hirdetés

HÍREK

Veszélyhelyzetben diplomásból is lehet közmunkás

Egy jól eldugott, tegnap megjelent új jogszabály szerint gyakorlatilag bármelyik munkakereső kötelezhető közmunkára. Akkor is ha diplomája, vagy szakképesítése van.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 26.

hirdetés

Érdekes kormányhatározatot szúrt ki a Nyugati Fény a tegnap megjelent Magyar Közlönyben.

A jogszabály a veszélyhelyzettel összefüggésben alkalmazandó közfoglalkoztatási szabályok eltérő alkalmazásáról rendelkezik.

"Vészhelyzet ideje alatt az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017.(III.20.)korm. határozat 1.pont, c,d alpontját nem kell alkalmazni."

Magyarul, míg békeidőben a törvény szerint a szakképzett és diplomás munkakeresőket, illetve azokat, akik egyedül is képesek maguknak munkát találni, nem lehet közmunkára kötelezni, addig ezt a szabályt veszélyhelyzet esetén nem kell figyelembe venni, így bármelyik munkakeresőből azonnal lehet közmunkás.

A 25 évnél fiatalabb munkakeresők továbbra is csak akkor lehetnek közmunkások, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer munkaerőpiaci programja nem talál számukra más lehetőséget.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Gyerekcsináló gépeknek nevezte az ujgur nőket a kínai nagykövetség, a Twitter felfüggesztette a profiljukat

A fiókot azóta sem állították vissza, vélhetően nem törölték még a kínaiak a posztot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Egy kifogásolható poszt miatt tiltotta le a Twitter Kína Egyesült Államokbeli nagykövetségének csatornáját - írja a Business Insider.

Az ominózus posztot január 7-én tették közzé @ChineseEmbinUS, amelyben azt ünnepelték a kínaiak, hogy

"a Hszincsiangban élő ujgur nők felvilágosultak, a nemi egyenjogúság és a reproduktív egészség fogalma immár számukra is ismert, ezáltal nem gyerekcsináló-gépek többé. Sokkal magabiztosabbak és függetlenebbek."

A bejegyzéshez egy cikk is tartozott, amely a kínai állami média hasábjain jelent meg, és arról szólt, hogy 2018-ban Hszincsiang tartományban csökkent a születések száma, ezt pedig a vallási extrémizmus visszaszorításának köszönhetik.

A Twitter szerint a bejegyzés megsértette mások dehumanizálásával kapcsolatos alapelvét, mivel a poszttal emberi mivoltukban alázták meg az ujgur nőket. A bejegyzés azóta eltűnt, január 9. óta viszont semmilyen új poszt nem jelent meg az oldalon. A Bloomberg kérdésére a Twitter elmondta, hogy a profil azóta is felfüggesztés alatt áll, amely azt jelenti, hogy a nagykövetség azóta sem törölte a posztot, amíg pedig ez nem történik meg, addig nem állítják újra elérhetőre a fiókot.

Kínában meglehetősen hányattatott sorsuk van a Hszincsiang tartományban élő muszlim ujguroknak, akiket koncentrációs táborokba zárnak, a nőket pedig sterilizálják, hogy kevesebb gyerek szülessen. Kína mindezt hivatalosan tagadja.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Szijjártó: Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország

Három ütemben érkezik majd az orosz oltóanyag Magyarországra.
MTI, SZM - fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol bejelentették:

Magyarország három ütemben vásárol nagy mennyiségű oltóanyagot Oroszországtól.

Az ezzel kapcsolatos szerződést a felek már az éjjel aláírták. Az orosz miniszter elmondta, hogy az országba érkező magyar egészségügyi szakemberek számára heteken át betekintést nyújtott a vakcina kulisszái mögé, lehetőségük volt meglátogatták a vakcina gyártási helyszínét, de Magyarországon is megvizsgálhatták a vakcinát.

Szijjártó hangsúlyozta: Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása, amellyel emberi életeket menthetnek meg, és mivel az EU által biztosított vakcina akadozik, más forrásból kell előteremteni az oltóanyagot. Erre nyújt megoldást a Szputnyik-V, amely tegnap vészhelyzeti sürgősségi eljárásban engedélyt kapott Magyarországon.

A szerződés részleteiről és a három ütemről a nap folyamán tájékoztatják a sajtót.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: október végi szintre csökkent a kórházban ápolt betegek száma

De egyre kevesebben vannak lélegeztetőgépen is.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Az elmúlt 24 órában 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és 98 beteg hunyt el. Több mint 18 ezer teszt mellett 1311 új fertőzöttet jelentettek, a pozitív tesztarány ez alapján nem sokkal haladja meg a hét százalékot - szúrta ki a 444.hu.

A hivatalos adatok alapján 4 ezer alá (3959) csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. A lap azt is megjegyzi, hogy

erre október vége óta nem volt példa.

De egyre kevesebben vannak lélegeztetőgépen is, a pénteki adatok alapján 274-en. Ez szintén az október végi szintnek felel meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Biden 100 nap alatt 100 millió amerikait akar beoltatni

Az új amerikai elnök ismertette korona-programjának részleteit. Már ki is adott néhány védekezést segítő rendeletet.
Címkép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Al Drago - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

A csütörtökön beiktatott Joe Biden amerikai elnök szerint a következő hónapban a halottak száma 100 ezerrel nőhet az Egyesült Államokban. Ezért megígérte, hogy felgyorsítják az oltási programot, növelik a tesztelések számát, és kötelezővé teszik a maszkviselést - írja a CNN.

Biden korona-programját tíz új intézkedéssel kezdi. Az elnök szerint a világjárvány legyőzése még hónapokig fog tartani, de Amerika túl fogja élni.

„Ez egy háborús vállalkozás” – mondta, és megismételte, hogy már több amerikai halt meg a világjárványban, mint az egész II. Világháborúban.

Azt ígérte, elnöksége első 100 hivatali napján, 100 millió embert fognak beoltani.

„Ez nemzetünk valaha vállalt egyik legnagyobb operatív kihívása”

- mondta Biden.

hirdetés

Az elnök a jelenlegi káosz helyett átláthatóságot ígért, és azt, hogy a tudósok szabadon dolgozhatnak.

Anthony Fauci, az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa arról beszélt, hogy reméli, nyár végéig a lakosság 70-85 százalékát beolthatják, és akkor őszre visszatérhet bizonyos fokú normalitás.

Beszélt arról is, hogy a legfőbb gondja az oltásszkeptikusok meggyőzése.

Hozzátette: tárgyaltak a gyártókkal, hogy több oltóanyagot állítsanak elő. Egyes regionális tisztviselők arról számoltak be, hogy kifogytak a rendelkezésre álló vakcinákból.

Az egyik elnöki rendeletben szerepel, hogy az Egyesült Államokba repülőgéppel beutazóknak az indulás előtt teszteltetniük kell magukat, és megérkezésük után karanténba kell vonulniuk.

Egy másik új szabály szerint pedig az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, amelynek keretében a gazdag országok segítenék a szegényebbeket a kellő mennyiségű oltóanyaghoz való hozzájutásban. Ehhez az elnök a kongresszustól kér majd pénzügyi támogatást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: