Hoppá! Megtalálták a legelső whisky-t, és az is kiderült, hogyan készülhetett
A szakértők úgy vélik, hogy találtak valamit, amit a középkorban lepárlásra használtak.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. december 01.


Egy nemrég közzétett felfedezés azt mondja: 1494-ig vezethető vissza, a most megtalált, első whisky-k kora. A Daily Mail azt írja: egy középkori apátságában fedezték fel, ahová William Wallace 1298-ban menekült, miután legyőzte az angolokat egy csatában. A történelmi felfedezést a Fife-i Lindores-apátság nevéhez köthető.

A régészek úgy találják, hogy a Fife-i Lindore-apátság desztillációs folyamatához használt létesítmény nyomaira bukkantak.

A skót whisky-lepárlás első írásos nyoma ugyanehhez az apátsághoz köthető, az első adatok 1494-ből vannak.

A Lindores Abbey-t 1191-ben David Earl Huntingdon alapította azon a területen, amelyet William bátyja adott neki.

Úgy vélik, hogy William Wallace 1298-ban az apátságban bújt el Black Earnside-i csata után 300 katonájával, miután legyőzték az angolokat. 1305-ben Wallace-ot elfogták Robroystonban, Glasgow közelében.

A régészek úgy vélik, hogy a szerkezet jellegzetességei a középkori korszak hagyományos kemencéihez hasonlítanak, de a sörfőzésre és lepárlás gyakorlatára is utalnak jelek.

Árpa, zab és búza nyomait fedezték fel a középkori időkből, amikor a szerzetesek először itt próbálhattak először szeszesitalt készíteni a malátából. Erre több jel is utal: a megtalált kőszerkezetet egy gabonatároló helyének közelében fedezték fel, így valószínű, hogy a gabona elengedhetetlen volt ahhoz, amit készítettek benne.

A skót whisky azóta is malátázott árpából és más fajtájú, kizárólag egész gabonaszemekből készül.

Dr. Drew McKenzie Smith, a helyi Lindores Abbey Distillery alapítója így fogalmazott:

"Sok jel arra utal, hogy ez az egyik legrégebbi emlék erről az italról, mellette létezik egy emlék 1494-ből, ami az első írásos feljegyzés lehet a whisky-vel kapcsolatban".


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x