hirdetés
chuttersnap-720512-unsplash.jpg

Hogy rendezd át a konyhád, hogy egyszerűbb legyen az életed?

Egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.
Dobó Maitz Petra, fotó: Unsplash - szmo.hu
2018. március 06.


hirdetés

Nem tudom, mások hogy vannak vele, nálam a konyha az abszolút mumus. Az az élettér a lakásban, ahol megmagyarázhatatlan rejtélyek tárháza fordul elő: az ételhordó pekedlik például egészen biztosan kivándoroltak a lakásomból. Én azt tudom, hogy évente veszek ilyen kis műanyag edényeket ötösével és amikor kellenek, nincs belőlük. Egy sem.

A konyha továbbá a megmagyarázhatatlan foltok és koszok színhelye: ha nem főzök egy adott napon és előző nap takarítottam le a főzőlapot, vajon hogyan tud egy éjszaka alatt tiszta dzsuva lenni?

A mosogatóról már nem is beszélek, egészen biztos vagyok abban, hogy nálunk is az az igazság, amit ezen a képen látsz.A mosogató telitettségébőlarra merek következtetni,hogy lakik nálunk egy másikcsalád is, csak még nem találkoztunk.

A legnagyobb gondot mégis az jelenti, hogy úgy érzem, nem férek el a konyhában. Amikor az a fránya utolsó kiló cukor vagy zacskó müzli nem fér be a helyére, a szekrénybe. Vagy amikor kinövöm a fűszeres fiolákat, mert találok valami újabb különlegességet, ami helyes kis üvegcsében van, imádom az illatát, de hová a túróba tegyem? A bors és a kurkuma közé már nem fér, az új fűszer a menőbb, sétálgatok a kurkumás üveggel a kezembe, aztán hagyok mindent a régiben és valahová betuszkolom az új fűszert. (Amit rendre négy évvel később kidobok, mert anno úgy elraktam, hogy soha többé nincs meg...)

Számtalan konyhai rémtörténetet megélvén néha igyekszem magam lenyugtatni egy-egy IKEA reklám láttán, lám, a svédek tudják a tutit!

hirdetés

Vajon hogyan látja az agonizálásomat és a szerencsétlenkedésemet egy otthonszervezési tanácsadó?

Megkérdeztem Cserta Alexandrát a Kívül Belül Boldogság alapítóját és otthonszervezési tanácsadót:

A konyha az otthon középpontja. Naponta többször vagyunk ott, nyitogatjuk a hűtőt, észre sem vesszük, hogy ott voltunk, így megeshet, hogy útközben összekoszoljuk a pultunkat is.

A műanyag tárolóeszközöknél érdemes ugyanabból a családból, tartós darabokat vásárolni. Mindenki eldöntheti, hogy külön tárolja a fedőket és a hozzá tartozó aljakat, vagy pedig biztos, ami biztos, egymásra illesztve. Fontos, hogy kizárólag azokat a tárolóedényeket tartsuk meg, aminek megvan a hozzá tartozó eleme. Azoknál, amiknél elveszett a fedő, újra hasznosíthatjuk őket, de semmiképpen se tároljuk a többi tárolóval együtt, mert csak nehezíti a munkánkat, amikor szükség van a tárolókra.

Mivel gyakran használjuk a konyhát, amint bármihez is hozzányúlunk benne, rögtön piszkos lesz a munkafelület és mosatlan edényeink lesznek.

Fontos egy megfelelő rutin kialakítása, hogy minden tiszta és rendezett legyen.

Ha nincsen mosogatógépünk, akkor érdemes minden étkezés után elmosogatni, mert így hosszú távon kevesebbet kell mosogatással foglalkoznunk, hiszen nem kell a rászáradt ételmaradékot lekapargatni a tányérokról napokkal később. Akiknek mosogatógépe van, érdemes megfigyelni, hogy leggyakrabban mennyi használat után telik meg a gép, például ha naponta indítjuk el a mosogatógépet, akkor este bepakolhatunk, reggel indulás előtt pedig kipakolhatunk belőle. Így nem lesz tele a pult mosatlan edényekkel.

A konyhai eszközök elrendezésénél a legfontosabb, hogy a konyha könnyen tisztítható legyen. Nem, valóban nem az a cél, hogy minden kézre álljon, az csak a másodlagos célkitűzés lehet.

Éppen azért, mert bármikor, amikor használatban van a konyha, mi összekoszoljuk a pultot, így ha mindig arra törekszünk, hogy könnyen tisztítható legyen, akkor az üres munkafelületek kialakítása is fontos célpont lesz számunkra. Gondoljunk bele, ha közvetlenül a tűzhely mellett van az olaj, papírtörlő és egyéb fűszerek, akkor bármikor, amikor főzünk, azokat mozgatni kellene. Ezután már egyértelmű, hogy a pulton is minimalizálni kell az eszközök tárolását. A konyhapult funkciója nem a tárolás, hanem a munkafelület.

Legtöbben úgy érezzük, hogy nem férünk el a konyhánkban, túlzsúfolt. Mégis amikor átválogatjuk az élelmiszereket, rengeteg lejárt terméket találunk, amit egyszer megvettünk, majd elfeledkeztünk róla. Magyarországon átlagosan évente 1,8 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a Földművelési Minisztérium tájékoztatása alapján. Ez rengeteg élelmiszer. Hogyan tudjuk ezt a mennyiséget háztartásonként csökkenteni? Írjunk bevásárló listát. Mire van szükségünk az adott héten? Gondoljuk át bevásárlás előtt, hogy milyen élelmiszer alapanyagra van szükségünk, mit fogunk az adott időszakban főzni. Ez sokszor segít minket, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy mennyiségű bevásárlást, és így elfeledkezzünk élelmiszerekről a spájzunkban.

A másik lehetőség, ha rendszerezzük a spájzunkat, és az alapélelmiszereinket, amik szinte mindig előfordulnak a konyhánkban mindig ugyanoda tesszük vissza. Találunk minden élelmiszernek egy pontos helyet, így könnyebben megtaláljuk őket. Először csoportosítsuk az alapélelmiszereket, majd utána lehetőség szerint megfelelő tárolóeszközben tároljuk őket, hogy könnyebb legyen a ki- és berakás. Átláthatóbb és rendezettebb lesz a spájzunk, ha ugyanolyan márkacsaládból válogatunk össze tárolóeszközöket, mintha tarka, összevissza tárolókban tárolnánk az élemiszereinket.

Egyre gyakrabban jelennek meg a piacon különböző újszerű eszközök, kütyük, amik gyorsan megtetszenek nekünk, de aztán a végén nem használjuk őket.

Rendszeresen nézzük át a konyhai eszközeinket is, válogassuk át őket, hogy valóban csak a funkcionális, gyakran használt és számunkra örömet szerző eszközök maradjanak.

Nincsen szükségünk rozsdás, törött, vagy éppen alig használt eszközökre, amit jobb esetben évente egyszer használunk. Válogassuk át a konyhánk tartalmát, és váljunk meg mindentől, ami számunkra felesleges.

A konyhánkban jól kell, hogy érezzük magunkat. Olyan konyhát kell kialakítanunk, ami számunkra örömet szerez, ahol szívesen töltjük az időt. Ehhez pedig szükség van elfogadni a realitást, ha most éppen nincsen arra keret, hogy új, nagyobb, tágasabb konyhát alakítsunk ki, akkor pedig addig kell válogatni, ameddig nem érezzük túlzsúfoltnak a konyhánkat. Van olyan eszközöd, amit idén még nem használtál? Vagy olyan, amit kifejezetten utálsz használni? Addig egyszerűsíts, amíg nem érzed meg a pillanatot, hogy most már befejezheted.

Utána jöhet a rendszerezés.

Használj ki minden fiókot, polcot, és ha szükséged van, szerezz be polcelválasztókat, fiókelválasztókat, különböző tárolókat, hogy mindennek legyen helye, és a pulton csak az abszolút szükséges, mindennapi eszközök legyenek elől.

Így egy eszköz vagy a helyén lesz, vagy pedig éppen használatban. Amint nem használod, minél hamarabb tedd vissza a helyére. A rend kialakítása az otthonunkban és a konyhánkban nem egy végcél, a rend az egy körfolyamat. Folyamatosan törekednünk kell a rendre, és egyre jobbak leszünk. Nem szabad sosem elkeseredni, ha éppen vannak olyan szakaszai az életünknek, amiben a rend nem prioritás. Azonban kevesebb felesleges eszközzel, kevesebb lejárt élelmiszerrel és egy rendszerezett konyhával könnyebben fenn tudjuk tartani a rendet hosszútávon.

Hiszen egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.

További otthonszervezési ötletekért bátran kattints a Kívül Belül Boldogság oldalára!


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
youtuber-nem-iszik-vizet.jpg

Egy éve nem ivott vizet egy osztrák Youtuber az új „száraz böjt” diéta miatt

A nő azt állítja, ez volt élete eddigi legjobb döntése.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nagy port kavart a napokban annak a vegán osztrák nőnek a videója, aki elmondta: egy éve nem iszik vizet az új „száraz böjt” diétának köszönhetően - írja a Mirror.

Az Ausztriában élő Youtuber, Sophie Prana elmondta, ez volt élete legjobb döntése, és mind a testére, mind a környezetére nagyon pozitív hatást gyakorolt a változás.

A nő a videójában azt mondta, a lakásában egyáltalán nem tart vizet, és már nem is emlékszik, mikor vett utoljára palackozott ásványvizet. Saját bevallása szerint a folyadékot kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből szerzi, amik a sima csapvízzel ellentétben szerinte „élő vizet” tartalmaznak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az emberi izomszövetek 99%-ban vízmolekulákat tartalmaznak, azonban a sejtjeinkben található víz nem sima, hanem nagyon összetett szerkezetű víz, amely különleges tulajdonságokkal bír.

Ez az összetett víz állítása szerint már nem H2O, hanem H3O2, amit élő víznek is neveznek. Ez egy viszkózusabb, tömörebb és lúgosabb folyadék, mint a sima víz, negatív töltésű és képes az energia tárolására és továbbadására.

hirdetés

„A megfelelő lúgosság és negatív töltés fenntartása a sejtjeidben és a testedben kulcsfontosságú az optimális egészségi állapot megőrzéséhez”

– mondta Sophie a videójában. – „Ezért nem iszom már sem sima csapvizet, sem palackozott vizet már több, mint egy éve. Gyümölcsökből, zöldségekből és kókuszból szerzem be az élő vizet a sejtjeim számára, hiszen ezekben található a legtisztább formában H3O2.”

Prana állítása szerint már egyáltalán nem érzi magát szomjasnak, hiszen az élő víz folyamatosan hidratálja a testét.

Azonban a megkérdezett szakértők arra intettek, hogy ez az új trend veszélyes, és csodálkozva álltak a Youtuber elmélete előtt az élő víz koncepciójával kapcsolatban.

Az egyik megkérdezett táplálkozási szakértő, Jackie Newgent, azt mondta, komoly szövődményekkel is járhat a száraz böjt a szervezetünk számára, ugyanis a nem megfelelő hidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti megbetegedések kockázatát.

„A víz az első számú és legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen olyan folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mint az emésztés, vagy a tápanyagok szállítása. Ahhoz is vízre van szükségünk, hogy kiürítsük a salakanyagot a szervezetünkből. A víz elengedhetetlen az élet számára.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
minipita_ck.jpg

Zsemle helyett: mini pita házilag

Iskolai szendvicsnek vagy egy sokfős buliba is tökéletes, mert ipari mennyiségben elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Amivel egy felnőtt könnyedén megbirkózik, az bizony egy gyereknek bőven okozhat fejtörést. Például egy olyan hétköznapi dolog is, mint egy nagyobb méretű – felnőtt kézre szabott – szendvics elfogyasztása. Mit tehetünk? Készítsünk apró gyerekkezekre szabott ételeket. Például marokkói mini pitát.

Amióta pár évvel ezelőtt szükségszerűen belevetettem magamat az iskolai tízóraik világába, folyamatosan kutatom, hogy mivel dobhatnám fel a sulis gyerekeim uzsonnásdobozait.

Mert hiába a jobbnál-jobb, szebbnél-szebb, változatosabbnál-változatosabb szendvicsbelsők, mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, különben a gondosan előkészített finomságok nem a gyerekek bendőjébe kerülnek, hanem haza.

Úgy, ahogy beküldtem őket. Ez meg azért mégsem járja, hiszen nem azért csinálom őket, hogy aztán az enyészeté legyenek.

hirdetés

A sok-sok év alatt felszedett rutinnak köszönhetően már igazán profi vagyok abban, hogy mi kerüljön a péksüteményekbe. Bátran és minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy a beltartalomra még soha nem érkezett panasz. Sőt!

Annál többet szoktak viszont morogni a gyerekek a péksütemények miatt. Mert ott azért nem akkora a felhozatal, hogy ne tűnjön fel: ismét zsemle vagy kifli került a dobozba. Még akkor sem, ha gyakran kapnak pitát, tortillát vagy éppenséggel egyszerű kenyeret. Minden bevetett furfang ellenére el kell ismernem, hogy ezen a téren lényegesen szűkebb választékot tudok felmutatni, mint a szendvicstöltelékek esetében.

Épp ezért

mindig örülök, ha rábukkanok valami olyasmire, aminek már a kinézetéről lerí, hogy ezt a Jóisten is uzsonna alapanyagnak teremtette, pláne, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül és nem is elsősorban szendvicsalapként lehet felhasználni, hanem jelenlétével tovább bővíthetem a repertoáromat olyan finomságokkal, amelyek igazi kirándulást jelentenek a szendvics-univerzumból.

Ezek az apró kirándulások határozottan feldobják az uzsonnásdobozokat és igazán változatossá teszik a gyerekeim sulis étkezését és nem csak az övékét… hanem mindazon osztálytársukét is, akiknek jut a dobozból.

Mert egy nagy doboz mini pita mozzarellával és koktélparadicsommal, na meg némi friss bazsalikomlevéllel, vagy különböző mártogatókkal bizony odavonzza azokat is, akiket már egy-egy látványosabb szendvics sem hoz lázba.

Mini pita. Igen, jól olvastad.

A sütőben sült nagy pita kistestvére. Csak ezt

méreténél fogva sokkal könnyebb az uzsonnásdobozba gyömöszölni, nem kell félbevágni, ebből kifolyólag nem lesz kiszáradt, megszáradt része.

Ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani az elkészítéséhez, mert serpenyőben sül néhány – tényleg néhány – alapvető konyhai hozzávalóból. További előnye, hogy akár három tucatot elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!