HÍREK
A Rovatból

WHO: Legalább ötször annyi beteg volt volt már 2019 decemberében Vuhanban, mint ahogy eddig hittük

A nemzetközi kutatócsoport eredményei alapján már korábban kitört a járvány Vuhanban, mint ahogy azt eddig mondták.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2021. február 15.


Link másolása

Már 2019 decemberében is jelentős számú koronavírusos beteg volt Vuhanban - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatóinak jelentéséből. A Vuhanban dolgozó nemzetközi tudóscsapat eredményeiről a CNN-nek adott interjút Peter Ben Embarek, a csoport vezetője.

Elmondta: több olyan bizonyítékot is találtak kutatómunkájuk során, amely arra utal, hogy már decemberben is járvány volt Vuhanban, az eddigi ismereteikhez képest jóval több beteg volt már akkor is a kínai városban. Sikerült például beszélniük egy középkorú irodistával, aki az első fertőzöttek közt volt, az ő esetében 2019 decemberében regisztrálták a fertőzöttséget.

A hivatalos kínai adatok szerint decemberben 174 fertőzött volt az országban, ám a WHO eredményei szerint ennek a sokszorosa a reális érték, legalább 1000 beteg is lehetett már akkor Vuhanban.

A betegek beszámolói mellett az is a korábbi kirobbanás tényét bizonyítja, hogy a vírus 13 különböző genetikai szekvenciáját sikerült felfedeznie a tudócsapatnak, amelyben a WHO 17 kutatója mellett 17 kínai tudós is részt vett. Ezek ismerete nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a járvány korai stádiumát feltérképezzék. Ezek közül néhány szekvencia a piacról származik, némelyik viszont nem - ez arra utal Embarek szerint, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, honnan származik a fertőzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Visszaszólt Szijjártónak Pressman: Európa térképének újrarajzolását nem tartják Magyarország belpolitikájának
Ezzel újra nyilvánvalóvá tette, hogy az amerikaiak úgy vélik: a magyar kormány a Putyin által támogatott politikát viszi Európában.

Link másolása

"Tisztelettel, de Oroszországnak azt a kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csak »magyarországi belpolitikai fejleménynek"

– ezt válaszolta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Szijjártó Péter külügyminiszternek a Twitteren, vette észre a 444.hu.

Szijjártó ezt mondta:

"Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mérték érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá."

Azt is hozzátette, hogy Pressmannak nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és véget ért az időszak, amikor helytartók érkeztek Budapestre. Pressman ugyanis a Politicóban azt mondta: a magyar kormány a Putyin által támogatott politikát erőlteti.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Több százmillió forint tűnt el nyomtalanul Rogán Antal és Szalay-Bobrovniczky Kristóf vagyonnyilatkozatából
A közpénzek átláthatóságával foglalkozó szervezet szerint a tavaly kétszer módosított vagyonnyilatkozati rendszerbe simán belefér, hogy ennyi pénzt nem lehet megtalálni.

Link másolása

Fél év alatt kikerült majdnem 400-400 millió forint két miniszter vagyonnyilatkozatából - hangzott el az RTL híradójában. Rogán Antalnak 371 millióval, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak 380 millióval csökkent a megtakarítása, vagy a bankszámláikon tárolt összeg.

A közpénzek átláthatóságával foglalkozó szervezet szerint a tavaly kétszer módosított vagyonnyilatkozati rendszerbe simán belefér, hogy ennyi pénzt nem lehet megtalálni.

A minisztereket hiába kereste a híradó stábja, nem árulták el, hogy mi lett a több százmillió forint sorsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Félkatonai szervezeteknél jellemző titoktartásra kötelezi a háziorvosokat az OMSZ
A Népszava szerint van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt nem fog mostantól ügyelni.

Link másolása

Titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, akik így ugyanolyan hallgatásra kényszerülnek, mint a félkatonai szervezetben dolgozó mentők - írja a Népszava.

A háziorvosok a munkaszerződés aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra.

A titoktartási kötelezettség azt nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak.

A Népszava úgy tudja, a titoktartási kötelezettséget a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, de a mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor az erről szóló egyeztetésen hajthatatlan maradt.

A lap információi szerint van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt nem fog mostantól ügyelni.

A cikkben arról is írnak, hogy az ügyeletet vállaló háziorvosok nemcsak szerződést, de leírást is kaptak az ügyeleti teendőkről. Például arról, hogy ha ha nem hatóság kér látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük és csak a számla előzetes kiegyenlítése után adhatják ki a szakvéleményt. De a feladataik közé tartozik az is, hogy telemedicinális konzultációval segítsék az orvos nélküli ügyleti pontokon dolgozó magasan képzett szakápolókat (APN) és mentőtiszteket beleértve a gyógyszerek felírását is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Azt akarom, hogy fény derüljön az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökre” – ezt mondta a szökött Wagner-zsoldos katona
A 26 éves Andrej Medvegyev Bahmutban harcolt egészen júliusig, majd Oroszországban bujkált. Kérdés, hogyan sikerült átjutnia a rendkívül szigorúan őrzött norvég határon.

Link másolása

Mindent megtesz, hogy fény derüljön az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökre – nyilatkozta az orosz Wagner-csoport korábbi zsoldosa, aki január közepén szökött át Norvégiába hangzott el az RTL híradójában. A 26 éves férfi menedékjogot kért a skandináv országban. A hatóságok azonban először azt akarják tisztázni, hogy hogyan sikerült átjutnia a rendkívül szigorúan őrzött norvég határon, ami egyben a NATO határa is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: