HÍREK
A Rovatból

Továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek a magyar választások egy civil jelentés szerint

Átláthatatlan kampányfinanszírozás, átrajzolt választókerületek, szavazatvásárlás, voksturizmus és a kormánypártok által leuralt kampány - többek között ezekről esik szó a Magyar civil választási jelentésben.


A magyar választási rendszer súlyos demokráciadeficittel küszködik – derül ki a választásokkal foglalkozó hazai szervezetek közös jelentéséből. A Magyar civil választási jelentés az európai parlamenti és önkormányzati választások feltételeit és lebonyolítási körülményeit elemzi, közel ezer szavazatszámláló személyes tapasztalataira építve.

A 20k, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és az Unhack Democracy közös és magyar szervezetek által először végzett választási elemzésének legfontosabb megállapítása, hogy

az elmúlt évtizedek rendszeres nemzetközi választási megfigyelői jelenléte, a nemzetközi demokratikus normákra és szerződéses kötelezettségekre hivatkozó ajánlások ellenére a magyarországi választások számos ponton továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek.

Mint írják, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elmúlt tíz évben, három különböző választási megfigyelői missziója által tett összesen mintegy 100 ajánlás közül tíznél kevesebbet, a kiemelt fontosságú ajánlások közül pedig egyetlenegyet sem valósított meg Magyarország.

A jelentés legfőbb megállapítása a következők:

 • A választási jogszabályok kizárólag a kormánypártok által megszavazott módosításának időzítése alkotmányos aggályokat vet fel.
 • A választási kampányt országos szinten a kormánypártok jelentős láthatósági fölénye jellemezte, amelyben jelentős volt az állami források aránya és harmadik szereplők résztvétele. Az állam és a kormánypártok összefonódása különösen nagy anyagi fölényt biztosított a kormánypártoknak, ami jelentősen torzította a választópolgárok kiegyensúlyozott tájékozódását és a politikai versenyt.
 • Önkormányzati szinten is több településen volt megfigyelhető a helyi erőforrások bevonása a kampányba a regnáló vezetés javára, továbbá egyes településeken a választóknak anyagi juttatással vagy annak ígéretével a választási eljárásban való részvételre buzdítása.
 • A helyi, nemzetiségi és EP-választásokhoz kapcsolódó kampányköltéseknek nincs törvényi felső korlátja, és a kampányfinanszírozás továbbra is átláthatatlan.
 • A választási és szavazatszámláló bizottságokra egyaránt jellemző, hogy választott tagjaikat politikai testület választja meg, a tagok ki- és megválasztásának szempontjai nem átláthatóak.
 • Továbbra sincsenek biztosítva egyenlő feltételek a külföldön tartózkodó választók választójogának gyakorlására: a magyarországi lakcímmel rendelkezők csak külképviseleteken, míg magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.
 • Több településen bíróság állapította meg, hogy az önkormányzati egyéni választókerületek kialakítása jogsértően, gyanú szerint valamelyik félnek előnyt biztosító módon történt.
 • A szuverenitásvédelmi törvénnyel felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal és a Büntető Törvénykönyvnek a választásokhoz kapcsolódó módosítása dermesztően hathat az alapvető jogaikat gyakorolni szándékozó polgárokra, civil szervezetekre és a médiára. Ez torzítja a demokratikus közéletet és közbeszédet.
 • A kormánypártok kommunikációja igen hangsúlyosan, szinte kizárólagosan jelent meg a kormánypárti médiumokban. A közösségi médiában kormánypárti hirdetők a teljes ellenzéki oldal sokszorosát, európai szinten is kimagasló összeget költöttek hirdetésekre úgy, hogy abban a magyar aktuálpolitikai eseményeket a Fidesz narratívája szerint keretezik.
 • Változatlanul fennálló jelenség a szavazatvásárlás, a választópolgárok szavazóhelyiséghez szállítása és a voksturizmus. Továbbra is előfordul a szavazók szavazatszámláló bizottsági tagok általi befolyásolása, különösen a mozgóurnás szavazás során az idősotthonokban.
 • A magyar jogrendszerben az állampolgári választási megfigyelésre továbbra sincs jogi lehetőség. Az állampolgári választási megfigyelés tiltása egyrészt indokolatlan, másrészt a választásokba vetett közbizalmat gyengítheti.
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  „A telefonommal világítottam” – egy sötét mosdóban szülte meg halott magzatát a Semmelweis Egyetem női klinikáján, állítja egy nő
  Renáta a várandósságának 20. hetében derült ki, hogy magzatnak nincs szívhangja, a halott babát pedig minél előbb világra kellett hoznia.


  Állítása szerint világítás és szappan nélküli mosdóban szülte meg halott magzatát egy nő a Semmelweis Egyetem női klinikáján - számolt be róla az RTL Híradó. A 20. héten derült ki, hogy nincs a magzatnak szívhangja ezért orvosi segítséggel mielőbb világra kell hoznia. A család azt állítja, hogy hiába kértek segítséget a nővértől, nem kaptak. A kórház viszont ezt tagadja, szerintük 5 percen belül érkezett a segítség.

  Renáta sírva mesélte a Híradónak, múlt héten veszítették el harmadik gyermeküket, miután

  a várandósság 20. hetében egy ultrahangon derült ki, hogy a magzatnak nincs szívhangja. A halott babát orvosi segítséggel minél előbb világra kellett hoznia egy kórházban.

  „Engem gyerekkoromban molesztáltak, ezért nekem nagyon fontos volt, hogy doktornő legyen ott a folyamat alatt” - mondta Renáta.

  Területileg az esztergomi kórházhoz tartoznak, de ott azt mondták nekik, hogy a következő napokban csak férfi orvosaik lesznek. A kórház tanácsára ezért felhívták a Semmelweis Egyetem nőgyógyászati klinikáját, ahol arról tájékoztatták őket, hogy minden műszakban van doktornő és fogadják őket.

  Másnap reggel meg is jelentek a kórházban a férjével. Viszont épp minden női orvos másik eseten dolgozott, ezért vállalták, hogy várnak.

  „2 órakor volt az első beavatkozás, Méhszájérlelőt adtak, hogy megsegítsék a természetes vetélést. Itt nem akartak beengedni de aztán sikerült megoldani, mert a feleségem mondta, hogy vagy együtt megyünk vagy egyikőnk sem” – mondta az asszony férje, akit többször haza akartak küldeni de mivel érezte, hogy a feleségének támogatásra van szüksége, maradt.

  Miután megkapta a szükséges vetélést segítő szert, a folyosón ülve várakoztak. Kora este viszont Renáta nagyon elkezdett vérezni.

  „Bementünk a nővérszobába és szóltam, hogy nagyon vérzek és már kiestek belőlem a gézdarabok, amiket felhelyeztek. A nővér az mondta, hogy most nincsen orvos, mind a kettő műt, úgyhogy leszek szíves visszamenni a szobába, feküdjek le” - mondta Renáta, aki szerint ekkorra már a ruhájából is csöpögött a vér.

  A kórterembe csak egyedül mehetett be. Onnan kihozta a ruháit, és kerestek egy olyan mosdót, ahova a férje is bemehet. Tisztán szeretett volna a szülőszobára menni, ehhez azonban segítségre volt szüksége.

  „De nem jutottunk el oda mert ahogy elkezdtem átöltözni, ott megtörtént ... a kisbabám a kezembe érkezett.”

  A férj azt mondta:

  „A telefonommal világítottam mert sajnos nem volt világítás. Megpróbáltuk ott lefertőtleníteni a csapot és a széket, mert szappan sem volt a vécében”.

  A férfi a szülés után készített egy fotót is, amin a felesége egy vértócsa felett áll a felesége a kórház sötét mosdójában, kezében a halott magzattal.

  A pár azt állítja, hogy ezután sem kaptak segítséget. Pedig szükségük lett volna rá, hiszen a méhlepény nem született meg. Végül telefonon segített nekik egy hozzáértő ismerősük. Mire először kórházi dolgozóval találkoztak már törölközőbe csavarták a magzatot és úgy döntöttek, elhagyják a kórházat. A magzatot hazavitték, bár nem lett volna szabad.

  „Azt mondták, hogy nekik kötelező levinni őt a patológiára. De én meg azt érzetem, hogy nem szeretném őt itt hagyni, ebben az intézményben, ahol velünk így bántak. Úgy éreztem, én nem tudnám feldolgozni, ha ő itt lenne”

  – mondta Renáta.

  A Semmelweis Egyetem az RTL megkeresésére azt írta, hogy az ápolási dokumentáció alapján, az értesítéstől számított 5 percen belül az osztályra érkezett egy orvos és egy szülésznő. De nem találták a házaspárt „ugyanis az épület egy másik, távolabbi részén található, pillanatnyilag használaton kívüli mosdóba mentek”.

  Azt is hozzátették, hogy az elvetélt magzatot és a méhlepényt annak ellenére elvitték magukkal, hogy arra csak a halál okát tisztázó szövettani vizsgálat után lett volna lehetőségük.

  A klinika pedig „megtette a szükséges jogi lépéseket az ügyben”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  A Rovatból
  Magyarország szavazati jogának felfüggesztését kéri 63 EP-képviselő
  Orbán Viktor békemissziója verte ki náluk a biztosítékot. Az aláírók szerint ugyanis azt a látszatot keltette, mintha az EU nevében tárgyalna Moszkvában és Pekingben, miközben a valóságban semmi ilyesmire nem volt felhatalmazása.


  „Mi az Európai Parlament alulírott tagjai felszólítjuk önöket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye alapján Magyarország szavazati jogát felfüggesszék a tanácsban” - így kezdődik az a levél, amit 63 EP-képviselő írt alá, és Ursula von der Leyennek, Charles Michelnek és Robert Metsolának címeztek.

  A képviselőknél Orbán Viktor békemissziója verte ki a biztosítékot.

  Szerintük ugyanis a magyar kormányfő az ország uniós soros elnökségét felhasználva szándékosan keltette azt a látszatot, mintha az EU nevében tárgyalna Moszkvában és Pekingben, miközben a valóságban neki semmi ilyesmire nem volt felhatalmazása.

  „Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége alig kezdődött meg, de Orbán miniszterelnök már most jelentős károkat okozott azzal, hogy visszaélt az elnöki szereppel” – írják a levélben. Szerintük Orbán szabotálja a közös uniós álláspontot azáltal, hogy a mindenáron való tűzszünetet hirdeti ahelyett, hogy azt az ukrán feltételekhez kötné. Így meglátásuk szerint Orbánnal nem csak az a baj, hogy olyan jogköröket gyakorol, amikre nem lenne felhatalmazása, hanem az is, hogy ezeket az unió álláspontjával ellentétes nézetek propagálására használ fel.

  „Figyelembe véve a fenti hatalmi visszaéléseket, felszólítjuk önöket, hogy a kármentés érdekében haladéktalanul lépjenek a tettek mezejére. Erre ráadásul nem csak az EU hitelességének megőrzése miatt van szükség, hanem a jelenlegi geopolitikai helyzet is ezt követeli meg.

  Olyan komoly lépésekre van szükség, mint amilyen Magyarország szavazati jogának felfüggesztése a tanácsban, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzetre vonatkozó puszta szóbeli rosszallás hatástalan” – írják.

  A mostani indítványt egy észt kereszténydemokrata politikus, Rhio Terres kezdeményezte, aki korábban vezérezredesi rendfokozatban az észt haderő parancsnokaként szolgált.

  via HVG

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Itt az újabb hatalmas pofon: Brüsszel bojkottálja a magyar elnökség csúcstalálkozóját
  A döntés mögött vélhetően Orbán Viktor moszkvai útja áll. Az Európai Bizottság csak „vezető köztisztviselői szinten” képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein.


  Az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra - jelentette be az uniós bizottság vezető szóvivője az X közösségi oldalon hétfőn.

  Eric Mamer azt írta, hogy az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége kezdete „közelmúltbeli fejleményeinek” fényében Ursula von der Leyen elnök úgy határozott, hogy az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein.

  „A kollégium elnökségi látogatására nem kerül sor”

  - tette hozzá a szóvivő.

  Bár a bejegyzésben Mamer nem ír konkrétumokról, a döntés hátterében vélhetően Orbán Viktor „békemissziója” állhat, amelynek során előzetes egyeztetés nélkül utazott el Moszkvába, hogy Putyinnal tárgyaljon.

  A bejelentés után Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán arról írt, hogy

  „a háborúpárti brüsszeli elit a békemisszió miatt állna bosszút hazánkon, bojkottálják az uniós elnökséget”.

  „Sajnálattal látjuk, hogy a jelenlegi Von der Leyen Bizottság a saját pártpolitikai érdekei alá rendeli Európa jólétét, békéjét és biztonságát, továbbra sem törődik az európai emberek véleményével, továbbra is a háború pártján áll, és zsarolja azokat, így Magyarországot, akik a békéért dolgoznak” - írta Zsigmond Barna Pál.

  Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke pedig az írta az X közösségi oldalon:

  „Az Európai Bizottság bejelentette, hogy bojkottálni fogja a magyar EU-elnökséget, ami egyértelműen Ursula von der Leyen bizottsági elnök választási kampányának része.”

  A fideszes politikus szerint ez elfogadhatatlan, és „szembemegy az európai együttműködés lényegével”.

  via MTI

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  „Apám a földre lökött engem és anyámat, hogy megvédjen minket a golyóktól” – így halt meg a Trump-gyűlésen fejlövést kapott tűzoltó
  Az 50 éves Corey Comperatore a feleségét és a két lányát védte a szombati gyűlésen, amikor a támadó tüzet nyitott. A családapa a helyszínen meghalt.


  „Apám a földre lökött engem és anyámat, hogy megvédjen minket a golyóktól” - ezt írta a közösségi oldalán a Trump elleni szombati merénylet halálos áldozatának lánya.

  A republikánus elnökjelölt ellen akkor kíséreltek meg merényletet, amikor egy választási gyűlésen beszédet mondott a pennsylvaniai Butlerben, helyi idő szerint este negyed hét körül. A 20 éves merénylő egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet a színpadon álló Trumpra, aki a fülén sebesült meg.

  A merénylőt lelőtték, a támadásban azonban a több tízezres közönség egyik tagja is meghalt, ketten pedig megsérültek.

  Azóta kiderült, hogy a halálos áldozat az ötvenéves családapa, Corey Comperatore. A férfi a feleségét és két lányát védte Trump kampányrendezvényén, amikor a támadó lőni kezdett.

  A férfi lánya, Allyson a merénylet után hosszú bejegyzésben emlékezett meg az apjáról, aki szerinte egy igazi szuperhős volt.

  „Apám annyira szeretett minket, hogy egy igazi golyót is bevállalt értünk. Semmi mást nem szeretnék, mint sírva ráborulni és köszönetet mondani neki”

  - írta Allyson.

  Pennsylvania állam demokrata kormányzója is megemlékezett a férfiról, szerinte „Corey hősként halt meg”. Josh Shapiro azt is elrendelte, hogy minden állami épületen eresszék félárbócra a lobogókat a férfi tiszteletére. Shapiro arról is beszélt, hogy Comperatore minden vasárnap templomba járt, és „szerette a közösségét, de legfőképpen a családját.”

  Joe Biden amerikai elnök és felesége is részvétét fejezte ki Corey családjának, ahogy fogalmaztak:

  „apa volt, aki a családját védte a golyók elől, és elvesztette az életét”.

  Corey Comparatore Sarver városában élt és mérnökként dolgozott a JSP műanyaggyártó vállalatnál. Emellett önkéntes tűzoltóként szolgált a cégnek otthont adó településen, és három éven át tűzoltóparancsnok is volt.

  via 444


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: