hirdetés
fenyo_kidobas_ck1.jpg

Hogyan szabadulj meg a karácsonyfától, hogy a lakás ne legyen tele tűlevéllel?

Itt az ideje, hogy a fenyőfa távozzon a lakásból. Ennyi idő után már rengeteg tűlevelétől megszabadult már, és jó lenne ha a maradékot nem a lépcsőházban szórná szét. Lássuk hányféleképp viheted ki a lakásból a fenyőfát!
Forrás: Házmestermedve blog, Képek: freepik, nyitókép: Pexels - szmo.hu
2019. január 11.


hirdetés

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

Minden megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, így ezeket is feltüntettem az egyes módszerek bemutatása után. Bizonyára mindenkinek megvan a maga technikája, de annál, hogy megfogod a fát és végigvontatod az egész lépcsőházon, hogy utána óráig kelljen takarítani a társasházban a maradék tűleveleket és ágakat, szinte minden jobb. Mert az ugye mindeninek alapvető, hogy a rendes medvék nem hagyják hátra a saját mocskukat, hanem feltakarítanak maguk után.

Lássuk az évek alatt én milyen módszerekkel találkoztam. Ha neked más is eszedbe jut, akkor a cikk végén szívesen veszem, ha megírod a te karácsonyfa mentesítő eljárásod leírását.

Zuhanás

Bár elsőre furcsa és ijesztő lehet kétségtelen megvannak a maga előnyei ennek a technikának is. A fenyőfát az ablakon keresztül egyszerűen ki kell dobni.

Igen ám, de nem szabad csak úgy körültekintés nélkül! Ehhez a módszerhez feltétlen több emberre van szükség! Az egyik lemegy a ház elé is meggyőződik róla, hogy senki nem tartózkodik a közelben, nincs veszélyben sem ember, sem autó. Ezen kívül megbizonyosodik afelől, hogy a fa nem fog zuhanás közben fennakadni egy fában vagy másban. Majd jelez a lakásban a társának, hogy jöhet a fa. Miután a fát szó szerint kidobtátok az ablakon, mindenképp takarítsátok fel a ház melletti területet is, ahová esett, mert a landolástól tuti minden tele lesz szeméttel.

Előnyei:

* A lépcsőházat nem kell felsöpörni utána.

* A leggyorsabb megoldás.

Hátrányai:

* Több emberes a feladat.

* Hatalmas odafigyelést kíván.

* A járdát egy széles sugarú körben fel kell takarítani és a nappali is úszni fog a tűlevélben.

* Nem olyan egyszerű felemelni a fát az ablakig mint gondolnád.

* Nagy valószínűséggel össze fog szurkálni, mint egy harcikedvű sündisznó.

Húzd ki a probléma méreg tüskéjét

Talán az egyik egyszerűbb módszer, ha leterítesz a földre egy (a fánál is nagyobb) mezőgazdasági fekete fóliát, és rádöntöd a karácsonyfát. Ilyen fóliát mezőgazdasági boltokban, temetők melletti kisboltokban, vagy takarófólia néven barkácsáruházban is tudsz vásárolni pár száz forinttért.

Ezután már nem lesz más dolgod, mint megfogni a fólia két sarkát és magad után vontatva kihúzni a fát a liftig, onnan pedig a kijelölt gyűjtőhelyig. Ha van segítő kéz a közelben, akkor még egyszerűbb, hiszen együtt már fel is tudjátok emelni, és lift hiányában a lépcsővel is meg tudtok birkózni anélkül, hogy mindent beborítanátok tüske szőnyeggel.

Előnyei:

* Legkevésbé munkaigényes megoldás.

Hátrányai:

* Takarófóliát kell szerezni hozzá.

* Ha gyenge a fólia minősége vagy fennakad valamiben a fólia húzás közben, akkor ugyan olyan koszos lesz minden, mint nélküle és lehet takarítani.

* Ha nincs lift a házban, vagy félemeletnyi lépcsősor ennek ellenére van a földszinten, akkor csak két emberrel működik a dolog.

Hullazsákos módszer

A korábbi pontban szereplő módszerhez hasonlóan itt is szükség lesz egy fóliára. Ebben az esetben azonban, nemcsak rá kell fektetni a fát, hanem körbe kell tekerni a fenyőt a fóliával végül pedig madzaggal körbekötözni. A módszer bár jóval több időt igényel, az esély a tűlevelek elpotyogtatására jóval kisebb. Ráadásul a szomszédok arcát látva jóval viccesebb, ahogy egy hullára hasonlító csomagot cipelsz a válladon fütyörészve.

A zsákot természetesen nem szabad a gyűjtőhelyen hagyni, így a nagy gonddal becsomagolt fádat, a gyűjtőhelyre érkezés után bizony le kell vetkőztetned. Ezt ne felejtsd el!

Ha pedig a család karácsonyra háztartási nagy gépet kapott és még megvan a doboza, akkor abba dobd bele a díszektől lecsupaszított karácsonyfát és már mehetsz is a legközelebbi gyűjtőpont felé vele.

Előnyei:

* Vicces és kreatív.

* Így potyog el a legkevesebb szemét.

Hátrányai:

* Sokat kell vele bíbelődni.

* Ehhez is kell fólia és madzag is.

Kopaszítás

Ha idén olyan terebélyes fát sikerült választani, hogy alig tudtad bevinni a bejárati ajtón, pedig akkor még össze is volt hálózva, akkor komoly gondban lehetsz a kifelé úttal. A sok húzás-vonás nemcsak tűlevelek millióit fogja maga után vonni, de könnyen megsérülhet az ajtókeret fényezése, vagy összeszurkálhatod a kezed.

De van megoldás! A fenyőfa legszélesebb pontjain kicsit gallyazd le a fát, de ha van hozzá türelmed az összes ágát is levághatod. Persze ehhez kellenek megfelelő eszközök meg egy nagy méretű és masszív anyagból készült kukás zsák, amibe a az ágak landolnak majd. Az előbbi esetben érdemes kombinálni a fóliás megoldásokkal, a teljes legallyazásnál viszont lecsupaszított törzset már könnyű lesz levinni a lakásból.

Előnyei:

* Egyedül a nappali egy kis része lesz tűleveles, de nagy valószínűséggel már a díszek leszedésénél is az lesz, szóval egy kosszal megoldható.

* Túlméretes fákhoz ideális.

Hátrányai:

* Sokat kell vele vacakolni.

* Könnyen megsérülhet a kezed.

Azoknak a sorstársaknak pedig, akik műfenyőt választottak az ünnepekre csak annyit tudunk mondani, hogy kitartást ahhoz, hogy különösebb idegeskedés nélkül vissza tudják csomagolni a fát a lehetetlenül kicsi dobozába.

Legegyszerűbb dolga most azoknak van, akik földlabdás fát vásároltak, mert szimplán ki kell tenni az erkélyre és reménykedni benne, hogy a nagy hőmérséklet különbség ellenére megmarad és még évekig fogja boldogan díszíteni az erkélyt.

Mielőtt azonban nekiállnál elvinni a lakásból a fenyőfát, járj körbe a környéketeken és keresd meg a hozzátok legközelebb eső kijelölt fenyőfagyűjtő helyet, mert a fával a hátad mögött már sokkal bosszantóbb lesz kutatni utána.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
vilagsztar-nem-szul-anyasag.png

Női világsztárok, akik nyíltan felvállalják, hogy nem akarnak gyereket, és azt is, hogy miért

Meglepő nevekkel találkoztunk a People magazin összeállításában. Egészen fiatalok is vannak.
People - szmo.hu
2019. július 12.Úgy tűnik, alaposan megváltoztak a gyerekvállalási szokások, berögződések, és úgy általában az anyasághoz való viszony a világhírességeknél (is). A People magazin legfrissebb összeállításában valóban A-listás, női világsztárokat mutatott be, akik nyíltan kiállnak amellett, hogy nem szeretnének (vagy soha nem is szerettek volna) anyák lenni. Az okok között is van néhány egészen új.

1. Miley Cyrus

A 26 éves énekesnő és filmsztár az Elle magazinnak adott nemrég egy interjút, ahol a következőket mondja az anyaságról: "Nem fogadom el, hogy a nők legfontosabb szerepe a bolygó benépesítése.

Ahogy azt sem, hogy a szeretet egyetlen formájának azt fogadjuk el, ha valaki mást (a gyerekünket) jobban szeretjük önmagunknál. És ha valaki azt választja, hogy önmagát szereti? Akkor mi van?"

De más indoka is van:

"Nem szülök gyereket egy olyan világra, ahol azt se tudom, lesz-e még hal a vizekben. Egy elcseszett, tönkretett bolygót adjak neki örökül? Ezt nem kockáztatom."

@ELLEusa August issue! Link in bio! ?

1.5m Likes, 7,061 Comments - Miley Cyrus (@mileycyrus) on Instagram: "@ELLEusa August issue! Link in bio! ?"

2. Ellen DeGeneres

Az egyik leghíresebb amerikai show-woman vállaltan leszbikus, tíz éve él együtt szerelmével, Portia De Rossival. A gyerekvállalást túl nagy kötöttségnek érzi:

"Óriási elkötelezettség, és nem lehet kiszállni belőle. Szeretem a gyerekeket. De mi van akkor, ha az enyém mondjuk nem lesz olyan cuki vagy okos vagy tehetséges, mint vártam? Óhatatlanul is hasonlítgatnám a többihez, és ez nem lenne jó senkinek."

Go follow @EDbyEllen! If they hit 1M followers, one follower is gonna win a $1,000 EDbyEllen gift card! I'm so excited, I fell off the couch.

645.3k Likes, 5,217 Comments - Ellen (@theellenshow) on Instagram: "Go follow @EDbyEllen! If they hit 1M followers, one follower is gonna win a $1,000 EDbyEllen gift..."

A többi világsztárért és álláspontjukért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
alcohol-492871_960_720.jpg

6 tévhit a másnaposság leküzdéséről - pedig csak egy dolog segít rajta

Aki már ivott életében többet a kelleténél, számos módszert ismer a másnaposság leküzdésére. Pedig igazából egyik sem működik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Van, aki egy nagy, gazdag szendvicsre és óriási adag kávéra esküszik. Mások inkább nyakló nélkül vedelik a vizet, és nyomjuk magukba az ibuprofént. Ismert metódusnak számít a hideg limonádé, a tej, sőt, vannak, akik a „kutyaharapást szőrével” elv alapján ráisznak egy adagot. Pedig az egyetlen módja, hogy a macskajaj valóban elmúljon, a kivárás - írja a Business Insider, amely hat tévhitet igyekszik eloszlatni e téren.

A nehéz, zsíros reggelik egy átivott éjszaka után, mint arra Alexis Halpern New York-i orvos rámutat, azért nem használnak, mert a szervezetnek több energiát kell felhasználnia az étel megemésztésére, és ezáltal az alkohol lassabban szívódik fel a vérben. Ugyanakkor egy nagyobb szeszfogyasztás előtt nem árt olyan ételeket enni, amelyeknek magas a protein, a cink, a B-vitamin és a kálium-tartalma.

Nem segítenek igazán a cukros sportitalok sem, annak ellenére, hogy az alkoholfogyasztás a szervezet elektrolit-veszteségével jár. Az elektrolitok tartják egyensúlyban a folyadékszintet sejten belül és kívül. Ilyen irányú beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a nagyarányú alkoholizálás miatt túl alacsonyra süllyed a vércukorszintünk.

Vannak, akik fájdalomcsillapítókkal próbálkoznak, különösen, ha a másnaposság fejfájással jár – nálunk is ismert az aszpirin-módszer – de ez nem veszélytelen. Az alkohollal való visszaélésekkel foglalkozó amerikai intézet szerint az ilyen kombinációk akár gyomorvérzést, fekélyt, májkárosodást, legjobb esetben heves szívdobogást okozhatnak. Ezért azt a módszert csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
banana-4008678_1280.jpg

8 dolog, ami végleg megváltozik, ha összeköltözöl a pároddal

Az 'alig várom, hogy megcsókolhassalak'-ot felváltotta a 'vennél hazafelé WC papírt?'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.A párkapcsolatok első hónapjaiban mindenkit elvakít a rózsaszín köd. A párunk egy tökéletes félisten/istennő, aki mindig csúcsformában van, és a legnehezebb helyzeteket is odaadással, toleranciával és szeretettel kezeli. Azonban mikor elérkezünk a várvavárt összeköltözéshez, lehull a lepel: a kapcsolat új irányt vesz, és egy egészen új oldalát tapasztalhatjuk meg a viszonynak. Ez olykor mókás, olykor bosszantó, de legfőképpen tanulságos.

1. Szembesültök vele, hogy mindkettőtök pukizik, és mindenkinek van anyagcseréje. Igen, még a legszebb lányoknak is.

Persze egy darabig lehet ezt titkolni, keresni az alkalmat, amikor szíved választottja éppen leviszi a kutyát sétálni, te pedig végre elfoglalhatod a mosdót, ám egy gyomorrontás gyorsan leleplezi az embert. Jobb ezen túlesni, hidd el.

2. Felöltözés = felvenni egy mackónadrágot és egy melltartót

Míg korábban minden randitokra új szettet választottál, és kilónyi sminket viseltél, most eljön az az időszak, amikor másnaposan, lefolyt sminkkel és kinyúlt mackókban mászkáltok egymás előtt.

3. Összevesztek azon, hogy ki viszi le a szemetet, aztán azzal lepitek meg egymást, hogy kitakarítjátok az egész házat.

Szereted őt, és szeretnéd, ha érezné a törődésed. De azért ne feledkezzen meg róla, hogy ez közös feladat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
human-3269822_1280.jpg

A ketaminos orrspray lehet a krónikus depresszió legjobb ellenszere?

Pár óra alatt jelentős javulást hozhat a páciens számára, érvelnek a brit orvosok. Mindenesetre szigorú szabályokhoz kötnék az alkalmazását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.Igencsak megosztó javaslattal álltak elő brit orvosok a depresszió kezelésére: a The Guardian beszámolója szerint ketamint, azaz lónyugtatót alkalmaznának orrspray formájában, ugyanis az pár óra alatt jelentős javulást hozhat a páciens számára.

Az új szert az idei év végén vezetnék be Angliában, de mint kiderült, az Egyesült Államokban már egy ideje kapható is Spravato néven. A kutatók úgy sejtik, a ketamin revolúciós gyógyszer lehetne a krónikus depresszió tüneteinek csökkentésére.

Azoknak a pácienseknek, akiknek felírják a szert, minden héten két órás vizsgálatra kell majd menniük, hogy az orvosok kiszűrjék az esetleges negatív mellékhatásokat. Nem kizárt, hogy a szer hallucinációt, szédülést és szorongást okoz, ám kellő felügyelet mellett mindez kiszűrhető.

Míg a legtöbb antidepresszáns a szerotonin-szint fokozásával fejti ki hatását, a ketamin a glutamátot, az agy fő serkentő ingerületátvivőjét stimulálja. Míg előbbi jó közérzetet és boldogságot okoz, utóbbi az agyműködést indítja be, ezáltal azonnali hatást fejt ki.

Az ötlet természetesen rengeteg kritikát kapott. Sokan attól félnek, hogy a ketaminos orrspray bevezetésével megnyílna a kapu a súlyosabb drogfogyasztás felé, arról nem is beszélve, hogy tartanak az esetleges mellékhatásoktól, a függőség kialakulásától.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x