Hogyan repülj ki a fészekből?
Elhagynád a mamahotelt, de nem tudod hogyan? Utánajártunk ma milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak az önálló otthon megteremtésére.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. május 25.


Egy ideális világban a tanulmányok befejeztével mindenkinek járna egy kulcs első otthonához, ahol felépítheti saját életét. Sajnos azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sok család nem engedheti meg magának, hogy gyermekük lakhatásához hozzájáruljon. Éppen ezért egyre többen kénytelenek az egyetemi évek után visszaköltözni a szülőkhöz, őket nevezzük manapság mamahotel lakónak.

Nemrég egy játékos kvízben arra voltunk kíváncsiak ti mennyire vagytok önállóak: önkényes mamahotel lakók, fészekhagyók vagy éppen mindenben a magatok urai vagytok? A kvízünkből azt derült ki, hogy bár még sokan kényszerülnek a mamahotel szolgáltatásaira, a legtöbben azért igyekeztek lehetőséget teremteni az önálló életre.

Szakértőnk, Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztálya igazgatójának segítségével megnéztük ma milyen lehetőségei vannak egy fiatal fészekhagyónak a saját otthon megteremtésére.

Lakástakarék

Ha nem kívánsz azonnal lakást vásárolni, de pár év múlva mindenképpen szeretnél belevágni, érdemes megfontolnod a lakástakarék-pénztári megtakarítást. A lakás-előtakarékossági szerződés egy olyan megtakarítási forma, amellyel saját vagy családtagjaid lakással kapcsolatos céljait (pl.: lakásvásárlás, felújítás stb.) tudod finanszírozni. Előtakarékoskodóként a számlán havonta rendszeresen elhelyezett betétek után állami támogatást vehetsz igénybe.

• Államilag támogatott: a befizetett összegek után 30%, maximum évi 72 000.- Ft állami támogatást kaphatsz. EBKM állami támogatással: 4,25 - 12,54%; EBKM állami támogatás nélkül -1,64 - -0,05%.

• Kiszámítható, mert fix összegű, havi rendszeres megtakarítás, melynek időtartamát te magad választhatod meg.

• Rugalmas, hiszen megtakarítóként magad döntöd el, hogy mennyi ideig és milyen összegű befizetést vállalsz. (A feltétel: legalább 46 hónap, legfeljebb 120 hónap, havonta legfeljebb 20 ezer forint befizetése.)

• A megtakarítási idő leteltét követően nemcsak a befizetett betétek összege, valamint az állami támogatás összege, és ezek kamatai vehetőek fel, hanem legalább a megtakarítással megegyező összegű, a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe vehetsz. THM: 7,4-8,5%. *

Ha már az önálló lakásban gondolkodsz, akkor most, amikor a hitelkamatok történelmi mélypontjukon vannak, mindenképpen érdemes egy-egy időszakra rögzített kamatozású hitelben gondolkodni. Ez a megoldás ugyanis hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a törlesztést.

Bizonyos ideig rögzített kamatozású hitelek

Ezek esetében a bank meghatározott ideig nem változtat a hitelszerződésben meghatározott kamatokon, még akkor sem, ha a rögzített időszak alatt a piaci kamatok megváltoznának. Így a törlesztőrészletek a kamatperióduson belül változatlanok maradnak és könnyebb megtervezned a családi költségvetést. A hitelt Lakástakarékkal is kombinálhatod, így az állami támogatásról sem kell lemondanod. THM: 3,1%-9,9%**

Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

Kormos Zoltán elmondása szerint a Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek” a piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatozású és költségű lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy a kamatok és ez által a törlesztőrészletek konstrukciótól függően akár 5,10 évre, vagy a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak. A törlesztőrészletek kamatperióduson belül minden hónapban egyenlők. Már államilag támogatott formában is elérhetők. THM: 3,1%-6,7%*

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A gyermekkel rendelkezők vagy gyermekvállalás teljesítését vállaló fiatal házaspárok, a gyermekek számától függően vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak lakásvásárláshoz, vagy építéshez, ez a családi otthonteremtési kedvezmény.

• ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁRA, ÉPÍTÉSÉRE

legfeljebb 10 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás jár attól függően, hogy hány eltartott gyermek van a családban, vagy hány születését vállaljátok.

• HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSÁRA VAGY BŐVÍTÉSÉRE

a már meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függően legfeljebb 2 750 000 forint összegű állami támogatás adható.

A három vagy több gyermeket tervezők, nevelők a 10 millió Ft összegű CSOK mellé további, akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett nyújtott, legfeljebb 10 millió forint összegű kedvező kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek (CSOK10+10). THM: 3,1%-3,2%**

Adó visszatérítési (ÁFA) támogatás

Amennyiben a saját otthon megteremtése érdekében építkezésbe is hajlandó vagy belevágni, arra is számíthatsz, hogy a számlák benyújtását követően visszaigényelheted a befizetett áfa egészét vagy egy részét.

Építési telek vásárlásról, az építéshez megvásárolt anyagokról és igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegének megfelelő, vissza nem térítendő állami támogatás kapható, legfeljebb 5 millió forint erejéig.

Cafeteria-juttatás

Hitelfelvétel előtt érdemes a munkáltatódnál is érdeklődni, hogy cafeteria-juttatás formájában nem tud-e hozzájárulni a lakáshiteled törlesztéséhez.

A munkáltatód ugyanis adómentesen adhat lakáshitel-törlesztési támogatást. Ráadásul az OTP ADLAK szolgáltatáscsomagjának keretében a munkáltató és a munkavállaló egy közös online felületen intézheti a hiteltörlesztéssel kapcsolatos ügyeket.

Éppen a hosszú távú elköteleződés miatt a lakáshitel felvételét mindennél körültekintőbb tájékozódás kell, hogy megelőzze. Hasznos persze a különféle hitel-kalkulátorokat, összehasonlító weboldalakat is böngészni, de érdemes alaposan áttanulmányoznod az OTP Bank lakáshitel portálját. Javasoljuk, hogy élj a visszahívás kérés lehetőségével, így kérdéseidet felkészült OTP-s ügyintéző válaszolja meg.

*A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékek a 2018. május 4-től érvényes kondíciók alapján, OTP Lakástakarék Zrt. által folyósított kölcsönök esetén a 2018. május 1-től érvényes kondíciók alapján kerültek meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, továbbá nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az ügyfél által kiválasztott konstrukcióra az aktuális feltételek mellett adott személyre szabott ajánlatot.

Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el. Az OTP Lakástakarék Zrt. megbízásából az OTP Bank Nyrt. jár el. A CSOK és az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A bank a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekről tájékozódjon a bankfiókokban, a honlapon közzétett vonatkozó Üzletszabályzatokból és Hirdetményekből és az OTP Lakástakarék Zrt. Általános Szerződési Feltételeiből! A Bank és az OTP Lakástakarék Zrt. a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x