hirdetés
Teszteltük az új csúcsmobilt: a Huawei P30 Pro porig alázza fotózásban a konkurenciát
Ott voltunk a párizsi bemutatón, ahol egy másfél órás show keretein belül végignézhettük, miben pipálja le az új iPhone-t és a Samsung S10+-t is.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. március 31.


hirdetés

Bevallom, amióta létezik én bizony csak egy fáról szedtem az almát a telefonok terén, és igazából eszem ágában sem volt lecserélni a már korosodó iPhoneomat sem. Úgy voltam vele, hogy valami igazán nagyot kell villantania annak, aki ezt meg akarja változtatni bennem, mert fotósként, sosem tekintettem a telefonokra mint fényképezők, és alapvetően a maradék funkció mindig kielégítő volt számomra.

Most kedden azonban Párizsban a Huawei olyat villantott a konkurenciának, mint amikor Gáborka az oviba begurul egy Lamboval, és beközli, hogy többet nem alszik délután sem.

Valahogy ott volt a levegőben, hogy a Huawei nem viccel. Már a reptér fele is vagy 4 óriásplakátot láttam a titokzatos lepel alatti telefonról, amiről nem kisebbet állítottak, mint hogy újraírja a telefonos fotózás szabályait. Mindez Párizsban csak tovább erősödött, max az nem szerzett tudomást a P30 széria eljöveteléről, aki csukott szemmel ment le a boltba, ugyanis a város csurig volt tolva Huawei reklámokkal. A premier helyszínéül szolgáló irgalmatlan nagy épületben a világ minden pontjáról gyűlt össze 2500 újságíró, vlogger és influencer, hogy Richard Yu, a mobilüzletág vezetője leleplezze előttük a rommá hájpolt telefont végre. Ekkor kezdetét vette egy másfél órás előadás, amiben a Huawei szó szerint porig alázta az Apple-t és a Samsungot.

A készülék legfontosabb újításait úgy vezették fel, hogy először megmutatták, hogy a Samsung zászlóshajója mit tud, majd az aktuális iPhone következett, és végül a P30 pro letette a stukkert az asztalra.

Többnyire ráadásul ez úgy nézett ki, hogy a konkurencia képein semmit, vagy nagyon elcseszett képeket láttunk, míg a Huaweién makulátlanokat. Nyilván a szöveg az csak szöveg, de a bemutató után kézhez kaptuk a telefonokat és az új GT Watch-ot is, és kezdetét vette a tesztelés keresztül Párizson.

Ahogy kibontottam nem tudtam nem megjegyezni, hogy ez bizony dögös. Nagyon dögös. Minden színvariációjában kegyetlenül szexi. A kijelző gigantikus, és már csak egy igen picike beirdalást foglal el a szelfikamera.

Hátul már négy kamera kapott helyet: a 40 a 20 a 8 megapixeles dual Leica kamera, amik együtt hatalmas gyújtótávolságot fednek le, valamint egy, ami a modellezésnél játszik szerepet.

Talán a superzoom kamerája a legfontosabb újdonság, ami periszkópos elrendezésével 5x zoomig minőségromlás nélkül közelíthetünk a témára, de egészen elmehetünk az 50x-ig, amivel konkrétan a holdat is fotózhatjuk.

A kedvencem az, hogy az alaból 1x nagyításon álló csúszkát nem csak felfelé tolhatjuk, hanem lefelé is, ilyenkor az ultra-nagylátószögű objektívünk kapcsol be, és elénk tár egy parádésan nagy teret, aminek a vignettálása és torzítása majdhogynem megegyezik a DSLR-m 800 ezres nagylátójával (nyilván karcos túlzással) .

A 40 megapixeles fő kamera pedig a tekintélyes felbontásával a pro módban nyers képeket fotózva egy olcsóbb tükörreflexes gépet már meg tud izzasztani. A telefon még meg sem jelent, de valamilyen rejtélyes oknál fogva a Photoshop már fel is ismeri a digitális negatívját, azaz a nyers képformátumát a telónak.

A másik hatalmas erőssége a szériának, hogy jobban lát a sötétben mint mi. Ez nem csak a fényerős objektíveknek köszönhető, hanem hogy az RGGB színrendszert RYYB-re cserélték, ami nagyjából annyit jelent, hogy a zöldtől a vörösig haladó színskálát a sárgától vörösig-re cserélték, így 40%-al több fény fut be a szenzorba. Erre jön még az ISO 409,600, ami a profi kamerák ISO- szintjével egyezik meg, és bár tökig tolni nem érdemes, jól alkalmazva bámulatos képeket tudunk tető alá hozni a sötét utcán, vagy félhomályos szobákban. Már hazaérve egy étteremben, ahol olyan sötét uralkodott, hogy a bűnös ISO határ fölé kellett tolnom a dolgot egy Nikon D750-en fényerős obival, a P30 az Este funkciójával gond nélkül megcsinálta a képet annyira zavarba ejtően élesre, hogy egyszerűen bele sem merek gondolni hogyan. Nyilván óriásplakátra nem lenne elég, de egy internetes felületen meg sem mondanám, hogy nem hosszú záridővel készült egy tükrös géppel.

A fotó menüt böngészve nem találom a szavakat. Az alap csúszka módjai (a portré,az este, video, pro, fotó, rekeszérték) mellett egy „továbbiak” menüpontban még 14 módozatot találunk olyan gusztaságokkal, mint a fénnyel festés, a 960fps-es lassítás, a vízalatti mód, vagy az AR .

Ha érdekelnek a további részletek is, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Büntetik a bikinit Európa egyik legszebb fürdőhelyén
Montenegró egyik legnépszerűbb turistaközpontja, Budva úgy döntött, hogy elég volt a fürdőruhás nőkből a városban. Sőt, a félmeztelen férfiakból is.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését.

Nincsenek vele egyedül, hiszen néhány éve már a horvátországi Dubrovnikban is pénzbírság vár arra, aki a városközpontban fürdőruhában mutatkozik.

Budva azonban egyelőre csak szavakban tilt: a montenegrói városban idén csak figyelmeztetik a szabályszegőket, jövőre azonban a büntetést is megkezdik, de nem csak a bikinis nők esetében: a félmeztelen férfiak 500 eurós (163 ezer forint), a fürdőruhában sétálgató nők pedig 600 eurós (196 ezer forint) büntetésre számíthatnak.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Orbán Viktor piszkos takarítóként szerepel a Der Spiegel címlapján
A lap szerint a magyar miniszterelnök iránti tisztelet már a múlté.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 25.Európa takarítói címen jelent meg a Der Spiegel legfrissebb számának címlapsztorija. Az alcím hozzá: A jobboldali populisták igazi arca, az illusztrációban pedig ott szerepel Orbán Viktor is, mint az egyik koszos takarító.

A magyar miniszterelnök mellett áll még Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője, Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért társelnöke, Heinz-Christian Strache Ausztria alkancellárja, az Osztrák Szabadságpárt elnöke.

A takarítók többek között Strache ibizai botrányára utalnak. A cikkben Magyarország kapcsán azt írják, hogy nem csak Oroszországgal, hanem a Trump-kormányzattal is szoros kapcsolatban állnak. A lap szerint a magyarok az EU érdekek helyett inkább már az amerikai érdekeket szolgálják. Így "Magyarország kapu lett mindazoknak, akik belülről szeretnék gyengíteni az EU-t" - írták.

Hiába kap dicséretet Orbán az amerikai elnöktől, a magyar miniszterelnök iránti tisztelet már a múlté. A belpolitikában és az igazságszolgáltatás szabadságában is elárulták a magyarok az európai értékeket.

Forrás: 24.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Árvíz jöhet, már több mint 540 kilométeren van készültség
Az utóbbi időkben lehullott csapadék miatt emelkedtek a folyók vízszintjei, a jövő heti esőzések miatt további árhullám várható.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Már több mint 540 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton.

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelentős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, viszont a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás.

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A budapesti tetőzés érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó tetőzésre kell számítani, amely várhatóan nem éri el az elsőfokú készültségi szintet, a rakpart alatt marad mintegy 60 centiméterrel. A tetőzés ott vasárnap várható.

Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése valószínűleg kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A Fidesz-KDNP magasan nyerhet az EP-választáson a közvéleménykutatók szerint
Az induló 9 párt és pártszövetség közül 4-6 juthat mandátumhoz a becslések alapján.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is - írta az MTI.

A Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián méréseit ismertető szerdai budapesti rendezvényen egyetértettek abban, hogy a legnagyobb, 50 százalék feletti támogatottságuk a kormánypártoknak van, a kérdés csak annak pontos mértéke.

Az elemzők 32 százalék feletti, de akár 40 százalékos részvétellel számolnak,

és úgy látják, a legizgalmasabb verseny a második helyért alakult ki a többek szerint gyengülő Jobbik, a stagnáló MSZP-Párbeszéd és a dinamikus kampányával erősödő DK között.

A másik nagy kérdés pedig az, hogy melyik kis párt lépi át az 5 százalékos küszöböt; az LMP, a Momentum, esetleg mindkettő.

A táblázat szerint

a Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos szavazók táborában 52-56 százalék között áll,

a Jobbiké 10-15 között, az MSZP-Párbeszéd 10-16 között, a DK-é 7-11, az LMP-é 4-6, a Momentumé 3-6, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté 0-3, míg a Mi Hazánk Mozgalomé 0-2 százalék között. Az "egyéb pártok" kategóriájában 0-3 százalék közötti támogatottságot mértek.

A Nézőpont Intézet adatai szerint 39 százalékos részvételi arány várható, és a Fidesz 55, a DK 11, az MSZP, Párbeszéd 10, a Jobbik 9, a Momentum 7, az LMP és a Mi Hazánk 3-3, a Kutyapárt 2 százalékra számíthat.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója 32-40 százalék közöttire becsülte a várható választási részvételt. Szerinte nem kérdés, hogy a Fidesz-KDNP "toronymagasan", 50 százalék felett fog nyerni és hogy legalább 1,3-1,4 millióan szavaznak majd a kormánypártokra. Véleménye szerint az EP-választás "hihetetlenül felülértékeli" majd a pártokat az önkormányzati választások előtt. Így például ha a DK második lesz, akkor Gyurcsány Ferenc az alkufolyamatokat majd úgy alakíthatja, hogy a DK az őszi választásokon minél több pozíciót szerezhessen, és így az eddigi egyezségek akár fel is borulhatnak. Azt mondta:

három párt számára van komoly tétje az EP-választásnak; az LMP és a Momentum számára a bejutás a megmaradásról is szólhat, míg a Jobbiknál a teljes szétesés lehet a veszély.

A Medián ügyvezető igazgatója 35-36 százalékra becsülte a várható részvételt és azt mondta, hogy a legfrissebb, a HVG-nek készült, csütörtökön megjelenő kutatásuk szerint a Jobbik lehet a második legerősebb párt. Közölte, "szakértői becslésük" szerint a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 3, az MSZP-Párbeszéd és a DK 2-2, míg a Momentum 1 mandátumot szerezhet. Szerinte a két esélyes kis párt közül inkább a Momentumnak van nagyobb esélye a mandátumszerzésre, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a Jobbiknak mégsem lesz meg a három mandátuma, csak kettő, akkor valószínűleg egy további mandátum a kormánypártokhoz kerül.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapító-ügyvezetője a tavalyi országgyűlési választás párttámogatási adatait vetette össze a most vasárnapi választáson várható, általuk mért adatokkal. Jelezte: előbbinél 70 százalék feletti volt a részvétel, míg most 45 százalék körülivel számoltak, ennek eredménye a természetes csökkenés a legtöbb pártnál. E szerint a kormánypártokra 27 százalékkal, a Jobbikra 59 százalékkal, az MSZP-Párbeszédre 41 százalékkal, az LMP-re 53 százalékkal, míg a Momentumra 20 százalékkal kevesebben szavaznának, és egyedül a DK-nak hozhat 27 százalékos szavazati "nyereséget" az EP-választás.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint éles küzdelem várható a második helyért a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK között. Küzdelem várható továbbá a bejutásra esélyes két kis párt, az LMP és a Momentum között, illetve a szavazóikért. Azt mondta:

a mozgósítás, a részvétel dönti majd el a választást, az, hogy melyik párt hogyan tudja a híveit mozgósítani.

Az EP-választás jelentőségéről készített felmérésük szerint

az embereket elsősorban az érdekli, hogy a jövőben mennyi uniós támogatást kap Magyarország, ezt a megkérdezettek 29 százaléka mondta, míg a bevándorlást 19 százalékuk említette.

A válaszadók 20 százaléka ugyanarra szavaz, akire szokott - tette hozzá.

Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója legfrissebb adataikat ismertetve elmondta, az LMP "illeg-billeg a küszöb környékén", a Jobbiknál "lefele menő" a tendencia, a Momentum "emelkedő pályán van", a Mi Hazánk pedig erősödik.

A kerekasztal-beszélgetésen az elemzők egyetértettek abban, hogy az eddigi kampány összességében nem volt igazán markáns, a pártok inkább az őszi önkormányzati választásra próbálták pozicionálni magukat.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Wikipédia


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x