hirdetés
7986950915_4c161501f0_b.jpg

Hogyan küzdhető le az Insta-irigység? – ezt fogadd meg, ha úgy látod, mindenki élete tökéletesebb a tiédnél

A közösségi média jelenségei egy ideje az orvostudományt és a pszichológiát is foglalkoztatják. Legújabban az Insta-irigység mibenlétét és az ellene való küzdelmet boncolgatják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

A kutatók egybehangzóan állítják, hogy a közösségi oldalaknak lehetnek jótékony hatásaik mentális egészségünkre. Ugyanakkor akár depressziót is okozhat az az irigység, amely eltölt bennünket, ha például ismerősünk nagyon menő dolgot posztol az Instagramon, vagy esetleg egy világsztárral szelfizik.

Mint azt dr.Susan Krausse-Whitbourne és James Robinson pszichoterapeuták megállapították, az Instagram ma a tömeges összehasonlítgatások platformja, mindenki különb akar lenni a másiknál, és ez irigységet szül azokban, akik úgy érzik: lemaradnak ebben a versenyben. Ennek azonban nem kellene így lennie – mondják a szakemberek a Daily Mail

A közösségi média térhódítása nem mutatja jeleit a lassulásnak, és ez magával vonja az ebből származó lelki problémák terjedését is szerte a világon. Vannak olyan nézetek, amelyek szerint a Facebook, az Instagram, a Twitter és a többi oldal „tönkre tesz” egy egész nemzedéket.

Mások szerint ez nem a közösségi média hibája, csupán a globális mentális egészségügyi válságnak a tükre.

Az Instagram az idén elérte az egymilliárd aktív felhasználót. A 25 éven aluliak napi átlagban 32 percet töltenek az oldal böngészésével. A pszichológusok szerint éppen ez a „passzív fogyasztás”, ami leginkább erősíti bennünk az irigységet és rombolja a lelkünket.

A Carnagie Mellon egyetem kutatása három kategóriába csoportosítja on-line közösségi aktivitásunkat: közvetlen kommunikáció egyének között, passzív és terjesztő. Az Instagram a passzív fogyasztók széles körének közvetít képeket és a posztok többségét nem kíséri túl sok információ.

„Így kezdődik a valóság eltorzítása – vélekedik Robinson – az emberek időnként olyan élethelyzetben mutatják magunkat, ami a valóságban nem igaz, és ezáltal áthatolhatatlan maszkot húznak maguk elé. Ugyanakkor az a rettenetes érzés, hogy mindezt mi nem érhetjük el, haragot és sértettséget válthat ki belőlük.”

Robinson felhívja a figyelmet arra, hogy különösen sebezhetők a labilis idegzetű, identitászavarban szenvedő emberek, még a személyes emberi kapcsolataikban is, mert gyakran úgy érzik, hogy kimaradnak valamiből, amely révén „valakik” lehetnek.

Hogy lehet védekezni az ellen, hogy megmérgezzük saját érzelmi világunkat? Például úgy, hogy nem irigykedünk, hanem csodáljuk azokat, akik magasra jutottak a munkájukban, vagy beutazzák a világot. Megpróbáljuk megérteni és eltanulni sikerük titkát. De azt is tudomásul vehetjük, hogy mások vagyunk, mint ők, és nem feltétlenül az ő életükre vágyunk.

Az Instagramon sugallt tökéletes élet illúzióját könnyű lerombolni, amint többet megtudunk egy-egy kép születésének körülményeiről, és ezáltal az illető körülményeiről.

A Carnagie Mellon tanulmánya megállapította, hogy az egyéni közötti közvetlen kommunikáció is segít önbecsülésünk erősítésében, és ezáltal le lehet győzni az irigységből adódó szorongást. „Keressünk olyan embert, aki megadja nekünk a melegség és a valahová tartozás érzését – tanácsolja dr. Krausse-Whitborne – és keressük meg a pozitív érzések más forrásait is. Az ilyen közeli emberi kapcsolatok révén reálisabban tudjuk látni az „on-line életeket” is.”

Fel kell ismernünk azt is, hogy milyen képek azok, amelyek irigységet váltanak ki belőlünk. Ilyenek azok, akik szinte minden nap más helyszínről számolnak be valamilyen kalandjukról, vagy minden héten újabb sikert érnek el munkahelyükön. Vannak, akiknek egész Instagram-életük egy tömény „lájk”. „Ez nem valóságos, ilyen nincsen, és nem is lenne jó, ha így lenne” – mondja Robinson. Ennek azonban megvan az a veszélye, hogy azok, akik a saját életüket nem Insta-szűrön keresztül látják, boldogtalanok lesznek, ha hisznek ennek az imázsnak.

dr.Krausse-Whitburne szerint

„az Instagramot úgy kell felfogni, mint egy táplálékot.

Éppen ezért nem árt alaposan megvizsgálni, hogy miből áll az étrendünk. Nemcsak korlátozni kell a böngészésre szánt időt, hanem meg kell találni benne a számunkra megfelelő egyensúlyt, hogy inkább inspiráljon bennünket. De néha azért beleférhet egy kis „szemét kaja” is a menünkben.”


KÖVESS MINKET:

hirdetés
woman-407168_960_720.jpg

Szélsebesen terjed egy esküvői fotós nyílt levele: ezért ne fotózz SOHA a mobiloddal a nagy napon

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 16.Az ifjú pár szívta meg végül egy lelkes vendég mobilos fényképezését, amin az esküvőre felkért, profi fotós is kiakadt. Annyi történt mindössze, hogy egy fontos pillanatot szeretett volna elkapni, amikor egy lelkes amatőr a násznépből eléugrott, így nem lett meg a felvétel.

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.

Ez történt ugyanis:

"Az iPhone-os lánynak… Nem csak a képemet rontottad el, hanem elloptad ezt a pillanatot a vőlegénytől, a menyasszonytól és annak apjától. Most mik a terveid ezzel a fotóval? De őszintén!

Ki fogod nyomtatni? Elmented magadnak? Minden nap megnézed? Nem. Nem ez fog történni. De a menyasszony előhívatta volna ezt a képet, gyakran rápillantott volna, és emlékezett volna a pillanatra, amikor az apja az oltárhoz vezette őt. Ehelyett előkaptad a mobilodat, kitakarva előlem a látványt, csak azért, hogy készíts egy olyan fényképet, amit soha nem fogsz használni..." - sopánkodott a fotós, majd mindenkit arra kért, hogy hasonló helyzetben hagyják a profikat dolgozni, és élvezzék inkább a bulit.


KÖVESS MINKET:hirdetés
alcohol-492871_960_720.jpg

6 tévhit a másnaposság leküzdéséről - pedig csak egy dolog segít rajta

Aki már ivott életében többet a kelleténél, számos módszert ismer a másnaposság leküzdésére. Pedig igazából egyik sem működik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Van, aki egy nagy, gazdag szendvicsre és óriási adag kávéra esküszik. Mások inkább nyakló nélkül vedelik a vizet, és nyomjuk magukba az ibuprofént. Ismert metódusnak számít a hideg limonádé, a tej, sőt, vannak, akik a „kutyaharapást szőrével” elv alapján ráisznak egy adagot. Pedig az egyetlen módja, hogy a macskajaj valóban elmúljon, a kivárás - írja a Business Insider, amely hat tévhitet igyekszik eloszlatni e téren.

A nehéz, zsíros reggelik egy átivott éjszaka után, mint arra Alexis Halpern New York-i orvos rámutat, azért nem használnak, mert a szervezetnek több energiát kell felhasználnia az étel megemésztésére, és ezáltal az alkohol lassabban szívódik fel a vérben. Ugyanakkor egy nagyobb szeszfogyasztás előtt nem árt olyan ételeket enni, amelyeknek magas a protein, a cink, a B-vitamin és a kálium-tartalma.

Nem segítenek igazán a cukros sportitalok sem, annak ellenére, hogy az alkoholfogyasztás a szervezet elektrolit-veszteségével jár. Az elektrolitok tartják egyensúlyban a folyadékszintet sejten belül és kívül. Ilyen irányú beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a nagyarányú alkoholizálás miatt túl alacsonyra süllyed a vércukorszintünk.

Vannak, akik fájdalomcsillapítókkal próbálkoznak, különösen, ha a másnaposság fejfájással jár – nálunk is ismert az aszpirin-módszer – de ez nem veszélytelen. Az alkohollal való visszaélésekkel foglalkozó amerikai intézet szerint az ilyen kombinációk akár gyomorvérzést, fekélyt, májkárosodást, legjobb esetben heves szívdobogást okozhatnak. Ezért azt a módszert csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
energiaital.jpg

Veszélyes lehet: sokan úgy isszák, mint az üdítőt – 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon évente

Egy év alatt közel 32 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, pedig az előnyei mellett komoly kockázatai is vannak.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. július 17.Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

A magyarok mintegy nyolc százalékkal több serkentő italt fogyasztottak, közel ötvenmillió liternyit – ez 171 millió darab terméket takar. És ha már energiaital, inkább cukros, különleges ízektől mentes és leginkább 250 ml-es kiszerelésű, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Szereti pörgetni magát a magyar: a kiskereskedelmi szcéna értékbeli növekedésének közel kétszeresét hozta 2018. június és 2019. május között: 15 százalékkal bővült a forgalma. Az energiaitalok uralják a terepet: 90 százalék fölött hasítanak ki a kategóriából.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből az is kiderül, hogy az értékesített energia- és sportitalok esetében inkább a dobozost választjuk (90+%), és 100-ból 90 darab termék 200-250 ml-es kiszerelésű.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli. Emellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti; stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik; az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Veszélyes is lehet

A Magyar Kardiológusok Társasága viszont arra figyelmeztet, komoly baj is lehet abból, hogy a magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében. Utóbbi akár életveszélyes is lehet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x