hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Hogyan küzdhető le az Insta-irigység? – ezt fogadd meg, ha úgy látod, mindenki élete tökéletesebb a tiédnél
A közösségi média jelenségei egy ideje az orvostudományt és a pszichológiát is foglalkoztatják. Legújabban az Insta-irigység mibenlétét és az ellene való küzdelmet boncolgatják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

A kutatók egybehangzóan állítják, hogy a közösségi oldalaknak lehetnek jótékony hatásaik mentális egészségünkre. Ugyanakkor akár depressziót is okozhat az az irigység, amely eltölt bennünket, ha például ismerősünk nagyon menő dolgot posztol az Instagramon, vagy esetleg egy világsztárral szelfizik.

Mint azt dr.Susan Krausse-Whitbourne és James Robinson pszichoterapeuták megállapították, az Instagram ma a tömeges összehasonlítgatások platformja, mindenki különb akar lenni a másiknál, és ez irigységet szül azokban, akik úgy érzik: lemaradnak ebben a versenyben. Ennek azonban nem kellene így lennie – mondják a szakemberek a Daily Mail

A közösségi média térhódítása nem mutatja jeleit a lassulásnak, és ez magával vonja az ebből származó lelki problémák terjedését is szerte a világon. Vannak olyan nézetek, amelyek szerint a Facebook, az Instagram, a Twitter és a többi oldal „tönkre tesz” egy egész nemzedéket.

Mások szerint ez nem a közösségi média hibája, csupán a globális mentális egészségügyi válságnak a tükre.

Az Instagram az idén elérte az egymilliárd aktív felhasználót. A 25 éven aluliak napi átlagban 32 percet töltenek az oldal böngészésével. A pszichológusok szerint éppen ez a „passzív fogyasztás”, ami leginkább erősíti bennünk az irigységet és rombolja a lelkünket.

A Carnagie Mellon egyetem kutatása három kategóriába csoportosítja on-line közösségi aktivitásunkat: közvetlen kommunikáció egyének között, passzív és terjesztő. Az Instagram a passzív fogyasztók széles körének közvetít képeket és a posztok többségét nem kíséri túl sok információ.

„Így kezdődik a valóság eltorzítása – vélekedik Robinson – az emberek időnként olyan élethelyzetben mutatják magunkat, ami a valóságban nem igaz, és ezáltal áthatolhatatlan maszkot húznak maguk elé. Ugyanakkor az a rettenetes érzés, hogy mindezt mi nem érhetjük el, haragot és sértettséget válthat ki belőlük.”

Robinson felhívja a figyelmet arra, hogy különösen sebezhetők a labilis idegzetű, identitászavarban szenvedő emberek, még a személyes emberi kapcsolataikban is, mert gyakran úgy érzik, hogy kimaradnak valamiből, amely révén „valakik” lehetnek.

Hogy lehet védekezni az ellen, hogy megmérgezzük saját érzelmi világunkat? Például úgy, hogy nem irigykedünk, hanem csodáljuk azokat, akik magasra jutottak a munkájukban, vagy beutazzák a világot. Megpróbáljuk megérteni és eltanulni sikerük titkát. De azt is tudomásul vehetjük, hogy mások vagyunk, mint ők, és nem feltétlenül az ő életükre vágyunk.

Az Instagramon sugallt tökéletes élet illúzióját könnyű lerombolni, amint többet megtudunk egy-egy kép születésének körülményeiről, és ezáltal az illető körülményeiről.

A Carnagie Mellon tanulmánya megállapította, hogy az egyéni közötti közvetlen kommunikáció is segít önbecsülésünk erősítésében, és ezáltal le lehet győzni az irigységből adódó szorongást. „Keressünk olyan embert, aki megadja nekünk a melegség és a valahová tartozás érzését – tanácsolja dr. Krausse-Whitborne – és keressük meg a pozitív érzések más forrásait is. Az ilyen közeli emberi kapcsolatok révén reálisabban tudjuk látni az „on-line életeket” is.”

Fel kell ismernünk azt is, hogy milyen képek azok, amelyek irigységet váltanak ki belőlünk. Ilyenek azok, akik szinte minden nap más helyszínről számolnak be valamilyen kalandjukról, vagy minden héten újabb sikert érnek el munkahelyükön. Vannak, akiknek egész Instagram-életük egy tömény „lájk”. „Ez nem valóságos, ilyen nincsen, és nem is lenne jó, ha így lenne” – mondja Robinson. Ennek azonban megvan az a veszélye, hogy azok, akik a saját életüket nem Insta-szűrön keresztül látják, boldogtalanok lesznek, ha hisznek ennek az imázsnak.

dr.Krausse-Whitburne szerint

„az Instagramot úgy kell felfogni, mint egy táplálékot.

Éppen ezért nem árt alaposan megvizsgálni, hogy miből áll az étrendünk. Nemcsak korlátozni kell a böngészésre szánt időt, hanem meg kell találni benne a számunkra megfelelő egyensúlyt, hogy inkább inspiráljon bennünket. De néha azért beleférhet egy kis „szemét kaja” is a menünkben.”


KÖVESS MINKET:

Kirabolta a nőt, de mikor meglátta az egyenlegét, inkább visszaadta a pénzét
Az internet népe csak modern Robin Hoodként emlegeti a rablót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

A bűntudattal együtt élni cseppet sem egyszerű dolog, és bármilyen furán is hangzik ez, olykor még a legelvetemültebb bűnözők is marcangolják magukat. Így történt ez a rablóval is, aki egy kínai ATM-nél fosztott ki egy gyanútlan hölgyet.

A biztonsági kamera felvételén jól látszik, hogy a rémült nő átadja minden pénzét a késsel fenyegetőző férfinak, ami, mint kiderült 2500 yuan, tehát körülbelül 100 ezer forint volt. Azonban a férfi nem elégedett meg ennyivel: a nő bankszámláján szereplő összeget is szerette volna látni, így a nő bedugta a gépbe a kártyáját. A bankautomata kimutatta, hogy a nő egyenlege 0, azaz nulla yuan.

Mikor ezt meglátta a rabló, az egész történet 180 fokos fordulatot vett.

A férfi elnevette magát, és visszaadta a továbbra is sokkos állapotban lévő nőnek a készpénzt.

Bár a férfi végül nem vette el a pénzt, a rendőrség azonnali eljárást indított ellene erőszakos bűncselekmény gyanújával. A sztori persze már az egész világhálót bejárta, az internet népe pedig modern Robin Hoodként emlegeti a srácot. Sőt mi több, sokan már vígan poénkodnak az eseten:

"Ha a rabló látná az én egyenlegem, másokat rabolna ki, hogy segítsen nekem", "Most gondoljatok csak bele: valaki rád ijeszt, majd még ki is nevet, hogy nincs pénzed." - írták.

Nos, úgy tűnik, a világ egy újabb ambivalens hőssel gazdagodott.

Íme a felvétel a teljes esetről:

Forrás: BoredPanda


KÖVESS MINKET:
Nem vagy bűnbak! – avagy hogyan szakíts egy depresszióssal?
A szakértők szerint sajnálatból és bűntudatból maradni sokszor ártalmasabb, mint őszintén belátni, hogy vége.
Metro. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján elképesztő mértékben emelkedik a mentális betegségek és zavarok gyakorisága: 1996 és 2013 között világszerte 54 százalékkal emelkedett a depresszióval küzdők száma. És ez "csak" a depresszió, a többi pszichiátriai problémáról még nem beszéltünk.

Egy párkapcsolatban tehát sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy társunk esetleg már az elején depresszióval küzd, vagy valamilyen okból később csúszik bele ebbe az alattomos betegségbe. Mivel a tünetek sokfélék és a depresszió mértéke is különféle lehet, orvosi diagnózis nélkül nehéz mit kezdeni egy depresszióssal, együtt élni vele természetesen szintén küzdelmes, és sajnos elérkezhet az a pont is, amikor úgy érezzük: ezért (vagy más okok miatt is) nem megy tovább, szakítani szeretnénk.

Amanda Perl amerikai pszichológus szerint itt kezdődnek a gondok. Abban a félben, aki szakít, egyébként is sokszor rengeteg bűntudat és sajnálat halmozódik fel, de aki épp egy depressziós embert készül elhagyni, az még inkább bűnösnek érezheti magát.

A szakember szerint ha ilyen helyzetben vagy, először is azt kell tisztán látnod, hogy nem vagy bűnbak. Nem te vagy a felelős senki más mentális problémájáért, a párodért sem te felelsz, ha úgy döntesz, elhagyod, azzal nem lököd tovább a lejtőn, nem taszítod öngyilkosságba. Egyszerűen csak felvállalod az érzéseidet, és hozol egy döntést, amivel magadat véded meg. És ehhez minden jogod meg is van.

Nirma, aki egy év halogatás után szakított depressziós barátjával, szintén erre figyelmeztet. "Az én barátom már abban a stádiumban volt, amikor minden iránt teljes közönyt mutatott. Úgy éreztem, az se érdekli, hogy élek vagy halok. Ennek ellenére annyira felelősnek éreztem magam az állapotáért, hogy egy évig húztam még a kapcsolatban. Pedig semmi értelme nem volt, mindketten csak szenvedtünk. A végén egyébként őszintén megbeszéltük a dolgot, és a barátom megértette a döntésemet. Érdekes, azóta mindketten jobban is vagyunk, maradt a barátságunk."

Katie nem volt ilyen szerencsés, az ő barátja nagyon nehezen viselte a szakítást. "Eleve nagyon hosszú ideig nem mertem megmondani neki, mert minden nap azt hajtogatta, hogy egyedül miattam van még életben. Ki az, aki ezek után elhagyná? Egy önző szörnyetegnek éreztem volna magam. De előbb-utóbb nem ment tovább a színlelés,már nekem is fizikai tüneteim voltak, lefogytam, elkezdett hullani a hajam. Hát elmondtam neki, hogy vége. Erre eltűnt, és egy napig kikapcsolta a mobilját. A poklok poklát álltam ki, azt hittem, megölte magát" – mesélte a lány.

Végül kiderült, hogy a fiúnak szerencsére nem történt baja, de Katie azóta is nehezen szabadul a bűntudattól.

A szakember szerint az őszinteség akkor is a legjobb út, ha ezzel átmenetileg úgy érezzük, cserben hagyjuk amúgy is szenvedő párunkat. "Nem fizethetjük meg a másik ember mentális állapotának árát. Jogunk van a saját lelki egészségünkhöz, és egy depresszióssal együtt élni önmagában is óriási megpróbáltatás, ha úgy döntünk, kilépünk belőle, attól nem leszünk rossz emberek. Sőt, épp hogy mindkettőnket megtiszteljük azzal, hogy nem könyörületből vagyunk együtt, hanem szembenézünk az igazsággal."

A szakértő szerint természetesen egy depresszióssal szakítani nagyon nehéz feladat. Különösen sok tapintat, empátia, kíméletes bánásmód kell hozzá. Fontos, hogy "én-üzenetekkel" kommunikáljunk, azaz ne a másikat hibáztassuk a döntésünkért, hanem mondjuk azt: "Nem érzem már jól magam ebben a kapcsolatban", vagy "Úgy érzem,...", "Nekem ez úgy jön le..." stb.

Azt is el kell fogadnunk, hogy a szakítás időlegesen valóban ronthat társunk állapotán. Ezért célszerű "mozgósítani" a családját és a barátait, hogy figyeljenek rá, illetve éreztetni vele, hogy nem veszít el téged teljesen. Igaz, azt sem szabad hagyni, hogy utána erre való hivatkozással állandóan hívogasson, vagy írogasson neked. Kíméletesen, de meg kell szabni a határaidat.


KÖVESS MINKET:
Az egyetlen dolog, amire a nők valójában vágynak
A nők nem egy kidolgozott férfitestre vagy egy sokszámjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira.
Jánosi Vali írása a Személyescoach blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Jánosi Valéria párkapcsolati coach és mediátor. Általában azért keresik meg, mert ellaposodott a viszonyuk, romboló veszekedésekbe bonyolódtak, megcsalták egymást, vagy éppen „szépen” szeretnének elválni. Dolgozik olyan szülőkkel is, akik nehezen értenek szót kamasz gyerekeikkel, és szükségük van arra, hogy egy közvetítő jelenlétében ismét visszataláljanak egymáshoz.

Blogján pedig segítséget találnak azok is, akik maguk szeretnék megoldani problémáikat.

Mire is vágyik a nő? Ez az a kérdés, amibe olyan tudós férfiaknak is beletört a bicskája mint Freud vagy Stephen Hawking. Pedig a válasz pofonegyszerű, és minden férfi képes arra, hogy ezt megadja a nőnek.

John Gottman, amerikai házasságterapeuta kutatásai során megtalálta a választ.

A nők nem egy kidolgozott férfi testre vagy egy sok számjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira. A megbízhatóság pedig azt jelenti, hogy az vagy, akinek mondod magad, és azt teszed, amit megígérsz. A lényeg a megbízhatóság, szavahihetőség, bizalomraméltóság.

Annak, hogy miért pont erre vágynak a nők, evolúciós magyarázata van. A nő és gyerekeinek életben maradása a partnere megbízhatóságán múlott évezredekkel ezelőtt, és ez még ma is rendkívül fontos.

Ha az apa nincs jelen a gyerekek életében, nevelésében, ötször akkora a valószínűsége, hogy a gyerekek szegénységben nőnek fel, és háromszor akkora a valószínűsége, hogy rosszul teljesítenek az iskolában. Tehát érthető, hogy a nők megbízható férfiakra vágynak.

A nők két leggyakoribb panasza

A nők két fő dologra panaszkodnak a férfiakkal kapcsolatban:

1. Soha nincs ott, amikor szükségem van rá.

2. Hiányzik a meghittség, érzelmi közelség. Ezek a nők magányosnak érzik magukat a párkapcsolatukban.

A férfiak szintén két dologra panaszkodnak:

1. Túl sok a veszekedés

2. Kevés a szex. Ezek a férfiak épp olyan magányosak mint a nők.

A nők és férfiak egymástól látszólag független panaszai mégis ok-okozati összefüggésben állnak egymással, és egyszerűen orvosolhatók. Ez pedig az érzelmi ráhangolódás. Ha a férfi érzelmileg ráhangolódik a feleségére, kevesebb lesz a veszekedés, több a szex, és megszűnik a magányuk.

Amivel a férfire rá lehet hozni a frászt

A párok veszekedéseinek zöme azért tör ki, mert a férfi lekicsinyli, leszólja vagy elutasítja a nő érzelmeit. Ezt úgy csinálja, hogy kigúnyolja, figyelmen kívül hagyja, esetleg megpróbálja elterelni a nő figyelmét. No, nem azért mert egy érzéketlen tuskó, hanem mert a férfiak többsége felelősnek érzi magát a párja érzéseiért.

Amikor egy nőből előtörnek az érzelmek, a férfi azonnal közbe akar lépni, hogy orvosolja a dolgot, mert még egy felnőtt férfit is rendszerint halálra rémít a női érzelemkitörés.

Semmivel sem lehet jobban frászt hozni egy férfira, mint egy látszólag ok nélküli, semmiből kitörő sírással, amit a nő csak két órás beszélgetés után hagy abba.

A legtöbb férfi ilyenkor türelmetlenné, ingerültté válik, és felvesz egy “mi a fene van már megint?” pózt. Ilyenkor kötelességének érzi, hogy minél előbb eltüntesse a nő szomorúságát, és boldoggá tegye őt. Szerinte a legegyszerűbb megoldás ilyenkor, hogy előáll valami (tényleg) kézenfekvő megoldási javaslattal.

Csakhogy a nőn ez egy cseppet sem segít, mert azt érezteti vele, hogy ostoba, amiért ilyesmiken rágódik, és megalázva érzi magát az érzékenysége miatt. A férfi nem hangolódott rá a nőre érzelmileg, aki nem érzi magát megérve, nem érzi magát biztonságban. Mit tehet másként a férfi?

A ráhangolódás mozzanatai

A megbízhatóság legjobb megnyilvánulási formája, amikor egy férfi érzelmileg ráhangolódik a párjára: odafigyel, együttérzést mutat, és egyáltalán nem próbálja megoldani a párja problémáit.

Figyelj oda a másikra!

Ha a párod beszélni akar veled, kapcsold ki a játékot, tedd le a távirányítót és a telefont, és add tanújelét annak, hogy figyelsz rá, és érdekel, amit mondani akar.

Fordulj felé!

Szó szerint, fizikailag fordulj a partnered felé, és vedd fel vele a szemkontaktust!

Próbáld megérteni, hogy mit mond!

Csak próbáld megérteni a szavait, és közben ne a megoldáson gondolkodj, ne tereld másra a szót, ne próbáld bagatellizálni a problémát, és ne vicceld el a dolgot! Nem elég, ha azt mondogatod, hogy “értem, értem”! Tényleg próbáld megérteni, esetleg összefoglalóan visszamondani neki, hogy mit értettél meg abból, amit mondott!

Csak hallgasd meg, és ne próbálj védekezni!

Ha a párodnak épp veled van baja, nagyon nehéz nem visszavágni vagy védekezni. Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy próbáld megérteni, hogy mit akar! Ha védekezel vagy támadsz, nagyon gyorsan elmérgesedik a helyzet. Nem kell egyetértened azzal, amit mond, de megérteni megpróbálhatod.

Mutass együttérzést!

Próbáld átérezni, hogy mit érez a társad! Szerezz információkat az érzelmi állapotáról. Például kérdezd meg, hogy mit érez, esetleg kínáld meg érzelmekkel! “Ez biztosan nagyon nehéz neked. Szörnyen bosszantó ez az egész. Látom, hogy nagyon felháborít a dolog.” Furcsa módon a nő ettől elkezd megnyugodni, mert megértést, elfogadást kaptak az érzései. Figyelem! Továbbra sem kell vele egyetértened, de együtt érezhetsz vele!

Ha ez megtörténik, a nő elkezd megnyugodni, és hamarosan te is elmondhatod, hogy mit gondolsz a témáról. Ekkor már sokkal nyitottabban fogja meghallgatni a véleményedet, hiszen megértést, együttérzést kapott tőled, tehát biztonságban érzi magát.

Ha ezeket a lépéseket követed, sokkal kevesebb lesz a veszekedés, ergo több lehet a szex. Vagyis ezzel a módszerrel mindkét fél sokkal jobban jár.

Valójában ezt a “spanyolviaszt” nem Gottman találta fel. Az erőszakmentes kommunikáció, a Gordon-módszer évtizedek óta tanítja a konfliktuskezelésnek ezeket a módjait. Kidolgozott, hétköznapi emberek számára is gyorsan elsajátítható módszerek vannak erre.

Ha úgy érzed, kezd zátonyra futni a kapcsolatod, vagy nem tudsz zöldágra vergődni a kamasz gyerekeddel, olvasd a Személyescoach blogot!

KÖVESS MINKET:
20 biztos jel, hogy kapcsolatfüggő vagy
A társfüggőség egyfajta szorongással járó személyiségzavar, ami megakadályoz abban, hogy a maga valóságában és teljességében éld meg a párkapcsolataidat.
Illusztráció: Pixabay.com - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Az egyik korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen problémákat okoz a kapcsolatfüggés.

A társfüggőség egyfajta szorongással járó személyiségzavar, ami megakadályoz abban, hogy a maga valóságában és teljességében éld meg a párkapcsolataidat.

A kapcsolatfüggő leegyszerűsítve és sarkítva nem rendelkezik reális képpel a párkapcsolatról, és nem biztos, hogy szerelmes a párjába, inkább ahhoz a tényhez ragaszkodik, hogy ne egyedül legyen, hanem kapcsolatban, vagy ahhoz, hogy virágról virágra szállva újra átélje egy kapcsolat kezdeti szakaszát.

A társfüggőség az a viselkedésforma, ami túlmutat azon, hogy egy ember a lehető legtöbbet megteszi a kapcsolatáért vagy a házasságáért. A kapcsolatfüggők egyrészt sokkal többet elnéznek (eltűrnek) a párjuknak, csak hogy ne maradjanak egyedül, másrészt foggal-körömmel ragaszkodnak a párjukhoz, harmadrészt a kapcsolatban nem érzékelik, ha a másiknak egy kis térre, levegőre, szabadságra volna szüksége, például csak arra, hogy egyedül menjen sétálni, egyedül találkozhasson a barátaival.

Most sorra vesszük, milyen jelek mutatják meg, hogy kapcsolatfüggő vagy.

1. Szakítás után rájössz, hogy nem az exed hiányzik, hanem a kapcsolat ténye

2. Még alig szakítottál, de már azon gondolkodsz, hogy össze kellene jönnöd valakivel, hogy ne legyél egyedül

3. Szenvedsz, panaszkodsz, keseregsz, ha egyedül maradtál, és képtelen vagy élvezni az életete

4. A párodat életed értelmének nevezed, és gyakran, akár minden nap posztolsz kettőtökről a közösségi oldalakon

5. A párod valamilyen függőségben szenved, és te úgy gondolod, megmented őt

6. Tyúkanyóként/apapótlékként gondoskodsz a párodról, kiszolgálod őt, elvégzed helyette, ami az ő dolga lenne

7. Ha nem vagy kapcsolatban, úgy érzed, képtelen vagy dolgozni, tervezni, előre látni az életedet

8. Szorongsz, ha a párod nélküled, egyedül dönt valamiben

9. Szorongsz, ha a párod nélküled, egyedül megy el valahova

10. Te érzel felelősséget a párod cselekedeteiért és döntéseiért

11. Párválasztásnál félreteszed az igényeidet, és "az első szembejövő" karjaiba omlasz, csak szeressen már végre valaki

12. Képtelen vagy szakítani, akkor is, ha a kapcsolat nyilvánvalóan megfeneklett vagy működésképtelen

13. Még azt is eltűröd, hogy a párod megcsaljon, csak ne maradj egyedül, egy hétre sem

14. Te akarod megoldani a párod problémáit, te akarod cipelni az ő saját keresztjét

15. Ha rossz a hangulata a párodnak, akkor neked is - függetlenül attól, hogy amúgy jó napod volt-e

16. Gyakran nem tudod pontosan megfogalmazni, mik az igényeid egy kapcsolatban - a legfontosabb, hogy ne maradj egyedül

17. Képes vagy házasságot kötni olyasvalakivel, akit valójában nem is szeretsz, vagy rossz vele a szex - csak ott legyen rajtad a címke, hogy elkeltél

18. Erőnek erejével feladod az egyéniségedet is, hogy olyan legyél, mint a párod, vagy olyanná válj, amilyennek (szerinted) téged akar látni

19. Képtelen vagy a párodnak nemet mondani vagy őszintén elmondani neki, ha valami nem tetszik vagy ha valamivel megbántott

20. Félembernek érzed magad, ha éppen nincsen melletted a párod, és még a hétköznapi teendőidre sem tudsz odafigyelni


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x