hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ursula von der Leyen bírálta a melegellenes törvényt, Kovács Zoltán nem érti a problémát

Az Európai Bizottság elnöke egy Twitter-bejegyzésben fejezte ki aggódását a kedden elfogadott propagandatörvény miatt.

Link másolása

hirdetés
Nagyon aggaszt az új magyarországi törvény. Felmérjük, hogy sérti-e a vonatkozó uniós jogszabályokat

– írta tegnap este a Twitter-oldalán Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy „egy olyan Európában hisz, amely elfogadja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyermekek elől” és „senkit sem szabad megkülönböztetni a szexuális irányultsága alapján.”

Az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja, hogy

tilos minden megkülönböztetés, különös tekintettel a nemre, fajra, színre, etnikai vagy társadalmi származásra, genetikai tulajdonságra, nyelvre, vallásra vagy meggyőződésre, politikai vagy más véleményre, nemzeti kisebbséghez tartozásra, vagyoni helyzetre, születésre, fogyatékosságra, korra vagy szexuális irányultságra vonatkozóan.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár gyorsan reagált szintén a Twitteren az Európai Bizottság elnökének közleményére.

Hét gyermek édesanyjaként biztosan ön is megérti annak fontosságát, hogy a szülők úgy tudják oktatni ezekben az érzékeny kérdésekben a gyerekeiket, ahogy jónak látják.

– írta, majd hozzátette: „Erről szól ez a törvény. Oh, és arról, hogy a pedofil cselekmények súlyos büntetőjogi következményekkel járjanak."

„Kereszténydemokrataként melyik résszel van problémája?” – kérdezte Kovács a következő posztjában.

A 157 parlamenti képviselő döntését nemzetközi szinten is többen bírálták, köztük a Bizottság vezetőszóvivő-helyettese, Dana Spinant, valamint az amerikai nagykövetség és Michael Roth, a Német Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere is felszólalt az új törvény miatt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy hirdetőoszlopról, miután valaki átragasztotta a kormány plakátját Pécsen

A nemzeti konzultációt hirdető emojis plakátra piros szívet és szivárványt ragasztottak, valaki pedig jelentette ezt a rendőrségen.

Link másolása

hirdetés

Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy hirdetőoszlopról Pécsen, miután valaki piros szívet és szivárványt ragasztott a kormány nemzeti konzultációs plakátjára - számolt be róla az RTL Híradó.

Az esetet jelentette valaki a rendőrségen, ezután rongálás miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum helyi politikusai nem tagadták, hogy gyakran ragasztják át a kormány plakátjait, így tiltakozva a szerintük gyűlöletkeltő és kirekesztő üzenete ellen.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke szerint nevetséges, hogy a rendőrség kiküld egy embert ezért ujjlenyomatvételre, mert úgy véli, ez nem olyasmi ügy, amire a rendőrség erőforrásait pazarolni kellene.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradó kérdésére azt közölte, a rendőrség felderítési módszereiről nem kívánnak felvilágosítást adni. Arról is tájékoztattak, hogy plakátrongálással kapcsolatban csak erről az egy esetről érkezett bejelentés.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Ingyenes informatikus-képzés: augusztus 9-ig lehet rá jelentkezni

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés Program második, csaknem 4 hónapig tartó struktúraváltó szakaszát. Ők már államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek egyebek mellett szoftvertesztelőként vagy rendszerüzemeltetőként.

Link másolása

hirdetés

Augusztus 9-ig lehet jelentkezni a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzésre, amelyet az Újratervezés Programban második alkalommal indított el idén nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - közölték a program lebonyolításában résztvevő programozóiskolák.

A program egymásra épülő képzéseinek első szakasza augusztusban indul, jelentkezni az ujratervezes.nive.hu oldalon lehet.

A Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 közös közleménye szerint a programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert. A képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az Újratervezés Program első szakasza - az augusztusban induló, 4 hetes informatikai alapozó képzés - 10 ezer résztvevő digitális készségeinek fejlesztését szolgálja, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés Program második, csaknem 4 hónapig tartó struktúraváltó szakaszát. Ebben a szakaszban a résztvevők már piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek egyebek mellett szoftvertesztelőként vagy rendszerüzemeltetőként.

hirdetés
A szakképesítést megszerzők közel fele - a legjobbak - kezdhetik meg jövő februárban a program harmadik, 2 hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők a hazai munkaerőpiacon legkeresettebb IT-szakmákból szerezhetnek képesítést, például: adatbázis üzemeltető, illetve automata tesztelő.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Népszava: Trócsányi László lehet az új köztársasági elnök Áder János után

Áder János jelenleg második államfői mandátumát tölti, amely 2020. május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében pedig nem választható újra még egyszer.

Link másolása

hirdetés

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása – írja a Népszava.

A lap értesüléseit fideszes politikusok is megerősítették. Mint írják, Orbán Viktor az elbukott uniós biztosi tisztség helyett az államfői poszttal „kárpótolná” Trócsányit, akit 2019 szeptemberében az Európai Bizottság (EB) magyar tagjának jelölt, ám az EP jogi bizottsága összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasította jelöltségét.

Áder János jelenleg második államfői mandátumát tölti, amely 2020. május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében pedig nem választható újra még egyszer. Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal meg kell választani. Ennek megfelelően Áder utódját 2022 márciusában-áprilisában fogja megválasztani az Országgyűlés.

Tavasszal azonban országgyűlési választások is lesznek, a szavazást pedig az alaptörvény szerint „az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”. A voksolás időpontját viszont az államfő tűzi ki, ezért várhatóan a jelenlegi köztársasági elnök még utódjának megválasztása előtt dönt a szavazás napjáról.

Az államfő megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges, ha pedig az első kör eredménytelen, a második körben már elég az egyszerű többség is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Nyoma veszett egy 1,7 millió forint értékű whiskynek, amit ajándékba kapott a volt amerikai külügyminiszter

Mike Pompeót a japán kormány ajándékozta meg az üveg whiskyvel, egyelőre rejtély, mi történhetett vele.

Link másolása

hirdetés

Eltűnt egy 5800 dollár (1,7 millió forint) értékű whisky, amit több mint két évvel ezelőtt kapott ajándékba az akkori amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo a japán kormánytól - jelentette be az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Guardian cikke szerint.

A közlemény szerint nyoma sincs az üvegnek, vizsgálat indult, hogy kiderüljön, mi történt vele.

Azért tűnt fel most a külügyminisztériumnak, hogy nincs meg az üveg, mert évente nyilvántartást készítenek azokról az ajándékokról, amiket az amerikai tisztviselők kapnak más országoktól. Nekik lehetőségük van az ajándékot átadni az Nemzeti Levéltárnak vagy más kormányzati szervnek, de akár meg is vásárolhatják saját maguknak azon az áron, amit a pénzügyminisztérium megállapít. A protokoll szerint természetesen azt is nyomon követik, hogy mi lett az ajándékok sorsa. A japánok által odaajándékozott whisky-s üveg hollétéről viszont semmilyen információt nem találtak.

Az éves nyilvántartás során az is kiderült, hogy Pompeo két szőnyeget is kapott ajándékba külügyminiszterként, az egyiket Kazahsztán elnökétől, a másikat pedig az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterétől. A két textília összesen 19 400 dollárt (5,8 millió forint) ér, mindkettő a szövetségi vagyon kezeléséért felelős kormányügynökséghez került.

A jelentésből fény derült arra is, hogy Donald Trump és felesége, Melania összesen több mint 120 ezer dollár értékben kaptak különböző ajándékokat külföldi vezetőktől 2019-ben.

Az akkori vietnám elnök például egy duplaüvegre készített festményt ajándékozott Trumpnak saját magáról (mármint Trumpról), amit 5250 dollárra (1,5 millió forint) becsülnek. De az ajándékok között van egy 8500 dollár (2,5 millió forint) értékű, az Oszmán Birodalomból származó fegyver a bolgár miniszterelnöktől, egy 7200 dollár (2,1 millió forint) értékű bronz lószobor a bahreini koronahercegtől, és egy 6300 dollár (1,8 millió forint) értékű arany, smaragd és gyémántszobor a katari emírtől. Ezek mind a Nemzeti Levéltárhoz kerültek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: