News here
hirdetés

HÍREK

„Úgy vadásztak rám, mint egy állatra” – A bucsainál is durvább vérfürdőt rendezhettek az oroszok Borogyankában

A helyi rendőrfőnök szerint a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett, a polgármestert pedig folyamatosan fenyegették.

Link másolása

hirdetés

Már négy tömegsírban találtak szétlőtt, megkínzott, megcsonkított és megerőszakolt ukránokat Borogyankában és környékén. A rendőrséghez ezernél is több feljelentés érkezett és félő, hogy még a bucsainál is szörnyűbb háborús bűnöket követhettek el az orosz katonák a kisvárosban. A The Sun tudósítója röviddel a megszállók elvonulása után járt a szinte porig rombolt településen.

A helyi rendőrfőnök szerint a 25 ezer borogyankai élete örökre megváltozott február 24-én.

Az invázió válogatás nélküli bombázással kezdődött, majd órákkal később megérkeztek az oroszok, akik kérdés nélkül lőttek a védtelen civilekre. Egyikük még a híres ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobrának koponyáját is átlőtte.

A 36 éves rendőrfőnök egy héttel később csatlakozott a gépfegyverekkel és aknavetőkkel harcoló helyi erőkhöz. Az állig felfegyverzett túlerő ellen eleinte lesből támadtak. Egyszer például egy menetoszlopra csaptak le, nyolc ellenséges katonával végeztek, de az oroszok másnap bosszút álltak: végigbombázták Borogyanka főutcáját, az összedőlő épületek romjai alá pedig rengeteg ember szorulhatott.

A Kijevtől 50 kilométerre, északnyugatra fekvő kisvárost a légicsapások után tüzérségi támadás érte, miközben

a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett. A halomra lőtt emberek holttesteit pedig teherautókba rejtve szállították el.

Ezt megerősíti egy idősebb nő is, aki háza előtt két lövést hallott. Amikor kiszaladt, a szomszéd egyik ismerősének holttestét találta a csatornában. Miután később ismét kimerészkedett, a holttest már rejtélyes körülmények között eltűnt a ház elől.

hirdetés

A 36 éves rendőrfőnök legalább öt nőről tud, akit elhurcoltak és megerőszakoltak. A holttesteiket később egy tömegsírban találták meg. A mészárlás csak a 30 kilométerre található bucsaihoz fogható: a 40 ezres elővárosban eddig 412 meggyilkolt ember holttestét találták meg.

Borogyanka polgármestere a lap riporterének elmondta, korábban nagyon büszkék voltak a városkára. Mára azonban az önkormányzati tulajdonú 49 épületből mindössze kettő maradt állva.

Georgi Jerko szerint az orosz katonák „úgy vadásztak rá, mint egy állatra, pedig valójában ők az állatok, akiknek felelniük kell a tetteikért”.

A városvezető lánya szerint a borogyankai tombolás még a bucsainál is rosszabb, hiszen a kisebb városban sokkal koncentráltabb volt a megszállók gonoszsága.

Az oroszok folyamatosan halálos fenyegetéseket küldtek e-mailben és SMS-ben a polgármesternek, de a 60 éves férfi megúszta élve. A lánya szerint a várost a veszély ellenére rendületlenül vezető férfi „szerény ember, aki valójában egy hős”.

Nem volt ilyen szerencsés Ivan Szimarov családja. A rendőrtiszt éppen néhány szűz méterre teljesített szolgálatot otthonától, amikor hatalmas robbanás rázta meg a környéket. A férfi hazasietett, de a ház helyén egy jókora kráter fogadta: 26 éves felesége, 54 éves apukája, 47 éves anyukája, 21 éves testvére és 82 év es nagymamája azonnal meghalt a rakéta becsapódása után, míg kétéves kislánya a kórházban halt bele sérüléseibe.

„Egyedül maradtam Putyinnak és a gyilkos barbároknak köszönhetően”

- kesergett a rendőr az újságírónak.

Szimarovnak fogalma sincs, hogy a munkája miatt szándékosan célozták-e meg a házat vagy csak egy véletlen találat volt. A lényegen szerinte ez sem változtat: hidegvérű gyilkosságot követtek el a családja ellen.

A férfi éppen ezért bosszút esküdött, és a halálig fog harcolni, ha az orosz hadsereg visszatérne Borogyankába:

„Minden orosz anyának meg kell ismernie a fájdalmamat és tudniuk kell, hogy a fiaik és férjeik soha nem térnek haza Ukrajnából”

- tette hozzá a gyászoló rendőr.

Hat hete már, hogy a rémálom véget ért Borogyankában, miután az ukránok visszaszorították Putyin hadseregét. A kisvárosba visszaszivárgó emberek az utcán állnak sorba ételért, miközben egymást vigasztalják családtagjaik és barátaik elvesztése miatt.

„Süt a nap és örülünk, hogy élünk. Nem maradt semmink a reményen kívül”

- mondja egy lányával kenyérre váró nő.

Borogyankában egyelőre 150 halottat találtak, emellett további 50 embert eltűntként kezelnek. Ők feltehetően azokban a tömegsírokban lehetnek másokkal együtt, melyeket még nem találtak meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Megrázó felvétel látott napvilágot egy találatot kapott orosz vadászrepülő utolsó perceiről
A hangfelvételen azt hallhatjuk, ahogy a pilóta nyugtatni próbálja magát, miközben katapultáláshoz készül.

Link másolása

hirdetés

Rövid, de nagyon felkavaró hangfelvétel terjed az interneten, melyet állítólag egy találatot kapott, orosz Szu-34-es vadászbombázó utolsó percéről rögzítettek – számol be a Portfolio.hu.

Az orosz gép rádióadását állítólag az ukrán hírszerzés fogta el és publikálta, hitelességét nem lehet megerősíteni független forrásból. A képen egy balesetet szenvedett MiG-29-es látható egy repülőgép-bemutatóról, nem pedig egy lelőtt Szu-34-es, vélhetően ezt a képet csupán illusztrációs célzattal használták az ukránok.

A hangfelvételeken ugyanakkor a találatot kapott gépről származik. Azon egy női géphang közli, hogy a repülő találatot kapott, és mindkét hajtóműve ég.

A pilóta közben próbál nem pánikba esni és nyugtatni magát, miközben a megfelelő pillanatra vár, hogy katapultálni tudjon.

A végén ordítás hallható, de becsapódásnak nincs jele, a pilóta valószínűleg katapultált és élve megúszta a felkavaró incidenst.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Tessék, itt az a pasi, aki Orbán Viktor vagyonát őrzi” – az utca emberét kérdeztük Mészáros Lőrincről és Várkonyi Andreáról
Hétfőn tette le az esküt a Parlamentben Orbán Viktor, aki ötödszörre lesz Magyarország miniszterelnöke. A hivatalos ceremónián vendégként jelen volt Mészáros Lőrinc és párja, Várkonyi Andrea is.

Link másolása

hirdetés

Arról kérdeztük most az embereket, mit szólnak ahhoz, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, aki eddig kerülte a nyilvánosságot, most egy hivatalos eseményen is megjelent.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Lázár János bemutatta új minisztériumának csapatát
Vannak ismerős arcok is azok között, akik közreműködnek abban, hogy tervei szerint 2030-ra utolérjük Ausztriát.

Link másolása

hirdetés

Korábban többször hírt adtunk arról, hogy visszatér a kormányzati politikába Lázár János. Ma délután pedig beszámoltunk arról is, mi hangzott el parlamenti bizottsági meghallgatásán.

A Portfolio.hu most azt is bemutatta, kik szerepelnek a régi-új miniszter új minisztériumi csapatában.

 • Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és politikai államtitkár,
 • Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője lesz a minisztérium közigazgatási államtitkára,
 • Nagy Bálint a beruházásokért felel,
 • Lánszki Regő pedig az építésügyért felel.
„Látjuk már Ausztria hátát, de nem tudjuk beérni őket”

– mondta Lázár, ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte a következő nyolc évben utolérhetjük nyugati szomszédunkat.

A Portfolo idézi Lázár János rövidtávú terveit is a minisztréiumban:

hirdetés

A következő néhány hét feladatait is felsorolta:

 • 10 ezer milliárd forint beruházás van folyamatban. Ezeket számba kell venni. Ez átlátható legyen - ez a cél. Párhuzamos struktúrák vannak szerinte. Erre javaslatot fog tenni. Minisztériumok, állami ügynökségek és állami társaságok vezetik ezeket a beruházásokat egyszerre. Számba kell venni, mire van szerződés, de még nem haladt, mire van szerződés és forrás is, és mi az, ami már elkezdődött, de valamilyen akadály van előtte. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat - vetítette előre.
 • Egyeztetéseket kezd kamarákkal (építész, mérnöki), szakszervezetekkel, a VOSZ-szal, MKIK-val, és a gyáriparosok szövetségével is. A Fővárosi Önkormányzattal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és az építőiparban foglalkoztatottak szakszervezeteivel.
 • Ha megtörtént a helyzet felmérése, akkor javaslatot kell tenni a jövő évi beruházásokra és javaslatot szeretnék tenni a szeptemberi időszakra egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Amit ezek után fogunk elkezdeni beruházások, újra kell gondolni, hogyan valósítjuk meg. Indokoltság, okság és fenntarthatóság - említette meg a szempontokat. Itt nemcsak a zöld szempontokra gondol a miniszterjelölt. Például mennyibe kerül fenntartani egy iskolát.
 • Tervezés és előkészítés megváltoztatása. Törvény tiltsa meg, hogy a tervezést elvigye a kivitelezés - jelezte határozottan. Szerinte most sok esetben a kivitelező végzi a tervezési munkákat, ami szerinte nem helyes. Kimunkált kiviteli tervekre van szükség minden munka megkezdése előtt.
 • Új struktúrára tesz javaslatot Lázár János a beruházások lebonyolítása tekintetében. Minisztériumi beruházási modellt hoz létre a jelölt, erre felhatalmazást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Itt megjegyezte, hogy a mélyépítéseket jelenleg a NIF zrt-n keresztül vezényli le az állam (ide sorolható az útépítés és vasútépítés), a magas építéseket a beruházási ügynökség, BMSK valósítja meg, míg a vízes beruházásokat önálló és kiszervezett cégeken és cégbirodalmakon keresztül valósítja meg az állam. A cél itt, hogy a minisztérium alá rendeljük ezeket a beruházásokat. A képviselők ellenőrzési jogköre is helyreáll ezáltal szerinte.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán Viktor: Megsemmisítettük az LMBTQ-propagandát, lelepleztük az ellenfeleink szándékát
A miniszterelnök egy nemzetközi konzervatív konferencia keretein belül elemezte saját és pártja sikereinek titkát.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor elárulta a siker receptjét: szerinte Magyarország azért is válhatott a konzervatív és keresztény értékek bástyájává Európában,

mert felismerte az ellenfelei szándékát, és még időben megsemmisítette az LMBTQ-propagandát.

Valamint túljárt a baloldal eszén is.

A miniszterelnök a Konzervatív Politikai Akció Konferencia budapesti rendezvényén mondott beszédet, ahová sajtóhírek szerint Donald Trumpot is hívták, de ő nem jött el.

A miniszterelnök ezen kívül beszélt a 80-as évek sikereiről, amikor le tudták győzni az akkori kommunista rendszert, bár azt elismerte, hogy a baloldal a liberálisokkal összefogva két vállra fektette őket a 90-es években. Ugyanakkor 1998-tól 2002-ig tartó sikereik után ellenfeleik bebizonyították alkalmatlanságukat: etnikai alapú gyilkosságok történtek hazánkban, a gazdaságot lenullázták, az ország a csőd szélére került.

Orbán Viktor a 2010 utáni időszakról és ötödik kormányáról azt mondta:

hirdetés
„kiválóan kormányoztunk, ennyi év után ennyi szerénytelenséget talán megengedhetek magamnak”.

A Telex tudósítása szerint a kormányfő megosztotta a sikerének receptjét a közönséggel, amit tizenkét pontban határozott meg:

 • Csak a saját szabályok alapján lehet játszani, és nem lehet elfogadni a mások által kiszabott utat, és nem szabad, hogy eltántorítson, ha „kígyót, békát kiáltanak ránk”.
 • A második fontos pont Orbán szerint a nemzeti konzervativizmus elve a politikában, köztük a családok és egyházak támogatása. A miniszterelnök szerint a családokra, emberekre kell hallgatni, ők pedig azt mondták, „Viktor, építsd fel azt a kerítést”, így három hónap múlva állt a határzár, mondta.
 • A harmadik pont a „nemzeti érdek a külpolitikában”, de ez Orbán szerint nem mindig könnyű, mert a külpolitika nehéz világ, például épp egy háború zajlik a szomszédban. Orbán az orosz agresszort elítéli, Ukrajnát segíti, „miközben tudjuk, hogy Magyarországot nem Ukrajna védi meg, micsoda csacsiság ez. Magyarországot a NATO védi meg”, mondta.
 • „Legyen médiánk”, ez a negyedik pont. „A progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni” Orbán szerint, sőt, azt mondta, akik ezeket a riportereket az egyetemeken tanították, már azok is progresszív baloldaliak. A miniszterelnök szerint a pártpolitikának és a médiának el kellene válnia egymástól.
 • „Leplezd le az ellenfeleid szándékát", ötödik pont. Orbán szerint tabudöntögetőnek kell lenni – amilyen például szerinte Donald Trump –, itt Magyarországon Orbánék pedig már azelőtt leleplezik a baloldalt, mielőtt ők egyáltalán cselekednének. Így tettek például az „LMBTQ-propagandával, ami nálunk még új dolog, de már most megsemmisítettük". Orbán szerint a baloldal támadta a Fidesz-kormány propaganda elleni terveit, például a népszavazásukat, de ők leleplezték a baloldalt, akik így védekezésre kényszerültek.
 • Hatodik pont a „gazdasági racionalitás”, hogy munka alapú társadalmat hoztak létre, mert az emberek dolgozni akarnak.
 • „Ne szorulj ki a szélére”, hetedik pont. Orbán szerint semmi különbség sincs a szélsőjobbról induló tudománytagadás és az LMBTQ-csoportok biológia tagadása között, és ha valaki rájuk hallgat, kiszorulhat a szélére, és így szavazatokat veszíthet.
 • „Minden nap olvassunk” a nyolcadik pont, vagyis „a book a day, keeps the defeat away”, mondta Orbán, ami szabad fordításban azt jelenti, hogy a napi egy könyvvel el lehet kerülni a vereséget.
 • „Legyen hited, mert a hit hiánya veszélyes”, ez a kilencedik pont. Orbán szerint ha valaki nem hiszi, hogy egyszer majd végelszámolás lesz Isten előtt, akkor úgy érzi, bármit megtehet. „Én hallgattam Ézsaiás prófétára”, mondta.
 • „Keress barátokat”, tizedik pont. „Ha a politikában boldogulni akarunk, soha ne azt nézzük, miben nem értünk egyet a másikkal, hanem keressük a közös pontokat”, mondta Orbánt, majd példaként a Vatikánt hozta fel, aki szerinte az egyik legerősebb szövetségese Magyarországnak: ugyanazt gondolják például arról, hogy az apa férfi, anya nő, közben meg nem értenek egyet az illegális migráció kérdésében, mégis tudnak együtt dolgozni.
 • „Építs közösségeket”, tizenegyedik pont. Nincs konzervatív siker működő közösség nélkül, és “minél több a közösség, annál több voksot kapunk”, mondta Orbán az utolsó pontként.
Az RTL Híradó beszámolója a konzervatív konferenciáról

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: