News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Washington Post: Amerika orbanizációja - Hogy kell foglyul ejteni egy demokráciát?

A cikk szerzője szerint az amerikai jobboldal egyre inkább támogatja és követné Orbán Viktor politikáját.

Link másolása

hirdetés

Háromrészes cikksorozatot készített a Washington Post "Amerika orbanizációja" címmel, amelynek első részében arról írtak, hogy az amerikai jobboldal egyre inkább követi a magyar jobboldal útját, a másodikban pedig azt fejtegették, hogy Florida vezetése is hasonló módon kezeli az LMBTQ-ügyet, mint az Orbán-kormány. A harmadik cikk alcíme így szól: "Hogy kell foglyul ejteni egy demokráciát?"

A szerző, Ishaan Tharoor azzal kezdi a cikket, hogy miután a Fidesz áprilisban fölényesen nyert a parlamenti választásokon, Orbán Viktor okkal jelenthette ki, hogy olyan nagy győzelmet arattak, hogy a "Holdról és Brüsszelből is lehet látni". Hiszen igaza volt: kétharmados többséggel nyertek, az egyesült ellenzék pedig hiába reménykedett abban, hogy az ellenük irányuló propagandagépezet ellenére is legalább gyengíteni tudják a jobboldali nacionalista pártot, ezek a remények szertefoszlottak.

Az amerikai jobboldal ünnepelte Orbánék sikerét. Marjorie Taylor Green szélsőjobboldali képviselő gratulált a miniszterelnöknek a szerinte megérdemelt győzelemhez, és azt is hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államokban folytatni kell Orbán LMBTQ-ellenes politikáját. "Jó úton vezeti Magyarországot, erre van szükségünk Amerikában" - jelentette ki.

A szerző azt is megemlíti, hogy Donald Trump volt amerikai elnök "szokatlanul" támogatta Orbánt a választások előtt. Egy januári nyilatkozatában úgy írt a kormányfőről, mint aki "igazán szereti a hazáját, és biztonságot akar a népe számára." Egy hónappal később pedig felröppent a hír, hogy Orbán Magyarországra hívta Trumpot az amerikai jobboldal budapesti konferenciájára, a CPAC-re, amely éppen most zajlik. Noha Trump nem vesz részt az eseményen, számos más amerikai és európai szélsőjobboldali politikus és szakértő ott lesz.

A Washington Post újságírója szerint nem valószínű, hogy a jelenlévők közül bárki is elítélné azokat az antidemokratikus politikai manővereket, amelyek hozzásegítették Orbánt ahhoz, hogy legyőzhetetlennek tűnjön. A konferencián valójában megünnepelhetik a miniszterelnök "stratégiai könyörtelenségét" - jegyzi meg.

Úgy fogalmaz, amióta Orbán és a Fidesz 2010-ben Magyarország élére került, folyamatosan erősíti a hatalmát. Az ország médiaökosztisztémáját a kormányhoz hű médiumok uralják, az igazságszolgáltatás függetlensége pedig erodálódott az évek során. És bár a magyarországi választások szabadok, nehéz őket igazságosnak nevezni - véli.

Mindennek részben az az oka a szerző szerint, hogy Orbán kormánya arra használta elsöprő parlamenti hatalmát, hogy módosítsa az alkotmányt, és átalakítsa a választási rendszert. Mint írja, az olyan parlamenti rendszert, amilyen a magyar is, sok politológus csodálatra méltónak tartja, de Magyarország esetében ez "elvetemült". A választási "játéktér" ugyanis erősen lejt, és nem az ellenzék felé. Orbán 2010-ben úgy módosította az alkotmányt, hogy körülbelül felére csökkentette a parlament létszámát, majd átrajzolta a választókerületek határait az egész országban, és a kétfordulós szavazást is megszüntették. E változtatások pedig aránytalanul nagy hatalmat biztosítottak a Fidesznek. "A magyarok akaratát már egyáltalán nem képviselte a választások eredménye" - mondta Szelényi Zsuzsanna volt magyar országgyűlési képviselő a lapnak a 2014-es választásokról.

hirdetés

A cikk szerzője szerint most a határozatlan idejű többségi uralom programja zajlik Magyarországon: a miniszterelnök figyelmen kívül hagyja nemzete elkötelezettségét az európai uniós alapelvek iránt, és a pártfogás és a cimborakapitalizmus erőteljes hálózatát építi ki, hogy megerősítse uralmát. Orbán és szövetségesei pedig mindig elhitetik, hogy minden, amit tesznek, a törvényi kereteken belül van Magyarországon.

Az olyan erős, megválasztott emberek, mint Orbán, "fokozatosan, belülről ürítik ki a demokráciát"

- írta Szegedy-Maszak Marianne magyar származású író, újságíró.

Sok szakértő pedig attól tart, hogy az Egyesült Államok "alvajárva" közeledik egy ilyen helyzethez - írja a cikk szerzője. Minden új választási ciklusban egyre több szélsőséges republikánus jelölt bukkan fel, akik nem ismerik el Joe Biden 2020-as győzelmét, és olyan módon változtatnának a választási szabályokon egyes államokban, hogy az intézkedések a republikánus jelöltnek kedvezzenek.

Lee Drutman, a New America Foundation munkatársa szerint ahogy az orbáni Fidesz, úgy az amerikai republikánusok is megváltoztatták a választási szabályokat, hogy aránytalanul sok mandátumot szerezhessenek. Ennek módja ugyan eltérő a két ország politikai rendszere miatt, de van egy közös logika abban, ahogy a választási kampányt látják.

"A demokrácia az intézményes keretektől és a kulturális háttértől függ: a demokratikus normák elfogadásától. Magyarországon formálisan még megvannak az intézményi keretek, de Orbán kormánya feladta a demokratikus normákat, és a kormányzati hatalmat felhasználva ejtette foglyul azokat az intézményeket, amelyek nem töltik be a fékek és ellensúlyok szerepét"

- véli Szelényi.

Hamarosan ugyanez elmondható az Egyesült Államokról is Thomas B. Edsall, a New York Times újságírója szerint.

"A demokrácia - amely minden állampolgár egyenlő képviseletét és a többségi uralmat jelenti - valójában a kortárs Republikánus Párt ellenségévé vált"

- fogalmazott egy tavaly decemberben megjelent véleménycikkében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Maximum 20 litert lehet tankolni a Lukoil kútjain a hatósági áras benzinből, a független benzinkutasok szerint elfogyhat az üzemanyag
A Független Benzinkutak Szövetsége arra kéri az autósokat, hogy spóroljanak a benzinnel, használjanak például tömegközlekedést.

Link másolása

hirdetés

A Lukoil benzinkútjain már csak legfeljebb húsz litert lehet tankolni a hatósági áras benzinből, kannába pedig piaci áron is legfeljebb 10 litert tankolhatnak – mondta el a cég az RTL Híradó megkeresésére. Ezt azután közölték, hogy pénteken a Mol és az OMW is mennyiségi korlátozásokat vezetett be.

Mindkét cég közölte, hogy töltőállomásaikon maximum ötven liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, a kannákba pedig csak piaci áron lehet vásárolni.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke az rtl.hu-nak pénteken kijelentette:

Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon.

A benzinkutasok egyebek mellett azt üzenik az autósoknak, hogy használják a tömegközlekedést.

hirdetés

Közben az AutóSámán néven működő videós arról számolt be, hogy egy Mol-kútnál – már a szigorítások bejelentése után – tesztelte, hogy megáll-e a kútoszlop órája (vagy jelez-e bárhogyan), ha több mint 50 litert tankol.

Nem jelezett, és nem állt meg, így az 53,6 litert vételező autósnak a teljes tankolási mennyiségre piaci árat kellett fizetnie, 45 143 forintot.

Pedig forgalmi-engedély és még Mol-kártya is volt nála, tette hozzá a videós, aki a kísérlettel 20 ezer forintot bukott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kártalanítást ígér a Mol azoknak, akik túlfutottak az 50 literen és piaci áron tankoltak, mert a kútoszlop még nem állt át
Tízezreket bukhatnak az autósok, ha 50 liter fölé mennek, péntektől ugyanis akkor már csak piaci áron kapnak üzemanyagot. A kútoszlopok viszont egyelőre nem mindenhol állnak meg vagy figyelmeztetnek, ha meghaladják a limitet.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk: péntektől csak piaci áron adnak kannába benzint, az autóba pedig legfeljebb 50 litert lehet tankolni hatósági áron a Mol kútjain.

A kútoszlopok pénteken azonban egyelőre nem állították még le a tankolást ötven liternél, így többekkel is előfordulhatott, hogy véletlenül átcsúsztak az ötven literes határon - írja az rtl.hu.

A portál szúrta ki, hogy az AutóSámán YouTube-csatornájára felkerült videóban ki is próbálták, megáll-e a tankolás, vagy jelez-e a kútoszlop, ha túllépik az 50 litert.

A videóból kiderült, hogy a kútoszlop nem jelezett, és nem állt meg, így az 53,6 litert vételező autósnak a teljes tankolási mennyiségre piaci árat kellett fizetnie, 45 143 forintot. Azaz 20 ezer forintot bukott a kísérlettel.

hirdetés

A Mol az rtl.hu megkeresésére elmondta, hogy a kútoszlopok mechanikai átállítása folyamatosan zajlik. A cégnek azonban több mint 470 töltőállomása van, eltarthat néhány napig, mire mindenhol átállnak, de ez legkésőbb jövő hét első felében már mindenhol befejeződik.

A cég egyben jelezte, hogy kártalanítják azokat, akik túlfutottak a tankolással.

"Ha valaki ma még nem tájékozódott, nem olvasta el a kiírást, és 50 liter felett tankolt, akkor ha jogosult hatósági árra, természetesen az 50 liter feletti tankolására is hatósági árat alkalmazunk. Ha ez valami folytán nem így történt, abban az esetben a Mol ügyfélszolgálatán érdemes jelentkezni, haladéktalanul kártalanítjuk"

- közölte a Mol.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elkezdtek bezárni az abortuszklinikák, tömegtüntetések törtek ki az abortuszdöntés miatt Amerikában
USA-szerte utcára vonultak a tiltakozók, akik szerint ezzel megfosztották a nőket attól, hogy rendelkezzenek a saját testük felett.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken nyilvánosságra hozta a döntését, miszerint érvénytelenítik a Roe kontra Wade-döntést, és ezzel megszűnik az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban.

A jövőben a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy – akár teljes mértékben – betiltják-e az abortuszt.

A BBC összeállítása szerint máris több államban megkezdték az abortuszklinikák bezárását.

Egy Arkansas állambeli klinikán telefonon közölték a várakozó nőkkel, hogy törölték az időpontjukat. Arkansas egyike azon államoknak, amelyek korábban olyan rendelkezést hoztak, hogyha eltörlik a Roe kontra Wade-döntést, azonnal érvénybe lép az abortusztilalom.

Az egyik nővér a BBC-nek

hirdetés
szívszorítónak nevezte, hogy egyesével fel kellett hívniuk a pácienseket, és közölniük velük, hogy a döntés miatt mégsem tudják őket fogadni.

Bezárni kényszerült az egyik Louisiana állambeli intézmény is. A klinika egyik önténtese a brit lapnak azt nyilatkozta, a gazdag nők továbbra is hozzáférnek majd az abortuszhoz más államokban, de „a szegény nőknek sikátorokban végzik majd el” az illegális beavatkozásokat.

Míg voltak, akik ünnepelték az ítéletet, tüntetések kezdődtek az Egyesült Államok számos nagyvárosában.

A legfelsőbb bíróság washingtoni székhelye mellett New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Austinban, Houstonban, Nashville-ben, Kansasban, Topekában, Tallahassee-ben, Miamiban, Oklahomában, Boise-ban, New Orleansban és Detroitban is demonstráltak az ítélet ellen.

Az idahói Boise-ban egy tüntető egy táblát mutatott fel, amelyen az állt: „Nem kellene olyanért küzdenem, amit az anyám már kiharcolt”.

„30 éve folyik ez a harc, hogy eltöröljék a nők és az emberek alapvető jogát arról, hogy dönthessenek a testükről. Ebből nincs visszaút. Nem lehet más a válaszunk, mint a felháborodás és a cselekvés” – mondta egy, a legfelsőbb bíróság épülete előtt tüntető nő a Guardiannek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Igazi strandidő lesz hétvégén, de szombaton leszakadhat az ég az ország nagy részén
34-35 fokos csúcshőmérséklet várható hétvégén, de jövő héten akár 38 fokos hőségben is izzadhatunk.

Link másolása

hirdetés

Ezen a hétvégén is igazi nyári meleg lesz, de szombaton számítani kell záporokra, zivatarokra is - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben főként a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegység és a Tiszántúl nyugati-délnyugati felén alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de helyenként nyugaton, északnyugaton is előfordulhatnak. A nyugatira, észknyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 34 fok között alakul, keleten lesz melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarveszély miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyére adott ki elsőfokú riasztást, míg Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében nemcsak zivatarra, de felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Vasárnap a napsütés lesz túlysúlyban, a megjelenő gomolyokból legfeljebb az Alföldön és néhol az Északi-középhegységben fordulhat elő kevés zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Kora reggel 14-19, délután a legmelegebb órákban 30-35 fok várható.

Hétfőn sok napsütés várható, zápor, zivatar kialakulásának kicsi az esélye. 31-36 fokos kánikulában lesz részünk. A Dunántúlon többfelé megélénkül, északnyugaton néhol megerősödik a délies szél.

A forróság keddtől tovább fokozódik, egyre többfelé meghaladhatjuk a 35 fokot, az Alföldön és délen 37-38 fok is lehet.

Sok napsütés várható, csak néhány helyre átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. Ilyenkor a légmozgás is feltámadhat, egyébként gyenge, mérsékelt marad.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: