HÍREK

Visszatért Donáth Anna: „Le kell szállni a régi ellenzéki vonatról, ami csak újabb kétharmadokhoz vezet”

A gyermeke születése után újra nyilvánosság elé álló politikus arról beszélt jövőértékelő beszédében, szerinte mi kell ahhoz, hogy a mostani rendszer után egy jobb élet legyen Magyarországon.
Fotó: Momentum - szmo.hu
2023. február 04.


Link másolása

"Jövőértékelő" beszédet tartott Donáth Anna szombat délután, amivel visszatért a politikai életben. A Momentum korábbi elnöke tavaly azért vonult háttérbe, mert gyereke született, az elmúlt hetekben azonban a párt plakátkampánnyal harangozta be a visszatérését.

A politikus elmondta, hogy bár az elmúlt hónapokban az anyaságra koncentrált, de azért valamennyire követte, mi történik az országban. Mint mondta, most azért állt újra a nyilvánosság elé, mert "másként nem tehet".

„Mert valahányszor a kisfiam szemébe nézek, az jut eszembe, hogy ő is itt fog felnőni. Magyarországon. Az jut eszembe, hogy milyen jövő vár rá. 10, 20 vagy 30 év múlva. Ha csak abból indulok ki, hogy mi történt 12 évig ebben az országban, hogy milyen keserű folyamatok zajlanak a világban – akkor végtelenül szomorú leszek. A kiábrándultságot, a szorongást én is napi szinten érzem. És a gyermekem születése óta ez minden eddiginél jobban felkavar. Szorongunk. A szorongásunk pedig április harmadikán és hát azóta is, csak tovább nőtt”

- mondta.

Felidézte azt az estét, amikor a Fidesz újabb kétharmaddal nyerte meg a választást. Donáth Anna akkor társaival együtt "lefagyott", mégis felment a színpadra, mert az emberek "szemébe kellett néznie". Újra elmondta azt, amit akkor: „Túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy ellopják a jövőnket”. Szerinte az új generáció feladata, hogy megállítsák az ámokfutást. Úgy érzi, most a szorongás évtizedeit éljük, egyre reménytelenebbnek látjuk a jelent, és egyre kilátástalanabbnak a jövőt. Szerinte ahhoz, hogy ez változzon, teljesen mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben.

„Ehhez le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról. Magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzött mintákat, amik máshoz nem vezetnek, mint újabb és újabb kétharmadhoz.Ha felismertük, hogy Magyarország azért tart itt, mert szemfényvesztők hazugsággal etettek és etetnek minket, akkor azt is fel kell ismernünk, hogy a megszokott politikai beidegződésekkel, manírokkal, mi, az ellenzék is csak a probléma része maradunk.

Még azokat az alapigazságokat sem merjük néha kimondani, amik mindenki számára nyilvánvalóak. Miért nem? Mert félünk, hogy elveszítjük a szavazóinkat? Az igazsággal és az őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza. Nem holnap, nem rövidtávon, de a maratont… így lehet megnyerni. Ki kell mondani, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nemhogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, nem fogjuk befejezni a rendszerváltást, a végén még mi magunk sem fogunk tudni kitörni az Orbán-rendszer logikájából”.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy csodát se tőle, se más politikusoktól ne várjanak az emberek, inkább munkát, őszinteséget, várjanak.

„Aki ma ellenzéki szereplőként azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Aki pedig a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti: az hazudik. Reggel, éjjel meg este”.

Elismerte, hogy a momentumosok se csináltak jól mindent a választási kampányban, az ellenzéki egység megőrzését sokszor fontosabbnak tartották az igazságaiknál. De belátták, hogy „ezt a rendszert egy színtelen-szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő, sokszereplős összefogással nem lehet leváltani”.

Donáth Anna szerint egyszer ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épült. Hazugságnak tartja például az árstopot, a rezsicsökkentést és az ország megvédését is. Úgy véli, nekik most arra kell készülniük, hogy mi legyen a rendszer bukása után.

Három fő feladatot irányzott elő:

• másképp kell bánnunk egymással, másképp kell viszonyulnunk egymáshoz;

• egy új szövetséget, egy igazi, bizalommal és tartalommal teli szövetséget kell kötniük a politikusoknak és a civileknek;

• közösen kell megtervezni azt a Magyarországot, ahol a jövőben élni szeretnénk.

„A legfontosabb: erős vezető helyett erős demokráciára és erős demokratikus szervezetekre van szükség Magyarországon. Új útra kell vezetnünk Magyarországot. Ehhez pedig ki kell lépnünk abból az ellenzéki hazugságspirálból, hogy mindent a kormányhoz és annak bukásához mérünk. Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. Nem! A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk”

- jelentette ki.

Több jelenlegi problémára is kitért, például az oktatás helyzetére. Azt mondta, szeretné, hogy a fia olyan országban élhessen, amelyben a tanár a társadalom egyik legmegbecsültebb tagja anyagi értelemben is. A gazdaságról szólva azt mondta: munkaalapú gazdaság helyett emberközpontú gazdaságra van szükség, hogy Magyarország ne a rossz munkák és a rossz fizetések hazája legyen, hanem a megbecsülésé, a tudásé. A klímaváltozásról is szót ejtett, amely szerinte olyan kihívás, amely megköveteli, hogy köré szervezzék a politikát. Úgy véli, klímavédelem nélkül nincs jó oktatás, nincs működő gazdaság, nincs semmi, ezért ez a generációnk legnagyobb kihívása. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig kijelentette, hogy létfontosságú országunk számára, hogy a szomszédunkban béke legyen, és hogy Ukrajna nyerjen.

Beszédét végül azzal zárta, hogy nem ígér könnyű megfejtéseket, gyors győzelmeket, és azt sem, hogy holnapra megforgatják a világot és kormányt váltanak. De azt megígéri, hogy őszinte lesz, még akkor is, ha ez nem szerez mindig örömet és népszerűséget.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hadházy Ákos: Csak május végén lehet újra időpontot foglalni a zuglói Hermina úti Szakrendelőben
Az egyik orvos nem tudja folytatni a munkáját, a helyettesítését pedig nem tudják megoldani. Így az embereket leghamarabb augusztusban tudják megvizsgálni.

Link másolása

"Ez az igazán durva: a zuglói Hermina úti Szakrendelőben CSAK MÁJUS VÉGÉN LEHET ÚJRA IDŐPONTOT FOGLALNI, LEGHAMARABB AUGUSZTUSRA. Ez minimum 5 hónap. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyeknél ez a késlekedés bőven elég ahhoz, hogy gyógyíthatatlanná váljon a beteg"

- írja Hadházy Ákos a Facebookon.

A szakrendelő vezetője szerint a vizsgálatokat végző orvosuk tartós egészségkárosodást szenvedett, és nem tudják megoldani a helyettesítését, pedig az önkormányzat mindent megtenne a helyzet rendezéséért.

"Akkora az orvoshiány, hogy az állami ellátás nagyon sok esetben inkább csak jelképes. A Fidesz gyakorlatilag áttolta a magánrendelésekbe a betegeket – de ezzel el is vesztik például a nyugdíjasok a sokat reklámozott emeléseket, illetve akkora az orvoshiány, hogy lassan a magánrendeléseken is nehéz időpontokat kapni"

- írta a bejegyzésben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Újabb fordulat az időjárásban: a fél országra figyelmeztetést adtak ki
Megérkezett a tavasz, de vele együtt a zivatarok is.

Link másolása

Zivatar veszélye miatt citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Azt írták, hogy kedden napközben labilizálódik a légkör, ennek hatására a déli óráktól az Északi-középhegység térségében, majd az Alföldön és a keleti megyékben is kialakulhat a záporok mellett néhány zivatar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Míg a lakosság éhezik, Kim Dzsongun lánya kerek arccal, szép ruhákban nézi a hadgyakorlatokat
A 9-10 év körüli gyerek egyre többször jelenik meg apja mellett nyilvános eseményeken. Az viszont nem biztos, hogy ő lesz az ország következő vezetője.

Link másolása

Egyre többet jelenik meg a nyilvánosság előtt Kim Dzsongunnal a lánya, Kim Dzsu E is. A 9-10 év körüli kislány viszont titkon felháborodást váltott ki az ország lakosságából - írja a New York Post.

A neve elhallgatását kérő phenjani lakos szerint a gyerek jól tápláltnak tűnik, ezért vetik meg az emberek.

"Olyanokat mondanak, hogy »biztos jókat eszik, azért olyan kerek és fehér az arca, mint a hold«. A legtöbben alig esznek valamit az országban, úgy kilátszanak az arccsontjaik, mint korábban soha"

- nyilatkozta.

Egy másik fővárosi forrás szerint különösen a szülőkben nagy az ellenszenv a vezető lánya felé.

"A propaganda nagyon sokszor mutatja a kerek, pufi arcát. Nagyon máshogy néz ki, mint az átlagos emberek gyerekei, akik nem tudnak napi háromszor étkezni, akkora az élelmiszerhiány" - mondta.

Az is felháborodást kelt, hogy amíg a tinédzsereket megbüntetik azért, ha divatosan öltözködnek, vagy ha túl hosszú hajuk, addig Kim Dzsu E kifejezetten szép, drága ruhákban parádézik.

Mivel Kim Dzsu E egyre többször tűnik fel az apja mellett nyilvános eseményeken (legutóbbi a hétvégi hadgyakorlatokat nézték meg közösen együtt), sokak szerint ő lesz majd a vezető örököse. Ennek viszont ellentmond, hogy Észak-Koreára továbbra is a patriarchátus a jellemző. Az állami médiában viszont Kim Dzsongun "kedvenc" gyerekeként emlegetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Rohamosan terjed a halálos, gyógyszerrezisztens gombafertőzés az Egyesült Államokban
A Candida auris főleg idősekre és újszülöttekre veszélyes, illetve azokra, akiknek legyengült az immunrendszerük. Három fertőzött betegből egy meghal.

Link másolása

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ egy veszélyes gombafertőzésre hívta fel a figyelmet, ami egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban - írja a New York Post.

A Candida auris azért is veszélyes, mert ellenáll a gyógyszereknek, illetve halált okoz azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy akiknek még nem fejlődött ki teljesen.

Ezért főleg kórházakban, illetve idősotthonokban terjed, érintés útján, emberről emberre, vagy ha valaki megérint egy fertőzött felületet vagy eszközt. Ugyanis több héten át életben marad a tárgyakon, padlón, falakon is.

Egy tanulmány szerint drámai mértékben növekszik a terjedése: az Egyesült Államokban 2020-ban 756 halálesetet okozott, 2021-ben pedig már 1741-et. Ez a szám 2022-re 2377-re emelkedett.

A gomba a vért, az agyat és a szívet fertőzi meg, három betegből egy meghal.

Hagyományos, gombaellenes gyógyszerekkel nem lehet kezelni.

A felgyorsult terjedéséhez a koronavírus-járvány is hozzájárult, mivel sok egészségügyi intézményben időszakosan felfüggesztették a gombás fertőzések szűrűvizsgálatát. A tanulmány szerint új, szigorúbb protokollt kell kidolgozni ahhoz, hogy megállítsák a Candida auris terjedését.


Link másolása
KÖVESS MINKET: