HÍREK

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek, aki 41 szavazattal győzött, de még mindig nincs vége

Hozzátette: a szoros eredmény akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja. A jogerős választási eredményhez pedig még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia - elmondta, hogy mik ezek.


Vitézy Dávid a NVB bejelentése után a közösségi oldalán reagált az eredeményre. Az érvénytelen szavazatok újraszámolása után azt közölték, hogy 41 vokssal nyert Karácsony Gergely.

Az LMP támogatásával indult Vitézy azt írta:

"Köszönöm a Nemzeti Választási Iroda munkáját a mai újraszámlálás során.

Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van.

Az általam kezdeményezett újraszámlálás alapos és indokolt volt, ezt a mai eredmények igazolják. Sok száz, összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség volt. Ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat. Ez akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hisz a köztünk lévő különbség immár csak 41 szavazat.

A jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell még lezárulnia.

Egyrészről Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne. Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak. Az NVB döntésének fényében azért azt fontos leszögezni, hogy teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként.

A másik jogorvoslati eljárás két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érinti. Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 mm tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat. Ennek kapcsán már a hét eleje óta folyamatban van egy jogorvoslati eljárás részemről. Ahogy a keddi sajtótájékoztatómon is elmondtam, nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében. Ez a jogorvoslat hét eleje óta tart, fellebbezési szakaszban van, ma tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság, és lehet, hogy később a Kúria is fogja. Érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ezügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az érdekében lezajlott visszaélésekről.

A választási folyamatnak ugyanakkor minden ilyen visszásság ellenére vége kell legyen. A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szüksége. Ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A magam részéről mindent meg fogok ezért tenni.

Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom. Ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás és végül a tegnap megtett ígérete ellenére végül a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a Fővárosi Közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben" - írta .

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Boris Johnson szerint is békét hozhat Trump: Addig kell lőni az oroszországi katonai célpontokat, amíg Putyin vissza nem vonul
A korábbi brit miniszterelnök szerint Ukrajna veresége Amerika látványos veresége lenne. Johnsonnak ötlete is van arra, hogyan kényszerítsék Vlagyimir Putyint visszavonulásra.


Donald Trumpnak megvan a bátorsága és ereje ahhoz, hogy megválasztása esetén véget vessen az ukrajnai háborúnak, véli Boris Johnson, korábbi brit miniszterelnök. Johnson a Daily Mailben írt véleménycikkében hangsúlyozta: Trump más módon érheti el békét, mint ahogy azt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elképzeli.

„A héten beszélve Donald Trumppal minden korábbinál jobban meg vagyok győződve arról, hogy megvan benne az erő és a bátorság, hogy megmentse Ukrajnát és békét teremtsen – és megállítsa ezt a fertőző konfliktust”

– írta Johnson a cikkben, amit a Telex szemlézett.

Johnson szerint a béke nem egy egyszerű telefonhívással és azonnali tűzszünettel érhető el, mint ahogy Orbán sugallja. Ehelyett Johnson úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak támogatnia kell Ukrajnát, hogy nyugati rakétákkal támadhassák az oroszországi katonai célpontokat. E lépések segíthetnek Vlagyimir Putyint visszavonulásra kényszeríteni.

„Ukrajna veresége Amerika látványos veresége lenne. Ez nem csak Amerika legnagyobb értékeit, a szabadság és a demokrácia elhalását jelentené és az ukrán nép rabságba vetését”

– írta Johnson, hozzátéve, hogy Putyin győzelme katasztrofális következményekkel járna mind Amerikára, mind Európára nézve.

Johnson szerint Trump megérti a helyzetet és képes lenne a megfelelő lépéseket megtenni. „Trump már tett katonai beavatkozást jelentő lépést az ukrán demokrácia védelmében” – emlékeztetett Johnson, utalva arra, hogy Trump páncéltörő Javelineket adott Ukrajnának, amelyek kulcsszerepet játszottak a 2022-es Kijevért folytatott harcban.

Orbán Viktor ezzel szemben következetesen elutasítja a Nyugat fegyverszállítmányait és szankcióit Ukrajna erősítésére, és békemissziókat szorgalmaz. Orbán a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta: „A naiv európaiak azt gondolják, hogy szóljunk már Putyin elnök úrnak, hogy ne bombázza már le a nem tudom milyen várost, vagy szóljunk az ukrán elnöknek, hogy persze adunk neki fegyvereket, de messzire ne lőjön be Oroszország területére, mert az nem szép, szóval, ez így nem megy.”

Orbán szerint a világ hatalmainak, köztük az Egyesült Államoknak, Kínának és az EU-nak határozottan kell fellépniük a béke érdekében, jelezve, hogy nem kérik, hanem elvárják annak megteremtését.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Már rég kirúgtam volna az EU-ból” – mondta Orbán Viktorról Bayern München tiszteletbeli elnöke
Uli Hoeness szerint Magyarország úgy viselkedik, mintha 200 millió lakója lenne. A sportvezetőnek Donald Trumpról is megvan a véleménye, amit nem rejtett véka alá.


Éles kritikát fogalmazott meg Donald Trump és Orbán Viktor politikai tevékenységével kapcsolatban Uli Hoeness, a Bayern München tiszteletbeli elnöke a SV Seligenporten 75. évfordulója alkalmából tartott beszélgetésen. A Spox beszámolója szerint Hoeness nem rejtette véka alá véleményét, írja a hvg.hu.

„Minden reggel, amikor fogat mosok a tegernsee-i otthonomban, eszembe jut, milyen jó, hogy Németországban élek. Képzeld el, milyen lenne, ha az Egyesült Államokban laknék és Trump lenne az elnök”

– mondta Hoeness, utalva arra, hogy nem szimpatizál az Egyesült Államok volt elnökével, akit idén novemberben újraválaszthatnak.

A magyar miniszterelnököt sem kímélte a Bayern München elnöke.

„Magyarországnak mindössze nyolcmillió lakosa van, de úgy viselkednek, mintha 200 millióan lennének. Már rég kirúgtam volna őket az EU-ból”

– jelentette ki Hoeness, aki tíz évvel ezelőtt adócsalás miatt 3,5 éves börtönbüntetést kapott.

Orbán Viktor és az Európai Unió viszonya korábban is feszült volt, de a magyar miniszterelnök legutóbbi moszkvai látogatása komoly visszhangot váltott ki. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy az EU soros elnöksége nem rendelkezik felhatalmazással arra, hogy az unió nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal, és „politikai hibának”, valamint „problémásnak” nevezte Orbán útját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Közülük kerülhet ki legnagyobb eséllyel a demokraták elnökjelöltje Biden visszalépése után
Kamala Harris a legnagyobb favorit a demokrata elnökjelöltségre, de a fogadóirodák már egyre kevesebbet fizetnének arra, ha végül Michelle Obama lenne a befutó.


Alighogy bejelentette visszalépését a novemberi elnökválasztástól Joe Biden, a fogadóirodák máris reagáltak a hivatalban lévő elnök szavaira. Ezek szerint a legnagyobb esélye a jelenlegi alelnöknek lehet arra, hogy Donald Trump demokrata kihívója legyen.

Kamala Harris jelöltségére csak 1,25-szörös pénzt fizetnek a bukmékerek.

Közel tízszer ennyit, tizenkétszeres pénzt érhet a fogadóknak, ha az augusztus 19-22. között esedékes chicagó-i konvención a delegáltak úgy döntenek, hogy a kaliforniai kormányzót, Gavin Newsomot küldik harcba a republikánus jelölt ellen. Ennél is érdekesebb, hogy Newsommal azonos esélye van már a fogadóirodáknál annak, hogy Trumppal szemben végül Michelle Obamát, azaz Barack Obama korábbi elnök feleségét indítják a demokraták.

A harmadik helyen szintén holtverseny van a bukmékerek szerint: egyetlen feltett dollárra tizenhatot kap vissza, aki a 2016-os demokrata jelöltre, Hillary Clintonra vagy a jelenlegi michigani kormányzóra, Gretchen Whitmerre fogad.

A további esélyesek hatalmas lemaradással követik az élbolyban lévőket: minden feltett dollárra ötvenet kapnak azok, akik a pennsylvaniai kormányzó, Josh Shapiro vagy a független elnökjelölt, Robert Kennedy Jr. demokrata jelöltségére fogadnak.

Joe Biden nem sokkal a visszalépés után azt javasolta közösségi oldalán, hogy a demokraták Kamala Harrist indítsák novemberben:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Már meg is van, hogy Joe Biden kit javasol maga helyett elnökjelöltnek
Nem nagy meglepetés, hogy a vasárnap visszalépő amerikai elnök szerint a jelenlegi alelnököt, Kamala Harrist kellene novemberben elindítani Donald Trumppal szemben.


Néhány perccel a visszalépését bejelentő poszt után újabb bejegyzéssel jelentkezett az X-en Joe Biden. Az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke röviddel azután, hogy közölte, nem indul a második ciklusáért a novemberi elnökválasztáson, egy rövid posztban javasolta maga helyett alelnökét.

„Kedves demokrata társaim! Úgy döntöttem, hogy nem fogadom el a jelölést, és minden energiámat az elnöki feladataimra fogom összpontosítani a mandátumom hátralévő részében. 2020-ban, a párt jelöltjeként hozott első döntésem az volt, hogy Kamala Harrist választottam alelnökömnek. Ez volt a legjobb döntés, amit hoztam. Ma szeretném teljes támogatásomat Kamalának ajánlani, hogy ő legyen idén a pártunk jelöltje. Demokraták, itt az ideje összefogni és legyőzni Trumpot. Csináljuk meg!”

– írta a bejegyzésben a 81 évs elnök.

A demokrata párt jelöltállító konvencióját augusztus 19-22. között tartják majd Chicagóban.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:

Joe Bident régóta támadták alkalmassága és szellemi állapota miatt. Az Egyesült Államok elnökét érő támadások akkor erősödtek fel, amikor minden korábbi találgatást igazolva katasztrofálisan szerepelt egy június 28-i tévévitában Donald Trumppal szemben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: