hirdetés

HÍREK

Tucatnyi ötvenes beteg halt bele a koronavírusba egy nap alatt

Az elmúlt egy napban meglepően sok a hatvan évnél fiatalabb áldozat.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Ismét megugrott a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 103-an haltak bele a betegségbe. Míg eddig az áldozatok túlnyomó többsége idős, krónikus betegségben szenvedő beteg volt, addig tegnap óta meglepően sok olyan beteg halt meg, aki nem volt a veszélyeztetett korcsoportban, közülük tizenketten az ötvenes éveiket taposták. Az mindannyiukban közös, hogy krónikus betegségük volt - derült ki a koronavirus.gov.hu-n nyilvánosságra hozott legfrissebb statisztikáiból.

Az elmúlt 24 óra legfiatalabb áldozata egy 45 éves nő, aki cukor- és szívbetegségben szenvedett.

Az elmúlt 24 óra 60 év alatti áldozatai:

51 éves férfi (tüdőbetegség, magasvérnyomás-betegség)

50 éves férfi (cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség)

59 éves nő (pajzsmirigy betegség, elhízás, demencia, magasvérnyomás-betegség, iszkémiás szívbetegség, veseelégtelenség)

hirdetés

59 éves nő (cukorbetegség, tüdőbetegség)

59 éves férfi (iszkémiás szívbetegség, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség)

52 éves férfi (cukorbetegség, veseelégtelenség, tüdbetegség, májbetegség)

53 éves nő (elhízás, cukorbetegség)

52 éves férfi (magasvérnyomás-betegség, krónikus veseelégtelenség)

53 éves nő (szívbetegség)

57 éves férfi (tüdőgyulladás)

45 éves nő (cukorbetegség, szívbetegség, elhízás)

58 éves nő (magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megkezdődött az oltás a kínai vakcinával, egyelőre nagy a bizalmatlanság vele szemben

Volt olyan háziorvos, akinek 168 pácienst kellett felhívnia, akik közül 55 elfogadta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Megérkezett az első szállítmány kínai vakcina a háziorvosokhoz, amellyel itthon az időseket kezdték oltani - számolt be az ATV Híradója.

Egy háziorvos a televíziónak arról számol be, hogy azok közül, akikkel előzetesen egyeztette a kínai vakcinát, sokan végül lemondták. Szerinte a lakosság nagy része nyugati oltóanyagot szeretne.

Orbán Viktor korábban azt mondta, „fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal, nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói sorra kerülhetnek”.

A háziorvosokhoz praxisonként átlagosan 55 embernek elegendő mennyiségű vakcina érkezik, Nagyivánban ennél kevesebbet kaptak. A rendelőbe a híradó stábjával szinte egy időben érkezett 31 darab kínai vakcina.

Az ATV által megszólaltatott, egyik beteg azzal viccelődött, hogy mivel Orbán Viktor is ezzel akarja beoltatni magát, így ő is. De visszakérdezésre elárulta, hogy nem gondolta komolyan, de ezt kapta.

hirdetés
Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható

- mondta el a kínai Sinopharm oltóanyagról Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa.

Budapesti kollégája, Tóth Ildikó azt mondta „igazándiból egyik vakcinát sem ajánlom egyik betegemnek sem, mindenkinek elmondjuk, melyik milyen típusú vakcina, és mindenki eldönti, hogy mit szeretne.”

A doktornő és asszisztense 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

„Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni”

- tette hozzá Tóth Ildikó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

„Itt valószínűleg megint egy halottat visznek át” - Dokumentumfilm készült a dunaszerdahelyi kórház koronavírus elleni harcáról

A 'drámai' jelző kevés a képsorokhoz, amiket a szlovákiai kórházban láthatunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy rendkívül rosszul áll Szlovákia a koronavírus halálozási adataival, februárra az egy főre eső halálesetek számában világelsők lettek. Az ország egyik legrosszabb adataival rendelkező régiója a Dunaszerdahelyi járás.

Most a Paraméter stábja dokumentumfilmet forgathatott a dunaszerdahelyi kórházban. 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 covid-beteg fordult meg itt.

A halálozási arány pedig egészen kiábrándító: a kórházba került betegek harmada elhunyt.

Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan helyzettel, ám a járvány egyre súlyosbodik.

A filmben szereplő egészségügyi dolgozók arról beszélnek, hogy elérkeztek teljesítőképességük határára: gyakran 24 órás ügyeletben dolgoznak, és két műszak között alig van idejük pihenni. Egy orvos pedig még így is azt nyilatkozta: „Nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet akarunk”.

hirdetés

Itthon is ismerősnek hat az a probléma, hogy hiába van elég lélegeztetőgép, nincs szakembergárda, aki kellő mennyiségben kezelni tudná azokat.

A filmben a legmegrázóbbak talán a dolgozók mondatai, és hogy sok szinte teljes természetességgel jön. Az első néhány perc sokban emlékeztet a közel egy évvel ezelőtti olaszországi drámai helyzetre. Laczkó Balázs orvos elmondja, „a kiszámíthatatlanba megyek sajnos mindennap” [...] Fennáll a veszélye, hogy nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet szeretnénk”.

A filmből kiderül az is, hogy már mindössze egy emeleten tudják ellátni a nem koronavírussal küzdő betegeket. Miközben az orvos beszél, egy oldalról jövő zajra csak annyit mond,

„itt valószínűleg megint egy halottat visznek át”.

Később arról is beszél, hogy sok az "életerős fiatal" is, de tény, hogy „akinek a születési évtizede 5-tel vagy 4-gyel kezdődik, őket még nem sikerült visszahozni”.

Szó van a filmben arról is, hogy a mutáns vírusok miatt a betegek 2-3 hetente máshogy reagálnak a kezelésekre, ahogy azt is elmondják, hogy az emberek jellemzően családi összejöveteleken, rendezvényeken fertőződnek meg - a korlátozások ellenére.

Egy orvos arról is beszél, hogy ebben a szezonban ugyan a hagyományos influenza visszaszorult, de sem a számokat, sem a betegség lefolyását nincs értelme összehasonlítani a hagyományos vírussal.

„Mindenkinek azt üzenem, tartsa be az előírást, mert ha bekerül ide, megtanulja, mi a magyarok istene”

- mondja el a filmben egy idősebb beteg.

Közben tovább romlik a szlovákiai járványhelyzet. Kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet regisztráltak, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. A kórházakban kezelt betegek száma továbbra is 4 ezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít.

via Telex

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Cáfolta az AstraZeneca, hogy kevesebb mint feleannyi oltóanyag érkezne az Európai Unióba, mint tervezték

Azt mondják, keményen dolgoznak az ígért 180 millió adag előállításán a második negyedévre.
Fotó: torstensimon/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Nem az eltervezett ütemben zajlik a koronavírus-oltás az Európai Unióban, miután több vakcinagyártó is elmaradt az első negyedévre remélt mennyiségek szállításával: az EU Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyag hiányával is küszködik - írja a Guardian.

Korábban nyilvánosságra került az AstraZeneca szerződése az Európai Unióval, amely szerint a cég a második negyedévre 180 millió adag vakcina leszállítására kötelezte magát. 

Később a Reuters számolt be róla, hogy egy, az angol-svéd céggel tárgyaló Európai Uniós tisztviselő szerint ehelyett “kevesebb, mint 90 millió dózist szállítanának le a második negyedévben”.

Kedden az AstraZeneca cáfolta ezt az értesülést. Leszögezték: törekszenek a hatékonyabb termelésre, hogy előállítsák az ígért 180 millió dózist. Az idézett tisztviselő szavaira reagálva az AstraZeneca szóvivője úgy fogalmazott: 

“A jelenlegi előrejelzés szerint a cég a szerződésnek megfelelő mennyiségű vakcinát szállít majd a második negyedévben. Ebben a szakaszban az AstraZeneca azon dolgozik, hogy növelje az EU-s ellátási láncának termelékenységét."

Az oltóanyag-gyártókkal folytatott megbeszéléseket koordináló bizottság szóvivője azt mondta, hogy nem tud nyilatkozni a megbeszéléseken elhangzottakról, mivel azok bizalmas információk.

hirdetés

Szerinte, ha a többi beszállító tartja a most előírt ütemet, akkor az EU - az AstraZeneca helyzetétől függetlenül - több mint elegendő vakcinával fog rendelkezni az oltási célok eléréséhez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Házimunkáért ítélt oda 2 millió forint értékű jüant egy nőnek a kínai bíróság

Az új törvénykönyv alapján mostantól rendszeresen születhetnek ilyen ítéletek.
Fotó: stevebp/Pixabay - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

50 ezer jüant, azaz millió forintot kell fizetnie egy válóperben egy kínai férfinak, hogy kompenzálja a felesége által 5 év alatt elvégzett házimunkát - írja a Guardian. 

A pekingi bíróság döntése alapján Chen azért tartozik ezzel az összeggel feleségének Wangnak, mert az asszony végezte a házimunka nagy részét. A férfi a gyermeknevelési gondokat feleségére hárította, míg ő dolgozott, “nem érdekelte és nem is vett részt semmilyen ház körüli munkában” - jelentette ki Wang a bíróság előtt. A 2015-ben összeházasodott pár három év elteltével vált el, Chent a fentiek mellett havi 2 ezer jüanos gyerektartás megfizetésére is kötelezték.

Ez nem marad egyedüli precedens: a múlt hónapban érvénybe lépett új kínai polgári törvénykönyv alapján pénzzel kárpótolhatnak egy válóper során bárkit, aki magára vállalta a házimunka nagy részét, illete gyermekekről vagy idősekről gondoskodott a házasság ideje alatt. Az összeg megegyezés kérdése, de ha nem sikerül közösen meghatározni a váló feleknek, akkor a bíróság dönt róla.

Az eljáró bíró, Feng Miao kiemelte: a vagyonelosztás pusztán a kézzelfogható javakra vonatkozik, így képtelenség beleszámolni a házimunkát is, ami “segíthet a házastársnak a személyes vagy tanulás általi előmenetelben, és ez nem tartozik a kézzelfogható javak közé.”

hirdetés
Ez az ügy az első, ami pénzbeli értéket rendel a házimunkához a személyi, családi és szerződési jogokat is lefedő új törvénykönyv értelmében.

Az eset nagy vitát váltott ki a kínai közösségi médiában, ahol egy szavazás eredményeként kiderült, a résztvevők 94 százaléka szerint jó döntés született, sőt, az összeg lehetett volna nagyobb is. Idézték a népszerű kínai mondást is, miszerint “ha meg akarod tartani magad, ne szülj és ne házasodj” - utalva arra, mekkora tehertétel a családalapítással járó fizetetlen munka, elsősorban a nők számára.

“Mindenki tudja, hogy a házimunka nem könnyebb, mint munkába járni, sőt, időnként nehezebb. Egy háztartásbeli így elveszítheti a karrierlehetőségeit” - vélekedtek a kínai Weibo közösségi oldal kommentelői.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: