hirdetés
mediterran_dieta_ck.jpg

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 éves kor felett?

Ki így, ki úgy próbálkozik. Többféle diétát, mozgást ki lehet próbálni. A Neverordinary blog szerzőjének a mediterrán diéta jött be, a kérdésre pedig egy válasza van: lassan.
Iványi Orsolya írása a Neverordinary blogon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 26.


hirdetés

"A Neverordinary a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. A pasim (most már férjem) kezdte el mondogatni, hogy arról írjál, ami történik veled: 42 évesen elköltöztél (megint) egy új országba, egy emberhez, akit alig ismersz, feladtad az eddigi életed, próbálod megvalósítani az álmaidat, és még öregszel is. Valahogy így jött a képbe, hogy arról kellene írni, hogy igenis 40 felett is van élet! Lehet pasit találni, lehet új karriert építeni és lehet életmódot is váltani. Éljenek a 40 feletti nők!"

Nos, eljutottam arra a pontra, amikor meg kellett állapítanom, hogy ilyen dagadt még soha életemben nem voltam. Ez számszerűleg azt jelentette, hogy 72.6 kg voltam 165 cm-hez. 43 éves voltam. Azt mondják, 40 felett fogyni igazi kihívás.

És hogy miért?

- Lelassul az anyagcsere az öregedéssel.

- Kevesebb kalóriával is beéri a szervezet, de mi még mindig úgy eszünk, mint 20 évesen.

- Az öregedéssel az izomtömeg is csökken, és a helyére zsír kerül, viszont minél több izmunk van, annál hatékonyabb az anyagcserénk. Tehát 40 felett az izomépítés még fontosabb!

- A menopauza kapcsán a hormoningadozás következtében mind a magas, mind az alacsony ösztrogén szint zsírraktározáshoz vezethet.

A lökést két esemény adta meg. Az egyik egy műtét volt februárban, amit egy egyéves kálvária előzött meg, ugyanis több nőgyógyász nem vette észre az endometriozisomat, aztán végre valaki kimondta, hogy mi van, én meg végre megnyugodhattam. Gondoltam, ez jó alkalom lesz, hogy utána új életmódba kezdjek.

A másik esemény örömtelibb volt, szintén februárban döntöttük el, hogy megházasodunk. Júniusban. A műtét után 6 héttel kezdhettem el mozogni, így gyorsan be is iratkoztam egy konditerembe pár faluval arrébb. Tehát kb. 3 hónapom volt lefogyni 10 kilót. Vagyis ezt szerettem volna, de ez nem jött össze. De nem bánom.

Előrebocsátom, hogy ami nekem működött, nem biztos, hogy neked fog. Nem követtem semmilyen útmutatást, kizárólag arra fókuszáltam, hogy nekem jó legyen, szenvedni sem akartam.

Az alábbi étkezési szokások mellett, hetente kb. 3-szor jártam konditerembe, amikor is 2X1 óra kardió és súlyzós edzéseket csináltam. Használtam fehérjeport, és L-Karnitint is.

1. Fogyókúra helyett életmódváltás

Abban biztos voltam, hogy nem fogyókúrázni akarok. A fogyókúra ugye azt jelenti, hogy amikor befejeztük, akkor visszatérünk a régi kerékvágásba, aztán megint elkezdünk zabálni, aztán megint fogyókúrázni, mert visszahíztuk a leadott kilókat. Sajnos, sokan beleesnek ebbe a csapdába, mivel gyors eredményt akarnak, aztán éheznek vagy valami hülye diéta rabjai lesznek. Mivel Olaszországban élek, adott volt, hogy a mediterrán diéta lesz az alap.

2. Mikor kezdjem el?

Most. Azonnal. Nem holnap, hanem ma. Teljesen felesleges várni, meg kifogásokat keresni.

3. Hogyan kezdjem?

Az első lépés megszabadulni minden "rossz" kajától, ami otthon van. Igen, kiüríteni a hűtőt, kamrát. Jellemzően én azért még gyorsan betoltam titokban a maradék Nutellát, nehogy kárba vesszen, ugye... Ez egy kihagyhatatlan lépés, mert így nem fog később elcsábulni az ember.

4. Szabályok

Akkor eszem, amikor éhes vagyok.

Természetesen próbálom tartani a reggeli/ebéd/vacsora szentháromságot, de felkelés után sokszor nem vagyok éhes, és mire éhes leszek, mondjuk már dél van, és akkor inkább már ebédelek. Tehát nem eszem ötször. Ha napi ötször ennék, már egy tehén lennék.

Amikor reggelizem, akkor főleg zabkása fahéjjal, vagy rántotta fehérjéből, vagy egy szelet pirítóson füstölt lazac.

Néha kimarad egy-egy étkezés. Nem azért, mert koplalni akarok, hanem mert a testem nem éhes. Már írtam korábban, hogy nem bántam túl jól a testemmel az elmúlt években, ezért most sokkal jobban figyelek a jelzéseire.

Az adagokat csökkentettem.

Saját magamon kísérletezve rájöttem, hogy egyszerűen nekem kisebb adagokat kell ennem, hogy ne érezzem magam rosszul evés után. Nyilván tudnék enni, vagyis a szemem, de nagyon zavart a puffadás. Ahogy megérzem, hogy elég volt, vagyis ahogy jelez a testem, nem eszem többet.

Nem eszem feldolgozott ételt.

Minden nap egy saláta, legtöbbször ez az ebéd. Kizárólag olívaolajjal, néha valami fehér hússal/tonhallal/füstölt lazaccal, de főleg inkább zöldségek, pl. hagyma, avokádó, paradicsom, uborka, retek, répa. Amit tudok venni a piacon, néha sikerül például egy-egy egzotikusabb salátát venni, mint múltkor radicchio rosa di Verona-t Bolognaban, ami, ahogy a neve is mondja, pink!

Vacsorára főzök. Főzni amúgy nem szeretek, de elég jól tudok. Olyan 10 receptet cirkuláltatok, néha bejön egy újabb, valami meg kiesik, évszaktól is függ.

Most ezek mennek:

- Lazac édesburgonyával (fagyasztott lazac a Lidl-ből). Az édesburgonyát nagyon szeretjük, csipszet is szoktam belőle csinálni.

- Fél pulyka Le Cresuet-ben, zöldséggel. Ez azért is jó, mert a maradékot másnap bele tudom tenni a salátába.

- Piacon vásárolt hal, általában branzino vagy orata, fóliában megsütve sütőben, zöldséggel. A livornoi piacon 8 euroert vettünk a múlt héten 2 branzinot, étteremben 10 eurónál kezdődik egy adag.

- tészta zöldséggel, ez mostanában cukkini. Mostanában inkább teljes kiőrlésű tésztát használok, ebből is akadnak érdekes fajták.

- Vaslapon sütött csirke zöldséggel. Ez lesz ma is, kelbimbóval.

- Karfiolleves répával vagy póréhagyma leves vagy brokkolikrém leves. Nem teszek bele rántást, hanem amikor készen van, egy részét összeturmixolom és azt teszem vissza. A totál krémlevest nem szeretjük.

- Lencsefőzelék, mindig valami izgalmas lencséből. Szintén a livornói piacon izgi lencséket lehet vásárolni.

- Rántotta gombával

- Kagyló

- Babos étel. A mediterrán diéta egyik fontos eleme a bab, külön könyv is született erről, most ezzel kísérletezek. Tegnap fekete babból, karfiolból és árpából csináltam egy mixet, "jó, de nem finom" volt a vélemény, úgyhogy még dolgozom rajta. A zöldséget vagy párolom vagy a sütőben olívaolajjal megöntözve sütöm kicsit, jobban szeretjük, ha ropogós marad a zöldség.

- Kenyér. Mostanában saját magam sütök, főleg fekete kenyeret, egy darab egy kilósat eszünk meg egy hét alatt. Ha például megéhezem, olajjal szoktam elmajszolni egy kis kenyeret. Salátához szoktuk enni a svéd rozsból készült WASA keménykenyeret.

- Tej. Minimálisan használjuk, például zabkásához. Főzéshez egyáltalán nem.

- Krumpli, rizs. Ezeket most hanyagoljuk, én sajnos nagyon szeretem a krumplit, nyersen is, így néha a falat kaparom, de például sült krumplit fél évig nem ettem tavaly egyáltalán.

- Kóla, cukros üdítők. Tiltólista. Imádom a kólát, így ez igazi büntetés, de nem vagyok hülye, így elfogadtam, hogy le kell róla mondanom. Amíg Londonban laktam, egy évig kólát reggeliztem Kinder Buenóval, szóval totál függő voltam, meg is lett az eredménye. Nagy hőségben nyáron, néha megjutalmazom magam egy pohár kólával.

- Édesség, fagyi. Ahogy sokunknak, nekem is ez a gyengém. Az első 3 hónapban voltam a legszigorúbb magammal, de még akkor is engedélyeztem egy kis keserű csokit minden nap. A fagyit szerencsére nem annyira szeretem.

- Alkohol. Nagyon visszafogottan. A tavalyi évben drasztikusan visszavettem az italozásból, érdekes módon, egyszerűen nem jutott eszembe inni. Most ha iszunk, akkor főleg vörösbor. Prosecco vagy pink gin&tonik néha napján.

- Gyümölcs. Sajnos, nem vagyok nagy gyümölcsös, de azért fogyasztok, a gránátalmát és a dinnyét szeretem, a bogyós gyümölcsöket is, télen narancs, mandarin.

- Nassolás. Az aljas csapda, ugye. Mi a magokra álltunk rá, dió, mogyorók, mandula, szigorúan natúr változatban.

- Kávé, tea. Kávét nem iszom, néha koffeinmenteset, ha valaki kávézni hív. Most éppen találtam egy egészen érdekes teát (Lord Nelson), amiben gyömbér, bodza és pepperoncino van, most ezt iszom minden nap.

5. Kísérletezés

Az életmódváltás során az egyik legfontosabb dolog megtalálni azokat az élelmiszereket/zöldségeket/gyümölcsöket, amelyek ízlenek, mert úgy sokkal könnyebb átállni. Egyfolytában kísérletezem, ha látok valami újat a boltban, mint most például a csicsókával (olaszul topinambur) kísérletezem, sokkal kevésbé hizlal, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.

Ha elmegyünk étterembe vagy vendégségbe, akkor viszont bármit eszünk. Nyilván nem két pofára zabálunk, és nem járunk minden nap, ezt heti alkalomnak mondanám. Három hónap alatt fogytam 6 kilót, ami kevesebb volt, mint amire számítottam, aztán a következő 3 hónapban fogytam 4 kilót, és itt lett igazából látványos a fogyásom.

Persze, még nem értem a végére, és nem azért, mert az ünnepek alatt visszajött 2 kg, hanem, mert az egy dolog, hogy számszerűleg fogyok, hanem mert most jön az alakformálás. Még mindig van hasam, nagyobb, mint amekkorát szeretnék, még mindig nem izmosak a karjaim, és így tovább.

Tapasztalatom szerint, a mozgás kell, de anélkül is le lehet fogyni, a második 3 hónap alatt például nem jártam konditerembe, viszont naponta kétszer sétáltattam a kiskutyát (2x1óra), tehát sokkal azt mondanám, hogy fontosabb, hogy mit eszel, de sporttal nyilván könnyebb/gyorsabb.

6. Miért jó a mediterrán diéta?

Ami nem diéta, hanem életmód. Talán már meséltem arról, hogy 2 éve volt szerencsém elvetődni Campania régióba, közelebbről pedig 2 faluba Pioppi-ba és Acciaroli-ba, azon a környéken kezdődött a mediterrán diéta felfutása.Amúgy Nápoly alatt vagyunk 150 km-re.

Acciaroli 2 dolog miatt lett híres: az egyik, hogy a 2000 lakosából kb. 300 ember 100 éves, 20%-a pedig 110. És természetesen az itt lakók a mediterrán diétát követik.

Pioppi több dolog miatt is érdekes, az egyik, hogy itt élt és kutatott Ancel Keys, amerikai orvos, ő volt az első, aki egészségügyi szempontból méltatta a mediterrán diétát. Ide is költözött Minnesotaból feleségével együtt, mert sokáig akart élni, sikerült is, 100 évesen halt meg, pár hónappal 101. születésnapja előtt.

Felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították pár éve, Pioppiban meg is találtam a táblát róla.

A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, több fatája létezik, ahogyan a Földközi-tengernél élő népek kultúrája, hagyományai, szokásai, vallása és életmódja is különböző, de az alapja a növényi eredetű táplálékok, a nagy mennyiségben fogyasztott teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldség- és gyümölcsfélék, valamint az elengedhetetlen olívaolaj. Régóta kutatják a mediterrán diétát, így már bizonyított, hogy jó pár betegség megelőzésében segíthet, ilyen például a demencia, daganatos betegségek, diabetesz.

Hiszem, hogy 40 felett kapunk még egy esélyt, hogy jó nők legyünk. Ugyanis aki elhagyja magát, az elindul a lejtőn. Nem csak azért, mert túlsúlyosan élni lehangoló, hanem mert az egészségünket kockáztatjuk. És miért ne bizonyítanánk be magunknak, hogy igenis meg tudjuk csinálni?

Majdnem 40 éves vagy? Talán már el is múltál? Ha egy olyan társaságra vágysz, ahol korodbeli, okos és jófej nők közösen beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, keresd a Neverordinary csoportot vagy az Instagram oldalt és mindenképp olvasd a blogot is!

KÖVESS MINKET:





hirdetés
karszalag-drog.png

Ez a karszalag segíthet, hogy ne gináztassanak be egy buliban

Egy német egyetemista találta ki, praktikus, és gyorsan megállapíthatod, hogy van-e drog az italodban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.



A GHB vagy közismertebb nevén gina, ún. randidrog, és biztos mindenki hallott történeteket begináztatott lányokról vagy fiúkról, akiket aztán vagy megerőszakoltak, vagy kiraboltak. Kim Eisenmann, egy német egyetemista lány tavaly elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne megelőzni a hasonló eseteket. A barátnője italába drogot kevertek ugyanis, és a buli után meztelenül sérülésekkel a testén ébredt egy parkban. Kim végül kitalált egy különleges karszalagot, ami segít megállapítani, hogy tettek-e ginát az italunkba.

A találmány olyan sikeres lett, hogy azóta Németországban, Csehországban és Ausztriában már lehet is kapni a drogériákban, Angliában, Svájban, Hollandiában és Magyarországon pedig rövidesen megvásárolható lesz.

Kim szerint a korábban már megjelent drogfelismerő pohárral és szívószállal szemben a karszalag praktikusabb, viselése kényelmes, és uniszex is, valamint könnyű észrevenni, tehát aki drogot akar az italodba csempészni, nem valószínű, hogy a karszalag láttán be fog próbálkozni.

A karszalag egyébként nagyon egyszerűen működik: az italból rá kell cseppenteni a tesztmezőre, amely zöld marad, ha tiszta az ital, viszont kékre vált, ha drog van benne.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.



Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
sor4.jpg

Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?

Biztosan előfordult mindenkivel, hogy este fáradtan hazaért, felpattintott egy üveg sört, esetleg kettőt, majd nemsokára békésen húzta a lóbőrt a fotelban. Miért van ez? Gyógyszerészek adnak választ a kérdésre.
Sárközy András PhD hallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.



A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy egy stresszes nap, túlhajtott hét vagy húzós eseménysorozat után leginkább csak az hiányzott, hogy végre leülhessünk a baráti társasággal beszélgetni egy-két sör kíséretében. De tényleg nyugtat a sör? Melyik sörtípus nyugtat meg leginkább, és ehhez milyen komponense járul hozzá az alkoholon kívül leginkább? Ennek járunk utána a mostani cikkben.

Ahhoz azonban, hogy megítéljük a sör nyugtató hatását, először érdemes áttekintenünk, mi található egyáltalán a sörben. Ehhez jó támpont lehet a sok sörgyár által még mindig emlegetett

1516-os bajor tisztasági törvény, amely kimondja, hogy a sör csak vizet, árpamalátát és komlót tartalmazhat. Mivel ekkortájt a sör valódi kialakulásáért felelős sörélesztőt még nem ismerték, ez ki is maradt a törvény szövegéből, de magától értetődik, hogy ennek a negyedik alapanyagnak szintén jelen kell lennie minden sörben.

Bár azóta a sörök jó része ezektől eltérő – sokszor extrém – alapanyagokat is tartalmaz, mégis kijelenthető, hogy a sör nyugtató hatásáért ezen négy komponens valamelyike lehet a felelős. Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk melyik, tekintsük át a hozzávalók jellemzőit.

Víz

Bár a sörök legnagyobb részét a víz adja, könnyen belátható, hogy nyugtató hatásáért nem ez felel. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe a sör potenciális egészségmegőrző hatásaiban. Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy fizikailag kimerítő feladatok után a sörfogyasztás is megfelelő választás lehet az elvesztett víz pótlására.

Érdekes módon a sörök erőssége (alkoholtartalma) mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolta számottevően a rehidráció mértékét, azonban nagyobb mennyiséget elfogyasztva a magasabb alkohol tartalmú sörök már sokkal kevésbé voltak alkalmasak a víz pótlására, mint a gyengébb társaik.

Joggal gondolhatnánk, hogy a sör minősége annál jobb, minél tisztább forrásvizet tartalmaz a főzet, azonban ezt a mítoszt leginkább a reklámok táplálják: különböző fajta sörök elkészítésének különböző összetételű vizek kedveznek. Így könnyen lehet, hogy a legkiválóbb sör egy tisztán kellemetlenebb ízű alapanyagból indul ki.

Maláta

A sör édességét, színét, kalóriatartalmát és az alkohol kialakulásához szükséges cukrot mind a malátának, azaz a csírázásban megállított gabonafélének köszönhetjük.

Bár önmagában gyógyhatása nem igazán van, mégis ez a komponens felelős a megrögzött sörfogyasztók elhízásáért.

Bár a XVI. századi törvény árpamalátát említ, a sör készítéséhez bármilyen keményítő tartalmú gabona használható, így találkozhatunk búzát, kölest, rozst, sőt kukoricát és rizst tartalmazó sörökkel is. E két utóbbival azonban a sörkedvelőknek érdemes vigyázniuk, hiszen az alapanyag olcsó beszerzési ára és magas hasznosulása miatt az üzemek sokszor ezzel gyarapítják a sörük alkoholfokát, kellemetlen mellékízt hagyva a fogyasztók szájában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
taborozas6.jpeg

„Nyugi, ha 10 napra megyek, két pólót is viszek majd” – így indulnak táborozni a gyerekek

A legönállóbbak egy szem pólóval indulnak útnak, vannak akik lista alapján pakolnak. Néhány gyereknek az anyukája pakol, és akad olyan is, aki még az indulást is elfelejti.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 19.



A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Táborba. Megy. A gyerek. És a csiga? A csiga hova megy?! Micsoda bugyuta kérdés ez? Mi köze van a csigának a témához? Mindjárt meglátod. Vagyis elolvashatod.

Na, szóval.

Hova megy a csiga? Hát hova menne? Az idegeimre. Csak úgy, mint a táborba készülő gyerek(ek).

De persze megint ne szaladjunk ennyire előre! Csak szépen, csak lassan, ahogy a gyerek készülődik a táborba. Mert arról még szó sincs, hogy menne. Csak készülődik. Mint a csiga. Ami az idegeimre megy. Mit megy?! Táncol rajtuk.

Na de miért is megy a gyerek táborba? Mert táborba menni, táborban lenni jó. Hej-hó! Komolyan. Mondom! Táborozni jó.

Honnan tudom? Hogyhogy honnan tudom? Mert én is voltam táborban. Bizony. Egyszer. Nevetsz?! De most miért? Na akkor figyelj!

Oké, lehet, hogy táborozni csak egyszer táboroztam, de sátorban meg kétszer is aludtam. Az egyik alkalommal ráadásul három kemény héten keresztül Dél-Franciaországban. Egy rémálom volt! Tücskök, bogarak, skorpiók és a jó öreg Misztrál. Úsztam a boldogságban meg a sátram előtt, amikor reggelre kiöntött egy hirtelen jött vihar, hogy aztán soha többet ne lássam a sátramat. Szóval, ha jobban belegondolok, akkor három sátorban is aludtam. Mert az utolsó másfél hetet a konyhasátor sarkában vészeltem át. De legalább soha nem voltam éhes. Csak a többiek. Olykor. Hah.

Na ekkor fogadtam meg, hogy soha többet. Még napsátor félsátorban sem. Inkább a napszúrás. Arra lehet legalább pálinkát inni gyógyszernek. (Jó, egy szalmakalap belefér. Csak, hogy ne mondd: propagálom itt a napszúrást, mert az amúgy igenis veszélyes.) De mondd, a sátorozást mivel lehet kiheverni?!

Aztán Férj unszolására még egyszer megpróbáltam. Utoljára. Tényleg. Legeslegutoljára. Kétszemélyes sátorban ketten. Plusz a csomagok, nehogy reggelre lábuk keljen. Úgy, hogy én klausztrofóbiás vagyok, tehát egy hatszemélyes sátorban sem érzem elégnek a teret, annál inkább szűknek. Szerencsére csak egy éjszaka volt. Csak egy. Mert másnap inkább a szabad ég alatt a gyíkokkal nem aludtam. A többi zug alvótársra meg nem gondoltam. Ha gondoltam volna, még most se aludnék.

Amúgy meg milyen érdekes az élet: mostanában gyakran öntenek el nosztalgikus érzések eme legeslegutolsó sátorozásommal kapcsolatosan, például, amikor mind a heten beszállunk a hétszemélyes autónkba és még némi csomagot is betömködünk a szabadnak tűnő helyekre. Hm. Nem is olyan rossz a szabad ég alatt. Jó-jó, az alvás talán túlzás, de a gyaloglás?!

De álljunk csak meg! Ha jobban belegondolok, nem is igaz, nem is teljesen igaz, amit eddig leírtam. Mert ha már egyszer sikerült párhuzamot vonni a sátrazás és az autózás között, akkor én tulajdonképpen hetente sátorozok legalább egyszer. Jó, sátor nélkül…, de az érzés. És ha eltekintünk a sátor hiányától és csak az érzetre koncentrálunk, akkor mit is csinálok tulajdonképpen? Igen. Pontosan. Táborozok. Na!

Tehát joggal mondhatom, hogy van tapasztalatom a tábor(oztat)ásban. Ezért nem volt kérdés számomra soha sem, hogy ha egyszer a gyerekeim elérik az ivarérett táborérett kort, akkor biztosan elküldöm majd őket… sátorba. Táborba. Ki a lakásból. Ki a városból. Be a természetbe.

Csak mennének már! De még csak készülődnek. Mint a csigák.

Lapozás után, nézd meg, milyenek a gyerekek, amikor táborba készülődnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x