől.

Cserdiben először önkormányzati képviselő lett. 2006-ban pedig nagy támogatással megválasztották polgármesternek. 2010-es újraválasztása óta főállásban vezette a települést.

A településen irányításával helyi gazdaság alakult.

Legutóbb februárban készítettünk vele interjút:

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd fel a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pedagogusok-demokratikus-szakszervezete-lemondott-szucs-tamas.jpg

Nyílt levélben mondott le a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás

„A rengeteg harc és összetett feladat kimerített, felőrölt.”
Fotó: Youtube képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Július 15-ei hatállyal lemondott tisztéről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke. Szűcs Tamás nyílt levélben tette közzé lemondásának okait.

Július 15-től az átmeneti időszakban a feladatait az országos választmány elnökének helyettese, Komjáthy Anna látja majd el.

"Azok, akik ismernek engem, és akikkel együtt dolgoztam az utóbbi időben, tudják, hogy ezt a kérdést régóta fontolgattam, nem hirtelen elhatározásból született"

- írja Szűcs Tamás.

"Az elmúlt két évben rengeteg figyelemre méltó eredményt értünk el. A PDSZ tagsága megerősödött, markánsabban és határozottabban vagyunk jelen a közéletben, mint eddig. Hangunk egyre több helyre elhallatszik, rengeteg ügyben sikerült sikeresen, eredményesen eljárnunk."

hirdetés

Azt is írta, hogy a szervezetünk stabil növekedése és aktivitása komoly csapatmunka eredménye, az Országos Választmány tagjainak, különösen Nagy Erzsébetnek, Komjáthy Annának, Fehér Tibornak, Nagyházi Zoltánnak és másoknak áldozatos munkája elengedhetetlen volt a sikerekhez. Beszámolt róla, hogy ennél a munkánál a terhelés hatalmas, hihetetlen áldozatokat kíván fizikailag és szellemileg a napi kihívásoknak való megfelelés.

"Számomra továbbra is csalódás, hogy az oktatási dolgozók közössége, ugyan talán már érti, hogy nincs keresnivalónk a nap alatt, ha nem fogunk össze, de még mindig nem teszi meg saját magáért a legalapvetőbb lépést, a csatlakozást. Árulkodó adat, hogy az elmúlt fél évben legalább háromszor annyi emberen segített jogi szolgálatunk, mint amennyien beléptek a szervezetünkbe.

Márpedig ingyen ebéd nincs: a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek. Ha csak aratni jössz, de vetni nem, egy idő után nem lesz mit enned.

Az elmúlt időszakban rengeteget utaztam, munkámat Miskolcról igyekszem ellátni – ez a kétlakiság önmagában is nagy teher volt számomra az elmúlt két évben. Az a tény, hogy egyre több szorult helyzetben lévő oktatási dolgozó ügyében igyekszünk eljárni, de az eszközeink, lehetőségeink nem növekednek az igényeknek megfelelően, mivel a közös felelősségvállalásban van még hova fejlődnünk, engem is rettenetesen leterhelt – de nem csak engem, említett kollégáimat is.

Márpedig egy olyan helyzetben, ahol az egyébként is munkavállaló- és szakszervezet-ellenes hatalom szakmai vitákban is a félretájékoztatás, a porhintés eszközeihez nyúl, ahol a hatalom közpénzből épített mozgástere összehasonlíthatlanul nagyobb, mint az érdekképviseleteké, ahol a hatalom nem habozik a legdurvább és legetikátlanabb eszközökhöz sem nyúlni az egyes intézkedéseivel kritikus szakértői közösség ellen, ott a közös felelősségvállalás alapvető érdek. Ez az, amit máig nem sikerült tudatosítanunk.

A rengeteg harc és összetett feladat kimerített, felőrölt. Úgy éreztem, hogy a legjobb megoldás, ha most hátralépek."

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
neowise-ustokos-magyarorszagon-202007-6.jpg

Káprázatos felvételeken az üstökös útja az égbolton Magyarország felett

5 ezer évente halad el a Föld mellett. Most fotósorozat örökítette meg.
MTI, Fotó: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy csaknem 5 ezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető.

Az üstököst az északkeleti horizont felett, a kora hajnali órákban érdemes keresni. Olyan helyről figyelheted meg, ahol alacsony a fényszennyezettség vagy egyáltalán nem zavarja a közvilágítás a látványt: hegytetőről, dombtetőről, a települések szélén a mezőről stb.

Sóki Tamás az MTI-ben közzétett fotósorozaton mutatja meg, milyen látványt nyújt az üstökös az éjszakai égbolton.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
helyben-donthetnek-az-iskolak-a-bezarasrol-masodik-hullamban-koronavirus.jpg

Helyben dönthetnek majd az iskolák a nyitva tartásról, ha jön a második hullám

A minisztérium nem rendelne el mindenhol távoktatást, csak ott, ahol a járványügyi helyzet ezt megköveteli.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezeljük majd azokat

nyilatkozta a Népszavának az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután a lap arról kérdezte őket, mit terveznek, ha szeptemberre újból felerősödik a koronavírus-járvány.

A minisztérium tájékoztatása szerint nem rendelnének el minden iskolában tantermen kívüli távoktatást, csak ott, ahol ez járványügyi szempontból feltétlenül szükséges.

A szaktárca szerint ez azért is fontos, hogy minden érintett egyenlő eséllyel tudjon bekapcsolódni az oktatásba, illetve megoldott legyen a szülők tehermentesítése a gyermekfelügyelet biztosításával.

hirdetés

A Népszava kérdésére, hogy ha távoktatásra lesz szükség, mi lesz a szeptemberben munkába álló iskolaőrök feladata, azt írták: az iskolai gyermekfelügyelet miatt mindenképp szükség lesz rájuk a jelenlétüket igénylő iskolákban.

"A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint elfogadható, ha egy újabb veszélyhelyzet esetén nem áll át egyszerre minden iskola távoktatásra. Emlékeztetett, a tantermen kívüli munkarend március közepi elrendelése után nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű régiókban élő gyermeket nem tudtak elérni az iskolák digitális oktatással. Sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a „normál” tanítást. Azt viszont nem tudja elképzelni, a gumibottal, bilinccsel felszerelt iskolaőröknek milyen szerepük lehet a gyermekfelügyeletben" - írja a lap.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!