HÍREK
A Rovatból

Veszélyben a V4? Orbán szerint kérdés, szükség van-e rá – kifütyülték a miniszterelnököt Prágában

Rendkívül feszült helyzetben zajlott a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar kormányfő találkozója, ahol felmerült a szövetség létjogosultsága is.

Link másolása

Prágában találkoztak egymással a V4-országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei.

Orbán Viktor azt mondta, az eddigi 52 találkozó közül ez volt az egyik legnehezebb. Szerinte a keddi egy önreflexiós megbeszélés volt, ahol fel kellett tenni a kérdést, hogy szükség van-e még V4-ekre. Azt mondta, hogy a brüsszeli struktúrában sok olyan közös érdekük van, ami miatt együttműködtek, de az orosz–ukrán háború mindent felülírt.

Közölte, egyetértés van abban, hogy az orosz támadás a nemzetközi jog durva megsértése volt, és segíteni kell Ukrajnát. Orbán arról is beszélt:

Magyarország érdeke, legfontosabb nemzetbiztonsági kérdése, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal, mert arról rossz emlékeink vannak.

A magyar miniszterelnök végül arra jutott, hogy érdemes volna folytatnia a V4-et, mert szerinte volt négy olyan téma, amiben sikeresen működtönk együtt: az illegális migráció, az ukrajnai gazdaság közelebb engedése, a brüsszeli adóharmonizáció elleni fellépés és a nukleáris energia kérdésében.

Donald Tusk szerint a V4-eknek olyan erős közös alapjuk van, mint az 1956-os magyar forradalom vagy a 80-as évek Szolidaritás-mozgalma Lengyelországban. „Orbán Viktor is nagyon jól tudja, hogy első híres fellépése, ami a Vörös Hadsereg kiűzéséről szólt, mély gyökeret vert az emlékezetbe. Hasonló álmaink voltak, és ezek alapvetően nem változtak meg. A népein szorosan összekapcsolódtak, a barátság ma is megvan, de egyeztetni kell az érdekeinket” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Petr Fiala cseh miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy van értelme együttműködni a négy országnak annak ellenére, hogy Ukrajna kérdésében nem értenek egyet.

Robert Fico szerint ez volt az eddigi legfontosabb V4-csúcs. A szlovák miniszterelnök szerint az ukrajnai kérdés eltérő megítélése miatt meggyengült a V4, de arra kell koncentrálni, mi lesz akkor, ha véget ér a háború, és akkor milyen szerepet tud betölteni a regionális politikában a visegrádi négyek.

A találkozó helyszínéül szolgáló prágai Liechtenstein-palota előtt tüntetők várták a kormányfőket, akik közül az oroszbarátnak titulált Ficót és Orbánt kifütyülték. Orbán Viktor szerint azonban az ilyen szituációkat derűsen kell kezelni.

A találkozó ettől függetlenül is feszélyezett hangulatban zajlott. A házigazda Petr Fiala például úgy fogalmazott: „Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie”.

A V4-csúcs előtt kedden Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök külön tárgyalásokat folytatott. Tusk azt mondta: emlékeztetni akarja arra Ficót és Orbánt, hogy a V4-eket arra alapozták, hogy a független államaik a Nyugathoz csatlakoznak, ennek köszönhető, hogy NATO és az Európai Unió tagjai lettek, és így segíthetnek Ukrajnának.

via Telex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülése után: Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják
A miniszterelnök videójában bejelentette, hogy kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai vezetőkkel áttekintik a kialakult háborús helyezetet.

Link másolása

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot, miután Iran drónokkal és rakétákkal lőtte Izraelt.

A miniszterelnök videón számolt be arról, hogy mit tárgyaltak.

"Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is.

A mai napon összehívtma a Védelmi Tanácsot, hogy számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyezetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát".

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
A Rovatból
Szuperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó hatolt be a Földközi-tengerre
Az orosz külügyi tárca közleményében azt írta, hogy egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

Link másolása

Orosz hadihajó hatolt be a a Földközi tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, a hajó szuperszonikus rakétákkal van felszerelve - írja a 24.hu.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a hajó egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

A Saposnyikov marsallról elnevezett fregatt folytatja az expedíciós terv szerint rá bízott feladatok végrehajtását - írták a közleményben, de az nem derült ki, hogy mi a feladata.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap - a múlt hét után újra - önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket. Aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt.

"Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet"

– írta az orosz külügyi tárca. Bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter az orosz-ukrán háborúról: A háború lezárására szinte semmilyen érdemi hatással nincs Magyarország pozíciója
A politikus szerint: „Amikor Magyarország eddig bármilyen világméretű konfliktusban oldalt választott, mindig óriási veszteségeket szenvedett el”.

Link másolása

Vasárnap este Magyar Péter a közösségi oldalán írt arról, hogy mit gondol az orosz-ukrán háborúról és Magyarország lehetőségeiről a háborúval kapcsolatban.

A TISZA párt alelnöke tíz pontba foglalta össze gondolatait. Azt írja:

Még egyszer a háborúról

1. Oroszország az agresszor

2. Ukrajna területvédelme jogos

3. A magyar kisebbség helyzete számunkra kulcsfontosságú

4. A háborút Putyin indította, ő tudja befejezni.

5. A háború lezárására szinte semmilyen érdemi hatással nincs Magyarország pozíciója.

6. Amikor Magyarország eddig bármilyen világméretű konfliktusban oldalt választott, mindig óriási veszteségeket szenvedett el.

7. Ukrajna függetlenségét 5 különböző biztonsági garancia védte (többek közt a nálunk aláírt 1994-es Budapesti memorandum), amelyeket Oroszország a támadással megszegett. Amennyiben elfogadjuk az ukrán területveszteséget, azzal újra legitimáljuk Európában a hódító háborúkat, az államközi biztonsági garanciákat pedig érvénytelenítjük.

8. Tűzszünet és béke nem Facebook posztoktól és propagandától lesz, hanem a nagyhatalmak és Ukrajna tárgyalásának eredményeképpen.

9. Hazánknak minden humanitárius segítséget meg kell adnia Ukrajna számára-

- áll a bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter korrigálta, hogy hol kezdi országjáró körútját, majd elnézést kért
A TISZA párt alelnöke elkezdi kampányát, vidéken és a fővárosban is lehet majd találkozni vele és a stábjával.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 14.


Link másolása

Magyar Péter vasárnap a közösségi oldalán közölte, hogy országjáró körútra indulnak. Az első posztjában megadott helyek és időpontok azonban változtak.

Erről szintén a Facebookon írt. Eszerint várhatóan az alábbi helyeken lehet majd találkozni velük:

"Korrekció. A TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége országjáró túrája április 17-én kezdődik Békés megyében. Április 20-án délelőtt közös kerékpározásra hívjuk a budapestieket, délután pedig Pest megyei településekre látogatunk. Április 22-én pedig már Baranya megyébe érkezünk".

Majd hozzátette: "Részletek hamarosan. Elnézést a pontatlanságért".


Link másolása
KÖVESS MINKET: