Márki-Zay és Hadházy korrupcióinfója: százmilliós túlárazás Hódmezővásárhelyen
Kétharmados túlszámlázást gyanítanak a hódmezővásárhelyi térfigyelőkamera-rendszer kiépítésénél. Az 'alkotmányos költség' néha az 50 százalékot is meghaladhatta a városban.
Szeretlek Magyarország
2018. május 17.

A város térfigyelőrendszerének kiépítésénél nagy túlárazások történtek, a kifizetett összegekhez képest a valós érték az ár egynegyede-egyharmada lehetett – többek közt ez hangzott el Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos közös sajtótájékoztatóján Hódmezővásárhelyen.

Hódmezővásárhely februárban megválasztott polgármestere röviddel hivatalba lépése után feljelentést tett a város közel egymilliárd forintos hulladékkezelési beruházása miatt. Márki-Zay Péter szerint az előző városvezetés által levezényelt hulladékkezelési rendszer jármű- és kukásautó-vásárlásain 300 millió forintra becsülhető plusz költséget kellett fizetni az uniós és a városi kasszából csak azért, mert beszerzésbe közbeiktattak egy olyan kft.-t, amely korábban soha nem foglalkozott hulladékgazdálkodással.

Úgy gyanítja, hogy százmilliós nagyságrendű lehetett a túlszámlázás a hódmezővásárhelyi térfigyelőrendszer kiépítésénél is.

Márki-Zay Péter polgármester és Hadházy Ákos közös sajtótájékoztatóján (úgynevezett korrupcióinfóján) május 17-én azt mondta, hogy Hódmezővásárhelyen az "alkotmányos költség" néha meghaladhatta az 50 százalékot is.

Szerintük elképesztően nagy túlárazások történtek, a kamerahálózat egyes elemei valójában harmad-, negyedannyiba kerültek, mint a kifizetett összeg.

Arról is szó volt, hogy korábban előfordult: a pályázó konkurens cégek fillérre ugyanazokat az árakat adták meg, sok esetben alig volt különbség az árak között.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a városi térfigyelő kamerahálózat bővítését olyannyira támogatta Hódmezővásárhely korábbi vezetése, hogy a 2-3 millió forintos kameránkénti árat is kifizették a cégeknek, pedig egy

környékbeli településeken (pl. Székkutason) hasonló közbeszerzései bizonyítják, hogy ennek az összegnek a töredékéből is ki lehet építeni a hálózatot.

Az ipari kamerák ára átlagosan 200 ezer forint volt, a speed dome kameráké 600-700 ezer forint, de a vezetékek és oszlopok túlárazása miatt az összár magas lett.

A rendszer kiépítésének túlzásaira Hadházy Ákos úgy kívánta felhívni a figyelmet, hogy azt mondta, meg lehet nézni, hogy a Fekete Sas Hotel mellett egy tartóoszlopon mennyi kamera van.

"Ez józan ésszel is felfoghatatlan, ebből ráadásul két kamera önmagában 360 fokban is mozgatható."

Szerinte összejátszott a város vezetése a vállalkozókkal a kamerák telepítésekor, mégpedig úgy, hogy a becsült értéket túlárazták, és akkora nagyságrendű lett a végösszeg.

VIDEÓ: A sajtótájékoztatóról készült felvétel:


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!