HÍREK
A Rovatból

Visszatérés a középkorba a Fidesz szociális törvénymódosítása egy szakszervezeti vezető szerint

A javaslattal az állam eltávolítja magától a felelősséget, és áttolja a polgárokra – mondta Köves Ferenc.

Link másolása

Visszatérés a középkorba a szociális törvény tervezett módosítása - ez mondta a Mércének adott interjújában a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke. Köves Ferenc szerint

a javaslattal az állam eltávolítja magától a felelősséget, és áttolja a polgárokra.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közös törvényjavaslata szerint az állam lényegében csak akkor segítene a rászorulókon, ha a családja, az önkormányzat és a karitatív szervezetek nem tudnak.

A Szabó Tímea által csak „Lex Megdöglesz”-nek elnevezett módosítás parlamenti vitáját ellenzéki képviselők obstruálták, így az majdnem egy napig elhúzódott. Vasárnap pedig az LMP bejelentette: Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

A tervezett módosítás kapcsán a SZÁD elnöke azt mondta a Mércének, hogy „ezzel most visszatértünk a középkorba”.

„Fülöp Attila a maltai.hu-nak adott interjújában olyanokat mondott, hogy a jelenlegi szociális törvény egy kommunista csökevény, és most véget vetnek egy régi vitának arról, hogy kinek a dolga a gondoskodás. Ott az egyházakat hozta fel példának. De több száz évvel ezelőtt azért volt az egyházak elsődleges feladata, mert nem volt még központi államhatalom, nem voltak szociális jogok és semmiféle szociális biztonság.

Ez a gondolat, hogy az egyház feladata lenne a szociális segítségnyújtás, a középkor kevésbé fényes időszakát idézi vissza”

- fejtette ki Köves Ferenc.

A SZÁD elnöke ugyanakkor azt is hozzátette, hogy önmagában az, hogy mindenki felelős a saját jólétéért, nem egy ördögtől való dolog – ez a szociális szakmában is alapvetés.

Köves szerint viszont a mai társadalmakban ez nem ilyen egyszerű, hiszen bárki kerülhet pillanatokon belül olyan helyzetbe, hogy nem lesz képes hol lakni, élelmiszert vásárolni vagy kiváltani a gyógyszereit.

„A felsorolás arról szól, hogy az állam csak akkor száll be, amikor már senki nem tudott segíteni. Ezzel eltávolítja magától a felelősséget, és áttolja a polgárokra” - mondta a szakszervezeti vezető.

Köves arról is beszélt, hogy a változtatással nem fog spórolni az állam, mert „az egyházi karitatív szervezetek ugyanazon munka elvégzéséért 100 egység helyett körülbelül 170 egységnyi pénzt kapnak, minimum másfeles a szorzó”.

Köves szerint az is lehet, hogy ez a módosítás a gyakorlatban semmit nem fog jelenteni.

„Inkább csak felkészülnek arra, hogy lehessen mire hivatkozni, mikor nem lesz miből vagy nincs kedvük pénzt adni a szociális intézményeknek”

- fejtette ki a SZÁD elnöke.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter visszaszólt Kocsis Máténak: „Lehet, nem a Pravdából kéne tájékozódni”
„Soha nem mondtam olyat, hogy engem a titkosszolgálatok emberei megfenyegettek a Karmelita Kolostorban - mondta Magyar, majd lényegében elmondta, ki gyakorolt rá nyomást.

Link másolása

Kocsis Máté ma a Nemzetbiztonsági Bizottság ülése után nyilatkozott a Magyar Péter által elmondottak kapcsán az ülésen elhangzottakról, ahol a titkosszolgálatok vezetői számoltak be a bizottság tagjainak.

Mi is megírtuk, hogy "beszámolt arról, hogy az ülésen napirendre kerültek Magyar Péter sajtóban tett állításai is, többi között arról, hogy a Karmelita kolostorban személyes találkozón megfenyegették a titkosszolgálatok emberei, telefonját lehallgatják, személyét megfigyelés alatt tartják."

„Soha nem mondtam olyat, hogy engem a titkosszolgálatok emberei megfenyegettek a Karmelita Kolostorban. Azt mondtam, hogy behívtak a Karmelita Kolostorba, és azt mondták, hogy ha ezt meg ezt teszem, akkor ebből és abból választhatok.

Nem, nem a titkosszolgálatok emberei tárgyaltak velem, hanem egy miniszter. A nevét felesleges leírnom.”

Itt a teljes poszt:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Nem biztonságos – Orbán avatta fel, 200 milliárdba került, most fél évre le kell zárni az új autópályát
Ez volt a 2014 és 2020 közti uniós költségvetés legnagyobb hazai beruházása. Egy 150 méteres részen megcsúszott az autópálya szerkezete, az érintett szakasz kivitelezője az osztrák Strabag volt.

Link másolása

Fél évre lezárták a két és fél éve átadott M30-as autópálya egy szakaszát. Egy 150 méteres részen megcsúszott az autópálya szerkezete, emiatt akkora repedések keletkeztek, hogy az üzemeltető szerint nem biztonságos közlekedni rajta - hangzott el az RTL híradójában.

A Miskolc és Kassa közötti új autópályát 2021 októberében Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. Több mint 200 milliárd forintba került, ez volt a 2014 és 2020 közti uniós költségvetés legnagyobb hazai beruházása.

Az érintett szakasz kivitelezője az osztrák Strabag volt, és mivel garanciális az építés még, ezért az osztrák cég felel a helyreállításért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Okádja a szennyet: egészen sokkolók a gödi Samsung-gyár légszennyezési adatai
Csak néhány példa: a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe, A nikkel és a kobalt koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

Link másolása

Kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait az Átlátszó, mivel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) januárban még nem voltak elérhetők. A megszerzett – és időközben feltöltött – adatokból kiderül, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése:

a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe,

a 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

A 2023 decemberében kiadott engedély szerint a jövőben az NMP-re szigorúbb határérték vonatkozik majd, az eddigi évi egyszeri mérés helyett pedig a Samsung Zrt. félévente végeztetne méréséket. Az eddigi súlyos munkavédelmi vétségekért a kormányhivatal elvileg magasabb összegeket – 15,5 millió, 17,7 millió és 20,7 millió forintot – állapított meg, de a munkavédelmi törvény szerint a maximális büntetés nem lehet több 10 millió forintnál. Így a cég megúszta 30 millió forint munkavédelmi bírsággal – miközben 2022-ben közel 31 milliárd forint nyeresége volt.

A Samsung iparterületén öt éven át nem működtek monitoring-kutak: az egyetlen mérőkutat az építkezés során betemették, újak létesítését pedig a gyár „nem jelentős környezeti hatása” miatt nem írták elő.

Egy 2024 február 14-i rendelet már 10 millió forintról 100 millió forintra emeli a munkavédelmi bírság maximális összegét, de ez is aprópénz ilyen nyereség mellett.

A gödieknek csak a szennyezett levegő jut, a gyár 6,8 milliárd forintot fizetett be a vármegyének, ami amúgy a városhoz folyt volna be, de a kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, ami szerint egyes területek tulajdonjoga – és így a helyi adóztatás joga – a vármegyei önkormányzatot illeti. Göd összbevétele idén nagyjából 5 milliárd forint.

A gödi gyár a Vácon élők életére is hatással van: korábban beszámoltunk arról a lakossági fórumról, amit azután hirdettek meg a városban, hogy a gyár szennyvizét a váci víztisztítóba szállító vezeték megrepedt.

via telex

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kubatov Gábor: Magyar Péter mindig is egy futballistafeleség volt
A Fradi elnökével készített interjút a Blikk. A beszélgetés során szóba került Varga Judit exférje is.

Link másolása

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Blikknek adott interjút.

A lap megkérdezte az FTC elnökét, hogy mit gondol arról, hogy a politikai közösségének most van egy kiugrott tagja, aki napok óta támadja a Fideszt a közösségi oldalakon, nem mellesleg Fradi-szurkoló.

„Én nem ismerem Magyar Pétert. Jártak hozzánk meccsre. Tehát én néztem vele mérkőzéseket, de ott én öt szónál többet nem beszéltem vele. Nekem Judit volt a kollégám, a párttársam, szerintem kiváló munkát végzett. És szerintem az ő válófélben lévő férje kicsit zavarodott helyzetben van. Ráadásul ő mindig is egy kicsit amolyan futballistafeleség státuszban volt”

– mondta a lapnak Kubatov, aki szerint Magyar Péter tetteivel az a nagyobbik baj, hogy borzasztó károkat okoz a saját családjának.

Arra a kérdésre, hogy haragszik-e Magyar Péterre, Kubatov így válaszolt:

„Ez egy szabad ország, itt mindenki azt beszél, amit akar, még ha az hülyeség is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk