hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Holtan találták az eltűnt nagykanizsai mozdonyvezetőt, miután elgázolt egy embert
Valószínű, hogy képtelen volt feldolgozni a balesetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 11.


hirdetés

A napokban holtan találták a kanizsai mozdonyvezetőt, akit már hetek óta eltűntként kerestek, számol be a zaol.hu. A férfi nem sokkal azután tűnt el, hogy munkája közben elgázolt egy embert. A portál azt írja, információik szerint nemrég találtak rá, ezt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Az eset körülményeit közigazgatási hatósági eljárás keretein belül vizsgálják.

A férfi felesége korábban azt mondta a rendőröknek, hogy szerinte a férje poszttraumás sokkot kapott a tavaly októberi baleset után, képtelen volt feldolgozni a történteket. Az asszony már az eltűnéskor is úgy vélte, hogy a férfi eltűnése mögött öngyilkossági szándék állhat, hiába kezelte pszichiáter.


KÖVESS MINKET:

Újabb megkötéseket jelentett be Novák Katalin a fiatal házasok kölcsönéhez
A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Orbán Viktor az évértékelő beszédében hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett, ennek egyik pontja a fiatal házasok gyerekvállalási támogatásának bevezetése. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ezt pontosítva hétfőn közölte: a férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie - írja a hvg.hu.

Ezek szerint ha sem a férjnek, sem a feleségnek nem született korábban gyermeke, akkor felvehetik a 10 millió forintos kamatmentes támogatást akkor is, ha esetleg már korábban elváltak.

Azt is mondta, hogy a 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjekre nem, viszont a kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti.Kiderült: az özvegység nem számít korábbi házasságnak, így akinek meghalt a házastársa, az "első házasnak" számít támogatási szempontból.

A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási jogviszony.

A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni.

Ha a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik.

Ha viszont az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, akkor kedvezőbb feltételekkel törlesztenek majd.

A használt lakások vásárlására is fordítható kedvezményes hitelről kiderült: júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek. Novák hozzátette: a kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, július 1-től pedig eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt.

Novák Katalin kitért az Orbán által bejelentett jelzáloghitel-elengedésre is. Mint mondta, a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot. A hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.

Azt mondta, a csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek.


KÖVESS MINKET:
Elvennék az MTA vagyonát, és egy alapítványba tennék, megszűnhet a kutatók közalkalmazotti státusza
Ilyen konstrukció szerint működne júliustól a Corvinus Egyetem is. Az MTA egyelőre nem reagált a tervezetre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Az Index megszerezte a minisztérium és az MTA közt múlt héten megkezdett tárgyalások jegyzőkönyvét. Az iratok azt mutatják, hogy a kormány elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteket, amiket egy új alapítványba tenné, megszüntetve ezzel a kutatók közalkalmazotti státuszát, írja a portál.

A kormány célja, hogy az MTA önként bocsássa egy új alapítvány rendelkezésére a székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát. Az alapítvány törvényi kereteit hétfőn kezdi tárgyalni a parlament.

Ha az Akadémia belemegy abba, amit a kormány kér, nemcsak a kutatóintézetekben dolgozók vesztik el a közalkalmazotti státuszukat, de a parlament a jövőben szavazás nélkül dönthet finanszírozási kérdésekről is.

Az újfajta, nagy vagyonokra szabott alapítványi konstrukcióhoz hasonlóval megegyező modell szerint működne július 1-től a Corvinus Egyetem is. A minimálisan 600 millió forinttal létesíthető, kedvező adózást ígérő vagyonkezelő alapítványokat komoly vagyonok kezelésére hoznák létre, egyrészt nagy családi vagyonokra, másrészt közérdekű célt szolgáló intézmény fenntartására.

Múlt héten szerdán került sor az első tárgyalásra a Palkovics László vezette Információs és Technológiai Minisztérium és az MTA között - a jegyzőkönyv alapján az Index azt írja, lényegében az történt, hogy a minisztérium képviselői ismertették az alapítványi terveket az Akadémiával. Az új vagyonkezelői alapítványi formának az előnyeiről igyekeztek meggyőzni az MTA-t, azt hangsúlyozva többek között, hogy angol és német modellen alapszik, az idáig érvényben lévő alapítványi szabályozásnál pedig azért is jobb lenne, mert kevesebb benne a megkötés, és alkalmasabb a rendes gazdálkodásra.

Az MTA egyelőre csak meghallgatta a részleteiben még nem ismert tervezetet, még nem reagáltak.

A portál valószínűsíti, hogy az átalakítás után a jelenlegi törvényekhez képest alacsonyabb védelem illetné meg az akadémiai intézeteket.

Az akadémia működését, a dolgozókat érintő bizonytalanságok a szerdai tárgyalásokon is előkerültek, de a kérdést feltevők nem kaptak megnyugtató válaszokat. Az ITM képviselője azt hangsúlyozta, hogy

ez egy flexibilis konstrukció, „mindenki a saját esetére szabhatja”.

Kérdéses még, hogy a kutatóintézetek, ha egy alapítványhoz kerülnek, kapnak-e pluszpénzt - ahogy az Index cikke emlékeztet rá, a Corvinus az alapítványi formában egy elég komoly részvénycsomagot kap, az MTA-kutatóintézetek esetében ilyesmiről eddig nem volt szó.

A dolgozók közalkalmazotti státuszának elvesztésével kapcsolatban a Corvinus kancellárja azt mondta, hogy náluk „a dolgozók jogviszonya munkaviszonnyá alakul át, a vezetőké is, de egy éven át megilleti őket mindaz, amiben közalkalmazottként részesültek”. Ez érvényes akkor is, ha az alkalmazott nem akar átmenni az új rendszerbe.

Az MTA továbbra is teljes hírzárlat mellett folytatja a tárgyalásokat a Palkovics-féle minisztériummal. Sajtóinformációk szerint Palkovics még februárban le akarja tárgyalni az intézményátadást.


KÖVESS MINKET:
Először lőttek emberre a szökött rabot megállító rendőrök
Néhányan azt is elmesélték, hogyan élték meg a történteket. A rendőröket hétfőn kitüntették.
Címkép: MTI/Mihádák Zoltán - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Kitüntették azokat a rendőröket, akik részt vettek a Fővárosi Törvényszékről megszökött rab megállításában. A férfi még múlt pénteken az ítélethirdetéskor leütötte a fegyőrt, elvette a fegyverét és a biztonsági szolgálat egyik emberét túszul is ejtette. Kocsival menekült a rendőrök elől, végül több lövéssel tudták megállítani.

A rendőrük közül többen csak járőröztek a környéken és így kapcsolódtak be az akciófilmbe illő elfogásba.

Egyikük az RTL Híradónak azt mondta, hogy a rádión hallotta, mi történt. Ezután felvette a golyóálló mellényt és a rab után indult. Meg is találta az autót, amellyel a rab menekült és aminek a sofőrjét fegyverrel tartotta fel. A rendőr ezután kiugrott a kocsiból és odaszaladt, farkasszemet nézett a rabbal.

"Próbáltam vele kommunikálni. Amikor meglátott, azonnal felém irányította a fegyverét"

- mesélte a rendőr, aki azt is elmondta, hogy rengeteg civil volt körülöttük.

A rab ismét menekülni kezdett, de nem sokáig jutott, a rendőrök tüzet nyitottak rá, az RTL Híradónak nyilatkozó férfi a lábát találta el. A rab súlyosan megsérült, az egyik rendőr látta el.

Ő azt mondta a Híradónak, hogy 20 éve dolgozik a rendőrségnél, de ez volt az első eset, ahol rálőttek valakire, mert nem működött együtt velük. Azt, hogy mi történt még csak most dolgozták fel, de naponta gondolnak a pénteki jelentre.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

Kizárták Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból
A politikust azután zárták ki a bizottságból, hogy egy hete az Alkotmányvédelmi Hivatal úgy ítélte meg, nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
Címkép: MTI/Kovács Attila - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Az idén először összeülő parlament hétfőn 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette az LMP-s Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából - írja a 444.hu.

Demeter Mártát egy hete az Alkotmányvédelmi Hivatal úgy ítélte meg, nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mindezt azután, hogy a politikus 2018 októberében Benkő Tibor honvédelmi minisztertől megkérdezte, Orbán Viktor lányát, Flórát miért honvédségi repülővel utaztatták haza Ciprusról. Később kiderült, hogy a lány egy Orbán vezetéknevű, Cipruson szolgáló katona gyereke.

Ezért korábban azt akarták, hogy mondjon le bizottsági tagságáról és képviselőségéről is, majd ezután fel is jelentették.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x