HÍREK
A Rovatból

Több mint 200 milliárd forintos volt a nyereség idén a magyar önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Az idei év eddig az óriási hozamoké volt a nyugdíjpénztáraknál. 9 hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját nyerték vissza, és még az inflációt is megelőzhetik.

Link másolása

Kilenc hónap alatt 209 milliárd forintos eredményt értek el a befektetéseiken a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak, ami történelmi rekord – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A tavalyi 117 milliárd forintos veszteséget ezzel bőven ledolgozták. Sőt az utolsó 12 hónapban már csaknem 280 milliárd forintot fialtak az önkéntes nyugdíjkasszákban tartott befektetések, ez pedig azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 18 százalékos hozamot értek el a portfóliók.

Ez bőven magasabb a szeptemberben mért egyéves inflációnál (12,2 százalék), sőt az idei évre várt 17,6-18,1 százalékos átlagos inflációs várakozással is felveszi a versenyt, vagyis a pénztárak reálhozamot is elérhetnek ezzel a teljesítménnyel 2023-ban – hívta fel a figyelmet a Bank360.hu.

A magas hozamoknak köszönhetően az szeptember végén 1815 milliárd forintot meghaladó összeg halmozódott fel a pénztártagok egyéni számláin, ami historikus rekord, és egyúttal azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjpénztári számlán csaknem 1,7 millió forintnyi megtakarítás volt.

A pénztárak sokat nyerhettek az idén mind a részvény jellegű, mint az állampapír-befektetéseiken. Az intézmények magyar állampapírból 840 milliárd forintnál is többet tartottak a harmadik negyedév végén, ez a legjelentősebb befektetésük, a portfóliók több mint 46 százaléka van ilyen eszközben.

A cikk emlékeztet arra is, hogy a taglétszám alakulása már nem alakult ennyire kedvezően, mint a befektetéseké. Az önkéntes nyugdíjpénztárak a harmadik negyedévben újabb 4 ezer tagot veszítettek el, 1,074 milliós létszámmal zárták a szeptembert.

Az első kilenc hónapban 106,4 milliárd forintnyi befizetés érkezett a pénztárakba, ami ugyan rekord összegnek számít, és 6,6 százalékkal meghaladja a tavalyit, de nem tart lépést az inflációval. Reálértéken kevesebb tagdíjat fizettek a pénztártagok, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Ráadásul a kifizetések értéke még magasabb volt, mint a befolyt összeg, megközelítette a 109,5 milliárd forintot.

A legtöbbet egyösszegű kifizetést kértek a számlájuk terhére, de sokan vették ki a felhalmozott hozamot is, illetve voltak olyan tagok is, akik kiléptek a pénztárból, hogy kivehessék a megtakarítást. Több mint 15 ezer kilépés történt az idén az első három negyedévben, ami jóval több, mint a korábbi években megszokott. Tavaly 12 ezren, 2020-2021-ben nagyjából 9 ezren léptek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból az első kilenc hónapban. Az idei gyászos adat mögött részben a csalódás állhat, a 2022-es gyenge hozamok miatt dönthettek így a tagok. Másrészt az is szerepet játszhatott ebben, hogy a megnövekedett megélhetési költségek fedezése érdekében hozzá kellett nyúlniuk egyeseknek a nyugdíjcélú megtakarításaikhoz is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Egyetlen képen, mekkora különbség volt az összellenzéki és az influenszertüntetés nagysága között
Míg a civilek nagyjából150 ezer embert vittek utcára és a Hősök terén mozdulni is alig lehetett, addig a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére tartott tüntetésen a Kossuth tér felét töltötték meg, azt is szellősen.

Link másolása

Tüntetést hirdetett a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – ZÖLDEK vasárnap délutánra a Kossuth térre, hogy közösen követeljék a közvetlen köztársaságielnök-választást.

A délután 3 órás kezdésre pár százan gyűltek össze a Kossuth téren, a demonstráció alatt pedig körülbelül a Kossuth tér felét tölthették meg a tiltakozók, azt is szellősen.

Ez elég erős kontrasztban áll azzal a megmozdulással, amit február 16-ra népszerű tartalomgyártók hirdettek meg a Hősök terére.

Ott a szervezők későbbi becslése szerint 150 ezren voltak, az RTL pedig úgy kalkulált, hogy több mint 150 ezren lehettek a Hősök terén.

Mutatunk is egy-egy képet a két demonstrációról: az elsőn az ellenzéki pártok által szervezett most vasárnapi megmozdulás, a másodikon pedig az influenszerek által szervezett tüntetés látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté: „Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben”
A Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása olyan konzekvens döntés volt, amely példaértékű.

Link másolása

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Kocsis Máté az interjúban érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását, de

mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely szerinte példaértékű. "Nincs apelláta ilyen esetben", ekkorát véteni nem lehet, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében

- mondta a kegyelmi ügyről.

Úgy vélte, a jobboldalon, ha hiba van, akkor annak van következménye, a baloldalon pedig a bűnöknek sincsen. Példának hozta Varju László és Fekete-Győr András ügyét.

Szóba került, hogy az elmúlt hetekben több olyan gesztust tett Svédország Magyarország felé, amelyek értékelhetők. A gesztusok reménykeltők, a frakció részéről elhárult minden akadály Svédország NATO-tagságának ratifikációja elől - mondta a képviselőcsoport vezetője.

A köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást úgy jellemezte: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években.

Az államfőválasztás kapcsán felidézte, hogy annak 1990 óta világos rendje van. Szerinte amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni.

A gyermekvédelem helyzetéről szólva megerősítette, hogy a kormány vizsgálatokat rendelt el, meg kell nézni egy "pillanatképen" a gyermekvédelem mai állapotát. Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben

- fogalmazott.

Közölte, hogy körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.

Emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el - mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel -, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

Új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel. Jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell, hogy essenek - közölte Kocsis.

A gyermekekkel való foglalkozás nem játék, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Azonban az a kialakulóban levő közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös, messze elutasítandó. Az államnak az a kötelessége, hogy világos szabályokat alkosson, ezáltal megvédve azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat - mondta a politikus.

Kocsis Máté arról is beszélt: amikor 2021-ben az első gyermekvédelmi törvénycsomagot elfogadták, annak egy pontját sem támogatta a baloldal. Ezért a Fidesz frakcióvezetője "minimum arcátlanságnak" nevezte, hogy bármelyikük képes kiállni a gyermekvédelmi tüntetésen.

A bicskei igazgató ügye felkavaró, vérlázító, és rettenetesen szomorú, hogy 1990 óta a helyén lehetett egy ilyen ember, akit még Demszky Gáborék időszakában neveztek ki - tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ennyi ideje van a nyertesnek, hogy bejelentkezzen a 6,5 milliárd forintos rekord lottó nyereményéért
Egy külön erre a célra fenntartott telefonszámot kell hívnia, ahol a Szerencsejáték Zrt. egyik „feddhetetlen munkatársa” fogja beazonosítani. A nyereményt csak magyar bankszámlára utalják át.

Link másolása

Szombaton mi is megírtuk, hogy elvitték minden idők legnagyobb ötös lottó főnyereményét. Pontosabban, egyelőre nem vitték el, csak megnyerte valaki.

Ahogy a Szerencsjáték Zrt. közelményéből kiderült: külön eljárásrendet működtetnek a 300 millió forint feletti nyeremények kifizetésére, ami nagy vonalakban a következő.

A társaság külön telefonszámot, egy úgynevezett nagynyertes-vonalat tart fenn. Ezt a számot a sorsolást követően kilencven napon belül lehet megkeresni. A nyertes játékos jelentkezése során a lottótársaság „feddhetetlen munkatársának” lesz a feladata, hogy a szelvényen lévő információk alapján

meggyőződjön arról, valóban a nyertes kereste meg őket.

Ezután találkozhatnak csak személyesen, amikor a nyertes leadja az eredeti szelvényt, melynek megvizsgálják érvényességét. Ha a beazonosítás sikeres,

a személyes adatok egyeztetését követően átutalják a nyereményt, természetesen csakis hazai bankszámlára.

A jackpot összege egyébként 1999-ben lépte át az egymilliárd forintot. 5 milliárd forintot meghaladó főnyereményt pedig csupán kétszer, 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) nyerhettek el. 6 milliárd forint feletti összeg (6,431 milliárd forint) a mai napig először 2020-ban volt, 39 hét halmozódás után. A most megnyert nyeremény pontosan 6 523 768 955 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Jávor Benedek: Ismét felfüggeszthetik az uniós pénzeket a szuverenitásvédelmi törvény miatt
A Párbeszád politikusa szerint azonban a pénzre nagy szüksége lenne a magyar gazdaságnak, mert ennek elmaradása esetén beruházások állnának le, nőne a költségvetési hiány és romlana a gazdasági helyzet.

Link másolása

Újra zárolhajtja a Magyarországnak járó uniós forrásokat az Európai Bizottság a szuverenitásvédelmi törvény miatt - mondta el Jávor Benedek a közösségi oldalán megosztott sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd európai parlamenti listavezetője emlékeztetett arra, hogy

a magyar vezetés által elfogadott jogszabály már a bevezetésekor sértette az EU alapszerződéseit. Ezért indult el az év elején a kötelezettségszegési eljárás.

A politikus úgy vélte, hogy ez a törvény egy olyan eszköz a kormány kezében, amellyel az ellenzéki pártokat, a civileket, a független médiát, a rendszer kritikusait rettentheti el. Ezzel azonban veszélybe kerülhet az uniós támogatás folyósítása.

Az Európai Bizottság szerint az uniós feltételek megsértése miatt zárolhatják a decemberben megnyitott forrásokat. Erre viszont nagy szüksége lenne Magyarországnak, hogy stabilizálni tudják a gazdaságot. Mindenki érezni fogja: elmaradó beruházások, növekvő költségvetési hiány, romló gazdasági helyzet.

A politikus szerint ezért nagyon kockázatos a kormány szuverenitásvédelmi törvénye.

VIDEÓ: Párbeszéd – ZÖLDEK: Ismét felfüggeszthetik az uniós

via 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET: