HÍREK

Végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját a Twitter

Először csak 12 órára függesztették fel az amerikai elnök profilját, majd ezt követően Trump további posztokkal sértette meg a Twitter szabályzatát.

Link másolása

Szombaton, hajnali fél egy körül, Donald Trump Twitter fiókját, aminek 88,7 millió követője volt, véglegesen is felfüggesztette a közösségi oldal, arra hivatkozva, hogy az elnök előző nap két bejegyzésével is áthágta a Twitter szabályzatát - olvashatjuk a Twitter közleményében.

Trump először 2009 májusában posztolt a közösségi oldalra, amikor bejelentette, hogy szerepelni fog David Letterman műsorában - tudhatjuk meg a businessinsider.com oldaláról. Azóta eltelt 12 év, és 56 571 bejegyzéssel szaporodott az oldala. Az elnök abban is úttörő volt, hogy sokszor hanyagolta a tévés beszédeket vagy sajtóközleményeket, és a hivatalos bejelentéseket inkább a Twitteren keresztül tette meg.

Az egész mizéria, Trump felhasználói fiókjával csütörtök hajnalban kezdődött, amikor a Twitter bejelentette, hogy 12 órára kitiltják a fiókjából.
Erre azért került sor, mert az amerikai elnök 3 posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát, míg a hívei a Capitoliumba betörtek.

Ekkor a közösségi oldal képviselői előre figyelmeztették Trumpot, hogy ha még egyszer megszegi az oldal szabályzatát, akkor véglegesen is felfüggeszthetik a @realDonaldTrump fiókot, amit maga az elnök kezelt.

A 12 órás felfüggesztést követően, itthoni idő szerint pénteken hajnali egy óra után, az amerikai elnök egy videót osztott meg a követőivel. Ebben közölte, hogy nem áll Joe Biden útjába, kész átadni az elnöki posztot az új elnöknek. Illetve arról is ejtett pár szót, hogy elítéli a Capitoliumot megtámadó híveit.

Viszont nem kellett sokáig várni azokra a Twitter-posztokra, amik kimondták a végső ítéletet Trump felhasználói fiókja felett. Szintén még pénteken két bejegyzést tett közzé az elnök, amit már a Twitter nem nézett el neki, és végleg letiltották a fiókját.

Az elsőben ezt írta az amerikai elnök:

"Annak a 75 millió amerikai hazafinak, aki rám, az ‘AMERIKA AZ ELSŐ’ és a ‘TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT’ [politikára] szavazott, ÓRIÁSI SZAVA lesz a jövőben. Semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni!!!"

Majd nem kellett sokat várni a következőre sem:

"Azoknak, akik kérdezték, nem fogok elmenni az elnöki beiktatásra január 20-án."

A Twitter nyilatkozata szerint e két bejegyzést a hét eseményeinek tükrében kell olvasni, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Trump megnyilvánulásai a Twitteren erőszakra sarkallhat egyes embereket, amire szerdán már példát is láthattunk.

A Twitter szabályzata megtiltja "az erőszak dicsőítését", ezt pedig Trump megszegte pénteken az utolsó két posztjával, hiszen bejegyzései arra buzdíthattak egyeseket, hogy megismételjék a január 6-ai capitoliumi történteket.

A közösségi oldal képviselői Trump fiókjának végleges felfüggesztését így magyarázták:

Először is azt, hogy "amerikai patrióták"-nak hívta a követőit Trump, nem találták helyesnek, hiszen ezzel az sugallta, hogy a Capitoliumba betörő hívei mellett áll.

Illetve azt a következtetést is levonhatjuk posztjából, hogy Trump nem igazán hajlandó átadni rendezetten a hatalmat, és kész támogatni azokat, akik úgy gondolják, hogy ő nyerte az elnökválasztást. Erre azokból a soraiból köveztethetünk, amikben így írt követőiről: "óriási szavuk lesz a jövőben" és "semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni".

Második bírálható bejegyzésében Donald Trump pedig közölte, hogy nem fog elmenni az elnökválasztásra. Ez a kijelentése szintén azokat a nézeteket erősítheti meg, miszerint Joe Biden csalással nyert. Emellett azt is kiolvashatjuk belőle, hogy Trump nem tesz majd eleget annak az ígéretének, amiben azt mondta, hogy rendezetten át fogja adni a hatalmat.

Az pedig csak tovább feszíti a húrt, hogy a Twitter-nyilatkozata szerint január 17-re egy újabb támadás készül a Capitolium és más törvényhozási épület ellen.

Trump megpróbálta megkerülni a Twitter korlátozásait, és a mindenkori amerikai elnök fiókjával, a @POTUS profillal közzé tett egy bejegyzést, két órával azután, hogy a saját fiókját végleg felfüggesztették. Persze amilyen gyorsan csak lehetett, letörölték a bejegyzést, amiben így írt:

"Ahogy már régóta mondom, a Twitter egyre tovább megy a szólásszabadság betiltásában, ma este pedig a Twitter dolgozói összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat a platformjukról, hogy ezzel elhallgattassanak engem – és TITEKET, a 75 millió nagyszerű hazafit, akik rám szavaztak. […] Több oldallal is tárgyalásban vagyunk, és nemsokára egy nagy bejelentést fogunk tenni, de annak a lehetőségét is mérlegeljük, hogy egy saját platformot indítunk a közeljövőben. Nem HALLGATTATHATNAK EL minket! A Twitter nem a SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL szól. Mindenük egy radikális baloldali platform promótálása, ahol a világ legelvetemültebb emberei szabadon beszélhetnek. MARADJATOK VELÜNK!".

A @POTUS profilt nem törölték le, hiszen az majd január 20-tól Joe Bidené lesz. Viszont lenullázzák a követők számát, mielőtt az új elnök átvenné - tudhatjuk meg a bloomberg.com-tól.

A @TeamTrump fiókot, ami a Trump-kampány hivatalos fiókja, illetve Trump digitális igazgatójának, Gary Cobynak a fiókját is törölték -írja a reuters.

Coby profilja azzal verte ki a biztosítékot, hogy átnevezte a fiókját Donald J. Trumpra, és úgy tett közzé posztokat, azt viszont nem lehet tudni, hogy ő vagy Trump állt-e a névváltoztatás mögött.

Trump további embereinek fiókját is végleg felfüggesztették. Az ügyvédje, Sidney Powell és a nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn profilja volt az, ami még nem úszta meg tiltás nélkül. A Twitter szóvivője mindezt azzal magyarázta, hogy a QAnon összeeseküvés-elmélet terjesztése miatt történt mindez.

Donald Trump fia is hozzászólt az eseményekhez, és ő ezt gondolta apja fiókjának felfüggesztéséről:

"meghalt a szólásszabadság", "Orwell 1984-ben élünk", illetve szerinte "Mao büszke lehetne arra", hogy míg az USA elnökének a fiókját végleg felfüggesztik, addig "az iráni ajatollah és más diktatórikus rezsimek szabadon használhatják a saját fiókjaikat, miközben teljes országok lemészárlásával fenyegetőznek és melegeket ölnek".

A Parler nevű applikációt, ahova a novemberi választások után több millió Trump-szavazó ment át a Twiterről, törölték a Google Play áruházból. Az applikációt csakis Trump rajongók használják, és a szólásszabadság őreként beszél magáról a Parler, szemben a cenzúrával vádolt Twiterrel és Facebookkal. Ezt követően az Apple sem maradt szó nélkül, felszólította az alkalmazást, hogy 24 órán belül szigorítsák meg a Parler szabályait, vagy másképp törlik az App Store-ból.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: