hirdetés
Hogyan gyógyulhat ki a lelki megrázkódtatásból, akit nem szeretett az anyukája?
Miként léphetnek tovább, ha ilyen mély sebet kaptak? Elmondjuk.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

Mély és fájó sebet marnak gyermekeikbe azok az anyák, akik nem szeretik a gyerekeiket vagy valamelyik gyermeküket. Különösen a később anyává váló lányoknál fontos legyőzni a múlt árnyait, és lelkileg gyógyulni, hogy a gyermekvállaláskor ne adja tovább a rossz tapasztalatokat és beidegződéseket.

A jelenséggel, amelyet a spirituális mozgalmak anya-sebnek hívnak, az utóbbi években sokan és sokszor foglalkoztak. Mi is írtunk arról korábbi cikkünkben, hogy miként ismerhető fel, ha valakit nem szeret az édesanyja, és miért történhet ez meg egy gyerekkel.

Most arról írunk, hogyan lehet meggyógyulni abból a lelki megrázkódtatásból, ha valakit nem szeretett és elutasított a saját anyja.

Az anya-seb a legtöbb forrás szerint a női létnek az a fájdalma, amit a patriarchális kultúrákban a nők generációról generációra továbbadnak egymásnak.

Az anya-seb a következőket jelenti: az érzés, hogy nem vagy elég jó, hogy valami nem stimmel veled, hogy jelentéktelenebbé kell válnod/kicsire össze kell húznod magad ahhoz, hogy szeressenek, és a folyamatos bűntudat amiatt, hogy „többre vágysz, mint amid van” vagy „többre vágysz, mint amit megérdemelsz”.

Az anya-seb tabu is a kultúránkban, nem illik arról beszélni, hogy milyen verbális, mentális vagy fizikai bántalmazást szenvedett el egy lány az anyjától, hogy arról sem, ha mérgező anya nevelte, ha az anyja folyamatosan kritizálja, mert akkor a külvilág elítéli az őszinteségért, és azzal vádolja, hogy nem tiszteli az édesanyját, aki életet adott neki.

Miért fontos felismerni, hogy valóban, őszintén és önzetlenül szeretett-e téged az anyukád? Mert ez a kapcsolat meghatározza az egész életedet. Hatással lesz arra, hogyan kommunikálsz másokkal, milyen kapcsolatokat alakítasz ki, milyen alapérzéssel éled le az életedet, mennyire vagy tisztában a saját képességeiddel és hogyan viselkedsz majd a párkapcsolatokban és a gyermekeiddel.

A teljes gyógyulás sok esetben nem fog menni szakember segítségével folytatott terápia nélkül. Ám pszichológus vagy pszichiáter nélkül is megtehetsz néhány olyan lépést, amivel már magadat gyógyítod és rendezed a gondolataidat.

Fogalmazd meg, ha kell, írd le magadnak, mivel bántott az anyukád. Mi fájt neked a legjobban? Miért hibáztatott, mivel vádolt, miért kritizált? Milyen helyzetekben vonta meg a támogatását? Milyen negatív élményed kapcsolódik hozzá?

Ezután gondold végig, milyen negatív üzeneteket és kritikákat kapsz az édesanyádtól, és hallgattasd el magadban a romboló mondatokat: „Bezzeg a …!” „Úgysem tudod megcsinálni”, „Olyan hülye vagy, mint apád!” „Nem vagy normális.” „X vagy Y jobban tudja nálad”, „Nem vagy elég jó a férfiaknak.” „Maradj csendben, különben nem fogsz kelleni senkinek.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
8 ember, akit megcsaltak, elmesélte, hogyan jött rá
Durva történetek.
Metro - szmo.hu
2019. május 25.Ha a párod hűtlen hozzád, az az egyik legszörnyűbb fájdalom. Nem elég, hogy a kapcsolatotoknak valószínűleg lőttek, de még kihasználva, becsapva, megalázva is érzed magad. A brit Metro című lapnak nyolc ember mesélte el élete legdurvább "megcsalós" történetét. Vagyis azt: hogyan jöttek rá, hogy a szerelműk hűtlen lett hozzájuk.

1. Az egész emelettel csalt

"A barátom egy másik városba járt egyetemre. Egyszer váratlanul meglátogattam a koleszban. Az emeleten még három másik szoba volt, mindegyikben egy lány lakott. Az volt a furcsa, hogy a barátom nem engedte, hogy a közös fürdőt meg a teakonyhát használjam. Aztán kiderítettem, miért: mert már mindhárom lánnyal lefeküdt, az egyikükkel meg együtt is járt - természetesen úgy, hogy én közben otthon vártam."

2. Még a hotelt is ő foglalta le

"A szüleimnél voltunk. Nem tudom, milyen hatodik érzékből néztem meg a barátnőm telefonját, nem szoktam. Egy üzenetet találtam egy pasitól, hogy jöjjenek össze egy 'dugi-mugira', a barátnőm vigyen habzóbort és foglalja le ő a hotelszobát is."

3. Közölte velem telefonon

"Felhívott, és közölte, hogy megcsalt. Azt mondta, egy vadidegen csajjal a kocsmából, és annyira részeg volt, hogy tulajdonképpen a csaj erőszakolta meg. De én az utóbbi időben szerinte túl sokat dolgoztam, és az én hibám volt, hogy egy másik nő karjaiban kötött ki. Persze szakítottam vele."

4. Az iPod-járól tudtam meg

"Az egyetemen jártam együtt a sráccal. Egyszer kölcsönkértem az iPod-ját, amikor elmentem futni. Csak arra nem számított, hogy a Wifi már a kolesz bejáratánál is működött, az iPod rákapcsolódott, és elkezdtek jönni az üzenetek, amiből kiderült, hogy rendszeresen szexel a volt barátnőjével."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
„Csak szólok, hogy ugyanazzal a pasival járunk” - ebből az üzenetből jöttem rá, hogy A MÁSIK NŐ vagyok
'Még csak nem is az, hogy megcsalt. VELEM csalta a barátnőjét.'
The Sun - szmo.hu
2019. május 27.Sami Lukis, brit televíziós személyiség nemrég kitálalt a The Sunnak arról, milyen gyomorforgató módon jött rá - még csak nem is arra, hogy a barátja megcsalja, hanem arra, hogy ő tulajdonképpen a másik nő, ugyanis a a régi barátnőt csalták vele.

"Három hónapja randizhattam a pasival, nagyon kedves volt, állandóan üzengetett, jött, látszott, hogy komolyan gondolja a dolgokat velem. Aztán egy nap kaptam egy üzenetet egy vadidegen számról: 'Azt hiszem, ugyanazzal a pasival járunk.' Csak ennyi volt."

Sami azonnal tudta, hogy itt bizony egy másik nőről van szó, és csetelni kezdett az üzenet küldőjével. Kiderült, hogy a lány már háromnegyed éve a férfi "hivatalos" barátnője volt, de egy ideje érezte, hogy valami nem stimmel. Némi nyomozás után talált rá Sami telefonszámára, és elhatározta, hogy ír neki.

A két nő Sami elbeszélése szerint nem esett egymásnak. "Mindketten tudtuk, hogy egy sunyi szemétládát fogtunk ki. Ezen nem volt érdemes veszekedni, inkább örülök neki, hogy rám írt, és figyelmeztetett."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Júniusban kezdődik a nyár leghosszabb és legszínesebb fesztiválja
A Budapesti Nyári Fesztivál mintegy 120 programmal és rengeteg nemzetközi sztárral készül a szezonra.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. május 26.Budapest két legszebb nyári színházában, a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon mintegy 120 programmal várnak ezen a nyáron is június 1. és szeptember 7. között. A Budapesti Nyári Fesztivál szervezői ebben az évben minden eddiginél színesebb programsorozatot állítottak össze, köztük a nemzetközi és hazai opera, operett, tánc és könnyűzene nagyjaival. A fesztivál ráadásul a hazai közönség mellett egyre nagyobb vonzerővel bír a külföldi vendégek számára is, így Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál igazgatója szerint ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén Budapest lett az European Best Destination szavazás első helyezettje:

„Évről-évre rengeteget dolgozunk azon, hogy egyre pezsgőbbé varázsoljuk Budapest kulturális életét a nyári szezonban is. Ebben a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpad azt gondolom, hogy élen járnak. Az idei évben minden eddiginél gazdagabb a kínálatunk és az a szerencsés helyzet állt elő, hogy van Budapesten belül is egy csodálatos színház, mégpedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, ami egy természet által ölelt gyönyörű helyszín és a kultúrának, az ideérkező vendégeknek és a színpadon létrejövő előadásoknak is abszolút az otthona tud lenni.

Így a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mindamellett, hogy a városban élők és a budapestiek számára egy kedvelt, klasszikus értelemben vett szórakozóhelynek számít, a városba érkező külföldi látogatók közül is rengetegen szeretnek ide jönni. Budapest lett az European Best Destination első helyezettje, ami nem véletlen, hiszen az elmúlt években is abszolút szempont volt, hogy olyan produkciókat, kulturális eseményeket tudjunk eljuttatni a külföldi vendégek számára is, melyek segítenek felpozicionálni Budapestet a környező országokhoz képest.”

A külföldi és vidéki látogatóknak kedveznek az „Aludjon Budapesten Színházjeggyel” csomagajánlatokkal is és a Színházi Hajójárattal. A Budapesti Nyári Fesztivál mára felzárkózott Európa nagy fesztiváljai közé, a régió egyik legszínesebb és leghosszabb összművészeti fesztiváljává vált.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kiváltságos élmény fellépni, az ide érkező nemzetközi tehetségek is rendre dicsérik a különleges atmoszférájú játszóhelyet, ahol idén is elsőrangú nagyoperákat, látványos és kivételes balett- és táncelőadásokat, musicalt, nagyoperett-bemutatót, klasszikus koncerteket, valamint jazz-, világzenei- és crossover koncerteket nézhetsz meg.

A kiváló operák sorát idén Giacomo Puccini utolsó és talán legismertebb háromfelvonásos műve, a Turandot nyitja meg, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiu-val és az argentin operalegendával José Cura-val, a címszerepben Rálik Szilviával, Kovalik Balázs rendezésében. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Énekkarát és Gyermekkarát Kocsár Balázs vezényli.

Folytatódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató Operagála-sorozat, amelyben idén az operairodalom legszebb áriáit az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo szólaltatja meg, a kiváló magyar szoprán Sáfár Orsolya és a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével, Héja Domonkos karmester vezényletével. A két egyfelvonásos „ikeropera”, a Parasztbecsület és a Bajazzók Georges Delnon rendezésében két augusztusi estén látható, a főszerepekben Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán.

Kálmán Imre világszerte legismertebb és legnépszerűbb nagyoperettje, a Csárdáskirálynő a Budapesti Operettszínház ének ¬ és zenekara, valamint balettkara közreműködésével kerül bemutatásra Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeiffer Gyula vezényletével. A főbb szerepekben: Csuha Lajos, Vadász Zsolt, Felföldi Anikó, Laki Péter, Bojtos Luca, Kiss Diána, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Árpád Zsolt, Lévai Enikő, Langer Soma, Fischl Mónika, Virágh József, Bardóczy Attila, Siménfalvy Ágota.

Három nagy külföldi társulat is érkezik a Margitszigetre ezen a nyáron.

„A Giselle klasszikus balettje egy gyönyörű felnőtt mese, de gyerekeknek is ajánlott. A Hattyúk tava mellett a Giselle a második, ami a klasszikus fehér balett műfajába tartozik és melyet most a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és a Balettszínház előadásában láthatunk. Érkezik hozzánk a Sukhisvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes, akik biztosan nagy élményt fognak nyújtani és első alkalommal a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Nagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó társulat, akik a hagyományos grúz néptáncot látványos és lendületes táncokkal ötvözik. Valamint kihagyhatatlan Hervé Koubi francia koreográfus által fémjelezett Barbár éjszakák. Ez a kortárs tánc darab olyan őserőt tud felmutatni a tánc nyelvén, amely egy igazán különleges élményt jelent mindazoknak, akik szeretik a mozgást, a tánc és a balett világát is egyben” – meséli Bán Teodóra a nemzetközi tánc produkciókról.

Tavaly a Városmajorban láthatta először a magyar közönség a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatóját Harangi Mária rendezésében. A híres-hírhedt gengszterlegendából készült izgalmas látványvilágú musical a múlt év zajos fogadtatása után most a Margitsziget nagyszínpadán is bemutatkozik. A darab kétszer lesz látható, Litauszky Lilla, Ódor Kristóf, Józsa Bettina és Jenővári Miklós főszereplésével.

Augusztus 20-án a Tolcsvay-fivérek egy harminc évvel korábbi grandiózus bemutatója, a Magyar Mise egy újabb nagyszabású, erre az alkalomra született ősbemutatóval Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiájával – mely a szerző első szimfonikus műve – tér vissza a sziget fái közé a nemzeti ünnepen az Operaház Zenekara és Kórusa, népi együttes és rock zenekar közreműködésével, Ott Rezső hangszerelésében. A Magyar mise szólistái: Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János közreműködésével, Werner Gábor vezényletével.

Ahogy megszokhattuk, a könnyűzenét sem kell majd hiányolnunk az idei repertoárból sem.

Az 5. születésnapját ünneplő Margaret Island például stílszerűen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartja szülinapját, amelyre egyedi látványvilággal és szimfonikus zenekari kísérettel készülnek. Itt ünnepel a 15 éves Anna and the Barbies is a Heuréka Pop Orchestrával összebútorozva, a Kis-éji Rock and Roll című szimfonikus koncertjével.

Először és mindjárt kétszer is fellép a szigeten a világhírű és minden zenei stílusban otthonosan mozgó oregoni bulizenekar, Pink Martini, de a hazai elektronikus színtér éllovasa, Zságer Balázs is egy igazi kuriózummal készül. A Žagar ugyanis Electric Rituals koncertjével és rengeteg tehetséges vendégművésszel mutatja meg inspiráló világát egy sodró flow-élményben.

A szigeti koncerteket augusztus végén két nagy koncerttel búcsúztathatod. A Budapest Bár sok-sok sztárvendégével Lovasi Andrással, Mező Misivel, Németh Jucival, Rutkai Borival, Behumi Dórival, Frenkkel, Keleti Andrással és Szűcs Krisztiánnal lép színpadra, majd a nyár utolsó napján a rock and roll hazai nagykövete, Fenyő Miklós Csókkoktéljával zárhatod a nyarat.

A hegedű rocksztárja, Nigel Kennedy június elején vesz le mindenkit a lábáról lebilincselő előadásmódjával. A brit királynő, II. Erzsébet kitüntetettje, generációjának egyik legtehetségesebb hegedűvirtuóza, Nicola Benedetti pedig először lép fel Magyarországon. Benedetti játékát a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar és Christian Reif karmester kísérik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos idei hangversenyén Goldmark Falusi Lakodalmának és Muszorgszkij Egy kiállítás képeinek dallamai csendülnek fel Hamar Zsolt karmester vezényletével. Ha szereted a filmzenéket, akkor a már szintén hagyományosnak mondható Hollywoodi csillagok koncertet nem szabad kihagynod, ahol szimfonikus előadásban hallhatod korunk legszebb filmzenéit Hubai Gergely koncepciójában és a Budapest Symphony Orchestra előadásában.

Színházi szemle és koncertek a Városmajori Szabadtéri Színpadon is

A Városmajori Szabadtéri Színpad visszatérőjeként köszönthetjük Freddie-t, Palya Beát, a Cotton Club Singerst és Náray Erika, Szinetár Dóra és Szalóki Ági Világzene, a világ zenéje közös koncertjét. A Magashegyi Underground Symphonic koncertjét is átélheted újra, de itt lép fel Kamarás Iván, Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Világzenekar, valamint ezen a színpadon játszik Rákász Gergely is. A régi éveket idézik a Pál Utcai Fiúk, az új lemezes Hiperkarma, Caramel Akusztik koncertjével készül, Geszti Péter pedig egy Best of Geszti műsorral.

Sokak kedvence a Városmajori Színházi Szemle is, ahol minden évben a neves vidéki színházak darabjai vendégeskednek.

Ezúttal az előző évekhez képest nagyobb számban szerepelnek klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései, de továbbra is helyet kapnak a könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok, melyeket szakmai csapat választott ki a nem budapesti – vidéki és határon túli – kőszínházi kínálat több mint félszáz előadásából. A szemlén láthatod Heltai Jenő, Tündérlaki lányok című színművét a Győri Nemzeti Színház előadásában, Örkény halálának 40. évfordulójáról a Szegedi Nemzeti Színház Tóték játékával emlékszik meg, az Állami Áruház pedig a kecskeméti Katona József Színház segítségével elevenedik meg a színpadon.

A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc elragadó budapesti Hamupipőke-történetével, Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra. A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, A salemi boszorkányok című, országszerte nagy érdeklődést kiváltó előadását mutatja be. A Városmajorin már rutinosnak számító Miskolci Nemzeti Színház az Édes Anna színpadi adaptációjával jelentkezik. A nagy magyar klasszikusok után a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színház Black Comedy című fergeteges komédiával (rendező: Mohácsi János) zárja a 2019-es versenyprogramot július 2-án.

A szemlén kívüli színházi előadások, musicalek közül csak néhány név és cím a teljesség igénye nélkül, szerzők rendezők, színészek: Woody Allen, Dan Gordon, Hunyady Sándor, Verebes István, Parti Nagy Lajos, Dés László, Básti Juli, Szilágyi Tbor, Harsányi Gábor, Koltai Róbert, Mészáros Máté, Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Benedek Miklós, Szabó Máté, Nyáry Krisztián – Valahol Európában, My Fair Lady, és harmadik éve tér vissza a népszerű Így szerettek ők című koncertszínházi előadás.

A Városmajori Színház idei kiemelt három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hídvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel teszi átélhetővé a szintén klasszikussá lett történet végzetszerűségét és a nyári este romantikáját. Az új bemutató főszerepeiben olyan remek színészeket láthatsz majd, mint Törőcsik Franciska, Jaskó Bálint, Györgyi Anna, Kálid Artúr, Huzella Júlia és Borsi-Balogh Máté.

Természetesen gyerekprogramokból sem lesz hiány: a városmajori nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon, és a Szent Margit romoknál 10.30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok.

A Budapesti Nyári Fesztivál teljes programját ide kattintva böngészheted és itt csaphatsz le a legjobb ülőhelyekre is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ezért jobb elbúcsúzni a kontaktlencsétől – egy szemorvos tanácsai
Főleg nyáron jár veszélyekkel a viselése. De akkor mit tehet, akinek rossz a látása? Összeszedtük a lézeres szemműtét melletti érveket.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. május 28.Mielőtt kontaktlencsével indulnál neki a nyárnak, nem árt végig gondolnod, mire érdemes figyelned és milyen kockázatokkal jár a viselése. Dr. Palotás Csillát, az OPTIMUM Látásjavító Lézerközpont Intézetvezető főorvosát kérdeztük a kontaktlencse viselésének veszélyeiről és arról, hogy mit szükséges tudnunk a lézeres szemműtétről.

„Akinek a látásélessége nem megfelelő és optikai segédeszközre szorul, de nem akar szemüveget hordani, annak a kontaktlencse egy választható lehetőség, bizonyos hivatások vagy sportágak esetében azonban nem túl kényelmes, vagy éppen nem megengedett a viselésük”. Dr. Palotás Csilla elmondta nekünk, ha a lencse mellett döntünk, óvatosnak kell lennünk. Minden körülmény között fontos a lencse tisztasági szabályainak betartása és a helyes kezelése. A nyári időszakban pedig fontos tudni, hogy tengervízben vagy medencében való fürdésnél nem ajánlott semmilyen kontaktlencse viselése, illetve a fesztiválszezonban és a nyaralásnál is óvatosabbnak kell lennünk.

Dr Palotás Csilla viszont elmondta, ha a lencse mellett döntünk, óvatosnak kell lennünk! A szakember szerint minden körülmények között fontos a lencse tisztasági szabályainak betartása és a helyes kezelése. A nyári időszakban pedig fontos tudni, hogy tengervízben vagy medencében való fürdésnél nem ajánlott semmilyen kontaktlencse viselése, illetve a fesztiválszezonban és a nyaralásnál is óvatosabbnak kell lennünk.

De mégis, milyen veszélyei lehetnek a lencse használatának?

„A lencsehasználat leggyakoribb következménye különböző szövődmények és gyulladások kialakulása. Ez nem csak a kötőhártyát, hanem a szaruhártyát is érintheti. Egy bakteriális, vírusos, vagy leginkább gombás fertőzésnek komolyabb következményei is lehetnek. Előfordulhat, hogy a páciens nem tud többé kontaktlencsét viselni, hegesedés vagy maradandó látásromlás alakulhat ki. Ezért már a legelső tünetnél azonnal ki kell venni a kontaktlencsét és ha a panaszok 1-2 napon belül nem múlnak el, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. A kontaktlencse túlhordása, vagy nem megfelelő illesztése az oxigénhiány miatt, széli ereződést is okozhat a szaruhártyán. A szemhéj belső oldalán, a kötőhártyán is előfordulhatnak eltérések, melyek kényelmetlenné teszik a lencsék viselését.” Kontaktlencse használata mellett jobban kiszáradhat a szemünk, ez is diszkomfort érzést okozhat és a panaszok miatt akár végleg meg kell válnunk a kontaktlencsétől.”

Ha ennyi problémát okoz a kontaktlencse, a látásjavító műtét lehet az igazi megoldás!

Kiszámolva, hogy életünk során mennyit költenénk kontaktlencsére, ápolófolyadékra és tartalék szemüvegre, a műtét ára busásan megtérülne, ráadásul a fent említett kellemetlenségekkel sem kell számolni, hiszen szemüveg és lencse nélkül nyerhetnénk vissza az éleslátás szabadságát.

Előző cikkünkben kiszámoltuk, hogy a kontaktlencse-viselés éves szinten kb. 60.000 Ft kiadást jelent, ami az évek múlásával egy sokkal magasabb költséggel jár. A szemműtét egy egyszeri, szemenként 150.000 Ft és 285.000 Ft közötti összeget jelent. Ez elsőnek kicsit soknak tűnhet, viszont például az OPTIMUM Látásjavító Lézerközpontban lehetőség van részletfizetésre is, így hosszútávon mindenképpen megtérül a befektetés és jobban tervezhetők a havi kiadások.

„A lézeres látásjavító műtét is csak egy opcionális lehetőség a látásélesség javítására. Akár szubjektív okok, akár objektív akadályok miatt választjuk, a részletes és alapos kivizsgálás során egyénre szabottan mérlegeljük a lehetőségeket. Nem szabad elfelednünk, hogy egy műtéti beavatkozásról van szó, amelynek szintén lehetnek szövődményei, kockázatai, ezért fontos az alapos kivizsgálás” - tájékoztatott a szemorvos.

„A rövidlátóknál a szaruhártya vastagságától függően -8-10 vagy akár több dioptria, a távollátóknál pedig kb. +4-5 dioptria görbületi egyenetlenség (fénytörési hiba) korrigálható, valamint a cilinderes görbületi egyenetlenség is akár 4-5 cylinder dioptriáig kezelhető.” – tette hozzá.

Maga a műtét nem több szemenként 1-2 percnél.

Hogyan működik egy ilyen műtét, minek köszönhető a látásjavulás?

„A lézeres látásjavító műtéteknél az úgynevezett excimer lézer elpárologtatja a molekulák közti kötéseket, ezáltal a szaruhártya görbületébe belecsiszolja a szükséges dioptriát. Ez olyan, mintha egy szaruhártya szobrászatot csinálnánk, tehát a szaruhártya görbületét változtatjuk meg, így kijavítva a fénytörést”.

Egy szemműtét nagyjából egy napos elfoglaltságot jelent, valamint ahogy minden más műtét esetében, itt is meg kell majd jelenned a kontroll vizsgálatokon. A klinikán csupán két-három órát fogsz eltölteni, amikor műtét előtt ismét ellenőrzik, hogy minden rendben van a szemeddel. Ezután átbeszélitek a fontos tudnivalókat és felkészítenek a műtétre, majd kezdődhet a beavatkozás. A lézeres szemműtétet követően egy rövid pihenésre lesz lehetőséged az erre kialakított helyiségben, majd a szemorvosod hasznos tanácsokkal fog ellátni mielőtt hazamennél.

Az egész procedúra fájdalommentes és villámgyors.

„Szerintem egy fogászati kezelés rosszabb. A gyógyulás ideje műtéti típustól függ. A lebenyes műtétek után nagyon gyors a gyógyulás, két-három óra alatt elmúlnak a panaszok és már a műtét napján lényegesen jobb a látás, másnap pedig a páciens már munkaképes. A felszíni kezelések után három nap kellemetlenségre lehet számítani, ez könnyezést, fényérzékenységet, idegentest érzést jelenthet, utána picit lassabban áll be a látásélesség.”

Lézeres szemműtéteket ráadásul az év minden időszakában végeznek, úgyhogy, ha gondtalanul szeretnéd tervezni a vakációzást és a további életedet, akkor bármikor jó alkalom lehet belevágni. A szemműtétről további részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz!


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x