hirdetés
 
 
Hogyan repülj ki a fészekből?
Elhagynád a mamahotelt, de nem tudod hogyan? Utánajártunk ma milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak az önálló otthon megteremtésére.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. május 25.


hirdetés

Egy ideális világban a tanulmányok befejeztével mindenkinek járna egy kulcs első otthonához, ahol felépítheti saját életét. Sajnos azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sok család nem engedheti meg magának, hogy gyermekük lakhatásához hozzájáruljon. Éppen ezért egyre többen kénytelenek az egyetemi évek után visszaköltözni a szülőkhöz, őket nevezzük manapság mamahotel lakónak.

Nemrég egy játékos kvízben arra voltunk kíváncsiak ti mennyire vagytok önállóak: önkényes mamahotel lakók, fészekhagyók vagy éppen mindenben a magatok urai vagytok? A kvízünkből azt derült ki, hogy bár még sokan kényszerülnek a mamahotel szolgáltatásaira, a legtöbben azért igyekeztek lehetőséget teremteni az önálló életre.

Szakértőnk, Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztálya igazgatójának segítségével megnéztük ma milyen lehetőségei vannak egy fiatal fészekhagyónak a saját otthon megteremtésére.

Lakástakarék

Ha nem kívánsz azonnal lakást vásárolni, de pár év múlva mindenképpen szeretnél belevágni, érdemes megfontolnod a lakástakarék-pénztári megtakarítást. A lakás-előtakarékossági szerződés egy olyan megtakarítási forma, amellyel saját vagy családtagjaid lakással kapcsolatos céljait (pl.: lakásvásárlás, felújítás stb.) tudod finanszírozni. Előtakarékoskodóként a számlán havonta rendszeresen elhelyezett betétek után állami támogatást vehetsz igénybe.

• Államilag támogatott: a befizetett összegek után 30%, maximum évi 72 000.- Ft állami támogatást kaphatsz. EBKM állami támogatással: 4,25 - 12,54%; EBKM állami támogatás nélkül -1,64 - -0,05%.

• Kiszámítható, mert fix összegű, havi rendszeres megtakarítás, melynek időtartamát te magad választhatod meg.

• Rugalmas, hiszen megtakarítóként magad döntöd el, hogy mennyi ideig és milyen összegű befizetést vállalsz. (A feltétel: legalább 46 hónap, legfeljebb 120 hónap, havonta legfeljebb 20 ezer forint befizetése.)

• A megtakarítási idő leteltét követően nemcsak a befizetett betétek összege, valamint az állami támogatás összege, és ezek kamatai vehetőek fel, hanem legalább a megtakarítással megegyező összegű, a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe vehetsz. THM: 7,4-8,5%. *

Ha már az önálló lakásban gondolkodsz, akkor most, amikor a hitelkamatok történelmi mélypontjukon vannak, mindenképpen érdemes egy-egy időszakra rögzített kamatozású hitelben gondolkodni. Ez a megoldás ugyanis hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a törlesztést.

Bizonyos ideig rögzített kamatozású hitelek

Ezek esetében a bank meghatározott ideig nem változtat a hitelszerződésben meghatározott kamatokon, még akkor sem, ha a rögzített időszak alatt a piaci kamatok megváltoznának. Így a törlesztőrészletek a kamatperióduson belül változatlanok maradnak és könnyebb megtervezned a családi költségvetést. A hitelt Lakástakarékkal is kombinálhatod, így az állami támogatásról sem kell lemondanod. THM: 3,1%-9,9%**

Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

Kormos Zoltán elmondása szerint a Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek” a piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatozású és költségű lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy a kamatok és ez által a törlesztőrészletek konstrukciótól függően akár 5,10 évre, vagy a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak. A törlesztőrészletek kamatperióduson belül minden hónapban egyenlők. Már államilag támogatott formában is elérhetők. THM: 3,1%-6,7%*

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A gyermekkel rendelkezők vagy gyermekvállalás teljesítését vállaló fiatal házaspárok, a gyermekek számától függően vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak lakásvásárláshoz, vagy építéshez, ez a családi otthonteremtési kedvezmény.

• ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁRA, ÉPÍTÉSÉRE

legfeljebb 10 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás jár attól függően, hogy hány eltartott gyermek van a családban, vagy hány születését vállaljátok.

• HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSÁRA VAGY BŐVÍTÉSÉRE

a már meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függően legfeljebb 2 750 000 forint összegű állami támogatás adható.

A három vagy több gyermeket tervezők, nevelők a 10 millió Ft összegű CSOK mellé további, akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett nyújtott, legfeljebb 10 millió forint összegű kedvező kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek (CSOK10+10). THM: 3,1%-3,2%**

Adó visszatérítési (ÁFA) támogatás

Amennyiben a saját otthon megteremtése érdekében építkezésbe is hajlandó vagy belevágni, arra is számíthatsz, hogy a számlák benyújtását követően visszaigényelheted a befizetett áfa egészét vagy egy részét.

Építési telek vásárlásról, az építéshez megvásárolt anyagokról és igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegének megfelelő, vissza nem térítendő állami támogatás kapható, legfeljebb 5 millió forint erejéig.

Cafeteria-juttatás

Hitelfelvétel előtt érdemes a munkáltatódnál is érdeklődni, hogy cafeteria-juttatás formájában nem tud-e hozzájárulni a lakáshiteled törlesztéséhez.

A munkáltatód ugyanis adómentesen adhat lakáshitel-törlesztési támogatást. Ráadásul az OTP ADLAK szolgáltatáscsomagjának keretében a munkáltató és a munkavállaló egy közös online felületen intézheti a hiteltörlesztéssel kapcsolatos ügyeket.

Éppen a hosszú távú elköteleződés miatt a lakáshitel felvételét mindennél körültekintőbb tájékozódás kell, hogy megelőzze. Hasznos persze a különféle hitel-kalkulátorokat, összehasonlító weboldalakat is böngészni, de érdemes alaposan áttanulmányoznod az OTP Bank lakáshitel portálját. Javasoljuk, hogy élj a visszahívás kérés lehetőségével, így kérdéseidet felkészült OTP-s ügyintéző válaszolja meg.

*A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékek a 2018. május 4-től érvényes kondíciók alapján, OTP Lakástakarék Zrt. által folyósított kölcsönök esetén a 2018. május 1-től érvényes kondíciók alapján kerültek meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, továbbá nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az ügyfél által kiválasztott konstrukcióra az aktuális feltételek mellett adott személyre szabott ajánlatot.

Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el. Az OTP Lakástakarék Zrt. megbízásából az OTP Bank Nyrt. jár el. A CSOK és az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A bank a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekről tájékozódjon a bankfiókokban, a honlapon közzétett vonatkozó Üzletszabályzatokból és Hirdetményekből és az OTP Lakástakarék Zrt. Általános Szerződési Feltételeiből! A Bank és az OTP Lakástakarék Zrt. a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.


KÖVESS MINKET:
"Otthagytam a feleségemet egy nőért, megbántam, de nem akar visszafogadni"
A 38 éves férfi egy forró munkahelyi románcért dobbantott három hónapja. Most könyörög a feleségének, a párterapeuta pedig ezt tanácsolta neki.
The Sun. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A 38 éves férfi három hónappal ezelőtt hagyta el 36 éves nejét, valamint két gyereküket (8 és 10 évesek). "Teljesen belezúgtam egy kolléganőmbe, annyira odavoltam érte, hogy mindent felrúgtam. Elköltöztem, kibéreltem egy szobát, a feleségem pedig szintén költözött a gyerekekkel, közel a szüleihez" - írta a férfi a The Sun párkapcsolati tanácsadójának, Deidre Sandersnek.

"Azóta három hónap telt el, és rájöttem, hogy óriási hibát követtem el. Vissza akarom kapni a feleségemet és a gyerekeimet, könyörögtem, még sírtam is neki a telefonban, hogy bocsásson meg. De azt mondta, nem megy, még szeret engem, de semmi esélyt nem lát arra, hogy ezt rendbehozzuk. Össze vagyok törve, amikor hetente egyszer elhozhatom a gyerekeket, megszakad a szívem. Bármit megtennék, hogy visszakapjam a családomat" - panaszolja a férfi.

A terapeuta a következő tanácsot adta: "Összetörte a felesége szívét, teljesen érthető, hogy egyelőre nem áll készen a megbocsátásra. Először is menjen el egy szakemberhez, és próbálja meg kideríteni, mi volt a gond a házasságával, mi vette rá, hogy egy fellángolás kedvéért csapot-papot otthagyjon. Ha azt akarja, hogy a felesége megbocsásson - ha egyáltalán meg fog -, nem elég sírva könyörögni, bizonyítson is. Tegyen a házasságáért, győzze meg róla, hogy valóban változtatni akar."


KÖVESS MINKET:Nők, akiknek súlyos testi-lelki problémákat okozott a fogamzásgátló tabletta
Bár nők milliói szednek minden probléma nélkül tablettát, egy nem elhanyagolható, érzékeny kisebbségnek súlyosan befolyásolja érzelmi jólétét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

A Daily Mail olyan nőket szólaltatott meg, akiknek a tabletta egészen riasztó elváltozásokat okozott, testben és lélekben egyaránt.

A most 34 éves Triona élete tökéletesnek tűnt. Korai huszonéveiben járt, stabil párkapcsolatban ért, voltak jó barátai és szerette a munkáját. Egy nap egyik barátjuknál ebédeltek, amikor egyszercsak a fürdőszobában találta magát, amint zokogva kutat vendéglátója gyógyszerei között, és azon gondolkodik, hogy lesz-e ereje véget vetni az életének. Szerencsére magához tért. Akkor már három hete szinte egyfolytában sírt.

Ez az eset végleg kijózanította, orvoshoz, pszichológushoz fordult, de egyikük sem jött rá a valódi okra. Triona csak kilenc évvel később jött rá, hogy a depresszióját a fogamzásgátló okozta.

Bár nők milliói szednek minden probléma nélkül fogamzásgátlót, egy nem elhanyagolható kisebbségnek súlyosan befolyásolja érzelmi jólétét. A depresszió szerepel a használati utasításon az apróbetűvel szedett mellékhatások között, akárcsak a súlygyarapodás, vagy a libidó-csökkenés, de a szakemberek szerint az orvosok ritkán figyelmeztetik a nőket ezekre a kockázatokra.

Triona először 15 éves korában kezdte szedni, mert nagyon erős menstruációs fájdalmai voltak, és ezek enyhítését remélte. Néhány hónap múlva azonban elkezdte magát szétszórtnak érezni, bizonytalan lett a járása. Az orvosok elintézték azzal, hogy tipikus tinédzsertünet.

Valójában arról volt szó, hogy felborult a hormonháztartása. Így jutott el egészen az öngyilkosság gondolatáig.

Végül problémáját úgy oldotta meg – újabb orvosi konzultáció nélkül – hogy leállt a tabletta szedésével, párjával inkább az óvszerhez folyamodtak, és néhány hét alatt elmúltak szuicid gondolatai. Azóta boldogabb, mint tinédzser kora óta bármikor.

A 31 éves Shaveve egy kombinált pirulát szedett, mielőtt teherbe esett most 13 éves fiával, aztán három évvel később újra szedni kezdte és egyre rosszabbul érezte magát. Először az anyaság intenzív érzésének tudta be rossz közérzetét. Hirtelen haragú lett, ok nélkül kezdett veszekedni bárkivel. Szorongások gyötörték, nem törődött másokkal. Ugyanakkor elvesztette érdeklődését a szex iránt is. Aztán 2008-ban olyan súlyos légzészavara támadt, hogy sürgősen kórházba kellett vinni.

Az orvosok vérrögöt találtak a tüdejében. Hónapokig kezelték, azt hitte, meg fog halni. Végül kiderült, hogy a vérrögöt a fogamzásgátlóban lévő szintetikus ösztrogén okozta.

Két hónappal később már kezdett depressziója oldódni, többet járt emberek közé, odafigyelt magára, örömét lelte fia növekedésében, és egy idő után már a szexet is kezdte újra élvezni.

A 25 éves Emmie szintén 14 évesen kezdett tablettát szedni. Miután számos hangulathullámzást és szorongást élt át, 19 éves korában az implantátum mellett döntött.

Ez azonban még rosszabb lett: menstruációja három hónapig tartott, nemi élete a nullával lett egyenlő, mert utálta a testét és egész önmagát, de nem törődött azokkal sem, akik aggódtak érte.

Így aztán megszabadult az implantátumtól is egy olyan spirált tetetett fel magának, amely csak kis adag progesztogént tartalmaz. Emmie számára ez életmentőnek bizonyult.

A cikk szerzője, Caroline Allen várja a hasonló tapasztalatokat átélt nők leveleit, hogy ezzel is segítsék a fogamzásgátlók és a mentális egészség összefüggőseiről folyó kutatásokat.


KÖVESS MINKET:
Incelek: felnőtt emberek, akikkel nem akarnak szexelni mások
Már több gyilkosságról is bebizonyították, hogy ilyen emberek követték el. De kik ők valójában, és kell-e félni tőlük?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Bejárta a külföldi és a magyar sajtót is 2018 áprilisában egy borzalmas hír. Torontóban egy Alek Minassian nevű férfi furgonnal szándékosan a járdára hajtott, és 10 embert megölt.

A férfi incel volt, az akcióját pedig bosszúnak szánta kapcsolatmentes, sőt: szexmentes életéért.

Ki az az incel? A szó az involuntarily celibate kifejezésből származik, ez azt jelenti: nem szándékos cölibátusban élő.

Azok a férfiak használják magukra ezt a terminust, akik szeretnének ugyan szexuális kapcsolatot létesíteni, erre azonban egy nő sem hajlandó velük.

Az incel-fórumok résztvevői rendszerint a feminizmust okolják a sorsukért, és egyes fórumok vagy csoportok hangneme időnként annyira eldurvul, hogy akad, amelyiket letiltják a közösségi oldalon. A redditen fordult elő ilyen eset, ezért a csoportok átköltöztek az incels.me és a 4chan oldalakra.

Sajnos a gyilkos indulat máskor is követelt halálos áldozatot: tavaly novemberben a floridai Hot Yoga Tallahassee jógastúdióban két nőt lelőtt, ötöt megsebesített egy 40 éves férfi, azután megölte magát. Scott Beierle-ről kiderült, hogy szélsőjobboldali incel volt, és a lövöldözés előtt a nők, a feketék és a bevándorlók ellen intézett kirohanást videóiban és posztjaiban

Egy felmérés szerint 10 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban körülbelül egymillió 25-45 éves férfinak és 800 ezer 25-45 éves nőnek nem volt még soha szexuális kapcsolata, de szexuális élménye sem. A jelenség Japánban is ismert, ott a középkorú, szexmentes életet élő embereket yaramisónak hívják.

És Magyarországon is élnek incelek, vagyis olyanok, akiknek nem jön össze a szex, a kapcsolat és általában az intimitás.

Az incelekből álló online szubkultúra tagjai három nagyobb csoportra osztják a társadalmat, alfákra, bétákra és omegákra. Az alfák vagy Chadek a vonzó, előnyös külsejű, kapós férfiak, a béták vagy normie-k az átlagos férfiak, akiktől az alfák elszerethetik a párjukat, a harmadik csoportba tartoznak az omegák, az előnytelen külsejű férfiak. Az incelek olyan omegák vagy béták, akik nem jutnak szexhez.

Kikből lesznek incelek? Összetett dolog, de az, ha valaki nem tud anyagi vagy más okok miatt elköltözni a szüleitől és önálló életet kezdeni, és az illető magasabb iskolázottságú, akkor nagyobb eséllyel válhat belőle incel. Sokat számít az, hogy tiniként vagy fiatal felnőttként mennyi lehetősége volt ismerkedni, és az is, hogy az illető mennyire képes kezdeményezni, hogy nyitottabb vagy zárkózottabb személyiség-e.

A külsőnek van ebben szerepe, például az, ha valakinek a kortársainál előnytelenebb a külseje valami miatt (például hormonprobléma, betegség, elhízás, kopaszodás stb.) vagy csupán azt hiszi magáról, hogy rosszabbul néz ki, mint a többiek.

És a férfi incelek körében gyakran előfordul az is, hogy a nőgyűlöletük miatt válnak kirekesztetté, és ha egy incel csoporthoz csatlakoznak, az egész folyamat öngerjesztővé válik: egymást hergelik bele, és a nőgyűlölet miatt vagy a nőkkel kapcsolatos előfeltevéseik miatt nem is próbálkoznak az ismerkedéssel, párkereséssel.

Akad azért, aki próbálkozik, de ha többször egymás után visszautasítják, visszahúzódik a csigaházába, és magányosan él tovább.

A különféle mentális és lelki problémák is belesodorhatják az embereket a kényszerű cölibátusba, például a bipoláris zavar, a pánikbetegség, az agorafóbia, a szorongás, a szuperérzékenység, különféle paranoiával járó betegségek.

Bár a sajtóban híressé vált támadások miatt sokan félnek az incelektől, többségük nem veszélyes a társadalomra és azon belül a nőkre. Magukra nézve veszélyesebbek: a vélt vagy valós visszautasítás, a magány, az elszigeteltség, a reménytelenség miatt előfordul köztük az öngyilkosság.


KÖVESS MINKET:
Kecske sétált be egy győri boltba – a tulajdonos fogadta be, amíg nem jelentkezik a gazdája
A barátságos állat jó kezekbe került, de szeretnék mielőbb visszajuttatni az otthonába.
Fotók: Facebook/Papp Oszkár - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Nem akármilyen vendég jelent meg csütörtökön délután egy győri szerszámboltban: egy eltévedt kecske sétált be az ajtón, majd körülnézett, mindent alaposan szemügyre véve - írja a Kisalföld.

„Azt hittük, hogy Valentin-nap vicc: egyszer csak ott állt egy kecske a bolt közepén. Jó helyre tért be, mert szeretjük az állatokat, és egyből azon munkálkodtunk, hogy enni kapjon és megkeressük a gazdáját"

- mondta Papp Oszkár, az üzlet tulajdonosa a lapnak.

Papp Oszkár

Törtènetūnk folytatòdik. Reggeli sèta. Gazdi jelentkezz!

Elmondása szerint az állatnak nem volt nyakörve, de ápolt és kezes jószág, hagyta, hogy simogassák, sőt még az autóba is hajlandó volt beszállni. Papp Oszkár ugyanis úgy döntött, hogy amíg ki nem derül, kitől kóborolt el a kecske, magához veszi, a forgalmas négysávos úton fekvő boltból ugyanis nem akarták utcára tenni. A szomszédos zöldségestől kapott salátalevelet, majd búzát is, a szerszámbolt tulajdonosa pedig gondoskodik róla, amíg a gazdája nem jelentkezik érte.

Aki esetleg tudja, kié az elveszett kecske, sürgősen jelentkezzen a győri a Fehérvári úti ÉPFU-irodaház aljában található Holz & Metal Kft.-nél.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x