hirdetés

HÍREK

Végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját a Twitter

Először csak 12 órára függesztették fel az amerikai elnök profilját, majd ezt követően Trump további posztokkal sértette meg a Twitter szabályzatát.
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Szombaton, hajnali fél egy körül, Donald Trump Twitter fiókját, aminek 88,7 millió követője volt, véglegesen is felfüggesztette a közösségi oldal, arra hivatkozva, hogy az elnök előző nap két bejegyzésével is áthágta a Twitter szabályzatát - olvashatjuk a Twitter közleményében.

Trump először 2009 májusában posztolt a közösségi oldalra, amikor bejelentette, hogy szerepelni fog David Letterman műsorában - tudhatjuk meg a businessinsider.com oldaláról. Azóta eltelt 12 év, és 56 571 bejegyzéssel szaporodott az oldala. Az elnök abban is úttörő volt, hogy sokszor hanyagolta a tévés beszédeket vagy sajtóközleményeket, és a hivatalos bejelentéseket inkább a Twitteren keresztül tette meg.

Az egész mizéria, Trump felhasználói fiókjával csütörtök hajnalban kezdődött, amikor a Twitter bejelentette, hogy 12 órára kitiltják a fiókjából.
Erre azért került sor, mert az amerikai elnök 3 posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát, míg a hívei a Capitoliumba betörtek.

Ekkor a közösségi oldal képviselői előre figyelmeztették Trumpot, hogy ha még egyszer megszegi az oldal szabályzatát, akkor véglegesen is felfüggeszthetik a @realDonaldTrump fiókot, amit maga az elnök kezelt.

A 12 órás felfüggesztést követően, itthoni idő szerint pénteken hajnali egy óra után, az amerikai elnök egy videót osztott meg a követőivel. Ebben közölte, hogy nem áll Joe Biden útjába, kész átadni az elnöki posztot az új elnöknek. Illetve arról is ejtett pár szót, hogy elítéli a Capitoliumot megtámadó híveit.

Viszont nem kellett sokáig várni azokra a Twitter-posztokra, amik kimondták a végső ítéletet Trump felhasználói fiókja felett. Szintén még pénteken két bejegyzést tett közzé az elnök, amit már a Twitter nem nézett el neki, és végleg letiltották a fiókját.

hirdetés

Az elsőben ezt írta az amerikai elnök:

"Annak a 75 millió amerikai hazafinak, aki rám, az ‘AMERIKA AZ ELSŐ’ és a ‘TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT’ [politikára] szavazott, ÓRIÁSI SZAVA lesz a jövőben. Semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni!!!"

Majd nem kellett sokat várni a következőre sem:

"Azoknak, akik kérdezték, nem fogok elmenni az elnöki beiktatásra január 20-án."

A Twitter nyilatkozata szerint e két bejegyzést a hét eseményeinek tükrében kell olvasni, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Trump megnyilvánulásai a Twitteren erőszakra sarkallhat egyes embereket, amire szerdán már példát is láthattunk.

A Twitter szabályzata megtiltja "az erőszak dicsőítését", ezt pedig Trump megszegte pénteken az utolsó két posztjával, hiszen bejegyzései arra buzdíthattak egyeseket, hogy megismételjék a január 6-ai capitoliumi történteket.

A közösségi oldal képviselői Trump fiókjának végleges felfüggesztését így magyarázták:

Először is azt, hogy "amerikai patrióták"-nak hívta a követőit Trump, nem találták helyesnek, hiszen ezzel az sugallta, hogy a Capitoliumba betörő hívei mellett áll.

Illetve azt a következtetést is levonhatjuk posztjából, hogy Trump nem igazán hajlandó átadni rendezetten a hatalmat, és kész támogatni azokat, akik úgy gondolják, hogy ő nyerte az elnökválasztást. Erre azokból a soraiból köveztethetünk, amikben így írt követőiről: "óriási szavuk lesz a jövőben" és "semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni".

Második bírálható bejegyzésében Donald Trump pedig közölte, hogy nem fog elmenni az elnökválasztásra. Ez a kijelentése szintén azokat a nézeteket erősítheti meg, miszerint Joe Biden csalással nyert. Emellett azt is kiolvashatjuk belőle, hogy Trump nem tesz majd eleget annak az ígéretének, amiben azt mondta, hogy rendezetten át fogja adni a hatalmat.

Az pedig csak tovább feszíti a húrt, hogy a Twitter-nyilatkozata szerint január 17-re egy újabb támadás készül a Capitolium és más törvényhozási épület ellen.

Trump megpróbálta megkerülni a Twitter korlátozásait, és a mindenkori amerikai elnök fiókjával, a @POTUS profillal közzé tett egy bejegyzést, két órával azután, hogy a saját fiókját végleg felfüggesztették. Persze amilyen gyorsan csak lehetett, letörölték a bejegyzést, amiben így írt:

"Ahogy már régóta mondom, a Twitter egyre tovább megy a szólásszabadság betiltásában, ma este pedig a Twitter dolgozói összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat a platformjukról, hogy ezzel elhallgattassanak engem – és TITEKET, a 75 millió nagyszerű hazafit, akik rám szavaztak. […] Több oldallal is tárgyalásban vagyunk, és nemsokára egy nagy bejelentést fogunk tenni, de annak a lehetőségét is mérlegeljük, hogy egy saját platformot indítunk a közeljövőben. Nem HALLGATTATHATNAK EL minket! A Twitter nem a SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL szól. Mindenük egy radikális baloldali platform promótálása, ahol a világ legelvetemültebb emberei szabadon beszélhetnek. MARADJATOK VELÜNK!".

A @POTUS profilt nem törölték le, hiszen az majd január 20-tól Joe Bidené lesz. Viszont lenullázzák a követők számát, mielőtt az új elnök átvenné - tudhatjuk meg a bloomberg.com-tól.

A @TeamTrump fiókot, ami a Trump-kampány hivatalos fiókja, illetve Trump digitális igazgatójának, Gary Cobynak a fiókját is törölték -írja a reuters.

Coby profilja azzal verte ki a biztosítékot, hogy átnevezte a fiókját Donald J. Trumpra, és úgy tett közzé posztokat, azt viszont nem lehet tudni, hogy ő vagy Trump állt-e a névváltoztatás mögött.

Trump további embereinek fiókját is végleg felfüggesztették. Az ügyvédje, Sidney Powell és a nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn profilja volt az, ami még nem úszta meg tiltás nélkül. A Twitter szóvivője mindezt azzal magyarázta, hogy a QAnon összeeseküvés-elmélet terjesztése miatt történt mindez.

Donald Trump fia is hozzászólt az eseményekhez, és ő ezt gondolta apja fiókjának felfüggesztéséről:

"meghalt a szólásszabadság", "Orwell 1984-ben élünk", illetve szerinte "Mao büszke lehetne arra", hogy míg az USA elnökének a fiókját végleg felfüggesztik, addig "az iráni ajatollah és más diktatórikus rezsimek szabadon használhatják a saját fiókjaikat, miközben teljes országok lemészárlásával fenyegetőznek és melegeket ölnek".

A Parler nevű applikációt, ahova a novemberi választások után több millió Trump-szavazó ment át a Twiterről, törölték a Google Play áruházból. Az applikációt csakis Trump rajongók használják, és a szólásszabadság őreként beszél magáról a Parler, szemben a cenzúrával vádolt Twiterrel és Facebookkal. Ezt követően az Apple sem maradt szó nélkül, felszólította az alkalmazást, hogy 24 órán belül szigorítsák meg a Parler szabályait, vagy másképp törlik az App Store-ból.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Biden néhány tollvonással semmisítette meg Trump leghíresebb intézkedéseit

Az új elnök már első munkanapján 17 rendeletet írt alá, köztük egy sor olyat is, ami 180 fokos fordulatot jelent elődje politikájához képest.
Kép: Doug Mills / Pool via CNP /MediaPunch / Northfoto - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Nem tétlenkedett Joe Biden amerikai elnök, aki beiktatása után azonnal munkába állt, és 17 intézkedést írt alá - korábbi ígéretéhez híven sok olyat, amelyek bevezetése miatt Donald Trump korábbi elnök sok kritikát kapott - írja a CNN.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, amelyről bővebben itt írtunk:

Emellett Biden legtöbb új rendelkezése arra irányult, hogy a Trump által hozottakat visszavonja.

  • Visszalépteti az Egyesült Államokat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), Dr. Anthony Faucit pedig kinevezi az USA-delegáció vezetőjének.
  • Visszavonta a Trump által aláírt Keystone XL vezeték építési engedélyét - amely kanadai olajat vinne Nebraskába, majd Mexikóba - egyben arra utasítja majd a zöldenergiával foglalkozó ügynökségeit, hogy vizsgálják felül Donald Trump nagyjából 100, klímaváltozás elleni küzdelmet érintő intézkedését.
  • Feloszlatta a Trump által létrehozott 1776 Testületet, amelynek a „hazafias oktatás” megtervezése lett volna a célja a következő generációk számára, ám a csupán három hónapot megélt testület működése alatt csak egyetlen jelentést adott ki.
  • Trump bevándorlóellenes politikáját sem kímélte: visszavonta a bevándorlás-ellenőrzési hivatalokat erősítő intézkedéseit, feloldotta a hét muszlim államot érintő beutazási tilalmat, egyik új rendelete szerint mostantól az illegális bevándorlók is beleszámítanak a népszámlálásba, és kongresszusi képviseletet is ad nekik. Emellett megerősíti az illegális bevándorlók gyerekeinek jogokat biztosító DACA-t (Deferred Action for Childhood Arrivals), amelyet még Obama hívott életre, és Trump szüntetett meg.
  • Leállította a Trump által emeltetett mexikói határfal építésének finanszírozását
  • A járványhelyzet kezelése is más irányt vesz a Biden-kormányzat alatt: Covid-19 elleni intézkedésekért felelős koordinátori pozíciót hozott létre, amelynek betöltője közvetlenül az elnöknek felel majd. Emellett 100 napra kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi épületekben, és arra kéri az államokat, hogy kövessék ők is ezt a példát.

Biden beavatása után a Fehér Házban dolgozók számára is előrevetítette, hogy más lesz a helyzet, mint eddig volt: az elnök videocseten üzente meg a mintegy 1000 alkalmazottnak, hogy velük együtt szeretné visszaállítani az állampolgárok kormányzatba vetett hitét, amely kemény munka lesz, ám mindenkire számít. Az egyébként lelkesítő és pozitív kicsengésű beszédében azonban ellentmondást nem tűrő hangon hívta fel a dolgozók figyelmét, hogy mit nem tűr el:

hirdetés
"Nem viccelek, mikor azt mondom: ha velem dolgozol, és meghallom, hogy egy másik kollégával tiszteletlenül vagy lenézően beszéltél, megígérhetem, hogy ott helyben kirúglak."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Este 8 után is kimehetnének az utcára, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírus ellen

Egy plasztikkártyát kaphatnak majd hamarosan az érintettek – hangzott el a kormányinfón.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón beszélt róla, hogy hamarosan védettséget igazoló okiratot kaphatnak azok, akik megkapták a koronavírus elleni oltást vagy már átestek a betegségen.

"A védettség tényéről mindenki egy plasztikkártyát fog kapni"

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy

"az ő esetükben például majd az este 8 óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen ésszerű indoka nincs és nem lesz".

Azt azonban kiemelte, hogy erről a kormány hivatalosan még nem döntött. Emellett Gulyás arról is beszélt: még az is kérdéses, hogy az egyes oltások milyen hosszú ideig biztosítanak védelmet, illetve, hogy akik már kigyógyultak a koronavírusból, meddig maradnak védettek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Óriási tűz ütött ki a világ legnagyobb vakcinagyárában

Az indiai Serum Intézetben több millió adagot gyártanak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Tűz ütött ki a világ legnagyobb koronavírus-vakcinagyárában. Az indiai Pune nyugati városrészében található gyárből óriási füstfelhő gomolyog - adta hírül a Metro.

A kigyulladt Serum Inétezetben gyártják az AstraZenca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyagát.

A helyi hírügynökségek szerint a gyár bővítés alatti szárnya gyulladt ki, így a tűz nem érinti a vakcinákat, de a társaság eddig még nem nyilatkozott az ügyben.

Az intézet egyébként az oltóanyagot Indiának és az alacsony vagy közepes jövedelmű országoknak gyártja, de az amerikai Novavax Inc. vállalat által kifejlesztett vakcina előállítására is készülnek.

A punei tűzoltóság öt rohamkocsiját küldte a helyszínre. Áldozatokról egyelőre nem tudni, ahogy a tűz okáról sem.

VIDEÓ: Lángokban az indiai vakcinagyár


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gulyás: Nincs lehetőség enyhítésre, amíg nem indul meg a tömeges oltás, vagy nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma

Jövő héten újratárgyalják a korlátozásokat, de aligha várható változtatás február 1-től.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely azzal indította a csütörtöki kormányinfót, hogy beszámolt róla: a kormány tegnapi ülésén ismét elsősorban a vírushelyzettel foglalkoztak.

"Azt állapítottuk meg, hogy a szomszédos országokban és Európa jelentős részében úgy tűnik, hogy a harmadik hullám kezdődött meg. Magyarországon ezzel szemben továbbra is csökken a fertőzöttek száma és csökken a halálozások száma is" - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás arról is beszélt, hogy az elmúlt két és fél hónapban következetesen sikerült betartani a járványügyi intézkedéseket.

Arra is kitért, hogy a jelenlegi intézkedések február 1-jéig vannak hatályban, ezeket a jövő heti kormányülésen vizsgálják felül.

"De amíg a jelenleginél is lényegesen alacsonyabb fertőzési számok nem lesznek, vagy pedig a tömeges oltás nem kezdődhet meg, addig érdemi változtatásra - az előzetes, ma látható adatok alapján - nincs lehetőség"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

hirdetés

A miniszter a tömeges oltással kapcsolatban azt mondta, az Európai Unió által biztosított vakcinamennyiség "egyértelműen kevés" az elkezdéshez.

"Kénytelenek vagyunk ezért saját beszerzési forrásokat keresni" - mondta a miniszter, aki hozzátette azt is: a magyar kormány mindenkivel tárgyal, akitől van esély vakcinákat szerezni.

"Tárgyalunk Kínával és Oroszországgal is. De azt továbbra is szeretném jelezni, hogy olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már több millió embert beoltottak, és természetesen Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak és hatékonynak minősített és engedélyezett vakcinákkal lehet oltani"

- fogalmazott Gulyás, aki kihangsúlyozta azt is, hogy az oltás továbbra is ingyenes és önkéntes, ezért

"ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérheti azt, hogy amikor sorra kerül, és rendelkezésre áll az általa preferált vakcinából elegendő, akkor kerüljön sor az ő beoltására."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: