hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Hol vannak a régi lányok?
Újabb retrohullámról beszélnek, mert az egykori Bestiák, az UFO együttes és a Szomorú Szamurájt éneklő Tissy is visszatér. Ez a hír juttatta eszünkbe az egykori balatoni nyarak koncertező lányait, akikről mostanában csak igen keveset tudunk. Nézzük meg, mi történik velük napjainkban!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. július 30.


hirdetés

Újabb retrohullámról beszélnek, mert az egykori Bestiák, az UFO együttes és a Szomorú Szamurájt éneklő Tissy is visszatér. Ez a hír juttatta eszünkbe az egykori balatoni nyarak koncertező lányait, akikről mostanában csak igen keveset tudunk. Nézzük meg, mi történik velük napjainkban!

Csomós Éva körképe

A reggel túl messze van című dallal egykor ismertté vált Bestiák 1997-ben még egy Arany Zsiráf-díjat is begyűjtöttek maguknak, miközben minden nyári szórakozóhelyen felléptek. Ám csakhamar már másokról lehetett hallani, kik hosszabb-rövidebb ideig tartották ébren érdeklődésünket. (A dalcímekre kattintva megnézheted a dalok videóit!)

 

Van közöttük pár nagy örök, mint Kovács Kati, kinek slágereit akkor is énekeljük nyárestéken a vízparton, ha ő épp nem énekli személyesen a színpadról: Nem leszek a játékszered, Ha legközelebb látlak, Gyere, szeress!, Most kéne abbahagyni stb., vagy épp az örök ifjú diszkó királynő Szűcs Judith, ki nemrég adta ki válogatáslemezét, de mostani fellépéseiről nem tudunk.

Csepregi Éva nélkül sem voltak elképzelhetők a balatoni nyarak, hiszen nyári szerelmek ezrei köttettek a Holnap hajnalig és az I LOVE YOU című sláger elhangzása alatt, s természetesen itt is hosszasan lehetne sorolni a dalok listáját, amiket az énekesnő még most is gyakran énekel koncertjein.

Júlia nem akar a földön járni”, „Szállj velem!”, „Legyetek jók, ha tudtok”… Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard is rendszeresen megfordult a nagy tó körül. A zenekar ma is aktív, tavaly új lemezzel jelentkeztek, Lilla pedig jobban néz ki, mint valaha. S nem csak a képeken!

Tissy, a „Szomorú Szamuráj”-t tekeregve éneklő szőkeség két éves Ámokfutás után otthagyta a haknik biztos sikerét, s a maga útját kezdte járni. Külföldön lépett fel, majd a hazai revük után sokoldalúságát kiteljesítve a Magyar Filharmónia opera szakán tanult, méghozzá ösztöndíjasként. S bár már az operaáriák sem fognak ki rajta, karcos hangját a Sex Action „Fehér és Zöld” című lemezén hallhatjuk, de Dj. Junior My House című lemezén is ő énekli a The club című dalt, legutóbb pedig Dr. Alban csapott le rá egy duett erejéig. Pár éve „Nem segíthet más” című dalát játszották a rádiók, most újabb meglepetéssel tér vissza.

[caption id="attachment_22719" align="alignnone" width="466" caption="Tissy"][/caption]

De itt a másik szőkeség, a kreppelést divatba hozó szaxofonos Szaxi Lady, vagyis Babits Marcellina, ki 2002 óta nem jelentetett meg albumot, sőt, azóta hangszerét is rajzceruzára cserélte, s ruhatervezésben éli ki kreativitását.

Ő az 1972-es Ki mit tud?-on tűnt fel, s itthon '86-'96-ig volt híres. Aztán külföldre ment, férjre is ott talált, Svájcban. Persze a zenével nem szakított végleg, a Marcellina című nemzetközi műsorával járja a világot, s időnként még Kínában is fellép. Saját tervezésű ruháit Ausztriában terjeszti.

[caption id="attachment_22721" align="alignnone" width="466" caption="Anita"][/caption]

Sárközi Anita neve Demjén Ferenccel és Janicsák Istvánnal fonódik össze. A kedves, szerény énekesnőt 1988 óta ismerjük, amikor’Z I Labor Maradj meg nekem című dalával megnyerte a Siófokon megrendezett Interpop Fesztivál nagydíját. Számtalan TV-rádió szereplés közben két nagylemezének anyagával bejárta az országot. Azután televíziós műsorokat vezetett /Popkorong, TTT (Tízen Túliak Társasága)/. Azt vallja: "20 év után is kíváncsiak rám az emberek". Mostanában jótékonykodási műsorok kapcsán hallunk róla, az AIDS Gála egyik fellépője volt.

 

Az 1994-es Táncdalfesztivál győztes dalát, a Kinek mondjam el vétkeimet? Címűt Bayer Friderika énekelte, majd a Dublinban megrendezett 1994-es Eurovíziós Dalversenyen – ahol magyar énekes ekkor került először döntőbe – is sikerre vittem ugyanis a negyedik helyen végzett. Akkor ő volt az év felfedezettje, EMERTON díjat és Arany Zsiráf díjat is kapott. 2001 decembere óta a Magyar ATV-n látható, a Vidám vasárnap című műsorban, ahol a Hit Gyülekezete zenekarában énekel minden vasárnap 11 órától.


A háttérénekesnők közül előtérbe került Auth Csilla az 1998-as slágerrel, a Féltelek cíművel került az akkori slágerlisták élére. A Color együttes egykori slágerét a Bon Bon-os Szolnoki Péterrel énekelte. A „Ma végre jól vagyok és pont” refrénű dala mellett az Edda Érzés című dalát is sikeresen dolgozta fel. Csilla hosszú éveken át zenei szerkesztőként dolgozott a Calypso Rádióban, miközben Charlie, Zorán, Ákos lemezein vokálozott.

[caption id="attachment_22723" align="alignnone" width="400" caption="Auth Csilla"][/caption]

Miután a szólóénekesi pályának egy időre hátat fordított, egy tánciskolát indított el túlsúlyos fiatalok részére, de tavaly ismét önálló albummal jelentkezett.

Orsi. A P. Mobil frontembere, Tunyogi Péter kisebbik lánya, ki eleinte szintén sokak mögött vokálozott, ám 1997-ben a Ha lemegy a nap című dalával az élvonalba került. Később Ákossal énekelte a Hét másodperc című duettet, majd 2003-ban a Való Világ második szériájának főcímdalát, ezek már nem tudták első slágerének sikerét megközelíteni. Később filmzenéket énekelt, musicalekben játszott, több mint három éve azonban szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. 2005-ben férjhez ment, és azóta egy kisfiú és egy kislány boldog édesanyja.

Csomós Éva további cikkeit itt találjátok:


Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)


KÖVESS MINKET:
Plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját
A szakértők szerint Petruska a Help Me Out of Here című szerzeményével követett el plágiumot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Nem ez az első eset a köztévé eurovíziós selejtezőjében, hogy felmerült a plagizálás gyanúja, ám mindeddig egyszer sem sikerült rábizonyítani azt a versenyzőkre. Idén azonban az egyik döntős esetében a kizárás mellett döntöttek - írja az MTI.

A műsorkészítők szomorúan olvasták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

A dal tempója, hangneme, hangszerelése, harmóniastruktúrája, basszusmenete és dallamkezelése is nagyon hasonlít a amerikai indie rock zenekar említett számára.

A szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

A helyzet egyik pikantériája, hogy az énekes 2016-ban is hasonló gyanúba keveredett, akkor Trouble in my mind című számát hasonlították az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címen Inspector Gadget néven futó, 1999-es rajzfilmsorozat főcímzenéjéhez.

Petruska idén nevezett dala:

A Wampire Weekend trackje:


KÖVESS MINKET:Petruska a plágiumbotrányról: "Le vagyok sokkolva"
Az előadó közleményben fejtette ki véleményét.
Címkép: Láng Péter - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját, Petruskát. A műsorkészítőknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese küldte el szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

Az ügyben most megszólalt az előadó is, aki egy közleményt adott ki a Facebook-oldalán. Ezt teljes terjedelmében, változatlanul közöljük.

"Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? - tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben

Andris


KÖVESS MINKET:

Kiss Anna Laura: “Nagyon sok mindenben hasonlítunk Stefivel”
A Drága örökösök egyik főszereplője elmesélte, hogyan változtatta meg az életét az RTL Klub sikersorozata, miben hasonlít a karakterére, és van-e szerepálma, amit eddig még nem játszott el.
Interjú: Fartek Patrícia - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Januárban indult az RTL Klub újabb sikersorozata a Drága örökösök, melyben a Szappanos család a halott nagyapa utolsó kérésének eleget téve, na meg az örökölhető milliók után vágyakozva visszaköltözik Budapestről a vidéki kis faluba Ökörapátiba. A falusiak életét fenekestül felforgatja a budapestiek érkezése, hiszen nem igazán tapasztalnak sokat a falun kívüli világból. Így van ezzel a 21 éves Stefi is, aki sok újdonsággal találja szemben magát.

Az őt alakító Kiss Anna Laura azt mondja, sok mindenben hasonlít az általa megformált fiatal lányra, de interjúkban elmeséli azt is, hogyan lett színésznő, mi az álomszerep számára és, hogy miben változtatta meg az életét az, hogy a szereppel egy teljesen új világba csöppent.

Hogyan indult a karriered, mindig is színésznő szerettél volna lenni?

Mindig! Talán, mint minden kislány, én is színpadra vágytam. Táncoltam, énekeltem...de általános iskola végén, talán hetedikben döntöttem el, hogy színésznő szeretnék lenni.

Mi volt életed első szerepe, emlékszel még rá?

Gimiben a diákszínjátszóban álltam először színpadon előadásban 16-17 évesen. A Gyuri, ez volt a címe. A mi saját darabunk volt, amit később vittünk a Diákszínjátszó Fesztiválra is. Én egy naív lányt játszottam benne, mindjárt elsőre betaláltak. Nem volt túl nagy szerepem, de arra emlékszem, hogy Szalay Bencével karöltve kellett bejönnöm. Elméletileg ő szedett fel engem a könyvtárban, a történetben Emmának hívtak. Ő azt mondta, hogy “Emmával ugyanazt a könyvet szerettük volna kivenni”

az én első megszólalásom pedig az volt, hogy “Igen, Röné Deszkárc.”

Most a színházat említetted, de jelenleg az RTL Klub sorozatában láthatnak a nézők. Melyik áll közelebb hozzád?

Ez érdekes, mert, amikor végeztem a Pesti Magyar Színiakadémián akkor biztos voltam benne, hogy színházban fogok játszani. Nem tudom, miért, de akkor azt éreztem, hogy tuti az lesz az én utam. Aztán azóta inkább a kamera előtt álltam többet. De nagyon élvezem mindkettőt és olyan érdekes, hogy mennyire mások számomra, holott lényegében ugyanaz.

Téged a legtöbben a Holnap Tali! című sorozatból ismernek, most pedig Stefit alakítod a Drága örökösökben. Milyen változást hozott ez az életedben?

Elég nagy változást hozott ez számomra. Majdnem egy év telt el a két szerep között, nekem ezalatt nem is volt forgatásom, csak színházi munkáim voltak. Ez a sorozat teljesen más, kezdve a produkciótól, mert ez nyilván egy sokkal szélesebb korosztálynak szól, témájában is komolyabb, a karakter is teljesen más.

Mennyire hasonlít hozzád Stefi? Megtaláltad saját magad az ő karakterében?

Érdekes, de ahogy egyre jobban haladunk előre, történnek vele a dolgok és bontakozik ki, úgy egyre inkább azt veszem észre, hogy

nagyon sok mindenben hasonlítunk.

Én főként 16-17 évesen voltam olyan, mit ő most 21 évesen. Stefinek ugye nem volt könnyű élete, igazándiból csak sodródik az árral. Fiatalabbként én is ide-oda csapódtam, kerestem a boldogságomat bizonyos emberekben, vagy dolgokban mert nem volt meg saját magamban az, amit kerestem.

Mit gondolsz róla, tudnál például a barátnője lenni?

Én mindig azt mondom Stefire, hogy ő nem buta. Ő egyszerű.

Ez a kettő pedig teljesen más. Stefi itt van vidéken nincsen semmi behatás, csak a falu. Minden, ami most 21 évesen történik vele az tök új, először tapasztal rengeteg dolgot, amit lehet, hogy más lányok hamarabb átélnek. Ezért ő az én szememben egy kicsit nem is 21, hanem inkább 18 vagy 17.

Nehéz őt elképzelni úgy, hogy nem én alakítom. De, ha egy társaságba keverednénk, akkor megpróbálnék jóban lenni vele. Van egy barátnőm, aki nagyon bájos, pont, mint Stefi és őt nagyon imádom. De mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy Stefi hogyan viszonyulna hozzám.

Hogy érzed magad a forgatásokon, mit adott neked eddig a sorozat?

Egy teljesen új közegbe kerültem, megismertem egy csomó embert. Egy folyamatos bizonyítási vágy van bennem, főként saját magam felé. De emellett nagyon jól érzem magam, egyre szorosabb kapcsolatok, barátságok szövődnek az emberek között. Itt nem az van, hogy bejössz dolgozni, hanem kíváncsi vagy a többi emberre, aki itt van. Illetve hát tőlük rengeteget lehet tanulni.

Van példaképed a szakmában, akire nagyon felnézel?

Először Emmanuelle Seigner jutott eszembe a Keserű méz című filmben nyújtott alakítása miatt. Az egyszerűen utánozhatatlan, vagy legalábbis nem lehetne egykönnyen reprodukálni.

Eddig főként egyfajta “jókislány” szerepben láthatunk téged. Mi az a karakter, amit nagyon szívesen eljátszanál egyszer?

Nagyon szeretnék egyszer egy olyan típusú nőt eljátszani, mint a Drága Örökösökben Mónika. Egy ízig-vérig nőt.

Mert én amúgy nem is vagyok ilyen és nem is volt soha ez a típus a saját életemben sem. Pont ezért szeretnék egyszer ebbe belekóstolni, hogy milyen lehet egy jó határozott nőt játszani, aki mondjuk mindig mindent tud, ott van, iszonyat intelligens és lehet egy picit szemét is, azt se bánom. Kihívás lenne.

Mostanában nagyon sokat forgattok, elég pörgősek a napjaid. Mennyi szabadidőd van most, mit csinál Kiss Anna Laura, amikor nem forgat?

Hát, nem sok szabadidőm van, de változó egyébként. A színészkedés mellett nagyon szeretek dalokat írni meg zongorázni. De ez azért több, mint hobbi, mondjuk úgy, hogy egy másodlagos álmom egyébként, hogy a saját dalaim egyszer napvilágra kerüljenek és eljussanak emberekhez a baráti körömön kívülre. Ha úgy van szabadidőm, akkor szoktam néha festeni, de azt is csak inkább magamnak. Emellett fontos szerepet tölt be az életemben a sport, nagyon szeretek futni. De azt inkább olyankor, amikor jó idő van, mert edzőteremben annyira nem jó futni szerintem.


KÖVESS MINKET:

Ariana Grande elért egy rekordot, ami eddig csak a Beatlesnek sikerült
Az énekesnő egyszerre uralja a Billboard slágerlistájának első három helyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Ariana új albuma, a Thank U, Next nem is olyan rég, február 8-án látott napvilágot, mégis sikerült a rajta megjelent dalokkal egy olyan mérföldkövet elérnie, amit a poptörténelem során eddig mindössze a Beatles-nek sikerült, 1964-ben.

Az énekesnő 7 Rings című száma negyedik hete trónol Billboard 100-as listájának élén, a második helyen a Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored szerepel, a harmadikon pedig a Thank U, Next áll.

Nem rossz ez a mesterhármas, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Beatles annak idején az első 5 helyet is magáénak tudhatta a Can't Buy Me Love, a Twist and Shout, a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand és a Please Please Me című dalokka.

Forrás: 444.hu


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x