hirdetés
mti-orban-lukasenka-scaled.jpg

Hosszú hallgatás után megszólalt a magyar kormány Fehéroroszország ügyében

Szijjártó Péter szerint olyan EU-s döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az EU kapcsolatépítését.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió (EU) jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint Szijjártó Péter szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló - írta a magyar diplomácia vezetője.

Több uniós tagország azt szeretné, ha szankciókat vezetnének be Belarusz ellen. Körülbelül úgy, ahogy annak idején Oroszország ellen.

Az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója is szorgalmazta a szankciókat, a lengyelek pedig különleges uniós csúcs összehívását kérték.

A lengyelek léptek fel egyébként a legkeményebben és a legaktívabban a fehérorosz ügyben:

hirdetés

A szankciók akadálya lehet viszont Magyarország, ugyanis egyhangúlag kell őket elfogadni a tanácsban, és a magyar álláspont korábban az volt, hogy megvétózna egy ilyen kezdeményezést.

Orbán Viktor június elején járt Minszkben, ahol találkozott Lukasenkával (képünkön). Orbán akkor azt mondta, hogy Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Orbán azt is mondta, hogy Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, és partnerség nem építhető szankciókkal. A két ország kapcsolatáról pedig azt mondta, hogy:

"a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk."


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gomory-zsolt.jpg

Koronavírus: rosszabbodott az Edda billentyűsének állapota

Akár három hétig is kórházban maradhat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Súlyosbodott az Edda együttes billentyűse, Gömöry Zsolt állapota, miután koronavírussal kórházba került - számol be a Blikk.

Ahogy korábban mi is megírtuk, többen is rosszul lettek a zenekar tagjai közül, Pataky Attilát is kórházban kezelték és Kicska László is gyengélkedett.

Rosszabbul járt azonban a billentyűs, Gömöry Zsolt, aki azóta is kórházban van, és nem javul az állapota.

„Nincsenek jó híreim. Sajnos a laboreredményeim rosszabbak lettek, mint ahogy azt gondoltuk. Nem tudom, meddig kell kórházban maradnom, de még három hét is lehet belőle. Türelmes vagyok és természetesen bizakodó. Szeretnék már jobban lenni, de még nem vagyok”

hirdetés

- mondta el a zenész.

„Egy hét után is ramatyul érzem magam. Az egyetlen, amiben kis előrelépés tapasztalható, hogy nappal már nincs olyan borzasztóan magas lázam. Már csak hajnalra szoktam belázasodni, de az kezelhető. A laboreredményeim viszont eléggé elmásztak negatív irányba. Sőt, amióta múlt hétfőn bejöttem, a duplájára nőtt a CRP-értékem, ami a gyulladásos állapot mértékét jelöli - tette hozzá. Ugyanakkor dicsérte az őt ellátó Korányi Kórház orvosait és nővéreit, és megköszönte a rajongók támogatásait is. Azt egyébként nem tudja, hol és mikor kaphatta el a betegséget.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szlavik2.jpg

Szlávik János: A járványkórházak a kapacitásaik végén járnak

Az infektológus az ATV-n beszélt arról is, hogy 90 százalékban idősek betegszenek meg, és hogy a fertőzöttek 1-2 százalékát mindenképp el fogjuk veszíteni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Szlávik János volt a Heti Napló vendége vasárnap este.

Az infektológus főorvos elmondta, hogy a kórházak a kapacitásaik végén járnak

- írja az atv.hu.

Szlávik beszámolt róla, hogy az ő kórházukban 103 beteg van és 11-en vannak lélegeztetőgépen - ez sokkal több, mint tavasszal. Az infektológus megerősítette, hogy meghatározták korábban azokat a számokat, amik a kapacitás végét jelentik, ehhez pedig nagyon közel vannak. Ha telítődnek, akkor fognak új kórházakat megnyitni erre a célra. Ugyanakkor megnyugtatta a nézőket, hogy több Pest megyei és országos kórház is ki van jelölve, egészen biztos, hogy nagyon sok kórházban fognak koronavírusos beteget kezelni.

Az immunológus azt is megjegyezte, hogy nagyon kevés a fiatal beteg, közel 90 százalékot tesznek ki a krónikus, idős fertőzöttek.

hirdetés

Orbán Viktor kijelentésére, miszerint minden embert meg fognak gyógyítani, Szlávik elmondta, hogy nyilvánvalóan nem tudnak mindenkit meggyógyítani, „1-2 százalékot elveszítünk a vírus miatt”.

A szakember arról is beszélt, hogy a tesztelés mennyisége nyilvánvalóan segít a járvány kezelésben, a kontaktkutatásban. A hatósági ár miatt azonban tart attól, hogy kevesebb tesztet fognak végezni, mivel nem lesz annyi labor. Törekedni kell arra, hogy 9-10 ezer napi tesztelés megmaradjon, ő egyértelműen a tesztelés mellett van.

Arra is kitért, hogy van olyan kutatócsoport, amelynek vizsgálatai szerint a vírus mutálódott, de az a vírus, ami most Magyarországon van, ugyanannyira veszélyes, mint ami tavasszal volt. Hozzátette: az emberiség kifejleszt egyfajta immunitást a vírussal szemben, ha mutálódik is.

Szlávik szerint el kell magyarázni majd az embereknek, hogy az oltás biztonságos.

Végül leszögezte, hogy be kell oltani az embereket influenza ellen, azt látja, nagyobb az érdeklődés is, úgy is lehet mondani, hogy „jót tesz az influenzának a koronavírus”.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor_bled-scaled.jpg

Az ellenzék olyan, mint a kolbász, Európát pedig a liberalizmus pusztítja – Orbán Viktor esszét írt

A Magyar Nemzet hasábjain megjelenő egész írás tulajdonképpen egy hosszú kifakadás a liberalizmus ellen az egykor a liberális táborból indult miniszterelnöktől.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Lenne mit megbeszélni, de a koronavírus miatt elmaradt rendezvények helyett marad az írás, előadás helyett az esszé - kezdi a hétfői Magyar Nemzetben közölt cikkét Orbán Vikor.

Mint írja, a régiónkban már egyre többen ismerik fel, hogy az illiberális demokráciának van létjogosultsága, hogy a „demokrácia csak liberális lehet” doktrínája, az érinthetetlen bálvány, a nagy fétis ledőlt. Szerinte annak, aki ma erről beszél, még szembe kell néznie a kirekesztettség érzésével, de már „egyre többen és egyre bátrabban lépnek ki a már fojtogatóan szűk egyetlen helyes beszédmód, egyetlen helyes demokráciafölfogás, egyetlen helyes Európa- és Nyugat-értelmezés kalodájából”.

A miniszterelnök szerint a liberálisok és konzervatívok egy táborba kerülése annak volt köszönhető, hogy a totalitárius rendszerek elleni szövetség összekovácsolta őket, ám az ilyen veszélyek elmúltával felszínre törnek az egyre nyilvánvalóbb különbségek.

Szerinte „a konzervatívok és kereszténydemokraták számára a legnagyobb kihívást és ellenfelet ma és újra a liberalizmus és a liberálisok jelentik”, akik támadják az olyan alapértékeket, „mint a nemzet, a család, a vallási hagyomány”.

Arról is értekezik, hogy elsősorban Magyarország és Lengyelország igyekezett és igyekszik ma is „visszarántani a kereszténydemokraták és konzervatívok európai politikai otthonát, az Európai Néppártot a szakadék széléről”. A Németországban időről-időre működő nagykoalíciót, a konzervatívok és baloldalaik együtt kormányzását kifejezetten kerülendő veszélynek tatja.

hirdetés

Orbán végül kimondja a verdiktet az általa következetesen "libernyákoknak" nevezett liberálisok eszméjéről:

„a kereszténydemokrácia egyetlen esélye, ha beleáll a nyílt szellemi és politikai küzdelembe. Ha felhagy a mellébeszéléssel és nem tetteti magát fajankónak, aki nem látja és nem érti, mi zajlik körülötte. Ha a sarkára áll és kimondja az egész európai politikát megváltoztatni képes négy mondatot:

1. A mi nemzeti és keresztény alapelveink nem liberálisak.

2. A liberalizmus előtt jöttek létre.

3. Szemben állnak a liberalizmussal.

4. A liberalizmus ma elpusztítja őket.”

Az írásban kitér arra is, hogy támogatja Donald Trump elnököt újraválasztásában, „mert jól ismerjük az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját. Ha kényszerítve is, de megkóstoltuk. Nem ízlett, nem kérünk repetát.”

Orbán a liberálisokban azért is lát veszélyt, mert szerinte ők a Soros-féle civil szervezeteket támogatják a nemzeti politikákkal szemben. Pedig szerinte a „mások tönkretétele útján gazdagodó pénzügyi spekuláns [nem] azért császkál a brüsszeli folyosókon, hogy felajánlja önzetlen segítségét Európának.”

A miniszterelnök természetesen kitér másik kedvenc témája, a migráció kérdésére is.

Szerinte a liberálisok „emberkísérletet” hajtanak végre, amikor integrálni akarják a menekülteket az európai többségi társadalomba, míg ő úgy látja, egyértelműen egy „lakosságcsere” történik.

Az oktatásban is feloldhatatlan ellentét feszül szerinte a liberális és konzervatív értékrend között. Úgy véli, az előbbiek „iskolai oktatásának célja [...] nem lehet más, mint hogy elvezessük a gyermeket önmagához, képessé tegyük az önmegvalósításra” - ezt valamiért a miniszterelnök károsnak látja, mondván, hogy ezzel lerombolnák a nagy- és dédszülőktől kapott örökséget. Míg „a konzervatívok szerint a karakteres nemzeti hagyományokra kell összpontosítani, s a nevelés célja, hogy a bevált hagyományainkat tovább vinni képes hazafiak lehessenek gyermekeinkből” - ezt azonban valamiért szembe állítja a korábban írtakkal.

A koronavírus elleni harcról szólva Orbán megemlíti, hogy „az országnak működnie kell”, e mellett tette le a garast a nemzeti konzultációt kitöltő közel kétmillió állampolgár is. Azonban ezt a témát is inkább az ellenfélen való újabb ütésre használja: „Csak a fúrás-faragás, a nemzeti erők és összefogás gyengítése, orvlövészet az ország védekezését irányító szakemberekre és politikai vezetőkre, be- és elárulás Brüsszelben, gáncs és cselvetés” - írja a baloldali ellenzékről. Szerinte egyébként a kormánnyal szemben álló oldalon a pártok elveszítették karaktereiket, olyanok, mint a bedarált, betöltött kolbász, „az egykor önálló identitással bíró közösségeket felváltotta a Soros-hálózatot kiszolgáló baloldali népfront.”

Végül még egyszer nemzetközi vizekre evez, amikor kijelenti:

„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan anyagi és humán erőforrásokkal rendelkező network céljai világosak. A migráció felgyorsításával kevert etnikumú, nyílt társadalmakat létrehozni, a nemzeti döntéshozatalt lebontani és azt a globális elit kezébe adni.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
maszkadagolo-automata_mti.jpg

Nem elég a sál és a kendő: mától arcmaszkot kell hordani a legtöbb nyilvános helyen

Aki nem így tesz, szigorú büntetésre számíthat.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő - emlékeztet a 444.hu.

Az egyik legfontosabb újítás, hogy a maszk ezentúl tényleg maszkot kell, hogy jelentsen, azaz nem elég, az arcot kendővel vagy sállal eltakarni.

Ezentúl komolyabban büntetik a kereskedelmi egységeket, ha nem tartják be a maszkviselést a vásárlóik körében. Ha a kereskedelmi hatóság meztelen arcú vevőt talál, első alkalommal figyelmeztet, másodjára pénzbüntetést szab ki, ami nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál, míg a maximuma 1 millió. A harmadik lebukás már az üzlet bezárásával járhat, 3 naptól 1 évig terjedő időre, a negyedik lebukástól számítva az ideiglenes bezárás minimuma annyi nap, ahányadszor megbuktak, a felső határ ekkor is egy év.

Szigorúbban kell szankcionálni a tömegközlekedésben maszk nélkül részt vevőket is. Ilyen esetben leszállítják a renitens utast, de pénzbüntetés is fenyegeti őket.

A tömegközlekedésben ezentúl nemcsak a járműveken, de már a várótermekben is el kell fedni az arcot.

hirdetés

A kórházakban is kötelező mától a maszk mindenkinek, vagyis a dolgozóknak, a betegeknek és a látogatóknak is, és az üzemeltetőnek ezekben is kötelessége betartatni a szabályt és kivezettetni azt, aki nem tartja be. A szociális intézményekben az alkalmazottaknak kötelező a maszk, amikor közvetlenül vagy tartósan 1,5 méteren belül érintkeznek az ellátottakkal. Az ápoltaknál ugyanakkor ezt csak „lehetőség szerint” írja elő a rendelet.

Ezeken felül a következő helyeken kötelező mától a maszk:

• Plázákban, kivéve az ott található irodákat, a sporttermeket, vendéglátóhelyeket és az üzemi helyiségeket

• Az előadóművészeti eseményeken - például a színházi, táncos és zenés előadásokon - a nézőknek

• Mozikban

• Múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és a közművelődési intézményekben

• Postán

• A közigazgatási szervek ügyféltereiben

• Minden olyan helyiségben, ahol bármilyen ügyfélfogadás folyik és az ott dolgozókkal együtt rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!