A hullámvasút kirázza a vesekövet - IgNobel-díjat kaptak érte az idén
A nem mindennapi felfedezést egy amerikai orvoscsoport tette. A dolog valóban működik, de nem minden hullámvasútnál.
BBC - szmo.hu
2018. szeptember 14.


Az úgynevezett IgNobel-díjat a Harvardon ítélik oda több tudományágban is olyan felfedezésekért, amelyek értelmetlenek, haszontalanok vagy viccesek. A díjakat valódi Nobel-díjasok adják át a Harvardon.

Az idei orvosi IgNobelt egy olyan orvoscsapat kapta, akik bebizonyították: a rendszeres hullámvasutazás komoly terápiás hatással lehet a vesekövesekre, ugyanis kirázza belőlük a kisebb veseköveket.

A dolog évekkel ezelőtt kezdődött, amikor egy David Wartinger nevű michigani orvos vesebeteg páciense elment a floridai Disney Worldbe, és felült a Big Thunder Mountain nevű hullámvasútra. Mire hazajött, az egyik veseköve megindult, és hamarosan ki is pottyant. Az orvos ezek után kutatni kezdett: műveséket modellezett, telerakta vesekővel, és elvitte "őket" hullámvasutazni. És csodák csodája: a kövek egy része valóban kipotyogott.

Hozzá kell tenni: csak olyan hullámvasútnál működik a dolog, amelyik nemcsak le-fel, hanem oldalirányban is sokat mozog.

Az IgNobel nyertesei elég vicces érdekes eredményeket mutatnak fel. Kategóriánként a következő kutatások nyerték el a díjat:

Irodalom: Az irodalom kategóriában egy olyan kutató csoport kapta a díjat, akik a különböző termékekhez járó használati utasításokhoz való hozzáállást vizsgálták. A kutatás neve az volt, hogy „az élet túl rövid ahhoz, hogy elolvassuk a használati utasításokat”. Az eredmény nem meglepő, a legtöbb embert feszélyezi, ha túl bonyolult terméket vásároltak.

Táplálkozás: Egy brit tudós megállapította, hogy nem éri meg emberi húst fogyasztani. Természetesen ez a kutatás inkább az első emberek étkezési szokásainak feltárására szolgált nem szempontként a következő diétához.

Gazdaságtudomány: Kiderült, hogy a szemét főnökünk iránt érzett dühünket hatékonyan le tudjuk vezetni egy vudu-babán. Hosszú távon azonban érdemes a probléma mögöttes tartalmával foglalkozni, hiszen ez a megoldás csak átmenetileg kezeli a negatív érzelmeinket.

Kémia: Az emberi nyál igazán hatékony fertőtlenítő- és tisztítószer ígérkezett a kutatások során. A törékeny felületeken, festett kerámiákon és aranylemezeken tökéletes választás.

Biológia: Az Ig Nobel győztes svéd biológus csapata kiderítette, hogy hogy egy borszakértő egyetlen szippantással meg tudja állapítani, hogy egy frissen kinyitott üveg borban van-e légy. Legalább így nincs esély rá, hogy véletlenül elfogyasztják!

Béke: Egy spanyol csapat megkísérelte csökkenteni az utakon lévő dühöt, azonban nem jártak sikerrel. Az eredmény szerint a sofőrök lenyugtatása majdnem akkora feladat lenne, mint rendezni a közel keleti konfliktusokat.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x