hirdetés
halalacsaladban4.jpg

Hogyan beszélgess a kisgyerekkel a halálról úgy, hogy könnyen megértse?

Haláleset kapcsán az olyan mondatok, mint a „nagymama most alszik” inkább kerülendők - tanácsolják a szakemberek.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: Freepik - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Sok gyerek nem érti, hogy mi történik az elhunyt rokonnal, ismerőssel, vagy, hogy miként kell a veszteséget feldolgoznia. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a megfelelő módon beszélgessünk velük a halálról. Az alábbi tanácsokat pszichológus szakemberek segítségével állítottuk össze.

Ne hazudj a gyereknek!

Ne akard a halált megszépíteni, és ne kisbabaként kezeld a gyereket. Az olyan mondatokat, mint a "nagymama most alszik", inkább kerüljük. Amikor a családban, környezetünkben haláleset történik, ragadjuk meg a lehetőséget, hogy a halállal kapcsolatban pár dolgot megtanítsunk a kicsinek.

A gyerekek gondolkodása még nem absztrakt, ezért a túlszépített kifejezések még jobban megzavarják őket.

Használjuk bátran a "halál", "halott", "elhunyt" kifejezéseket, bármennyire is keményen hangzanak, mert ezek pontosabbak és érthetőbbek a kisgyerek számára.

hirdetés

A halál ne legyen tabutéma!

A szülőknek minden esetben türelmesen meg kell válaszolni a gyerek erre vonatkozó kérdéseit, és nekik is kérdéseket kell intézni a gyerekhez.

Nem az a lényeg, hogy a gyereknek részletes, mindenre kitérő választ adjunk - nekik nem az összes információra van szükségük, hanem

arra kell őket rávezetni, ami őket a legjobban érdekli: az elhunyt szerettünk többé már nem tér vissza.

Még többet kell akkor magyarázni, ha a gyerek traumatizálódott, például jelen volt egy halálos autóbalesetnél, vagy szemtanúja volt a nagyszülő halálának. Ilyenkor a gyerekek még több kérdést tesznek fel a szülőnek, akinek feladata, hogy a látottakat a gyerek könnyebben feldolgozza.

Légy türelmes!

A gyerekek másként viselkednek halálesetkor, mint a felnőttek: meghallgatják, hogy elhunyt egy közeli hozzátartozójuk, majd elvonulnak játszani. A gyerekek furcsa viselkedésén a szülők sokszor fennakadnak, és azt kérdezik: "Felfogták egyáltalán, hogy mi történt a nagyival?"

Míg más gyerekeknek sok idő kell ahhoz, hogy visszatérjenek a megszokott kerékvágásba. A bánat, a gyász egy folyamat, amely általában sokáig elhúzódik, a szülőnek kell megtanítani a gyereket arra, hogy belenyugodjon az elmúlás tényébe. Gyakorlatilag, a gyereknek annyi időt adjunk a gyászra, feldolgozásra, amennyire csak szüksége van.

Erősítsd abban a gyereket, hogy fejezze ki érzéseit!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
woman-2197947_1920-1000x667.jpg

Ez az egy anyag kell a pihentető és nyugalmas alváshoz az alvásszakértő szerint

Olivia Arezzolo szerint a jó alvás kulcsa az omega-3 zsírsavban keresendő. Mutatjuk, miért van ennyire fontos szerepe.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Amilyen pihentető és nyugtató hatással van az emberre az alvás, annyira meg tudja keseríteni az illető életét az, ha rossz alvó. A koronavírus-járvány okozta stressz és mentálhigénés problémák ráadásul fokozott hatással vannak alvásciklusunkra is, ám egy alvásszakértő szerint egyetlen anyag bevitelével orvosolhatjuk a problémát.

A sydney-i Olivia Arezzolo a The Sunnak árulta el a csodafegyvert:

a jó alvás kulcsa az omega-3 zsírsavban keresendő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
no40felett.jpg

5 változás 40 felett, ami várhatott volna még

A 40 múltam és élvezem blog szerzője barátnőjével a saját nyomorukon sírva-röhögve állapították meg, hogy az idő nem kíméli őket sem. Összeszedték, mik azok a változások, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Pera Detlic képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Nos, a B oldalról rengeteget olvastam, hallottam. Leginkább akkor, amikor még a negyven előtt ácsorogtam. A negyvenedik szülinapom másnapján felébredtem és megállapítottam, hogy semmi, de az égvilágon semmi nem változott. És ez így ment egy évig. Akkor már a barátnőmön – aki egy évvel fiatalabb nálam – észrevettem, hogy ha mutatok neki valamit a telefonomon, akkor reflexből eltolja a karomat fél méter távolságra az arcától.

Ezen baromi jókat nevettem egészen addig, amíg egyszer azon kaptam magam, hogy leveszem a tévénézős szemüvegemet azért, hogy jobban lássam a mobilteló kijelzőjét… Volt egy sejtésem, hogy mi történik éppen. Jó barátnők vagyunk, így előfordult már, hogy egymáshoz hangolódott a menstruációs ciklusunk is. Ez rendben is van, de azért erre a fordulatra nem számítottam… a barátnőm ráragasztotta a szememre a fókuszálási problémát.

A saját nyomorunkon sírva-röhögve állapítottuk meg, hogy az idő nem kímél bennünket sem. Összeszedtük, hogy melyek azok a változások az életünkben, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.

1.

A már említett látásprobléma.

hirdetés

Van olyan szitu, ahol nincs elég hosszú kar…vagy éppen le kell venni a távolba látó szemüveget, hogy közelről rá tudjunk fókuszálni az apró betűkre.

iha31 képe a Pixabay -en.

2.

Az alkohol kérdéskörében is történtek változások.

Lényegesen kevesebb mennyiséggel is borzasztó másnapot húzunk magunkra. Én azóta fel is hagytam az alkohol fogyasztásával, amióta az esti 2 dl bortól már éjfél előtt beüt a másnaposság. Pedig így negyven felett elég kifinomult ízlésem lett a borokat illetően is, szóval nem a minőség a becsiccsentés és a másnaposság oka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
home-1438305_1920-1000x563.jpg

Íme a lista: ezek a leginstapozitívabb tárgyak a lakásban

Te hányat posztoltál már ezekből?
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Aki csak párszor is töltött már el időt az Instagram-posztok végiggörgetésével, biztosan tud mondani néhány olyan, szinte futószalagon legyártott tárgyat és kompozíciót, amit szinte minden valamirevaló Instaművész profilján megjelenik. A My Job Quote körülnézett a képmegosztó háza táján, melyek azok az otthoni tárgyak, amiket előszeretettel posztolnak a felhasználók - írta meg a Daily Mail.

A kutatáshoz a képekhez használt hashtageket vették alapul, ezek száma alapján állt össze a lista.

Az első helyezett egy nem túl kreatív, de Instaszempontból jól fotózható, műveltséget és szépérzéket sugalló kompozíció: a saját otthoni galéria lefotózása viszi a prímet. Ez a hírességek körében is nagyon népszerű, bár nyilván az ő esetükben pár nullával többet érnek a műalkotások, amelyeket előszeretettel meg is mutatnak.

A második már ennél meglepőbb, és némi kézügyességet igénylő posztolnivaló: nagy kedvvel osztják meg a felhasználók hímzőtehetségük eredményét, legalábbis a hashtagek erről árulkodnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hello summer! @_.baobap._ #embroidery #stitch #hoopart #embroideryart #embroiderylove

Leylâ (@leylaembroshop) által megosztott bejegyzés,

Lapozz további tárgyakért és a listáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
befottesuveg_ck1.jpg

Trükkök a makacs befőttesüvegek kinyitásához

Eláruljuk, hogy milyen célravezető módszerek léteznek, amik segítenek hozzáférni a finomságokhoz az üveg belsejében.
Forrás: Házmestermedve blog, Címkép: congerdesign képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

A konyhai tevékenységek egyik idegőrlő pontja, amikor azzal szembesülsz, hogy nem tudod kinyitni a befőttesüveget és emiatt nem férsz hozzá az ínycsiklandó tartalmához. Pedig pont az az alkotóelem hiányzik a vacsorához, hogy tökéletes legyen. Meg kell szerezni! De hogyan?

Ha néhány percnyi erőlködés után sem hallod meg azt a bizonyos pukkanó hangot, ami a befőttesüveg kupakjának megadását jelzi, akkor érdemes új módszerekhez fordulni, hogy célt érj. Ebben a cikkben most szép sorban végig is vesszük a lehetséges kibontási alternatívákat.

Erőember a lakótársam

"Apja, gyere már ki a konyhába és nyisd ezt ki nekem!" Ismerős? Hát igen, ha mi kevésnek bizonyulunk a befőttel szemben, érdemes erősítést hívni. (Zárójeles gondolat, hogy a férfiúi büszkeséget is kellemesen meg tudja cirógatni egy-egy ilyen hősért kiáltás. Na persze, csak akkor, ha neki egyből kinyílik.)

Ha nincs a közelben egy izompacsirta, aki megbirkózna a feladattal, akkor itt az ideje konyhai praktikákat bevetni.

hirdetés

Csapj oda neki!

Ez egy roppant élvezetes konyhai praktika. Legalábbis én imádom jól megcsapkodni az ellenfelem, miután hosszú percekig fárasztott és borsot tört az orrom alá.

Mondom, mi a pontos teendő: fogd meg a befőttesüveged, döntsd meg oldalra és határozott mozdulatokkal a nyitott tenyereddel sózz oda az aljára párszor! Ha hallasz egy halk hangot, akkor a vákuum megszűnése megtörtént és az üveg máris kinyitható.

A ragasztószalag a tökéletes megoldás

Jól működő konyhai praktika még a befőttesüveg kinyitáshoz a ragasztószalagos technika. A lényege, hogy a fém tető felére jó erősen nyomd rá a ragasztószalagot, majd egy hirtelen mozdulattal rántsd meg! Hála a hirtelen és erősen keletkező húzásnak az üveg fedele jó eséllyel engedni fog.

Még mindig nem sikerült? Sebaj, van még trükk a tarsolyunkban!

Forrósodik a helyzet

Az iskolapad rég volt, de a hőtágulásra még biztos emlékszel a tanórák anyagából. Használd ki ezt a nagyszerű lehetőséget a befőttesüveg megszelídítésében is! Tartsd forró víz alá a csapnál a kupakot vagy állítsd fejre egy lábas egyujjnyi lobogó vizébe a befőttesüvegedet! Ügyelj rá, hogy csak a tetőt érje a meleg, különben az üveg is tágulni kezd valamicskét, nemcsak a fém tető, és akkor oda a varázslat.

Ha úgy érzed, kellően leforráztad ellenfeled, akkor próbáld meg újra lecsavarni a tetejét! Ezúttal sikerülnie kell. Ez a módszer hajszárító segítségével is jól működik.

Elő a pengét!

Talán a legtöbben ezt a módszert alkalmazzátok szorult helyzetben, de azért röviden leírom, hátha erre jár valaki, aki nem ismeri. Egy vajazókés végét finoman be kell csúsztatni a fémtető és az üveg menete közé. Ehhez meg kell találni azt a pontot, ahová leginkább befér, majd a kést el kell fordítani/csavarni, ameddig engedi, ezzel levegőt engedve a befőttesüvegbe, aminek köszönhetően azonnal kinyithatóvá válik. Amint meghallod a szisszenést és a tető is megmozdul, nyert ügyed van.

Nekem a vajazókés jobban bejött, mint az evőkanál, de hallottam már róla ennél a módszernél is. Ha az előbbit választod, nagyon figyelj oda, nehogy a kés megcsússzon és baleset legyen a vége! Csak óvatosan!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!