hirdetés

HÍREK

Tucatnyi ötvenes beteg halt bele a koronavírusba egy nap alatt

Az elmúlt egy napban meglepően sok a hatvan évnél fiatalabb áldozat.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Ismét megugrott a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 103-an haltak bele a betegségbe. Míg eddig az áldozatok túlnyomó többsége idős, krónikus betegségben szenvedő beteg volt, addig tegnap óta meglepően sok olyan beteg halt meg, aki nem volt a veszélyeztetett korcsoportban, közülük tizenketten az ötvenes éveiket taposták. Az mindannyiukban közös, hogy krónikus betegségük volt - derült ki a koronavirus.gov.hu-n nyilvánosságra hozott legfrissebb statisztikáiból.

Az elmúlt 24 óra legfiatalabb áldozata egy 45 éves nő, aki cukor- és szívbetegségben szenvedett.

Az elmúlt 24 óra 60 év alatti áldozatai:

51 éves férfi (tüdőbetegség, magasvérnyomás-betegség)

50 éves férfi (cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség)

59 éves nő (pajzsmirigy betegség, elhízás, demencia, magasvérnyomás-betegség, iszkémiás szívbetegség, veseelégtelenség)

hirdetés

59 éves nő (cukorbetegség, tüdőbetegség)

59 éves férfi (iszkémiás szívbetegség, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség)

52 éves férfi (cukorbetegség, veseelégtelenség, tüdbetegség, májbetegség)

53 éves nő (elhízás, cukorbetegség)

52 éves férfi (magasvérnyomás-betegség, krónikus veseelégtelenség)

53 éves nő (szívbetegség)

57 éves férfi (tüdőgyulladás)

45 éves nő (cukorbetegség, szívbetegség, elhízás)

58 éves nő (magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Jakab Péter megmutatta a „luxuskörülményeket”, amiben a kormánymédia szerint él

Az Origo szerint havi több mint 6 millió aófizetői forintból él a Jobbik elnöke, aki most válaszolt a vádakra.
Fotó: Jakab Péter / Facebook - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

A hétvégén betámadta a kormányközeli sajtó Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, aki szerintük luxuskörülmények között él havi több mint 6 millió forintos juttatásaiból. Ezt az összeget a rövid cikkben hatszor is megemlítik.

Jakab most a Facebookon közölte, hogy az életmódja utáni kutakodás nem ért véget a "leleplező" cikk megírásával.

Nemrég értem haza, mire szólt az egyik fiam, hogy volt itt két ember és kamerázták a házunkat

- írta a képviselő a Facebookon.

„Nyilván azt akarták/akarják bemutatni a Fidesz pribékjei, hogy Jakab milyen fényűző életet él. Nos ne fáradjatok, megmutatom, hol élek itt, Miskolcon” - tette hozzá. Azt is megígérte, hétfőn bemutatja, hol lakik akkor, amikor a fővárosban tartózkodik.

A Jobbik elnöke és egyben a párt miniszterelnök-jelöltje arról is írt, hogy hamar megtudta, kik készítettek felvételt az otthonáról.

hirdetés
Azt meg, hogy kik jártak itt, gyorsan megtudtam. Miskolc azért nem olyan nagy város. M1. Ma ez a "közmédia"

- tudatta Jakab Péter.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

70 ezer ember maradt szülészeti és gyermeksürgősségi ellátás nélkül, szerdától a szakrendelőkben is lassulhat az ellátás

A mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán csütörtök óta nem tudják ellátni a sürgős eseteket, mivel a dolgozókat át kellett irányítani a Covid részlegre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

Csütörtök óta nincs ellátás a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán. Szakrendelés ugyan van, de a sürgős eseteket csak 40 kilométerrel arrébb, Győrben tudják ellátni, mert a helyi osztály dolgozóinak a koronavírusos betegek ellátásba kell besegíteniük. Erről a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke beszélt az RTL Híradónak.

"70 ezres lakosság jelen pillanatban szülészeti és gyermeksürgősségi ellátás nélkül maradt"

- fogalmazott Szijjártó László, aki szerint a probléma országos: túlterhelt a járó- és fekvőbeteg, valamint a sürgősségi ellátás is.

"Az intenzív osztályok, az osztályok megteltek, és hát ebben a helyzetben rendkívül kellemetlen, hogy kollégák kikerültek a rendszerből és így még kevesebb ember van, akivel ezt az ellátást meg lehet szervezni"

- mondta az RTL Híradónak.

A kórházak tehermentesítése érdekében péntektől országszerte felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat.

hirdetés

A járóbeteg ellátás működik ugyan, de a szövetség elnöke szerint szerdától itt is változások lesznek. A szakrendelők egy részén ugyanis oltópontokat hoznak létre, emiatt kevesebb orvos, kevesebb ideig tud majd rendelni.

"Azok a szakrendelők, ahol éppen zajlik az oltás, azok pár órában átmennek majd nyilván egy másik rendelőhelyiségbe, és nem fognak tudni teljes időben működni. Illetve erre a helyszínre lesznek levezényelve, kirendelve más kollégák is, hogy a reggeltől estig történő 10-11 órás, vagy akár 12 órás oltási tevékenységet ott el lehessen végezni"

- mondta Paszthelyi Zsolt, a Járóbeteg Szakkellátási Szövetség elnöke, aki szerint van olyan rendelő, ahol új időpontokat egy ideje már nem is kérhetnek a betegek.

Ezt a problémát orvosolná a Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete azzal, hogy felajánlották: magánklinikáik és rendelőik bekapcsolódnának a közellátásba.

"Nagyon sok beteg nem jut hozzá most sajnos olyan kezelésekhez a járvány miatt - érthető módon - amelyek viszont lehet. hogy halaszthatatlanok lennének, ezeket kénytelenek elhalasztani. Ne halasszák el, itt vagyunk mi és segítünk"

- fogalmazott Leiner György, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

Az ellátásért az államnak fizetnie kellene, de azt mondják, kedvező árat ajánlanak.

"Igyekszünk egy nagyon kedvező árat kialakítani. Még egyszer, itt nem arról van szó, hogy a magánszolgáltatók üzleti lehetőséget látnak ebben"

- mondta az RTL Híradónak Kóka János, a Doktor24 Cégcsoport elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt válaszolták: a betegek ellátása továbbra is zökkenőmentes, a magyar egészségügy készen áll a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Hatalmas volt a sor a Péterfy utcai kórház előtt vasárnap este hétkor

Még ekkor is sokan vártak oltásra, katonák és rendőrök jelezték a sor végét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Több tucatnyi ember várt oltásra még vasárnap este is a Péterfy Sándor utcai kórház előtt - számolt be róla a 24.hu egyik olvasójuk videója alapján.

Korábban mi is beszámoltunk a hétvégén az oltópontokon kialakult fejetlenségről: miután a kormány közölte, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem tudnak több mint 70 ezer embert beoltani, kiderült sokan mégis megkapták a vakcinát, nem egyszer olyanok is, akik nem is regisztráltak előzetesen.

Valószínűleg ez is közrejátszhatott a vasárnap esti tumultushoz a Péterfy kórház előtt. A 24.hu olvasójának beszámolója szerint

19 órakor rendőrök és katonák álltak be a sorba, jelezve, hogy utánuk már nem juthatnak be ma az épületbe. Ekkor még nagyjából 30-an várakoztak a rendőrökön túl.

Az olvasó beszámolója szerint „először a bejáratnál kellett sorba állni (itt kb. 20-an álltunk), itt egy katona irányította az embereket tovább egyesével. Ezután egy kígyózó sor végére kellett beállnom, amihez fel kellett menni az emeletre, mert ott volt a sor vége. Onnan lefelé haladva a sorral, két asztalnál végezték a vérnyomásmérést és az adatlap ellenőrzését. Ezt követően jött kábé egyórás várakozás a tömegben, amikor egy eü-s hangosan névsorolvasást tartott. Aki hallotta a nevét, annak az aula másik lépcsőjén fel kellett mennie ismét az emeletre, ahol szintén tömeg várta.”

hirdetés

Hozzátette azt is, megfigyelése szerint egyetlen orvos felügyelte az oltást.

„Egy hullafáradt doktornő egyesével kérdezte ki az embereket, majd megint egy másik szobába küldött, ahol egy ügyes asszisztens oltott be.

Kifelé menet még mindenkinek fél órát ott kell töltenie a tömegben, ülve vagy állva, kinek mi jut, aztán kihozzák a kártyát. A doktornő annyira fáradt volt már, hogy a nőgyógyászatról hívtak le egy éppen felszabadult ügyeletest segíteni”

- írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Jön az 1800 forintos cigaretta - újabb áremelés a dohányáruknál

Áprilistól nő a cigaretta jövedéki adója, de az áremelkedés korábban érkezik.
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon - írja a Világgazdaság cikkére hivatkozva a Népszava.

A kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, így a szakértők várakozása szerint az április 1-jei adóváltozás hatása is érezhető lesz még márciusban.

A cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként,

hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke.

Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még afeletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

A cikk felidézi, hogy a magyar kormány az adóemelések kapcsán kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor világossá tette, hogy hazánkban nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: