Hófúvás jön, több megyére is kiadták a figyelmeztetést
Pénteken reggel akár -10 fok is lehet, hétvégén enyhülés jön.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 10.Hétvégéig kemény fagyokkal indulhatnak a reggelek, kevés havazásra, szeles időre számíthatunk. Hétvégén enyhülés várható, írja az Időkép.

Csütörtökön több helyen, főként a Dunántúlon és helyenként délen alakulhat ki havazás, hószállingózás, hózápor. Északon, északkeleten viszont hosszabb időszakokra kisüthet a nap. Többfelé élénk, a Dunántúlon és főleg északkeleten is erős lehet az északias szél, viharos lökésekre is készülhetünk. Ezeken a tájakon időszakosan hófúvás is előfordulhat. A minimum-hőmérsékletek -8 és 0 fok között alakulnak, északkeleten lesz hidegebb, majd a legmagasabb hőmérséklet -1 és +3 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi megyékre (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar) figyelmeztetést is kiadott hófúvás miatt:

Pénteken kezdetben sokfelé indul szeles idővel a nap, viharos széllökésekből sem lesz hiány, hófúvás is lehet. Napközben a Dunántúlon marad élénk, erős a szél, másutt mérséklődik a légmozgás. Hajnalban a középső országrész szélcsendesebb tájain pára-, ködfoltok is előfordulhatnak. Ismét csípős, hideg reggelre ébredhetünk többfelé -10 fok körüli értékekkel.

A kevésbé szeles, kevésbé felhős térségekben ennél is hidegebb lehet. Eleinte a Dunántúlon várható felhősebb idő, majd napközben sok napsütésre számíthatunk. Éjszaka feltámad a nyugatias szél, és észak felől újabb csapadékmező érkezik. Többfelé gyenge havazás kezdődhet, de legfeljebb pár centivel gyarapodhat csak a hóvastagság, jelentős vastagságú friss hóréteg kialakulása nem valószínű. Délután -5, +2 fok valószínű.

Szombaton a nap első felében többfelé, délután már csak néhol szállingózhat a hó. Többfelé lehet még élénk a nyugatias szél. Hideg lesz a reggel, a péntekihez hasonló erős fagyra számíthatunk. Napközben

enyhülés veszi kezdetét, az ország nagy részén már pozitív tartományban alakulhat a maximum-hőmérséklet.

Vasárnap előreláthatólag kemény fagyokra már nem kell készülnünk, éjjel és napközben is azonban újra többfelé vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Egyaránt előfordulhat eső, havas eső, elvétve (hajnalban és este) ónos eső, északkeleten hó is. Élénk, erős lesz a szél, a legmelegebb órákban 0-6 fok valószínű.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x