hirdetés

Hulladékvadász.hu: „Olyan oldalt akartam, amelyik trollkodás helyett a probléma megoldására törekszik”

Szegedi Éva, Fotó: Hulladekvadasz.hu - szmo.hu
2019. június 24.


hirdetés

Hogyan működik a csoport?

A bejelentéseket nem csak a honlapon osztják meg, hanem Facebookon is, települési csoportokon keresztül.

Felkeresték az összes magyarországi helyi Facebook-csoportot, így közvetlenül elérhetnek a több ezer csoporton keresztül akár több mint 2 millió embert is.

Ezután ha önkormányzati a terület, elrendeli a takarítását, ha pedig nem az önkormányzaté a terület, felszólítja a terület tulajdonosát, hogy szállítsa el a hulladékot. Előfordul, hogy ez hosszabb időbe telik, és többszöri felszólítás után viszik el a szemetet. Az önkormányzatok a saját területeikkel kapcsolatban rendszerint hamarabb reagálnak.

A legtöbb esetben a hulladék sajnos újra visszakerül egy-egy területre, tovább szemetelnek az emberek.

Ahhoz, hogy életképes lehessen a Hulladékvadász, bejegyezték a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítványt. A kuratórium tagjai közül azóta többen is ismertté váltak a Hulladékvadász miatt.

Mivel a szemét elszállítása, a szemétgyűjtése megszervezése pénzbe kerül az Alapítványnak, mindennemű támogatást köszönettel elfogadnak. A támogatásról erre a linkre kattintva kapsz információt.

- Az akcióitoknak mekkora a sikere? Mennyire népes a közösségetek?

- A tavaly őszi Dunamentő kalandunkra körülbelül 400 ember jött el. A hazai média is felkarolta, a nagyobb oldalak lehozták az erről szóló hírt. Az apropója az volt, hogy a World Clean Up Day keretében szokott lenni TeSzedd, de Magyarországon ezt tavaly nem rendezték meg. Ezért szeptemberre mi magunk hirdettünk szemétszedési akciót, arra ötvenen jöttek el, majd a Dunamentő kalandot ahol 3 konténernyi, közel 20 köbméternyi hulladékot szedtek össze az önkéntesek a Szabadság hídtól a Lánchídig 4 óra leforgása alatt. Mellesleg az itt tapasztalt hatalmas mennyiségű cigicsikkek miatt jött az ötlet a Cigicsikkmentes február kihívás megrendezéséhez.

- Jellemzően kik mennek el? Melyik korosztály?

- A Dunamentő kalandon az átlagéletkor 30 vagy az alatti volt. Sokan gyerekkel jöttek, volt, aki bébihordozóban hozta a gyerekét.

- Vállalatok is csatlakoztak a közösségetekhez?

Cégeknek a vállalati CSR tevékenységhez nyújtunk segítséget, faültetést vagy hagyományos szemétszedést is szervezünk, vagy cigicsikkszedést, esetleg mágneshorgászatot, tavaly pedig a plogging, a szemétszedős kocogás volt népszerű.

Hová kerül a szemét?

Erről külön készített egy videót Szebenyi Péter, amelyben 5 pontban összefoglalta mi kell egyáltalán ahhoz, hogy hivatalosan és profin megszervezhess akár te is egy szemétszedést.

Sokan azt hiszik ugyanis, hogy az összegyűjtött szemetet ott kell hagyni zsákokban a helyszínen. A szemetet elszállítják.

A hulladék elszállítása kétféleképp történhet. Az egyik, hogy a település önkormányzata vagy egy cég kifizeti, vagy a hulladékot gyűjtő csoport fizeti ki. Egyetlen hulladékgyűjtő konténer ára több tízezer forint, de a szemét mennyiségétől függően többre is szükség lehet, és máris ott tart az ember, hogy az összegyűjtött szemét elszállítása százezer forint plusz áfa.

VIDEÓ: Így gyűjts össze hatékonyan a szemetet:

- Lehet változtatni az alapvető, hulladékkal és környezettudatossággal kapcsolatos attitűdjeinken?

- A klímaváltozással kapcsolatos hozzáállásról azt tapasztaltam, hogy néhány éve volt egy pánikhullám a felmelegedésről, hogy „úristen, elolvadnak a jégsapkák, mi lesz velünk”. Néhány éve a hulladék lett felkapott téma, az óceáni szemétszigetek sorsa, és most a klímaváltozás.

Sajnos sokan csak addig jutnak el, hogy megosztják az erről szóló híreket, posztokat, felháborodnak, vitáznak róla, esetleg tüntetésre is elmennek, de azután ugyanúgy megveszik azokat a termékeket, amelyek tele vannak műanyaggal, és ugyanúgy a csapba öntik a használt sütőolajat, és nem gyűjtőhelyen adják le.

Kicsit jobban odafigyelnek az emberek a környezettudatos celebek miatt,

de a komfortérzet az mindennél előrébb van. Az az első.

Sokan szeretnek egy-egy témával kapcsolatban méltatlankodni, de odáig már nem jutnak el, hogy valami érdemi dolgot tegyenek, például eljöjjenek szemetet szedni. „Meleg van, hideg van, ez van, ez van, nem érek rá” – rendszeresen halljuk ezeket a kifogásokat.

Nálunk viszont szavak helyett tettek uralkodnak az alapítványnál. Én is így szeretnék élni, így szeretnénk működni.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Képernyőfotó-2019-11-14-8.47.38.png

Meztelenre vetkőztek a magyar hírességek, hogy a szőrmeipar ellen kampányoljanak

A kezdeményezéshez csatlakozott Steiner Kristóf, Földes Eszter, Vámosi Viktória, Jordán Adél és Döbrösi Laura is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

"Inkább vagyok meztelen, mint hogy szőrmét viseljek!"

- így szól a Magyar Szőrmeellenes Liga szlogenje és a figyelemfelhívó akcióhoz most 10 ismert hazai személyiség is az arcát - illetve testét - adta.

A koncepciót a PETA 'I’d rather go naked…' kampánya inspirálta, amibe például P!nk és Khloe Kardashian is bekapcsolódott.

A mostani megmozdulásban Földes Eszter, Vámosi Viktória, Jordán Adél, Döbrösi Laura, Steiner Kristóf, Karalyos Gábor és Vámosi Viktória is megszabadult a ruháitól a nemes cél érdekében.

hirdetés

De a résztvevők között van vegán bikinimodell, vegán testépítő, emberjogi- és öko-aktivista és jégkorongozó is.

"Országunkban tabu a meztelenség, és tabu beszélni arról, hogy a szőrme viselésének mi is a valódi ára, de a valódi áldozatokra sokszor hiába mutatunk rá. Szeretnénk, ha a meztelenséget körülvevő korlátok döntögetése rávilágítana, hogy a szőrmét mint terméket is titkok övezik és hogy ezekről nem beszélni pont olyan helytelen, mint a meztelen test látványát megbélyegezni"

- írja a 2017-ben alakult szervezet.

"Hiba lenne ugyanis eltekinteni attól, hogy a prémállatok tenyésztése milyen elviselhetetlen fájdalmat okoz azoknak az élőlényeknek; hogy a tenyésztés és az állatjóléti törvények nem összeegyeztethetők, különösen úgy, hogy a hatóságaink nem is mindig képesek felügyelni a tenyésztőket. Eközben a környező országok sorra tiltják be a farmokat, és a népszerűsége is csökkenni látszik: egyre több divattervező és divatcég dönt úgy, nem dolgozik többé szőrmével."

A fotókat és a hírességek hozzájuk fűzött gondolatait itt lehet megnézni.

Földes Eszter színésznő Instagram-oldalán is megosztotta a végeredményt.

"Színésznőként lehetőségem adódik sokak "bőrébe bújni". Ahhoz hogy jó színésznő lehessek, meg kellett tanulnom az örömüket vagy fájdalmukat átérezni, úgyhogy azonosítom azok forrását. Azok akik szőrmét viselnek, olyan állatok bőrébe bújnak, akiknek a fájdalmáról nem akarnak tudomást venni." @szormeellenesliga Folytatjuk az "Inkább vagyok meztelen..." kampányunkat, amelyben először 10 napon keresztül bemutatunk 10 fényképet. Közszereplők, sportolók, színészek, zenészek, modellek és aktivisták vállalták pro bono, hogy nem a megszokott módon állnak ki a nagyvilág elé. Országunkban tabu a meztelenség, és tabu beszélni arról, hogy a szőrme viselésének mi is a valódi ára, de a valódi áldozatokra sokszor hiába mutatunk rá. Szeretnénk, ha a meztelenséget körülvevő korlátok döntögetése rávilágítana, hogy a szőrmét mint terméket is titkok övezik és hogy ezekről nem beszélni pont olyan helytelen, mint a meztelen test látványát megbélyegezni. A kampányról további információkat a kommentben szereplő linken találtok. A fényképen szereplő Földes Eszter színésznő hihetetlen empátiával rendelkezik és tisztában van az állatvédelmi problémákkal, amelyek ma Magyarországon vannak. Bár mint a lakosság nagy részének, neki sem volt fogalma arról, hogy idehaza léteznek prémfarmok; amikor megtudta tőlünk, hogy több tízezer állat szenved ilyen farmokon, habozás nélkül igent mondott felkérésünkre. Meglepett minket alázata és odaadása ügyünkhöz, idejét és erőforrásait nem sajnálva dolgozott velünk, hogy a maximálisat hozza ki a fotózásból. Hálásak vagyunk, hogy megismerhettük őt és azt, hogy vállalta ezt a komoly kihívást annak ellenére, hogy anyaként és színésznőként is helyt kell állnia.

1,015 Likes, 39 Comments - Földes Eszter (@foldes_eszter) on Instagram: ""Színésznőként lehetőségem adódik sokak "bőrébe bújni". Ahhoz hogy jó színésznő lehessek, meg..."


KÖVESS MINKET:

hirdetés
talalt-penz-becsuletes-megtalalo-1000x666.jpg

Kétmillió forintot talált egy borítékban, bevitte a rendőrségre a becsületes nő

Szerencsés volt a pénz tulajdonosa: rövid időn belül visszakapta a teljes összeget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Kétmillió forintot talált egy nő az utcán, de becsületes volt, és nem tette el, hanem bevitte a rendőrségre.

A police.hu számolt be arról, hogy csütörtökön délelőtt egy 57 éves férfi hatmillió forintot vett fel egy komáromi bankból, az összeget pedig három borítékban, egyenlő arányban elosztotta. Ezeket egy irattartóba tette, majd kocsival elvitte Tatabányára.

Miután kiszállt az autóból, egy bankba ment, ám már a bejáratnál vette észre, hogy az egyik boríték - benne kétmillió forinttal - nyomtalanul eltűnt.

A férfi azonnal feljelentést tett a Tatabányai Rendőrkapitányságon.

hirdetés

Szerencséjére az eltűnt borítékot egy 52 éves tatabányai nő megtalálta a komáromi bank közelében, és bevitte a rendőrségre.

A nyomozók a pénzt lefoglalták, és értesítették a tulajdonost a szerencsés megtalálásról.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság megköszönte a becsületes megtalálónak, hogy a rendőrség segítségét kérte az általa megtalált pénzösszeg tulajdonosának felkutatásához.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

A tűzvészben megsérült koalákat ápol otthonában egy ausztrál házaspár

A nappalijukban látják el a súlyosan megégett állatokat, amik sajnos rá is szorulnak a segítségükre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

Már közel egy hete erdő- és bozóttüzek pusztítanak Ausztráliában, és hiába küzdenek a tűzoltók a lángok megfékezésében, egyelőre vesztésre állnak, mivel a tűz folyamatosan terjed az ország keleti részén. Eddig már több mint 80 helyszínen csaptak fel a lángok, és súlyos pusztításokat okoztak. Múlt péntek óta eddig négy ember halt meg, és több száz ház semmisült meg, ezért sokan otthon nélkül maradtak.

Sajnos azonban nemcsak az emberek, de az állatok életét is veszélyezteti a tűz. Már eddig is jelentős része pusztult el a térségben élő fajok populációjának. Kedden bejelentették, hogy becslések szerint

az ott élő 500-600 koalából 350 már elpusztult, ez a szám azonban már növekedhetett azóta. Azok az állatok, amelyeknek mégis sikerült megmenekülniük, égési sérüléseket szenvedtek.

hirdetés

A térségben lévő állatmentők igyekeznek minél több állatot befogni, de nincs egyszerű dolguk.

Egy Új-Dél-Walesben élő házaspár úgy döntött, ők is kiveszik a részüket a koalák megmentéséből, így az otthonukból ideiglenes ápoló-gondozó ellátóhelyet nyitottak.

A Koalas In Care (Gondozott Koalák) nevű segélyszolgálatuk központja a nappalijuk, ahol jelenleg 24 sérült koalát látnak el.

Koalas In Care Inc.

IMPORTANT - PLEASE DO NOT RING THE KIC PHONES UNLESS YOU HAVE A BUR... NT KOALA TO REPORT. NON URGENT calls are blocking our phone lines and interupting our sleep that we are getting little of. This a catastrophic event in a our area and we are under a lot pressure.

Paul és Christeen McLeod törölközőbe bújtatta a koalákat, amiknek előbb megtisztították a hamutól a bundájukat, levágták a lehámlott bőrt, azóta pedig krémekkel kenegetik a megégett részeiket, hogy gyorsabban gyógyuljanak. Antobiotikumokat és fájdalomcsillapítókat is kapnak, hogy ne szenvedjenek annyira, és eukaliptusz levelekkel etetik őket.

HV 2 - SOOTIE - 10/11/2019. Adult male... - Koalas In Care Inc.

HV 2 - SOOTIE - 10/11/2019. Adult male has been in a very hot area. 4 paws burnt, fur scorched, nose burnt, ears scorched. In shock and being treated for...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
hanna-szamara-segitseget-kerni.jpg

Felemészti a család tartalékait a súlyos beteg 2 éves Hanna kezelése

Derült égből villámcsapásként érte a szülőket, amikor kiderült, hogy kislányuk leukémiában szenved. Most segítséget kérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 16.


hirdetés

"Az életünk pár hét alatt gyökeresen megváltozott..." - áll a Facebookon közzétett bejegyzésben.

Idén augusztus végén derült ki, hogy

a 23 hónapos kislányuk akut lymphoid leukémiával küzd.

hirdetés

"A protokoll szerinti aktív szteroidos és kemoterápiás kezelést azonnal megkezdték ami körülbelül 8 hónapig tart majd amit másfél éves utókezelés követ.

A kedves párom 6 hónapos kismama volt már ekkor (a kistesó előreláthatólag december végén érkezik), így ő nem lehet az osztályon a kemoterápia miatt, én hordom a kezelésekre Hannát. Sajnos így teljesen keresőképtelen lettem, beláthatatlan ideig.

Folyamatos felügyeletet igényel a nap 24 órájában ugyanis bármilyen komplikáció (hőmelkedés, láz, hasmenés, hányás stb.) esetén azonnal a kórházba kell érnünk 1-1,5 órán belül.

A kezelés menete teljesen ingadozó, van mikor 4-5 vagy akár 6 napot is a klinikán vagyunk egy héten. A második születésnapját szeptember 24-én is a kórházban ünnepeltük egy elkülönített steril szobában, ekkor 30 napra ragadtunk be, elkapott egy hasmenéses calici vírust, majd szepszise lett, valamint 3 mellkasi műtéten esett át alig 1 hónap alatt.

A kis mozgékony energiabomba kislányunk most felállni sem tud egyedül, menni is csak nagy nehezen segítséggel, mert az izmai elsorvadtak.

A családunk helyzete sajnos kilátástalanná vált, kimerült minden anyagi tartalékunk, nem tudjuk a továbbiakban a kezelés anyagi vonzatait, valamint a mindennapi megélhetésünket önerőből fedezni.

Keresőképtelenségem miatt szeretnénk segítséget kérni mindazoktól, akik bármilyen formában tudnak nekünk segíteni.

Előre is köszönjük mindenkinek a támogatást és a bizalmat!

Kérdésekre szivesen válaszolunk!"

Bankszámlaszám:

Unicredit Bank - Lejer Ákos

10918001-00000038-48070004

IBAN: HU55 10918001-00000038-48070004

Bankkód: 109

SWIFT: BACXHUHB

PayPal: https://paypal.me/adomanyHannanak?locale.x=hu_HU

Közlemény: Adomány Hannának


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!