HÍREK

Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének azok, akik a kínai vakcinát kapták, de nincs ellenanyaguk

Már több mint 1700-an csatlakoztak ahhoz a Facebook-csoporthoz, amely azokat az embereket gyűjti, akik megkapták a kínai vakcina második adagját is, de a rajtuk elvégzett antitestvizsgálat alapján nem szereztek immunitást.

Link másolása

Mint arról korábban beszámoltunk, sokaknál, akik a Sinopharm-oltását kapták, nem alakult ki megfelelő védettség a koronavírus ellen. A 444.hu korábban több mint 500, olvasók által beküldött antitest vizsgálat eredményét elemezve arra jutott, hogy az mRNS-vakcinák - tehát a Pfizer és a Moderna - általában viszonylag gyorsan beindítják az S-fehérje elleni antitestválaszt, és nagyon magas szinteket mérnek ezeken a teszteken. Viszont sokaknak negatív lett az oltás utáni eredményük, döntő többségében azoknak, akiknek a kínai vakcinát adták be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt közölte, hogy nincs meggyőződve arról, hogy az idősek és társbetegségben szenvedők esetében megfelelő védelem alakulna ki a Sinopharm oltásával. Arra jutottak, hogy a vakcina hatásos a covid megelőzésében 18-59 évesek körében, csakhogy Magyarországon a Sinopharmmal főleg épp az időseket oltották.

Rusvai Miklós virológus korábban az ATV-ben azt mondta, 20 százalék lehet azoknak az aránya, akiknél nem működik a Sinopharm oltóanyaga, őket egy más típusú vakcinával mielőbb újra kellene oltani.

Az elmúlt hetekben a Facebookon szerveződött egy csoport "Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel" néven, amelyhez már több mint 1700-an csatlakoztak. Mint írják, "a csoport célja a laboratóriumi ellenanyagvizsgálaton negatív vagy alacsony szintű eredményekkel rendelkező kétségbeesett emberek vizsgálatának kezdeményezése illetve szükség esetén újraoltása".

"Nem oltásellenesek vagyunk, hanem aggódunk a szüleink miatt"

- mondta Englohner Beáta, a csoport létrehozásának kezdeményezője a 24.hu-nak.

Őt ugyan nem a kínai vakcinával oltották be, de az édesanyját igen, és neki negatív lett az antitestvizsgálat-eredménye. És mint kiderült, sokan vannak még ezzel így, ezért is hozta létre Beáta ezt a csoportot. A feltöltött vizsgálati dokumentumok alapján

leginkább a 60 évnél idősebbeket érinti az a probléma, hogy a két oltás után nem alakul ki a szervezetükben megfelelő mennyiségű ellenanyag ahhoz, hogy immunisak legyenek a vírussal szemben.

A csoport vezetői több minisztériumnak, sőt személyesen Orbán Viktornak és Müller Cecília országos tisztifőorvosnak is küldtek levelet, amelyben segítséget kérnek a probléma megoldására. Több mint 170 laboreredményt is csatoltak a levélhez, hogy bizonyítsák, nagyon is sokan érintettek ebben.

Arra kérik a kormányt, hogy a két Sinopharm-oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitestszámot mérő vizsgálatokat is. Az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető harmadik oltás felvételére, vagy teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé egy újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetők.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszolt is a levelükre, azt írták, hogy "egy vakcina hatékonyságát, hatásosságát nem az oltásban részesült egyénnek a laboratórium által vagy gyorsteszttel elvégzett antitestvizsgálatának eredménye igazolja vagy kérdőjelezi meg". Hozzátették, hogy "a különböző technológiák alapján kifejlesztett Covid-19 elleni védőoltások részben eltérő módon fejtik ki hatásukat a szervezetben. Éppen ezért a nemzetközi egészségügyi szervezetek nem javasolják a lakosságnak a szerológiai vizsgálatokat a Covid-19 elleni védőoltás után a védettség kiértékelése céljából". Azt is közölték, hogy

jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására sem ugyanabból, sem másik vakcinából.

Ugyanakkor több szakember is támogatja a csoportot, például Pusztai Erzsébet infektológus, Rusvai Miklós víruskutató, Duda Ernő virológus és Kemenesi Gábor víruskutató is egyetért abban, hogy a követeléseik indokoltak és jogosak.

Április végén indult egy országos antitestvizsgálat, amelyhez a kínai vakcinával oltottakat toboroztak. Kásler Miklós május elején egy videóban azt mondta, hogy az első eredmények május végére lesznek meg, de a 24.hu érdeklődésére május 31-én nem válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke is megpróbálta kideríteni, hogy mit tervez a kormány azokkal, akiknél a második oltás után sem indult be, vagy nem kellő mértékben az antitestképződés. Írásban benyújtott kérdésére azonban Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára konkrétumok nélküli választ adott. Azt írta ugyanis, hogy a kérdést feltevő DK-s képviselő olyan oltóanyaggal kapcsolatban szeretne bizonytalanságot kelteni, amelyet a WHO engedélyezett. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy a DK-t "csak a vélt politikai előny érdekli, az emberek egészsége nem". Arra kérte az ellenzéket, hogy "adják fel oltásellenes politikájukat" és kérjenek bocsánatot a magyar emberektől.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megrendítő légi felvételek: elképesztő pusztítást végzett a földrengés Törökországban
A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgások miatt.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, hétfőn és kedden több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma a hivatalos közlés szerint már 5000 felett jár, de lehetséges, hogy tízezrek haltak meg. Folyamatosan kutatnak túlélők után, szerencsére sokakat meg tudtak menteni, de még mindig rengetegen várhatnak arra, hogy kihúzzák őket a romok alól.

Az alábbi légi felvételeken látható igazán, mekkora pusztítást okozott a földrengés. A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgás miatt.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Necati Savas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kimentett a romok alól egy fiút a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországban
A szír határ közelében fekvő Antakyában keresik a földrengés túlélőit hét mentőkutyával.

Link másolása

Sikerült egy fiút kimentenie a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának a törökországi Antakyában.

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen.

Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását.

A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Influenza elleni oltóanyagot is szerzett Schadl György Völner Pálnak, ami az államtitkárnak nem járt volna
Néhány napon belül be is oltották Völnert, aki meg is köszönte a segítséget a végrehajtói kar elnökének egy kiszivárgott hangfelvétel szerint.

Link másolása

A négykomponensű influenza elleni oltás beszerzéséhez is Schadl György segítségét kérte Völner Pál - derült ki korrupciós ügy nyomozati hanganyagából, amely az RTL birtokába jutott.

A volt államtitkár 2021-ben akart hozzájutni a több vírustörzs ellen védő és kevesebb mellékhatást okozó négy komponensű oltóanyaghoz, amelyet csak a 3 éves gyerekek, a várandósok, az autoimmunbetegeket és a szervátültetettek kaphattak meg.

A most kiszivárgott hangfelvételek szerint Völner megkérdezte a végrehajtói kar elnökétől, hogy tudna-e segíteni neki abban, hogy ő is hozzájuthasson a limitált számú védőoltáshoz.

Ez a beszélgetés zajlott le köztük:

Völner: Mondtad, hogy van ilyen egészségügyi kapcsolatod.

Schadl: Igen.

V: Ilyen 4 komponensű vakcinát, egy tíz adagot lehetne vásárolni ott? Vagy olyan ott nincs? tudod, ez az influenza.

S: Szerintem nincs, de biztosan tudnak szerezni.

V: Jó, jó. Influenzára, mert állítólag nem lehet kapni. Mondtam egy dokinak, hogy megkérdezem, mondta, hogy akkor...

S: Megkérdezem és visszacsörgök még délután.

Az RTL szerint az nem derült ki a hanganyagokból, hogy még aznap visszahívta-e Schadl Völnert, ahogy az sem, hogy a volt államtitkár fizetett-e az oltóanyagért. Az viszont biztos, hogy néhány nappal később beoltották őt a kért vakcinával, ugyanis ezt közölte a végrehajtói kar elnökével:

„Figyelj csak, köszönöm szépen a csomagot! Tegnap már meg is szúrtak, úgyhogy túl vagyok rajta”.

Az RTL Híradó megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot azzal, hogy 2021-ben pontosan kinek járt a négykomponensű oltás és hogyan juthatott hozzá az, aki nem volt jogosult rá, de nem kaptak választ.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: