News here

HÍREK

Világszerte utazási korlátozásokat vezetnek be, Izrael és Hollandia is szigorít az omikron variáns miatt

Hogy az új variáns mennyiben veszélyezteti a jelenlegi oltások által kialakított immunitást, arra nézve egyelőre még nincsenek adataink.
Fotó: JESHOOTS-com/Pixabay - szmo.hu
2021. november 28.


Link másolása

Múlt héten tűnt fel a koronavírus erősen mutálódott változata, amelyet a WHO azonnal veszélyesnek minősített - írja a BBC. Az úgynevezett Omikron variáns több országban, köztük az Egyesült Királyságban is megjelent.

Habár az Omikron genetikai profilja aggasztó, az alacsony esetszám miatt egyelőre nem lehet tudni, mekkora fenyegetést jelent. Mindössze annyit, hogy a variáns elméletileg sokkal gyorsabban terjedhet, mint a korábbiak.

Az Egyesült Királyság kormánya az új variánsra reagálva kötelezővé tette az országba érkezők tesztelését, a fertőzöttek elkülönítését, és a maszkhasználatot is újból bevezették a közösségi helyeken.

Izrael eközben vasárnap estétől kezdődően két hétre megtiltotta a külföldieknek, hogy belépjenek az ország területére, míg az oltottaknak három, a nem oltottaknak hét napos karantént szabott ki. A már fertőzöttekkel szemben megfigyelési eszközöket, így telefonos követést is alkalmaznak a vírus féken tartására - igaz, az országban egyelőre csak egy esetről tudnak, ami bizonyítottan az új variánshoz köthető.

Izrael mellett több ország, így Ausztrália is leállította a Dél-Afrikai Köztársasággal, illetve a szomszédos országokkal zajló repülőforgalmat. A dél-afrikaiak úgy nyilatkoztak: büntetve érzik magukat az intézkedések miatt, amikor pedig éppen ők hívták fel a világ figyelmét az új variáns megjelenésére.

Hollandiában jelenleg 61 főt tesztelnek az Omikronnal összefüggésben, akik mind a KLM Dél-Afrika felől közlekedő járataival érkezhettek. Ők jelenelg egy, az amszterdami reptér közelében fekvő hotelben karanténoznak.

Az országban egyre súlyosabb az ágyhiány az intenzíven, számos műtétet elhalasztottak, és hetente többszáz fő hal bele a koronavírus-fertőzésbe. A kormány ezért újabb korlátozásokat vezetett be: a boltok és intézmények 17 óra után és hajnali 5 óra közt zárva tartanak, egy lakásban pedig egyszerre csak négy, 13 év fölötti személy lehet jelen.

Hogy az új variáns mennyiben veszélyezteti a jelenlegi oltások által kialakított immunitást, arra nézve egyelőre még nincsenek adataink. A gyógyszergyárak azonban közölték, körülbelül 100 napba telne frissíteni a vakcinák összetételét, hogy azok az Omikron variáns ellen is hatékonyak legyenek.

Emellett rendelkezésünkre állnak új, Covid elleni gyógyszerek is, mint a Paxlovid és a Molnupiravir, amelyek közvetlenül támadják a vírust, és egyelőre nem bizonyított, hogy a mutációk csökkentenék a hatékonyságukat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Benzinhiány: „Cseppről cseppre” változó térképen követhetjük nyomon, hol tudunk még tankolni
A Totalcar élő hírfolyamban és interaktív térképen is közli az információkat.

Link másolása

Miután az országban napok óta kritikus üzemanyaghiány van, az autósok különböző fórumokon és csoportokban próbálják egymással megosztani a híreket, és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál számos üzenetet kap olvasóitól a különböző kutakon tapasztalható állapotokról, így most úgy döntöttek, csinálnak ebből egy élő hírfolyamot, és egy folyamatosan változó térképet. Itt percről percre, illetve ahogy ők írják: cseppről cseppre nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag az autónkba.

A térkép EZEN A LINKEN érhető el.

A lap az aktuális állapotról szóló rövid beszámolókat a [email protected] címen várja. Hozzáteszik, a rengeteg beérkező információ és a források nehéz ellenőrizhetősége miatt a tévedés jogát fenntartják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Dúró Dóra kiakadt Novák Katalinon, szerinte „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt
A Mi Hazánk képviselőjének nem tetszett, hogy a köztársasági elnök hivatalában fogadta a Háttér Társaság képviselőit. Mi több, Zelenszkijjel találkozott Kijevben!

Link másolása

Keményen nekiment Novák Katalinnak Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A Blikk beszámolója szerint Dúró azt mondta, hogy szerinte a köztársasági elnök „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt.

Dúró, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is, napirend előtti felszólalásában

azt kifogásolta, hogy Novák Katalin hivatalában fogadta az egyik LMBTQ közösség, a Háttér Társaság képviselőit.

A Mi Hazánk politikusa szerint a köztársasági elnök jobban tette volna, ha nem a normális családmodell ellen lép fel hivatala tekintélyével, és mint mondta, e „beteg gondolkodású szervezetek” mellé áll, helyette kiállásával támogatnia kellett volna a szívhang-törvényt.

Dúró

azt is nehezményezte, hogy Novák Katalin nemrég Ukrajnába utazott, és ott találkozott a szerinte magyarellenes Volodimir Zelenszkijjel, és együtt fotózkodott a munkácsi Turul szobrot eltávolító területi kormányzóval.

Ez utóbbi lépés azonban láthatóan a Fidesz-szavazók körében is okozott némi zavart, sok kommentelő is keményen nekiesett Nováknak, amiért elfogadta Zelenszkij meghívását.

Dúró Dóra felszólalására Vitályos Eszter, a BM miniszterhelyettese válaszolt a kormány részéről. A politikus azt mondta, hogy a köztársasági elnök önálló hatalmi ág, nem a kormány alkalmazottja, így ő nem is érezte tisztségének, hogy kommentálja Novák Katalin lépéseit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Videó: több száz méteres kocsisor vár üzemanyagra a monori benzinkút előtt
Mindkét irányból hosszú sorban próbálták megközelíteni az autósok a benzinkutat.

Link másolása

Kedd reggel a 4-es főúton, a Monor és Monorierdő közt található Mol benzinkútnál hatalmas sor alakult ki, amelyről a 24 közölt egy olvasói videót.

Látszik, hogy a főúton mindkét irányból hosszú sorban próbálták megközelíteni az autósok a benzinkutat, és az biztos, hogy a saját oldalán legalább háromszáz méteres autóoszlop alakulhatott ki. A töltőállomás felé vezető kanyarodó sávot egy megkülönbözető jelzésű jármű, vélhetően a polgárőrség autója zárta, egyben irányította is a forgalmat.

Mi is megírtuk, hogy a Mol szerint beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, az autósok pedig felvásárolták a drágább típusokat is. Azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, de ott is gyorsabban merülnek ki így a készletek.

A Mol kijelentette, hogy a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak, és a terveknek megfelelően haladnak.

A cég honlapján az áll, hogy csúcsüzemben napi 165 ezer hordó kapacitású százhalombattai telephely egy ideje csak 50-55 százalékon működik.

A Totalcar portál számos üzenetet kap olvasóitól a különböző kutakon tapasztalható állapotokról, így most úgy döntöttek, csinálnak ebből egy élő hírfolyamot, és egy folyamatosan változó térképet. Itt percről percre, illetve ahogy ők írják: cseppről cseppre nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag az autónkba.

A térkép EZEN A LINKEN érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a MOL-igazgató: „Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus”
Bacsa György elmondása szerint a teljes hálózat egynegyede teljesen leürült.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy az Ásványolaj Szövetség szerint kijavították a százhalombattai finomító hibáját. Ezt az MTI híre szerint most Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is megerősítette, de a képet árnyalta is.

Mint elmondta: a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák.

Ehhez pedig az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett. Bacsa György hozzátette, a Mol teljes kapacitása nem elég a magyar piaci igények kielégítéséhez, ehhez mintegy 30 százalék import is kell, és a jelenlegi kereslet mellett a logisztikai túlterheltség feloldásához arra is szükség van, hogy a többi kiskereskedelmi és nagykereskedelmi partner aktivitása is erősödjön.

Az elmúlt héten a benzin kereslete kétszerese, a dízelé másfélszerese volt a tavalyinak, a napi kiskereskedelmi kiszállítási igény 30 százalékkal meghaladta a teljes logisztikai napi kapacitást, miközben az import jelentősen visszaesett.

„Jelenleg azzal küzdünk, hogy nem érjük utol magunkat, ma már szinte az összes kutunkat érinti az, hogy valamelyik termék leürül. Körülbelül 70 kutunk, a teljes hálózat egynegyede, pedig teljesen leürült”

– mondta el az igazgató.

Bacsa György Porfoliónak is elküldött közleményében arról is ír: „A Mol mindent tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon”. Közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött – de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – tette hozzá.

A Telex információi szerint kedden délben 401 benzinkútnál legalább egyfajta üzemanyag hiánycikk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: