hirdetés
huaweip30.jpg

Teszteltük az új csúcsmobilt: a Huawei P30 Pro porig alázza fotózásban a konkurenciát

Ott voltunk a párizsi bemutatón, ahol egy másfél órás show keretein belül végignézhettük, miben pipálja le az új iPhone-t és a Samsung S10+-t is.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. március 31.


hirdetés

Bevallom, amióta létezik én bizony csak egy fáról szedtem az almát a telefonok terén, és igazából eszem ágában sem volt lecserélni a már korosodó iPhoneomat sem. Úgy voltam vele, hogy valami igazán nagyot kell villantania annak, aki ezt meg akarja változtatni bennem, mert fotósként, sosem tekintettem a telefonokra mint fényképezők, és alapvetően a maradék funkció mindig kielégítő volt számomra.

Most kedden azonban Párizsban a Huawei olyat villantott a konkurenciának, mint amikor Gáborka az oviba begurul egy Lamboval, és beközli, hogy többet nem alszik délután sem.

Valahogy ott volt a levegőben, hogy a Huawei nem viccel. Már a reptér fele is vagy 4 óriásplakátot láttam a titokzatos lepel alatti telefonról, amiről nem kisebbet állítottak, mint hogy újraírja a telefonos fotózás szabályait. Mindez Párizsban csak tovább erősödött, max az nem szerzett tudomást a P30 széria eljöveteléről, aki csukott szemmel ment le a boltba, ugyanis a város csurig volt tolva Huawei reklámokkal. A premier helyszínéül szolgáló irgalmatlan nagy épületben a világ minden pontjáról gyűlt össze 2500 újságíró, vlogger és influencer, hogy Richard Yu, a mobilüzletág vezetője leleplezze előttük a rommá hájpolt telefont végre. Ekkor kezdetét vette egy másfél órás előadás, amiben a Huawei szó szerint porig alázta az Apple-t és a Samsungot.

A készülék legfontosabb újításait úgy vezették fel, hogy először megmutatták, hogy a Samsung zászlóshajója mit tud, majd az aktuális iPhone következett, és végül a P30 pro letette a stukkert az asztalra.

Többnyire ráadásul ez úgy nézett ki, hogy a konkurencia képein semmit, vagy nagyon elcseszett képeket láttunk, míg a Huaweién makulátlanokat. Nyilván a szöveg az csak szöveg, de a bemutató után kézhez kaptuk a telefonokat és az új GT Watch-ot is, és kezdetét vette a tesztelés keresztül Párizson.

Ahogy kibontottam nem tudtam nem megjegyezni, hogy ez bizony dögös. Nagyon dögös. Minden színvariációjában kegyetlenül szexi. A kijelző gigantikus, és már csak egy igen picike beirdalást foglal el a szelfikamera.

Hátul már négy kamera kapott helyet: a 40 a 20 a 8 megapixeles dual Leica kamera, amik együtt hatalmas gyújtótávolságot fednek le, valamint egy, ami a modellezésnél játszik szerepet.

Talán a superzoom kamerája a legfontosabb újdonság, ami periszkópos elrendezésével 5x zoomig minőségromlás nélkül közelíthetünk a témára, de egészen elmehetünk az 50x-ig, amivel konkrétan a holdat is fotózhatjuk.

A kedvencem az, hogy az alaból 1x nagyításon álló csúszkát nem csak felfelé tolhatjuk, hanem lefelé is, ilyenkor az ultra-nagylátószögű objektívünk kapcsol be, és elénk tár egy parádésan nagy teret, aminek a vignettálása és torzítása majdhogynem megegyezik a DSLR-m 800 ezres nagylátójával (nyilván karcos túlzással) .

A 40 megapixeles fő kamera pedig a tekintélyes felbontásával a pro módban nyers képeket fotózva egy olcsóbb tükörreflexes gépet már meg tud izzasztani. A telefon még meg sem jelent, de valamilyen rejtélyes oknál fogva a Photoshop már fel is ismeri a digitális negatívját, azaz a nyers képformátumát a telónak.

A másik hatalmas erőssége a szériának, hogy jobban lát a sötétben mint mi. Ez nem csak a fényerős objektíveknek köszönhető, hanem hogy az RGGB színrendszert RYYB-re cserélték, ami nagyjából annyit jelent, hogy a zöldtől a vörösig haladó színskálát a sárgától vörösig-re cserélték, így 40%-al több fény fut be a szenzorba. Erre jön még az ISO 409,600, ami a profi kamerák ISO- szintjével egyezik meg, és bár tökig tolni nem érdemes, jól alkalmazva bámulatos képeket tudunk tető alá hozni a sötét utcán, vagy félhomályos szobákban. Már hazaérve egy étteremben, ahol olyan sötét uralkodott, hogy a bűnös ISO határ fölé kellett tolnom a dolgot egy Nikon D750-en fényerős obival, a P30 az Este funkciójával gond nélkül megcsinálta a képet annyira zavarba ejtően élesre, hogy egyszerűen bele sem merek gondolni hogyan. Nyilván óriásplakátra nem lenne elég, de egy internetes felületen meg sem mondanám, hogy nem hosszú záridővel készült egy tükrös géppel.

A fotó menüt böngészve nem találom a szavakat. Az alap csúszka módjai (a portré,az este, video, pro, fotó, rekeszérték) mellett egy „továbbiak” menüpontban még 14 módozatot találunk olyan gusztaságokkal, mint a fénnyel festés, a 960fps-es lassítás, a vízalatti mód, vagy az AR .

Ha érdekelnek a további részletek is, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
heller-agnes-wiki-1000x571.jpg

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

90 éves korában hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 19.Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A 444.hu úgy tudja, hogy

a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton. Halálhírét a német közszolgálati tévé régiós tudósítója is megerősítette.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére azt közölte: péntek délután bejelentés érkezett, hogy egy holttestet találták a Balatonban, "a Balatonalmádi előtti vízterületen".

Az esettel kapcsolatban a rendőrök az idegenkezűséget és a bűncselekmény gyanúját kizárták, az ügyben közigazgatási hatósági eljárás indult.

Heller Ágnes kilencven éves volt. Temetéséről a család később gondoskodik - közölte az MTA.

Zsidó származású polgári családban született. Nagynénje Meller Rózsi. A szigorodó zsidótörvények ellehetetlenítették a család életét, 15 éves korában kezdődtek a deportálások, számos családtagját, barátját elveszítette; az ösztönei és a véletlenek folytán menekült meg.

Felsőfokú tanulmányokat folytatott a budapesti egyetemen magyar–filozófia szakon 1947-től 1951-ig. 1951-ben nyert magyar–filozófia szakos középiskolai tanári oklevelet.

Kutatási területei az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdései voltak.

A Budapesti Iskola egyik jelentős személyisége. 1986-tól 25 éven át tanított New Yorkban a New School for Social Research egyetemen. Tanított még a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát, 1986-ban. Ez utóbbi állását még az 1990-es évek elején is fenntartotta, de közben, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre (1994–) és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre. 1995-ben habilitált. 1995-től 1999-ig, nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított.

Hazajövetelekor megválasztották az MTA levelező- (1990), majd rendes (1995) tagjának. 2010-től professor emeritaként ismét tanított az ELTE Esztétika Tanszékén.

Mind a tudományos, mind a politikai és kulturális életnek aktív szereplője volt haláláig - olvasható a Wikipédia-oldalán.


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyar.jpg

Kánikulai hétvége jön: riasztást adtak ki, szombaton zivatar, vasárnap a hőség miatt

Tovább melegszik az idő: akár 35 fok is lehet nagyon erős UV sugárzással.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 20.Tovább melegszik az idő, vasárnap már szinte az egész országban 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és csak kevés zápor, zivatar fordulhat elő - írta az Időkép.

A délnyugat felől érkező egyre melegebb levegő miatt ismét kánikulára számíthatunk.

Szombaton a napsütés lesz túlsúlyban, a megnövekvő gomolyfelhőkből északkeleten alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A déli-délnyugati szél zivataroktól függetlenül a nyugati és északi megyékben élénkülhet meg. Délután 29-34 fok valószínű.

Vasárnap a délelőtt lehet még naposabb, délután azonban az északi, északnyugati területeken egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is lehet viharos széllel, felhőszakadással, jégesővel. A délnyugati szelet több helyen kísérhetik élénk lökések, északnyugaton pedig az nyugati-északnyugati szél erősödhet meg. Délután 31-35 fokot mérhetünk.

A Met.hu veszélyjelzése szerint szombaton az észak-keleti megyékben zivatar miatt, míg vasárnap az ország legnagyobb részén a hőség miatt

sárga figyelmeztetést adtak ki.

A Balaton Siófoknál a csütörtök reggeli mérések szerint 21, míg a Tisza-tó és Velencei-tó 23 fokos volt, a meleg időben ezek hőmérséklete is emelkedni fog.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hold-Copy.jpg

A NASA videójából kiderül, hogy mit látott Neil Armstrong 50 éve a Holdra ereszkedés közben

Csak egyetlen kamera rögzítette a nagy pillanatot, de az egy másik ablakból készített felvételt. Most az összes létező adat alapján elkészült egy szimuláció arról, mit láthatott a misszió vezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 20.A NASA egy különleges felvételt készített a Holdra szállásról. Ebben azt mutatják meg, hogy mit láthatott az Apollo 11-ből Neil Armstrong ötven éve ereszkedés közben.

A szimulációhoz minden rendelkezésre álló adatot felhasználtak, hogy bemutassák azt, amit a világon egyedül csak egy ember láthatott.

A leszállóegység modulja ugyanis olyan kicsi volt, hogy csak a Buzz Aldrin ablaka melletti kamera rögzíthette a történelmi pillanatokat, több berendezést nem tudtak beszerelni erre a célra.

A felvételhez a meglévő filmkockákat, a nagy felbontású képeket, az egység adatait, magasságát, sebességét, tájolását is elemezték, és a rádióbeszélgetéseket is figyelembe vették.

Így készült el egy teljesen új videó, amelyet most az 50. évforduló kapcsán bemutattak az eredeti, 16 mm-es kamerával (6 kép / másodperces) rögzített felvétellel együtt.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
rendor.jpg

Hatalmas a létszámhiány a rendőrségnél, idén eddig tízszer annyi rendőr mondott fel, mint egy évben összesen szokott

Az érdekvédelmi szervezetek szerint azonnali intézkedésekre lenne szükség, többek között béremelésre, és lakhatási támogatásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 20.Azonnali béremelést és kiszámítható életpályamodellt szeretnének elérni a rendőrök munkavállalói szervezetei, hogy megakadályozható legyen a nagymértékű pályaelhagyás.

A Független Rendőr Szakszervezet adatai szerint idén eddig tízszer annyi rendőr mondott fel, mint egy évben összesen szokott. A Magyar Rendvédelmi Kar szerint nem csak a rendőrök, hanem a tűzoltók, pénzügyőrök és büntetés-végrehajtásban dolgozók is egyre többen mondhatnak fel a jövőben,

jelenleg 40 százalékuk fontolgatja, hogy otthagyja szakmáját. A probléma nem új és semmiképp sem ismeretlen. Mint azt mi is megírtuk, tavaly kétezren hagyták el a pályát, többen, mint korábban bármikor.

A Belügyminisztériumban (BM) most egy munkacsoport a rendvédelmi életpálya folytatásának kidolgozásán dolgozik - írta a Népszava.

Az előző - 2015-ben indult - program idén januárban lezárult, az összesen 50 százalékos, többlépcsős béremelés befejeződött. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szerint idén a rendőrök legalább 30 százaléka nem kapott egy fillérrel sem többet. Az elnök szerint is

soha nem volt ekkora a létszámhiány a rendőrségnél, a többség a nagyvárosokban lépett ki. A pályaelhagyás egyik legfőbb oka az alacsony jövedelem, különösen az alacsonyabb beosztásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x