HÍREK
A Rovatból

Török Gábor: Az ellenzék önerőből sohasem fogja legyőzni Orbán Viktort

Az elemző szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.

Link másolása

2014-ben és 2018-ban még lett volna esélye az ellenzéknek a kormányváltásra, de ma már nincs - mondta Török Gábor elemző a Telexnek adott interjújában.

Török szerint

a Fidesznek még most is jelentős előnye van a teljes népesség körében, ezért a veszélyt nem az ellenzék, hanem a gazdasági, nemzetközi tér, vagy „épp az udvaron belüli” problémák jelenthetik.

A hatalmi struktúra úgy van felépítve, hogy az ellenzék irányából veszély nem érkezhet - tette hozzá.

A felépített hatalomgyár „kiválóan végzi a dolgát, és értelmezi át a dolgokat”. A „Fidesz semmi mást nem csinál a választás óta, csak előkészít", és ha bármilyen gondja lenne, mindig lesz rá magyarázat, és amíg ezt tudják nyújtani, addig mindig megvédhető lesz a saját pozíciójuk az emberek fejében - mondta.

Szerinte a párt akkor kerülhet bajba, „ha a kormányoldal hibát követ el”, félrekezeli a gazdaságot, vagy nemzetközi problémája lesz, vagy belső válság alakul ki. Éppen ezért:

külső okok vezethetnek a Fidesz bukásáig, önerőből az ellenzék nem fogja megnyerni a választást soha

– mondta Török Gábor.

Az elemző úgy véli, hogy soha nem volt ekkor hatalma a Fidesznek és jelenleg „a legsikeresebb és legpótolhatatlanabb tagja ennek a kormánynak Rogán Antal”.

Az unióval való kapcsolatról is beszélt. Szerinte az EU megtalálta, mi fáj legjobban Magyarországnak, ezért a forrásmegvonással próbálja elérni, hogy a nekik fontos ügyekben a kormány másképp döntsön. De nem hiszi, hogy az unió célja Orbán megbuktatása lenne.

Az orosz kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy Orbánék nem szakítottak a korábbi orosz-politikával, csak kis korrekciókat hajtottak végre.

A gazdasági helyzet azonban "még az udvaron belül is okozhat feszültségeket”. Most van három-négy olyan érdekkör, amelyek küzdelme élesebb, mint korábban.

„Ezek az érdekkörök felismerték, hogy csak egymástól tudnak forráshoz jutni”,

de a miniszterelnök ügyel arra, hogy rend és káosz legyen egyszerre ezen a területen.

Az ellenzék szerepét is értékelte. A szakértő szerint „az ellenzék nem releváns része a magyar politikai berendezkedésnek". Egyedül a DK árnyékkormányában szerinte van innováció, ez a párt "mutat néha időnként politizálási jeleket”, mellettük az LMP-nél lát még valami hosszútávú tervet. De a kis mókuskerékből nem tudnak kitörni - vélekedett.

Török szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: